Huawei Watch GT 3 Pro teszt – kerámia és titánium

Szerző:

A Huawei ötletdús dizájnja most is szembetűnő, mindkét óra különlegesen néz ki. Anyagválasztásban is tudtak újítani, a kerámia óratok és szíj, nem jellemző az okosórák között. Szokás szerint röntgennel virtuális boncasztalra tettem mindkettőt, mikroszkóppal közelebbről megfigyeltem finoman elkészített részleteiket.

 

 

 

 

A Watch GT 3 Pro kétféle méretben érkezett, a férfiasabb méretű 46 milliméteres és 43 milliméteres kerámia tokos változatban. Úgy tűnik a Huawei a GT sorozattal erősítette meg leginkább helyzetét az okosóra piacon.

 Aki szereti a hosszú üzemidőt, és mellé még kiváló minőségű óratokot, szíjat, annak jó választás a GT Watch 3 Pro bármelyik változata.  A fehér órát kerámia szíjjal vagy fehér bőrszíjjal szerezhetjük meg, a titánium óratokosból pedig vásárolhatunk, -bőr és fluor-elasztomer avagy titánium változatot.

 

Külcsín:

A kerámia óra aranykeretes díszítése valószínűleg nem a férfi közönség kedvence lesz, bár az anyagválasztásra sokan irigyek lesznek közülük. A speciális óratok és szíj elkészítése több napos bonyolult munkafolyamat eredménye, 1500 fokon égetik ki, majd gyémántporos polírozással fényesítik. A 46 mm-es titánium óratok is különleges, mivel könnyű és erős anyagról van szó, amely kevésbé sérülékeny, mint acél vetélytársai. Mindkét óratok IP68-as és 5 ATM besorolású vízállósággal rendelkezik, ami 30 méteres mélységig megvédi az órát a beázástól, ezért szabadmerülők bátran használhatják. Mindkét óra kapott haptikus visszajelzésű koronát, amellyel jól vezérelhetők a sportfunkciók.

A következő képen láthatóvá válik, milyen igényesen van kidolgozva mindkét gomb recézett széle.

A gombokhoz természetesen titániumot használtak, ami így időtállóvá teszi ezt a kis hardveres alkatrészt.  A koronákban az apró visszajelző motorok nem teljesen egyformák, amit a következő röntgenfelvétel jól szemléltet.

Az órák alsó gombja új funkciót kapott, amelyet már régen várt a Huawei óra rajongók tábora, és most itt van az EKG mérés. Egyelőre még csak az órán hajthatunk végre mérést, kapunk egy rövidke jellemzést szívünk állapotáról. A Huawei Egészség alkalmazása még nem kapja meg az eredményeket, az akkor válik elérhetővé, ha az európai engedélyezési folyamaton átesik az óra.   Így néznek ki az EKG szenzoros nyomógombok belülről.

Készítettem egy rövid videót az EKG mérő kipróbálásáról.

Mindkét óra képes véroxigén szintet mérni, ezt a funkciót is kipróbáltam és videó is készült a teszteléséről.

Hasonlóan a GT3-hoz a GT 3 Pro sorozat is kapott bőrhőmérséklet mérő funkciót, pontosságát kontakthőmérővel teszteltem, amelynek érzékelője közvetlenül a bőröm és az óra közé került.

Leteszteltem pulzusmérő képességeiket, és nem okoztak csalódást, mindkét óra akkurátus eredményeket szolgáltatott. Érzékelőjük a TureSeen 5.0+ a piacon lévő legjobbak közé tartozik, már a Huawei Watch GT Runnerben is bizonyított kiváló pontosságával. Akinek nem felel meg az óra pulzusmérője, az választhat külső pulzusmérő pántot is. A próbák alapján mindkét óra együttműködik a Polar H10 mellkasi pánttal bluetooth segítségével.

Mindkét órát ellátták a ma használatos összes érzékelővel. Az órák kijelzőjét zafírüveggel védik, amelyet karcállóságban egyetlen anyag tud csak legyőzni, s ez nem más, mint a gyémánt.

A 46 milliméteres titán óra dizájnja szögletességével kissé emlékezetet a Porsche Design Watch GT 2-re, ami jót tesz megjelenésének sőt, annál is karakteresebb megjelenése van. A Huawei dizájnerei kitettek magukért, sikerült egy igazán férfias megjelenésű óratokot alkotniuk.

