Huawei Watch GT 2e teszt (külcsín) – méred a véred?

Szerző:

A Huawei Watch GT sorozat sportos változata, a 2e érkezett hozzánk tesztelésre. Az óra sportosabb kinézetet, és néhány újabb hardveres szolgáltatásbővítést kapott. Hardverét nem változtatták meg, maradt az előző generációtól örökölt Kirin A1 processzor, de egy kis plusz memóriát azért tettek bele.

 

 

A Huawei Watch GT első tagját 2018 októberében mutatták be, és két hetes üzemidejére, valamint erős sport funkcióira tették a hangsúlyt. Az óra annak ellenére lett népszerű, hogy a cég saját operációs rendszerét a Lite OS-t telepítették rá. Ennek az órának csak minimális volt a szolgáltatáskínálata, a programtelepítés sem volt rá lehetséges. Ennek ellenére rengeteget eladtak belőle, mivel sokan úgy gondolták, hogy nem is kell egy órának okosnak lennie, elég, ha legalább minimálisan „értelmes”, viszont jó üzemidővel rendelkezik.

A sikeren felbuzdulva, 2019 márciusában már megjelent a ráncfelvarrott verzió, amely barnás színű lett, hozzá zöld vagy narancsszínű szíjjal. A következő a Watch GT 2 2019 szeptemberében került bemutatásra, ami kapott egy kis plusz memóriát, hangszórót és mikrofont is.  El is érkeztünk 2020 márciusához, amikor bemutatásra került a Huawei Watch GT 2e, a sportos, amelynek hardvere átmenetet képez a GT és GT 2 között.

 

Külcsín:

Készítettem videót a Watch GT 2e kicsomagolásáról, amelyben néhány másik órával is összehasonlítottam.

Íme a Huawei Watch GT 2e széria szín választéka.

Az óra tokja kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, kijelzőjét edzett üveg védi, alját pedig műanyagból készítették. Eddig az összes Huawei Watch GT órát kipróbáltam és véleményem szerint ez a legkényelmesebb mind közül.

Kétféle óratok és négyféle szíj közül választhatunk vásárláskor. Az óratokokat csak annyi különbözteti meg, hogy az egyiken a kijelző körüli kereten nincs számozás, csak hosszúkás csíkozás.

Az óraszíjak közül négyfélével találkozunk, kettő lyukacsos sportos, kettő pedig tömör, színeikben és anyagukban is különböznek. Ezek anyaga kétféle lehet az egyik a fluoroelasztomer a másik pedig termoplasztikus poliuretán elasztomer. Az első egy nagyteljesítményű polimer, amit legfőképpen a vegyiparban használnak, mivel jól ellenáll pl. a kénbázisú vegyszereknek, különösen hajlékony valamint jól ellenáll a kopásnak, karcolásnak.  A második a TPU, ami kellemes tapintású, szintén ellenáll a kopásnak és a karcnak, simán lenyomja strapabíróságával a hagyományos gumit, ezért használják gyakran sporteszközök gyártásához. Hozzám tesztelésre a vörös és a zöld, lyukacsos szíjjal ellátott verziók jutottak el.

Az óraszíjak szabványos 22 milliméter méretűek, így válogathatunk más gyártók szíjai közül is, bár legjobban a gyárival mutat, mivel az szépen követi az óratok hosszabbított vonalvezetését.

A szíjat könnyedén cserélhetjük, beépítettek egy aprócska pöcköt, aminek kireteszelésével a szíj elválik az órától.

A GT 2e óratokjának vastagsága 10,8 milliméter, ami manapság megszokottnak számít okosórás berkekben.

A GT első generációjánál a kereten még kerámiaborítású feliratok voltak, a GT 2 sorozatnál már üveg alá került a keret feliratostul, ami előnyös, mert az elődnél kipotyogtak a kerámia felirat elemei. A lenti képen látszik, hogy a háromszögből és 14-es számból is hiányoznak már darabkák egy év használat után.

