Jövőre a Samsung telefonok kijelző alá telepített kamerával jönnek?

Szerző:

Egy dél-koreai weboldal, az Elec arról számol be, hogy a Samsung 2020 első felére képes lesz kijelző alatti kamerát (UDC) építeni okostelefonjaiba.

 

 

A Samsung nemrég két új gépet vásárolt a kijelző részlegére a HIAA1-et és HIAA2-t (Hole In Active Area). A HIAA1 az amoled kijelző bevágásait képes elvégezni, ahogy ezt a Galaxy S10 vagy A8S előlapi kameráinál láthattuk. Ezzel szemben a HIAA2 a kijelző alatti kamera megoldását szolgáltatja. Ez az eszköz egy átlátszó részt képez a kijelzőn, ahová el tudják helyezni az UDC modult. Lézeres elven működik, apró lyukakat fúr a kijelzőbe ezzel megnövelve a fény átjutását az alatta lévő kamera modulba. Ezt a folyamatot lézeres maratásnak hívják. A Samsung kutatási és fejlesztési csapata jelenleg arra fókuszál, hogy csökkentsék a pixelek méretét és számát ezen a területen, és növeljék a panel átlátszóságát és fényáteresztő képességét. A jelenleg használt OLED panelek nem teljesen átlátszóak, sárgás árnyalatúak. Miután kipróbálták ebben a hónapban a HIAA2-t, a Samsung Display részleg állítólag jövő év elején gyártósorra küldi a technológiát. Ezek után feltételezhetően 2020 első felére várható a kijelző alá épített kamerával rendelkező okostelefonuk megjelenése.

A Samsungnak sok kihívással kell szembenéznie, hogy tökéletesítse ezt a technológiát. Amellett, hogy az OLED kijelző egy elkülönített területét a modul alatt átlátszóvá teszik, a kamera algoritmusán is rengeteget kell dolgozniuk, hogy hatékonyan ellensúlyozza az így készült fényképek sárgás árnyalatát és enyhe homályosságát. Ezt a technológiát valószínűleg a következő csúcsmobiljukban a Galaxy S11-ben fogják alkalmazni, de ennél valószínűbb hogy csak a következő Galaxy Fold-ban lesz majd megtalálható. A Samsung lehet az első okostelefonokat gyártó cég, aki megjelenteti a kijelző alá épített kamerával rendelkező telefont, de hamarosan több másik vállalat is csatlakozni fog és elkészíti saját megoldását. Az OPPO, a Xiaomi és a Honor megerősítették, hogy hasonló kamerarendszeren dolgoznak. Valójában a Xiaomi és az OPPO néhány hónappal ezelőtt már be is mutatták ezt a technológiát, de jelenleg még nem tudtak piacra dobni UDC kamerával rendelkező készüléket. A következő képen közelről láthattok egy OPPO által júniusban bemutatott demó UDC kijelzőt, amelyen jól kivehetőek az aprócska lézeres bevágások.

Sajnos az OPPO a megoldása meg sem közelíti a jelenlegi előlapi kamera minőséget. Véleményem szerint ennek a technológiának, még nagyon sok kihívással kell megküzdenie, hogy a mai szelfi kamera technológiákat kiválthassa, így inkább egy távolabbi időpontban számítok  megjelenésére.

Vélemény, hozzászólás?