Mindkét óra szíja könnyedén lecsatolható, cserélhető másikra, aprócska gombok segítik a műveletet.

A kerámia verzió szíja inkább karkötőre emlékeztet, ami a hölgyek számára jelenthet örömöt.

A csatja összecsukás után eltűnik szem elől, marad a karkötő hatás.

A kerámia szíj csuklónk méretéhez igazításához szükség van egy aprócska csavarhúzóra is, amelyet tartozékként csomagoltak a dobozba.

Az órákkal telefonálni is lehet, erős hangszóróik méretükhöz képest nagy hangerőn tudnak megszólalni, már a hangszóró nyílások nagysága és az óra belsejében található hangkeltők mérete is tiszteletet parancsol.

Az órákat vezeték nélküli töltéssel táplálhatjuk, a hozzá kapott dokkolóhoz mágnesesen tapad és kb. egy óra alatt fel is töltődik az akkumulátora. A kerámia verzió teljes terheléssel elmegy kb. 4 napot, aktív kijelző használata nélkül, míg a titánium változattal akár a 9-10 nap is lehetséges. Most pedig következzék néhány kép, amelyeken melléjük tettem a Huawei Watch GT 3-at és Watch GT 2 Pro-t.

A 43 milliméteres kerámia órát összehasonlítottam egy rövidke videóban a Huawei Watch GT 2 Pro-val.

A következő képen látható, hogy mennyivel karakteresebb lett a Huawei Watch GT3 Pro, mint elődmodellje a GT 2 Pro.

Ha szeretnétek még több videót látni a két óráról, akkor érdemes meglátogatni csatornámat, ahová két-három naponta töltök fel videót:  Szeszo YouTube Csatornája

 

Kijelző:

Mindkét óra OLED kijelzőt kapott, a kisebb 1,32 a nagyobb 1,43 hüvelykes átmérőjű. A kisebbik modell képernyőjének felbontásáról nem találtam infót, de a 43 milliméteres GT 3 Pro 466×466 pixeles megjelenítőt kapott. Az OLED jó választás, mivel kiváló feketéi mellett fogyasztása sem vészes. Az órák alpixel-elrendezése különbözik egymástól, a 46 milliméteres gyémánt, a 43milliméteres pedig RGB lett. Melléjük tettem a Garmin Fenix 7 kijelzőjéről készült felvételt, jól megfigyelhető, a kisebb felbontás (266×266) miatti nagyobb pixelek és az is mennyire más a transflective LCD felépítése, annak ellenére, hogy ez is RGB.

 

 

Összegzés:

A Huawei Watch GT 3 Pro órái a prémium anyaghasználat miatt valóban megérdemlik a pro utónevet. A zafír üveg, a titánium és legfőképpen a kerámia óratok az okosóra piacon ritka, mint a fehérholló. Az ehhez társuló kerámia szíj pedig kifejezetten kuriózumnak számít. Ezen anyagok nagy előnye, hogy két vagy három év múlva is ugyanolyan jól fognak kinézni, mint kicsomagolásukkor. A kiváló minőségű pulzusmérő, véroxigén mérő és EKG mérő szintén emeli az órák tekintélyét. Nagyon díjazom, hogy a mellkasi pulzuspántok közül a Polar H10-re rá tudnak csatlakozni, javítva ezzel a mérési pontosságukat. A vízállóság magasabb szintre emelése is jól mutat a specifikációkban. A szoftver igazi Huawei, nem túlzottan sokrétű és még van mit rajta csiszolni. A kisebbik óra üzemideje nem kiemelkedő, viszont ellensúlyként itt van a titánium változat kb. 10 napos üzemidejével.  Aki hosszú üzemidőt szeretne, és nem sajnálja a pro változatok anyagminőségért kifizetni a borsos különbözetet, annak bátran ajánlom mindkét órát. Viszont, aki közel ugyanezt az órát szeretné, és megelégszik az acél óratokkal, nem bánja az EKG hiányát (amely szolgáltatásai még nem teljesek), annak inkább a családon belüli jóval kedvezményesebb áru Huawei Watch GT 3-at ajánlanám.

 

Vélemény, hozzászólás?