Ennél a verziónál ez nem fordulhat elő, mivel üveg takarja azokat, viszont sokkal sérülékenyebb, mint az elődök mélyre rejtett kijelző üvege. Az új, teljes üvegborítású felületen könnyebb húzgálni az ujjunkat, mivel nem akadunk bele a kiemelt keretbe. Az órák generációról generációra változtatták az üvegborítás dőlésszögét, a legújabbé lett a leglaposabb.

Az óra jobb oldalára kerültek a nyomógombok, a felső gomb egyszeri megnyomásával a számlaphoz jutunk, a másodikra pedig az elérhető funkciók kerülnek elő. Az alsó gombhoz hozzárendelhetünk más funkciót is, mint a sport, ez hasznos jellemzője az órának. A gombok profilja megváltozott az elődhöz képest, szögletes nyomógombokat kaptunk, ami sportolás közben kényelmesebb.

Körbemértem a nyomógombokat.

A fenti képen látható, hogy jóval hosszabb lett az újonc gombja, ezért könnyű pl. futás közben is rátapintani. A GT 2 megjelenésekor új szolgáltatással gyarapodott, lehetett vele telefonálni és zenét hallgatni, mivel beépített hangszórót és mikrofont kapott. A GT 2e viszont ebből csak a Bluetooth zenehallgatási funkciót kapta meg a 4 GB-nyi memóriával együtt, amiből kb. 2 GB-nyi áll rendelkezésünkre. Közvetlenül az óráról sajnos nem lehet telefonálni, a következő kép is mutatja, hogy az újonc nem kapott hangszórónyílást az oldalára.

Ha hangszóróval nem is rendelkezik, de legalább rá tudunk csatlakozni bluetooth-os fülhallgatóval. Az óra bluetooth-a már az 5.1-es szabványt is támogatja.

A zenéket a Huawei Egészség app zeneküldő funkciójával tudjuk áttelepíteni az óra memóriájába. A folyamat egy kicsit lassú, de legalább van a telefontól független zenehallgatási lehetőségünk. Készítettem videót az óra és fülhallgató párosításáról, megmértem milyen gyorsan lehet rátölteni zenét és segítségével vezéreltem a YouTube-ot, Spotify-t is.

Az óra hátlapjának szenzorai nem változtak a GT 2-höz képest, ugyanúgy képesek mérni a pulzust, mint elődei.

A Huawei nem állt meg itt, beizzított egy meglepetés funkciót az óra szenzorjain, amelyet a GT 2 teljes sorozata megkapott. Egy OTA frissítés segítségével, már véroxigén telítettséget is tudunk mérni, ami jelezheti az energiahiányt, fáradságot is, kiváló funkció a sportoláshoz. A vérünkben a vörösvérsejtek aprók és mozgékonyak, feladatuk az oxigén eljuttatása szervezetünk minden pontjára. Ha valamiért kevés oxigén jut a sejtekhez, akkor az energiatermelő folyamatok sérülnek és ennek következményeként betegségek alakulhatnak ki. Az oxigénellátottság a vérben lévő oxigén százalékos szintjével mérhető, egészséges embernél általában 99%, az átlagembernél 96-98%, a betegeknél 89-95% ez az érték. A szenzorban két speciális LED található, amelyek fénye behatol az emberi szövetekbe, valamint egy fotodióda, ami a visszaverődő fényt felfogja, és az artériás pulzációkból kiszámítja a vér oxigénszintjét.  Készítettem egy sematikus ábrát a folyamatról.

A véroxigénszint mérését folyamatosan csak a futóedzésnél képes végrehajtani. Egyszeri mérést viszont bármikor készíthetünk vele.  Napi aktualitása is van az új funkciónak, mert koronavírus tünetek esetén kiválóan le tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő-e az oxigén mennyisége vérünkben. Két videót is készítettem az óra ezen funkciójáról, az egyikben a GT 2-vel, a másikban pedig egy pulzoximéterrel eresztettem össze az órát.

