Itt a telefonok Zeusza

Szerző:

zeus_logoIndiában kerül kiadásra a YU első, nem is akármilyen telefonja. Találó módon, a 8magos, 64bites (!) Qualcomm, processzorral ellátott ketyere a Yureka nevet viseli és a „The Zeus Of Phones” mottót hajtja. Okkal.

 

 

 

 

Korábban már hallottunk róla, hogy a OnePlus One, CM11S néven futó rendszerét fejlesztő Cyanogen Inc., minden előzetes tájékoztatás nélkül szerződést kötött egy új, indiai telefongyártó céggel. Ebből –számomra érthetetlen oknál fogva – az következik, hogy Indiában és minden bizonnyal a többi régióban kiadott OnePlus One telefonokra már nem fejleszt majd a cég. – Szerintem ez féreg hozzáállás. CM romok amúgy is évek óta ócskák. Az első igazán hasznavehető rendszer régóta a CM11S volt. Az OPPO-kra tervezett verziók sem voltak jók, és habár fűt fát ígérgettek, az OPPO sem kap semmilyen támogatást. A cég tevékenysége látványos, ráadásul az emberek elhiszik, hogy ez még mindig egy kicsinyke családias romfejlesztő csapat. Azonban az üzletpolitikájuk is pont olyan mint a rendszerük kiszámíthatatlan, mikor mit csinál.

The Zeus Of Phones lecsap

A meredek megfogalmazás, egyébként jogos lehet, ha a valóságban is képes normálisan teljesíteni a készülék. Lényegében egy új chipsettel szerelt, kissé átgondolatlanul tervezett, de mondhatni csúcskategóriás masináról beszélünk. Az 5.5”-os kijelző úgy néz ki etalon lett, csak úgy mint a 13 megapixeles Sony kameramodul. Ez utóbbiból egy úgynevezett „5P Largan Blue Lens” architektúrát képviselő F 2.2 lencserendszerről és képérzékelőről beszélünk. A modul típusa IMX135 nevet viseli, lehet vele timelapse- és lassított videót is csinálni. A kijelző „csak” 1280×720 pixeles felbontású – 267 ppi – IPS, ami részemről bőven elegendő, ha nem vagyunk beteges maximalisták. Természetesen Gorilla Glass 3-mal fedik az előlapját, valamint gyárilag felhelyeznek rá egy merev, karcálló kijelzővédő fóliát. A külalakról nem írok, a képek jobban elmondják miről van szó. Alapvetően az elrendezés szerintem rendben van.

kamera nexus2cee_yureka-4

A processzor ami a gép erejét adja, egy MSM 8939 típusszámú Qualcomm Snapdragon 615, ami 64biten ketyegtet 8 darab, egyenként 1,5GHz-s magot. Emellé kapunk még egy 550MHz-vel üzemeló Adreno 405-ös grafikus gyorsítót, valamint 2GB DDR3 memóriát – ami a marketing szerint 30%-al gyorsabb, mint a DDR2. A 12,5GB beépített tárolóterület szerencsére bővíthető.

q 4g

Az oprendszer elméletileg a CM11S egy változata, ami a 4.4.4 es „régi” kitkaton alapul, annyi különbséggel, hogy esetünkben a gyári Google alkalmazásokat kapjuk – ez alól kivétel a böngésző, ugyanis abból a saját tervezésű Yuniverse browser-t kapjuk. A 2500 mAh-s akkumulátor állításuk szerint 210 óra készenlétet és 8 óra folyamatos telefonálást bír ki. Gondolom ez arra lesz elég, hogy este hazaérve 3%-al bezuhanjunk a töltő mellé. Természetesen elképzelhető, hogy az új chipset iszonyatosan jól kezeli magát és így elegendő ez a kevéske akksi is.

nexus2cee_yureka-1

Abban szinte biztos vagyok, hogy akadni ez a készülék sehol sem fog. Persze ezt talán sosem tudom meg, hisz hazánkban nem kapható. Még megjegyzésként emelném ki, hogy az ára 8999 INR. Az Indian rupees pedig forintban kifejtve 37 darab ezresre esik. Egy kicsit meglepő, de mindenképpen nemes gesztus ez az ár. Aztán ki tudja, lehet hogy ez csak marketing maszlag – gyere babám jól meg … -, mert a kiszállítást csak saját futárokkal intézik, ami készülékenként 230ezer forint. Nyilván nem. Vagy ki tudja. Ha valaki vesz egyet, meghívom egy sörre, ha megmutatja! :))

Vélemény, hozzászólás?