Huawei Watch teszt – klasszikus, acél köntösben

Szerző:

kiskepTesztelés céljából csuklómra került a Huawei Watch, amely megjelenésével első pillantásra kivívta elismerésemet. Elegáns óratokja, kiváló rozsdamentes acélszíja és tekintélyt parancsoló súlya, az okosórák családjának élvonalába repíti. Tesztemben közelebbről is megismerhetitek kijelzőjét, a porral- és vízzel szembeni ellenállását, valamint szoftverét és hardverét is.

Hódít az okosóra, ismerőseim kezén egyre gyakrabban látok modern időmérőt. Sokan közülük nem is értették, minek egy ilyen okosság a csuklóra, de amint elárasztották a boltokat az olcsó termékek, felébredt kíváncsiságuk és egyre többen vásároltak belőle. Lassacskán rájöttek, hogy nem rossz dolog az, ha bejövő hívásnál, üzenetnél nem kell előtúrni a telefonunkat. Az óra kijelzőjén látható információk alapján eldönthetjük fontos-e a beérkezett üzenet számunkra. A komolyabb mobilgyártó cégek mind elkészítették saját okosórájukat, a Huawei is rászánta magát és megalkotta sajátját.

 

Külcsín:

Szinte minden teszt, amit az óráról olvastam, megemlíti csomagolását, ezt én sem tudom kihagyni, mivel a Huawei prémium minőségű dobozt alkotott első okosórája köré. Ilyen minőségű dobozzal, eddig csak svájci óráknál találkoztam. A csomagolás két részből áll, egy külső fekete takaró dobozból, és ennek belsejében egy másik nyitható fedelű dobozban ül az óra.

doboz

Fedelét hátrahajtva előbukkan az óra, amit egy henger alakú műbőr párnácskára csatoltak. Az óra mellett két oldalt fémcsavarok láthatók, amelyeket megfogva ki tudjuk emelni helyéről a tartó tálcát és alatta vannak a tartozékok. A tartozék lista rövidke: egy dokkolót és a hozzá való töltőfejet jelenti. A Huawei Watch megjelenése nagyon elegáns, az acél óraház, és a fémszíj sűrű fonatos mintázata jót tesz a kinézetnek.

orakulso

Az okosóra egyetlen gombot kapott, ami szépen megmunkált formájával azonnal feltűnik. Elhelyezésével nem követték a hagyományos óráknál megszokott negyedes megoldást, ennél egy kicsit feljebb tették. Ez jó döntésnek bizonyult, mivel kezelése így sokkal kényelmesebb.

gomb

Az óratok 316L (ebből készült a Samsung Gear S2 is) minősítésű acélból készült, ami kristályszerkezete szerint az ausztenit csoportba sorolandó. Az anyagnak 0,15% szenet, minimum 16% krómot és megfelelő mennyiségű nikkelt kell tartalmaznia, hogy kiérdemelhesse a 316L-es minősítést. A Vickers keménységi teszten jól szerepel, eléri a 140HV30-as értéket, ami a normál vas 30-80HV5-ös teljesítményét jelentősen túlszárnyalja. A kijelző védelmét sem bízták a véletlenre, zafírkristály üveggelfedték be az érzékeny elektronikai eszközt. A zafírüveg, a Mohs-féle keménységi skálán 9 pontot érdemelt ki, ezt csak egyetlen természetben előforduló anyag tudja túlszárnyalni, és ez nem más, mint a gyémánt, a maga 10 pontjával. Ez az egyetlen anyag, ami meg tudja karcolni a zafírüveget. A következő táblázatban megismerhetitek a Mohs-féle ásványkeménységi skálát.

mohs

A telefonoknál megismert Gorilla Glass, a Mohs-féle skálán 6-6,8 pontot ér el. Nem a legtökéletesebb védelem, viszont hatvan százalékkal könnyebb és jóval rugalmasabb a zafír üvegnél, és persze olcsóbb is, ezért használják inkább a telefonok kijelzőjének védelmére.A zafír karcállóbb, de ridegebb is, ezért a deformációra töréssel reagál. A merev-falú óratok viszont megvédi az ütésektől és hajlító erőktől a Huawei Watch üvegét, így csak a karcokkal kell megbirkóznia, amiben pont a legerősebb. Az óratok hátlapját is igényesen tervezték meg, szépen metszett feliratokkal, a hagyományos órákat idézi. Itt található még a töltőérintkező és a pulzusmérő szenzor is.

hatlap

Az óra IP67-es minősítést kapott, így ellen kell állnia a pornak, és fél méteres vízben 30 percet kibírnia. Tapasztalatom szerint, mindkét minősítést kiérdemelte, először vízbe tettem, majd porral szórtam meg, s gond nélkül átvészelte. Videót is készítettem a poros-vizes tesztről.

