Huawei Watch GT Runner – fuss pulzusmérő mellkaspánttal

Szerző:

A Huawei  Watch GT Runner,  a cég futásra tervezett órája került hozzánk egy kis tesztelésre. A Runner megpróbál a sportra fókuszálni,  és ehhez új kiértékelési módokat kínálni, valamint az óratokot is ehhez a tevékenységhez szabták. A terméket alaposan megvizsgáltuk, belenéztünk belsejébe, valamint mellé tettünk néhány másik órát is összehasonlításra.

 

 

 

 

A Huawei Watch GT sorozata kifejezetten népszerű az okosóra rajongók körében, jelenleg már a harmadik generációnál tart. A gyártó előző sportórája a  Huawei Watch GT 2 E volt, amely szintén a sportos vonalat képviselte,  a GT Runner  viszont inkább a futásra fókuszál.

A GT Runner a tavaly megjelent Watch GT 3 alapjaira épül, hasonló hardverrel, ám külső kialakítása annak szöges ellentéte.  A GT 3 inkább az elegáns órákat kedvelők célpontja lehet, a Runner pedig a sportos, könnyű órákat szerető közönségnek fog bejönni inkább.

 

Kicsomagolás:

Készítettem videót a Huawei Watch GT Runner kicsomagolásáról és még néhány érdekességgel is megfűszereztem.

 

Külcsín:

A GT Runner mindent felvonultatott, ami a sportórákhoz sorolhatja, speciális szálerősített műanyag tokot, kerámia védőkeretet a kijelzője köré, ami jól jön terepfutás idején, és a Gorilla Glass 3-as üveg is hasznos védelmet jelenthet. A nagy szilárdságú kompozitszálas anyag jó választás volt, mivel kemény tartást biztosít kis súlya mellett. Az óratok 5 ATM vízállósági tanúsítványt szerzett, ami hivatalosan annyit jelent, hogy kb. 50 méter mélységig bírja, ezért a gyártó a sekély vízi tevékenységekhez ajánlja.

A jobb GPS vétel elérése érdekében rejtett antennaszálakat építettek az óra tokjába, ezzel javítva a jelerősséget, csökkentve az interferenciatényezőket.

 Mérlegre tettem a  Watch GT 3 Elitet és a GT Runnert , és az acéltokos óra rendesen kimozdította a mérleg nyelvét. Természetesen le lehetne ebből a nagy súlykülönbségből faragni, ha a GT 3 acél óraszíját gumira cseréljük.

Egy klasszikus sportórával a Garmin Fenix 7-tel is összevetettem súlyát.

A GT Runner óratokjának dizájnja követi a klasszikus sportóra márkákét. A következő képen mellé tettem a Garmin Fenix 7 órát. Az óratok oldalán lévő bemélyedések nemcsak merevítik az órákat, hanem csökkentik súlyukat is.

A két óra felépítése hasonló, mindkettő erős védelemmel látta el az előlapot, a GT Runner kerámia keretet kapott, a Fenix7-é pedig acélból készült.  Az óratokjuk műanyagból van, ami a súlycsökkentést hivatott elérni.

Az órák alján ott található az érzékelőkkel ellátott kitüremkedés, amelyek formája nagyban különbözik. A Garmin  a Fenix 7 esetében sokkal élesebb peremmel látta el ezt a részt, mint a Huawei a Watch GT Runner-ét,  amely így jóval kényelmesebb hosszú távon.  A GT Runner csiszolt, hajlított szélű, üveg felületű domborulatot kapott, ami kialakításának köszönhetően csökkenti a fény interferenciáját.  A Garmin órája viszont belevág a bőrbe és erős lenyomatot hagy maga után, amikor lecsatoljuk, míg a GT Runner lekerekített széleivel ez nem fordul elő.

