Huawei Watch GT 2019 teszt (külcsín) – elegáns és sportos

Szerző:

A Huawei tavaly kiadott egy saját operációs rendszerrel (LiteOS) ellátott okosórát, amelyet Watch GT névre keresztelt. Úgy látszik, bevált az elképzelésük, mivel idén is megjelentették ráncfelvarrott utódját. Sok változtatás nem történt az elődhöz képest, inkább csak az óra külalakja módosult.

 

 

 

Csomagolás:

A csomagolás idén is elegáns tervezéssel büszkélkedhet, megadták a módját rendesen. Tartozékként kapunk töltő dokkolót és egy USB-C töltő kábelt, jó lett volna, ha csomagolnak az óra mellé egy töltő fejet is.

 

Külcsín:

Az óra háza rendkívül jól néz ki, kerámiával borították keretén a számokat, acélból készült a teste és a nyomógombok. Úgy tűnik, az alsó borítása műanyag vagy műanyaggal borított fém.

Amellett, hogy jól néz ki, még karcálló üveget kapott és 5ATM/50m minősítést kapott, vagyis nyugodtan úszkálhatunk vele, bár azért én a búvárkodást kihagynám. Készítettem az óráról egy rövidke videót.

Előlapja 46,5×46,5 milliméter széles, ami jókora felület, vékony csuklón talán egy kicsit túl nagynak is látszik, bár mostanában az analóg órák is a nagy méretek felé tartanak.

 A biztonság kedvéért azért készítettek 42 milliméteres változatot is, a női vásárlók szívének megnyerésére.

A fenti képen látható, hogy a nagyobbik óra mellé narancssárga vagy zöld szíj jár, a kisebbik mellé pedig fekete vagy fehér. Az óraszíj csatja is szépen ki lett dolgozva, igényesen rányomták a gyártó nevét. Szerencsére a szabványos 22 milliméteres szíjat le tudjuk cserélni bármely külső gyártó által készítettre.

A szilikon szíjra két bújtatót tettek, ami megnehezíti, hogy sportolás közben elveszítsük az órát. A Watch GT két gombja teljesen valódinak látszik, pedig tekergetni nem lehet őket, pontosabban lehet, csak nem történik semmi. Nyomógombként viszont funkcionál, a felsővel bekapcsoljuk az órát, majd második nyomásra az edzés menübe jutunk, vagy éppen visszajuttat a főoldalra, hosszú nyomásra pedig zárolja az érintő kijelzőt.  Az  alsóra egyszer rányomva megmutatja az időt, másodikra pedig az edzésmenübe juttat.

Az óra súlya 78 gramm, ami a minőségi anyagválasztáshoz képest egész könnyűnek számít. Egy hagyományos svájci óra akár 140 gramm is lehet, de annak idején a Samsung Gear S műanyag órája is 67 grammot nyomott, pedig abból a fémeket is száműzték.

Az óra külalakját összehasonlítottam egy Samsung Gear S3 Frontierrel.

A Huawei Watch GT-t sikerül arányosan vékonyítani, oldalról nem tűnik olyan monumentálisan magasnak, mint azt már megszokhattuk az okosóráknál, így öltözködésnél kevésbé akad bele ruhaujjunkba.

Az óra hátlapján található a pulzus szenzor, kifejezetten pontos, persze csak akkor, ha megfelelő pozícióba kerül és szorosan meghúzzuk a szíjat.  Véleményem szerint, ha igazán pontos és megbízható mérési eredményeket szeretnénk kapni, akkor inkább maradjunk a jól bevált mellkas pántoknál, amelyek nem optikai úton mérik pulzusunkat.

A Huawei Watch GT 2019 töltését egy aprócska dokkoló segíti.

Nincs beépített vezeték nélküli töltés, az órán lévő fém érintkezőkhöz csatlakozik a dokkoló töltő tüskéje. A megfelelő töltési pozíciót az óratestbe és a dokkolóba épített mágnes garantálja. Ez a fajta töltési módszer jelentősen gyorsabb, mint a ma piacon lévő órák vezeték nélküli töltése,  bő egyóra alatt fullon van 450 mAh-ás akkumulátora.

 

Kijelző:

Jókora kijelzője 1,39 hüvelykes, ami szépen kitölti az előlapot, és az ehhez járó 450×450 pixeles felbontás is sokat javít a megjelenítés minőségén.  Ha Apple termékről lenne szó, bizonyára rásütnék a RetinaDisplay kifejezést, mivel 326 pixel/inch a képpont sűrűsége. Egy kiváló minőségű OLED panelt építettek bele, aminek fényereje bőven elég a napi használathoz. Fényerősség mérőt is kapott a kijelző alá, ami este egy kicsit túlvezérli a megjelenítő fényerejét.

 

Összegzés:

Az óra külsejébe nem tudok belekötni, elegáns és egyben sportos is megjelenése. Az óraház vékonyabb az okosóráknál megszokottaktól, így nagy felületű előlapja sem válik zavaróvá. A kerámia betét és a fémtest csak javít megjelenésén. A Watch GT kijelzője is ott van a legjobbak között, mérete és felbontásai is ideálisnak mondható. A LiteOS viszont még erősen csiszolásra szorul, egy kicsivel nyitottabb is lehetne, jelenleg csak néhány óra számlapot tudunk feltenni rá, más programról szó sem lehet. Sport funkcióira nem lehet panasz, igyekszik minden sportolási fajtát felismerni, GPS-e pontos. Üzenetkezelő funkciója sokat javult, induláskor még azt sem tudta megkülönböztetni, milyen programtól érkezett az üzenet, néhány frissítéssel később már az app logójával is jelzi. Az óra nem annyira okos, inkább egy elegáns bőrbe bújtatott aktivitásmérőről van szó. Annak ajánlom az órát, akinek fontos, hogy közel két hétig a töltő közelébe sem kelljen menni, aki kihasználja a sport funkciókat, szeretné megkapni az üzeneteit, de nem akar leendő órájára mindenféle programokat telepíteni és megelégszik a kb. 20 db rendelkezésre álló számlappal.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?