A Huawei dizájnerei gondoltak a minőségi óraszíjra is, ezért bonyolult szövésű rozsdamentes acélból készítették. Igényes csat került a végére, amin át kell bújtatni a szíj másik felét, ha csuklónkra szeretnénk rögzíteni.

szij_csat

Ez a csatolási megoldás egy kicsit körülményes, mert felrakásnál ügyeskedni kell, az óra levételénél pedig figyelni, hogy szét ne csússzon a szíj, mert könnyen a földön köthet ki. Készítettem mikroszkópos videót, ami bemutatja az óra finoman kidolgozott felületét.

A következő ábrán, külső méreteit összehasonlíthatjuk néhány vetélytárséval.

kulmeret

Külalakjával felveszi a versenyt akár a svájci órákkal is.

csuklon_tisot

Súlya viszont kevesebb annál, így kényelmesebb a viselete.

suly

A Samsung Gear S órája mellett mutatkozik meg a Huawei Watch kompakt mérete, és elegáns megjelenése. A koreai digitális ketyegő a „tech-kütyü” trendet követte első S modelljénél.

csuklon_samu

Így néz ki egymás mellett a Huawei Watch, a Gear S, a Gear fit és a Sony Smartwatch 2.

5ora

Készítettem kijelző-képernyő arány összehasonlító táblázatot, melynek segítségével megtudhatjuk, néhány konkurens termékhez viszonyítva mennyire is tölti ki a megjelenítő az előlapi felületet. Fontos paramétere az okosóráknak, ezeknél már ujjunkkal is kényelmesen el kell férnünk a kijelzőjükön, valamint látnunk is kell a kibővült tartalmakat.

kijelz_arany

A Huawei Watch, közel 72 százalékos eredményével az élbolyba került, megtalálták az ideális arányt az előlap és a kijelző között.

Szoftver:

A Huawei Watch 1.4-es Android Wear szoftverrel érkezett hozzám, így frissességére panaszunk sem lehet. A kijelző felső részéről lehúzható redőny jó néhány funkció könnyű kezelését segíti elő. Innen tudjuk szabályozni a fényerőt, hangerőt, eljuthatunk a beállítások menübe. A theatre funkció is innen érhető el, amely lenémítja az órát, kijelzőjét is csak érintéssel tudjuk feléleszteni.

redony

Változatos számlapkínálat áll rendelkezésünkre, amelyek még paraméterezhetőek is. Néhány másodpercig azóra kijelzőjén tartva ujjunkat, előtűnik a több mint negyven darabos választék.

otora

Ha ez nem lenne elég, akkor aGoogle Play lehetőséget ad számunkra, saját számlapok megalkotására is.

A kezdőképernyőn ujjunkat balra tolva, a főmenübe jutunk, amelyeken függőleges simításokkal választhatjuk ki a kívánt funkciót. Az első oszlop tartalmazza a beállításokat, időjárást, pulzusmérőt, ébresztőt, határidőnaplót, sport eredményeinkhez is innen juthatunk hozzá és még sok más hasznos dologhoz. A GooglePlay-ről letöltött appok is itt jelennek meg.Mindezen funkciókat és programokat a szerint rendezi,hogy milyen gyakran használjuk őket, így a gyakrabban megnyitottak kéznél vannak.

fomenu_appok

A sport funkciók precízen együttműködnek a legnépszerűbb sport appokkal (Endomondo, RunKeeper, Runtastic), így csuklónkról tudjuk edzés közben követni teljesítményünket.

sport

Ma már természetesnek vesszük, hogy egy okosórában ott kell figyelnie egy pulzusmérő szenzornak is. Szerencsére a Huawei is így gondolta, ezért az óratok aljára be is építettek egyet.

heartrate

A főmenü következő oszlopa a telefonkönyvet tartalmazza, van tárcsázó is, amivel hívást kezdeményezhetünk és kihangosítva akár beszélhetünk is az órán keresztül.

telefon

A Huawei Watch támogatja az Apple szoftveres környezetét is, így össze tudjuk párosítni az órát iPhone telefonokkal. Ezzel kapcsolatban felemás érzéseim vannak, rácsatlakoztam egyiPhone 6S-re, tökéletesen és gördülékenyen működött a dolog. A gond akkor kezdődött, amikor kikerült az óra a bluetooth hatósugarából és lecsatlakozott, hiába kerültek újra egymáshoz közel, nem jött létre a kapcsolat többé. Minden szoftveres trükköt bevetettem, de sajnos nem sikerült az újracsatlakozás, csak a teljes párosítási procedúra végigjárásával, ami valljuk be elég körülményes.

iphone

Az Huawei Android Wear felülete és funkciói nem sokban térnek el a Google alapváltozatától, inkább csak finoman kozmetikázták a kínai dizájnerek.