A Huawei Watch GT Runner a GT Watch 3-hoz hasonló módon megkapta a TrueSeen 5.0+-os érzékelőt, ami jelentős javulást hozott pulzusmérésének pontosságában. Az érzékelőbe egy speciális Fresnel-fólia réteg található, ami jobb kondenzációs hatást biztosít, és elősegíti, hogy több fény jusson a bőr alá, javítva ezzel az érzékelés pontosságát.

Szükség is volt erre a változtatásra, mivel a Huawei Watch GT 3 véroxigénszint ellenőrző funkciójával nem voltam elégedett.  Jóval a valós érték alá mért minden egyes alkalommal.  Viszont a GT Runner kiválóan szerepelt, atomstabilan mérte a véroxigénszintet. Összehasonlítottam mérési eredményeit egy ujjvégen mérő pulzoximéterrel, és 25 mérés eredményét táblázatba szedtem.

Nagyon egyenletesen és következetesen hasonló értékeket produkált, mint az ujjas pulzoximéter. Sajnos a bőrhőmérséklet-mérőt nem tudtam tesztelni, mivel azt kihagyták a GT Runnerből.  A GT Runner pulzusmérője precízen működik, ám hasonlóan a többi optikai pulzusmérőhöz, ez is lassan reagál a hirtelen megváltozott pulzusszámra. Ezt a technológiából adódó hiányosságot csak külső mellkasi pulzuspánttal tudjuk kiküszöbölni. A Huawei Watch sorozatból eddig egyetlen óra sem volt képes erre a kunsztra, a Watch 3 GT szoftverében már megtalálható ez a funkció, de sajnos még inaktív, tavalyi megjelenése óta nem sikerült beindítani a mellkaspántos mérést. A Runner viszont kiválóan kezeli bluetooth kapcsolattal pl. a Polar H10-es mellkasi pulzuspántot. Egyszerűen felismeri és már használja is. Remélhetőleg hamarosan frissítik a Watch 3 GT szoftverét is, hogy képes legyen erre a fontos jellemzőre.

A Huawei tervező mérnökei az ihletet az óratest formájához a versenyautók légbeömlő nyílásából nyerték. Ez annyit jelent, hogy a két végén lévő szíjcsatoló részen lyukakat hagytak, ami futás közben szabadabb levegőáramlást biztosít az óra alatt, így csökkentve az izzadást.

Az óra kijelzőjét Gorilla Glass 3 üveg védi, amelyet körbevesz a megmagasított kerámia keret.  Egy zafír üveg jobb lett volna, az ugyanis jobban megóvná az órát a karcolódástól.

A Huawei Watch GT Runner is örökölte elődjeitől a haptikus visszajelzésű koronát, amely kiválóan használható a sportfunkciók elérésére. A következő képen mellé tettem a Watch GT sorozat néhány tagját, amelyekkel összehasonlíthatjátok a korona kinézetét.

A legmenőbb a GT Runner gombjában az, hogy titánium ötvözetet használtak a gomb elkészítéséhez, ami így végtelenül strapabíró és könnyű lett, vagyis két legyet ütöttek egy csapásra a mérnökök. A korona aprólékos kidolgozását szerettem volna bemutatni, ezért készítettem egy mikroszkópos képet is a felületéről.

A Huawei az újabb koronák külső felületére eddig felvéste nevét, ennél az óránál a telefonjaik bekapcsoló gombjánál megszokott piros díszítést alkalmazták.

A nyomógomb kiváló minőségű lett, tökéletes visszajelzést nyújt tekergetés közben. Ezt a belsejében lévő aprócska motor teszi lehetővé.

A Huawei Watch GT Runnerbe hangszórót és mikrofont is beépítettek, így nyugodtan telefonálhatunk is vele. Ez egy teljes értékű hangszóró, amelynek nyílását gombjai közé építettek.

A nyílás mögé jókora hangszórót rejtettek, ami erőteljes hangokat produkál.