 

Nagyon jól teljesített mindkét esetben a GT 2e. Ügyes húzás volt a Huawei részéről, hogy előre beépítették ezt a szenzort, és nem reklámozták előre, csak akkor kapcsolták be, amikor tökéletesre csiszolták. Ésszerűbben jártak el, mint a Samsung, aki 2019-ben nyár végén nagy dérrel-dúrral bejelentette, hogy Acitve 2 órájuk kiváló EKG funkciókkal fog rendelkezni, csak várni kell egy rövidke időt. Szinte ez adta el az órát, majd sokáig nem történt semmi, eltelt két év és most indul a szolgáltatás, de még csak Koreában…talán. A következő képen beleshettek az óra belsejébe röntgen segítségével.

Az óra üzemideje továbbra is kiváló maradt, ha mindent bekapcsolunk, akkor 7-10 napot is kibír, ha csak néhány fontos értesítést kérünk, akkor akár két hétig is üzemel. Akkumulátora az elődhöz képest nem változott, egy 455 mAh-ás került bele. Ennek teljes feltöltése kb. egy órába telik. Ezt mágneses töltő-bölcsővel tudjuk életben tartani, ami kinézetre pontosan úgy néz ki, mint elődei.

A következő néhány képen egymás mellé tettem a GT2-t és a GT 2e-t, így jobban láthatóak a különbségek a két óra között.

A két óra súlyban eltér egymástól.

A következő két videóban mikroszkóp alatt hasonlítottam össze a GT 2e-t és a GT-t, valamint a GT 2-t.

 

 

 

Hardver:

A GT 2e-ben az elődből már ismert Kiri A1 processzor szív dobog, a Huawei első saját fejlesztésű lapkakészlete, ami hordozható eszközökhöz készült. Kettős maggal rendelkezik, amelyeket optimalizáltak a kisebb fogyasztásért, így az óra ideális esetben töltés nélkül akár két hetet is kibírhat. A proci nem tartozik a leggyorsabbak közé, de a házon belül készült Lite Os-t azért tűrhetően elhajtja.

 

Kijelző:

Az óra kijelzője 1,39 hüvelykes 454×454 pixeles OLED, amelynek 462 ppi-s a képpontsűrűsége. A kijelző minősége kiváló, fényereje is megfelelő, külső fényben is jól látható marad. Sajnos az automata fénymérő szenzor továbbra is kissé takarékosan bánik a fény mennyiségével, ezért saját magunknak kell fix fényerőt állítani. Az óra a GT 2-vel megegyező BRG alpixel kiosztású OLED kijelzőt kapott.

Az óra 462 ppi-s pixelsűrűségét összehasonlítottam két régebbi órával (Sony Watch, Samsung Gear S), ezzel szeretném szemléltetni, mennyit is javult az órák felbontása néhány év alatt.

Az óra kijelzőjének valós átmérőjét is megmértem, az értékeket összehasonlítottam a GT, GT 2 és a Samsung Active 2-vel is.

A Hauwei Watch Gt 2e kijelzője megfelel a mai kor elvárásainak, felbontása magas, fényereje is elég erős a kültéri használatkor, színei pedig élénkek.

 

 

Összegzés:

A Huawei Watch GT 2e kiváló rozsdamentes acél tokkal készült, a hozzá adott TPU szíj nagyon kényelmes és elég vastag ahhoz, hogy bármely igénybevételt kibírjon. Az óraüveget a drágakő feldolgozási iparban használt technológiával készítették. A kijelző OLED, aminek nagy felbontása van és elég fényereje a kültéri használathoz. Üzemideje is rendben van, a legnagyobb igénybevétel esetén is kibírja egy hétig, csökkentett funkciók beállításakor akár két hetet is „elketyeg”. Hasznos, hogy képes bluetooth-os fülessel kapcsolódni, kár, hogy a hangszóró kimaradt. Mindezek ellenére, ha választanom kellene a Huawei órái közül, akkor inkább maradnék a GT 2 mellett, ami szintén megkapta a véroxigénszint mérőt és még telefonálni is lehet vele, mert hangszóróval is ellátták. Szerencsés esetben, ha jobban körülnézünk, még kedvezőbb áron is hozzá juthatunk, mint a GT 2e-hez. Abban az esetben, ha kimondottan sportolásra szeretnénk használni, akkor a kényelmes viselet és a szögletes kisméretű nyomógombok jobban támogatják használatát.

Vélemény, hozzászólás?