Huawei Watch GT 3 SE teszt – Ez SE az aminek látszik

Szerző:

Sorra érkeznek a Huawei újabb órái szerkesztőségünkbe, most a Huawei Watch GT 3 SE a soros, amely egyszerre szeretne prémium és sportos okosórának látszani, mindezt kedvező árral megspékelve. Az óra azonban nem csak a kifinomultságra és sportosságra törekszik, hanem különböző színváltozatokkal is kiszolgálja igényeket.

 

 

 

 

A Huawei kiváló teljesítményt nyújt hordozható eszközeivel, és szinte minden órakategóriában megtalálhatók ajánlataik. Az elegáns felsőkategóriás órák kedvelőinek a frissen megjelent Huawei Wach Ultimate nyújt kiváló lehetőséget, míg azoknak, akik kicsit spórolósabbak szeretnének lenni, de még mindig elegáns órát keresnek, a Huawei Watch 4 lehet ideális választás. Emellett a tavalyi Watch GT 3 Pro is erős ajánlat a maga kategóriájában. Az olcsóbb árkategóriában elérhető a Watch GT 3, valamint a sportórák kedvelőinek kínálkozik a Watch GT Runner és a Watch Fit 2 is. A Huawei Watch GT 3 SE igyekszik a prémium órákhoz hasonlítani, azonban műanyag tokjával inkább a sportórák táborába tartozik.

 

Külcsín:

Huawei Watch GT 3 SE a megszokott fehér dobozban érkezik, egy vezeték nélküli töltő jár mellé, a töltőfejet még mindig nem divat az órák dobozába tenni.

Az órából kétféle szín elérhető, az egyik teljesen fekete borítást kapott, míg a másik változat a zöld és a szürke kombinációja.

Első látásra is észrevehető, hogy a Huawei Watch GT 3 SE a Huawei Watch GT Runnerből is nyert egy kis inspirációt, az alul és felül is látható szellőző rácsok alapján.

Szeretne a többi számozott előlap gyűrűvel ellátott órára is hasonlítani, ezért ilyen keretet is kapott, hasonlóan például a Watch GT 3-hoz. Véleményem szerint a Watch GT 3 az egyik legnagyobb ellenfele lehet a Huawei családon belül.

A Huawei Watch GT 3 SE tokjának anyaga a Durable Polymer Fiber, ami erős és tartós szálerősítésű polimert jelent. A polimer szálak könnyűek, ellenállóak és könnyen formázhatóak. Ezek az anyagok gyakran használatosak a könnyű és strapabíró kiegészítőkhöz, ilyenek az okosórák is. Jól ellenáll a karcolásoknak, a kopásnak, a nedvességnek, valamint az alacsony súly is jellemzi. Olyannyira, hogy ez a jókora 46,6 milliméteres átmérőjű és 11 mm vastagságú óra mindössze 35,6 grammos, ami sportoláshoz ideálisnak mondható.

Az óra üvegével kapcsolatban nem találtam megbízható információt, ezért egy gyémánt teszter segítségével vizsgáltam meg keménységét. A mérés eredménye alapján megállapítható, hogy az óra nem zafír üveget kapott, ami ebben a kategóriábanmegszokott. Valószínűleg edzett üveget használtak, ami valamelyest karcálló. Szerencsére a keret magasabban helyezkedik el, mint az üveg felszíne, így valószínűleg nem fog egykönnyen megkarcolódni. A következő képen jól látható, hogy a Huawei Watch GT 2 Pro (kép alsó felén) zafír üveget kapott, mivel a műszer jócskán a 8-as szint fölött teljesített, míg a GT 3 SE (kép felső felén) épp, hogy megütötte a 4,5-ös szintet.

Az óratok jobb oldalán a felső gomb kerek formát kapott és a menüt nyitja meg, míg az alsó gomb használatával hozzáférhetünk a sportfunkciókhoz. A felső gombon is tudott spórolni a gyártó, egy alacsonyabb funkciókkal rendelkező alkatrészt épített, ami elforgatásával nem vezérli a szoftvert, mint pl. a Huawei Watch GT 3 esetében.

A két nyomógomb közé került a hangszóró nyílás, ami jókora hangerővel tudja megszólaltatni zeneszámainkat, kihangosítóként is üzemel és telefonos beszélgetést is folytathatunk vele, mivel az óratok belsejébe mikrofon is került beépítésre.

Ha nem szeretnék kihangosítva hallgatni a zenét, lehetőség van Bluetooth-os fülhallgatóval csatlakozni az órához. Sportolás közben nem kell a telefonunkra támaszkodnunk a zenehallgatáshoz, így nyugodtan otthon hagyhatjuk azt. Sajnos a gyártó nem közöl adatokat, hogy mekkora belső memória áll rendelkezésünkre.

Az óra hátlapja alá HUAWEI TruSeen™ 5.0+ érzékelő rendszer került, ami a gyártó legújabb technológiáját képviseli.

A Huawei büszke lehet erre az érzékelőre, méréseim során a véroxigén mérő rendszere kiválóan szerepelt. Az ujjvéges véroxigén mérő eredményeit vetettem össze az órán mértekkel, pluszba és mínuszba is maximum egy százalékkal tért el attól. Ez kiváló annak fényében, hogy a Garmin Fenix 7 öt-hat, időnként még ennél is nagyobb eltérést produkál, és mindezt háromszoros áron.

A pulzusmérést meg tudjuk támogatni külső mérőeszközzel is, az órához Polar H10 mellkasi pulzusmérőt is csatlakoztathatunk, segítségével valós időben ,precíz mérési eredményeket kapunk. Több mint száz féle sportot tudunk monitorozni az óra segítségével.