 

 

Hardver:

Az okosórákba elég a kisebb teljesítményű processzor is, így a gyártóknak nem kerül sokba ez az alkatész.A Huawei Watch, Qualcomm Snapdragon 400-as központi egységet kapott, ami tökéletesen meghajtja az óra szoftvert.

ora_hardver

Beépítettek mellé 512 MB RAM-ot és 4 GB háttértárat is, ami bőven kielégít minden igényt. Sajnos a GPS chip kimaradt, így sportoláshoz, továbbra is vinnünk kell magunkkal telefonunkat. Szerencsére awifit nem spórolták ki, így akkor is megkapjuk értesítéseinket, ha már nem vagyunk a bluetooth hatótávolságán belül. A hardver különleges alkotóeleme a barométer és a hattengelyes mozgásérzékelő, ami képes precízen követni mozgásunkat. Akkumulátorból 300 mAh-s került az óratokba, kisebb terhelés mellett, biztosítja az egynapos üzemidőt, de érdemes lett volna inkább450 mAh-ás kapacitásút tenni bele. Az óra töltésénél, nem a divatos vezeték nélküli megoldást választották, inkább, érintkező tűvel táplálják az akkumulátort. A dokkolóba erős mágnest építettek, ami a tüskék fölé pozícionálja az óra érintkezőit.

dokk_anim

Kijelző:

A Huawei Watch-ot 1,4 hüvelykes 400×400-as felbontású OLED kijelzővel vértezték fel, ami praktikus döntés, mivel különböző betekintési szögekből is színtorzítás nélkül mutatja a tartalmakat. A kijelző alpixelei nem RGB mintázatúak, a PenTile mátrix kisebb fogyasztású megoldását választották a kínai mérnökök.

pentile_harmas

A következő képen folyamatos nagyítás mellett hasonlíthatjuk össze a Huawei Watch és a Samsung Gear S kijelzőjét.

kettos_nagyito

 A Samsung az RGB S-Stripe alpixel elrendezést választotta, ami annyiban tér el a hagyományos RGB-től, hogy az alképpontok nemsorban egymás mellett helyezkednek el, hanem a piros és zöld egymás alatt, a kék pedig mellettük. Véleményem szerint ez jobb választás, mint a HuaweiPentile mátrixa, mert jobb képminőséget eredményez. A következő videóban is megmutatkozik, hogy a Samsung órájának kijelzője valamivel szebb képet produkál.

A következő táblázat segítségével összehasonlíthatjuk a Huawei Watch, kijelzőjének méretét, felbontását, pixelsűrűségét néhány konkurens termékkel.

ppi_tablazat

Az OLED kijelző jó választás volt a Huawei részértől, viszont érdemes lett volna ebből egy RGB mintázatút beépíteni, és egy picivel nagyobb felbontást is elbírt volna az 1,4 hüvelykes átmérőjű megjelenítő.

Összegzés:

A Huawei Watch okosórája nagyszerűen sikerült, ízig, vérig profi munka. Külseje elegáns, simán felveszi a versenyt a hagyományos svájci órákkal. Az óratokhoz és kijelző üveghez használt anyagok minősége példamutatóan jó, a külsőn bizony nem spóroltak. A hardver tökéletesen meghajtja az óra szoftverét. Talán az üzemidőbe lehet belekötni, egy combosabb akkumulátor sokat javított volna rajta. A sportrajongók a GPS chip hiányát említhetnék meg negatívumként, de ez inkább csak egy szűkebb réteget érint.

A tesztkészüléket a huawei_logobiztosította számunkra. Köszönjük.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] okostelefonnal készült képekkel lehet pályázni. A nyertes fotók készítőit a Huawei egy-egy Huawei Watch-csal és az adott kategória zsűritagja által tartott egy-egy óra időtartamú fotós […]

Vélemény, hozzászólás?