A Garmin sajnos ezen a téren le van maradva, jelenleg a Fenix 7-es sorozat egyetlen tagja sem támogatja az órával való telefonálást, vagy a multimédiás tartalmak megszólaltatását, csak egy aprócska csipogót építettek készülékházába, ami alkalmatlan a feladatra. A Huawei Watch GT Runnerből a vezeték nélküli töltés sem maradt ki, amit a röntgengép által felfedett töltőtekercs is igazol.

Sportórához méltóan szilikon szíjat kapott a GT Runner, amelyre fekete fémcsat került. Szerencsére a méretre szabásával nem lesz gond, mivel dobozában egy nagyobb méretű szíjat is találhatunk.

 

 

Kijelző:

A Huawei Watch GT Runner 1,4 hüvelykes OLED kijelzőt kapott, ami 466×466 pixel felbontású. A sportórák fontos része a kijelző, ebben a kategóriában mindennél fontosabb a kültéri láthatóság és a folyamatos adatmegjelenítés. Itt kompromisszumra hajlamosak a gyártók, ezért a sportóra gyártók gyakran használnak a nagyfogyasztású OLED helyett transflective LCD-t, amely kültéri fényben is kiválóan látható, sőt, akkor van igazából elemében. Viszont jelentősen gyengébb a minősége, és külön háttérvilágítás kell mellé, mivel saját fénye nincs. A Huawei mérnökei inkább az OLED mellett döntöttek, mivel már eddig is jó üzemidőt tudtak elérni óráikkal, és a szabadidős sportolók teljesítményét bőven kielégítik. A következő képen a GT Runner kijelzőjét összehasonlítottam mikroszkóp alatt a Garmin Fenix 7-ével.

A GT Runner OLED panelje gyémánt alpixel elrendezést kapott, míg a Fenix 7-nél a teljes értékű RGB alpixel felépítés mellett döntöttek.

A Garmin Fenix 7 kijelzőjének felbontása (266×266) és minősége is jóval gyengébb, viszont fogyasztása és kültéri láthatósága kiváló. A Huawei jól felmérte, hogy az amatőr sportolóknál kevésbé számít az üzemidő, a hétköznapokban inkább okosóraként használják majd a GT Runnert, ezért az OLED mellett döntöttek.  A kínai gyártó, amúgy is képes volt GT óráinál a kiváló, akár két hetes üzemidőt is összehozni, így nem volt túl kockázatos ez a döntésük. Ma már egyre több Garmin óra is követi ezt a példát, még a felső kategóriájukban is.

További videók:

Ha szeretnétek több videós tesztet és bemutatót látni az óráról, akkor látogassátok meg csatornámat, ahová két naponta fog felkerülni egy-egy érdekes videó. Bemutatom az óra véroxigén mérőjét, a Polar mellkaspánntal is leteszteltem, rácsatlkoztattam két Huawei Sound Joy hangszóróra és lesz még néhány összehasonlító videó is más órákkal itt.

Szeszo Video Csatorna

Összegzés:

A Huawei Watch GT Runner kiválóan megtervezett sportóra. Óratokja könnyű és strapabíró, formája segíti a kéz szellőzését, és a kényelmes érintkezést bőrünkkel. Kijelzője OLED, ami jelenleg a megjelenítés csúcsa, képe tűéles és külső fényben is jól látható marad. Igyekeztek minden funkciót alárendelni a futásnak, kiválóan behangolták az óra optikai pulzus és véroxigénszint mérőjét is. Sőt, egyik legnagyobb érdemének a mellkasi pulzuspánthoz való csatlakozási lehetőséget tartom, amely már komolyabb sportolók figyelmét is felkeltheti. Jelenleg tesztalanyom egyik komoly versenytársa a Suunto 5, ami szintén futóóra, ám sok paramétere elmarad a GT Runnerétől. Az óra 110 ezer forinttal indít, ami sportóráknál középkategóriás árnak számít.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?