A hátlap alá került egy tekercs is, ami a vezeték nélküli töltésért felelős.

A szabványos QI töltő rendszerekkel kompatibilis az óra töltőrendszere, így szinte bármely okostelefon hátlapjáról energiát pumpálhatunk bele.

A Huawei Watch GT 3 SE tokja 5 ATM vízállóságú, ami védelmet jelent 50 méteres mélységig. Ez azt jelenti, hogy alkalmasak sekély vízi tevékenységekre, például medencében vagy óceánban való úszásra. Nem alkalmas viszont mélyvízi búvárkodáshoz, vízisíhez vagy más, nagy sebességgel történő vízi tevékenységekhez, valamint mélyebb vízmélységekben történő merüléshez.

Az óra szíja TPU Fiber -ből (Termoplasztikus poliuretán) készült, ami egy speciális anyag, amely nagy népszerűséget szerzett az óraszíjak készítésében. Könnyű és rugalmas, rendkívül tartós és kopásálló, ezek a jellemzői ideálissá teszik az óraszíjakhoz való használatát. Az óra szíját kicsit merevnek éreztem, az eddig általam tesztelt Huawei órákhoz képest.

A szíj szabványos 22 milliméteres, amelyet könnyedén cserélhetünk egy aprócska kioldó gomb segítségével.

 

 

Szoftver:

A Huawei gyártó okosóráinak beállítása megszokott módon történik a Huawei Health alkalmazás segítségével. A szoftver könnyen követhető utasításokkal vezet minket végig az egész folyamaton. Az alkalmazás elérhető Androidra és iOS-re egyaránt. Androidos telefon esetén nem a Play Áruházból kell letöltenünk a legfrissebb verziót, hanem a Huawei App Store-ból szerezhetjük be. Az okosóra különféle beállításait a Huawei Health alkalmazáson keresztül végezhetjük el, amely kezeli az egészségügyi adatainkat. Ez lehetővé teszi például a firmware-frissítéseket és további számlapok hozzáférését is. Alapból tíz számlap található az órán, de még többet tölthetünk rá, ha nem lennénk elégedettek a választékkal.

Az órára alkalmazásokat is telepíthetünk, de nincs túl nagy választék, kb. 45 app található.

Az óra Huawei Haromy OS operációs rendszert kapott, ami gyorsan és hatékonyan teszi a dolgát. Az óra gombjai jobb oldalon találhatóak. A felső kerek gomb a menüt nyitja meg, míg az alsó gombbal a sportfunkciók érhetők el. Az érintőképernyőn jobbra vagy balra húzva navigálhatunk a különböző csempék között, beleértve a pulzusszámot, az SpO2-t, a tevékenységeket, az időjárást, zenelejátszót, stb.

Az óráról készítettem egy alapos bemutató videót is.

 

Hardver:

Sajnálatos módon a Huaweitől nem kaptunk információt a hardverről, így nem tudjuk milyen processzort és mennyi memóriát használ az óra. Azonban a rendszer összességében simán, várakozási idők nélkül működik. Ennél többet mit is kívánhatnánk. A Huawei Watch GT 3 SE akkumulátora 455 mAh kapacitású. Intenzív használat esetében hetente szükséges újratölteni, kevés sportolással és az érzékelők folyamatos használatát mellőzve, jóval hosszabb üzemidőre számíthatunk. Megközelíthetjük a gyártó két hetes ígéretét is. Az óra kijelzője egy 1,43 hüvelykes, 454×454 pixeles OLED panel, melynek képpontsűrűsége 326 ppi, minősége kiváló, és a fényereje is megfelelő, szabadtéren is könnyen olvasható marad. Az óra megjelenítőjének alpixel-elrendezése a gyémánt mintát követi, az alábbi ábrán mikroszkóppal felnagyítottam néhány Huawei óra kijelző pixeleit, így látható, hogy a Watch SE pontosan olyan megjelenítő panelt kapott, mint a Watch GT 3 Pro titánium.

 

 

Összegzés:

A Huawei Watch GT 2 SE megjelenéséve igyekszik elegáns órának és egyben sportórának is mutatkozni, ami sikerül is neki. Nagyméretű előlapi felülete inkább az elegáns órák jellemzője, a sportórák általában igyekeznek kompakt méreteikkel könnyíteni a sportolást. Viszont a Huawei Watch GT Runner sportos „szélcsatornáit” is megörökölte, a szíjcsatoló rész két végén lyukakat alakítottak ki, amelyek futás közben jobb szabadabb levegőáramlást biztosítanak az óra alatt, ezzel csökkentve az izzadást. A méretéhez képest kis súlya is elősegíti a sportos használatot. Érzékelői közül a véroxigén-szintmérő emelkedik ki pontosságával, pulzusmérője átlagos, ám ezt könnyedén fel tudjuk tuningolni ha rácsatlakozunk az órára egy Polar H10 pulzusmérő mellkas pánttal. Hab a tortán, hogy  fülhallgatóval is csatlakozhatunk az órához, szabadabb mozgást biztosítva ezzel a sportoláshoz. Azonban felmerül a kérdés, hogy érdemes-e megvenni a Huawei Watch GT 3 SE-t, amikor elérhetőek a Huawei Watch GT 3 Active Edition vagy a Huawei Watch GT Runner, bár kissé magasabb áron, de mégiscsak magasabb kategóriájú termékek. A GPS vevőjük két csatornás, ami jelentősen megbízhatóbb útvonal követést biztosítanak, mit a Watch GT 3 SE és némelyikben még bőrhőmérséklet mérő is van. Véleményem szerint ez az óra nagy nyomás alatt áll, nehéz lesz megtalálni a megfelelő célközönséget.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?