Huawei Watch GT 2 Pro teszt (külcsín) – az első titán

Szerző:

A Huawei sorra dobja piacra okosóráit, a GT sorozat úgy tűnik sikerre lett ítélve. Az óra nem okosságával lopta be magát a vásárlók szívébe, sokkal inkább a hosszú üzemidő és erős sportos funkciói miatt döntenek megvétele mellett. Most megérkezett a GT sorozat elit órája, a Huawei Watch GT 2 Pro, amely kiváló anyaghasználatával és vezetéknélküli töltővel dicsekedhet, valamint a hátlapi érzékelőből is kapott egy teljesen újat, amelyet a gyártó a TruSeen 4.0+ technológiának nevez.

 

 

 

A GT sorozat 2018-as indulása óta számos óra változat készült a Huawei műhelyében, amelyek minősége tökéletes volt. Ám az idei év szülöttje a GT 2 Pro még ezt is megugrotta titánium házával és zafír üvegével.

A következő videóban egymás mellé tettem a GT-t, a GT 2-t és a GT 2 Pro-t és összehasonlítottam külsejüket, méreteiket és néhány egyéb jellemzőjüket.

Ha valaki csak a GT 2-vel való összevetésre lenne kíváncsi, annak is készült egy videó.

Az új óra a GT 2 Pro, elődjének ráncfelvarrott változata, attól nem túl sok dologban különbözik. A processzor és a memória mennyisége maradt a régi, a kijelző felbontása sem változott, az OLED technológiát sem hagyták el. Komolyabban a szoftverbe sem nyúltak bele, bár itt már van egy kis próbálkozás, hogy appokat telepíthessünk az órára. Sajnos még csak két appot találtam, egy puzzle és egy szókirakót, de ez már ígéretes kezdet.  Mivel a nálam lévő óra még nem a piacra kerülő változat, így reményeim szerint mire októberben megjelenik, már beindul az óra szoftver boltja.  Az NFC-t is kihasználhatjuk, képeket tudunk az órára küldeni és számlapot készíthetünk belőlük.  Mindenesetre ígéretes kezdeményezés, lassacskán a GT sorozat is javít szoftveres rendszerén.

 

Kicsomagolás:

Az óra igényes fekete kocka dobozban érkezett, amelyben ott a töltő kábel, a dokkoló és néhány dokumentum. A kicsomagolásról videót is készítettem.

 

 

Külcsín:

 A következő ábrán összehasonlíthatjuk a Huawei Watch GT 2 Pro külső méreteit néhány konkurens termékkel.

Az óra tokja 5 ATM nyomásig bírja, így nem okoz gondot egy kis úszás a medencében. A GT 2 Pro tokja már nem a megszokott rozsdamentes acélból készült, mivel meg kellett felelnie a nevében hordozott Pro jelzőnek, titánium készülékházat választottak tervezői. A titán, fénylő ezüstös és kis sűrűségű átmeneti fém. Ellenáll a tengervíznek, a klórnak, lúgoknak, de még a királyvíz sem tudja feloldani és a legfőbb ellenség, a korrózió sem fenyegeti. Ha a titánt ötvözzük vassal, vanádiummal vagy molibdénnel, akkor olyan ötvözetet kapunk, amely kis sűrűségű, ám mégis szilárd. Ezért kedvelt anyag a repülőgépiparban vagy a hadiiparban is. Természetesen már az óragyártók is felfedezték maguknak a könnyű, de erős óratokok készítéséhez. A Huawei Watch GT 2 Pro-nál érdemes volt alkalmazni, mivel az óra vezetéknélküli töltéséhez szükséges szerelvények növelik az óra súlyát, ám a titánium kis sűrűsége ezt jól tudja ellensúlyozni.

Az óra két igényesen kidolgozott gombot kapott, felületük finoman rovátkolt, tengelyük pedig nagyon vékony lett az elődökhöz képest. A következő képen a Pro mellé tettem a GT 2 és a GT nyomógombjait is.

Így néz ki közelről a gomb felülete.

A gombok átmérője sem változott az elődhöz képest.

Az óratok oldalára került a hangszóró nyílás, amelyből erős hangokat bocsájt ki, aprócska mérete ellenére is. A hangkeltő funkció már a GT 2-nél is jelen volt, ez nem újdonság a GT sorozatnál.

Nemcsak hangszóróval tudjuk megszólaltatni a GT 2 Pro-t, bluetooth fülhallgatót is csatlakoztathatunk hozzá. Az óra belső memóriája 4 GB, ebből kb. 2 GB-nyival gazdálkodhatunk. A következő videóban kipróbáltam a párosítást, a hangszóró minőségét és a zenefeltöltést is.

A GT 2 Pro hagyományos 22 milliméteres bőr óraszíjat kapott, így könnyen vásárolhatunk hozzá más márkáktól is. Érdekes módon annak ellenére, hogy a GT 2 és GT2 Pro azonos óraszíjat használ, a gyári szíjaik mégsem teljesen csereszabatosak. A GT 2 Pro szíja kicsit szélesebb, ezért szorul a GT2-ben, míg a GT2 szíja keskenyebb, így tökéletesen passzol a GT 2 PRO-hoz.

A szíjcserék megkönnyítésére egy aprócska hornyot vágtak az óratok végébe, ami a szíjtartó tengelyt fogadja. Ennek óriási előnye, hogy bevezeti a tengely végét a nyílásba és így könnyedén cserélhetünk óraszíjat.  A következő képen kék nyíllal jelöltem a hornyot.

Az óratok alsó borítása is megváltozott, teljesen új alapanyagot választottak hozzá és más típusú érzékelők is kerültek az újoncra.

A GT 2 Pro kerámiaborítást kapott, amelyet még be is vontak vékony zafír réteggel, így karcolás nem fog kerülni az újfajta érzékelőre.  A hátlapon lévő érzékelő egy kifejezetten magas dudor tetején ül. Az érzékelő továbbra is méri a pulzusszámunkat és a véroxigénszint mérés sem maradt ki belőle. Videót is készítettem az óra ezen funkciójáról, amelyben egy pulzoximéterrel eresztettem össze a GT 2 Pro-t.

Ide a burkolat alá került a vezetéknélküli töltés tekercse is, ami szerencsére a QI szabványt támogatja. Az óráról készítettem röntgen képet, így láthatóvá vált a töltő tekercs, kék nyíllal jelöltem meg.

A dokkoló 10 Wattos, ami szép teljesítmény egy ilyen aprócska teremtménytől. Az órát 5 Wattal tudja meghajtani. A töltő dokkoló is megváltozott belülről, hiszen meg kell hajtania az óra tekercsét.  A következő képen egymás mellé tettem a GT 2 vezetékes és a GT 2 Pro vezetéknélküli dokkolóját. Röntgennel átvilágítottam mindkettőt, így látható, mennyivel bonyolultabb elkészíteni a GT2 Pro dokkolóját (a képen bal oldalon látható).

A vezetéknélküli töltést kipróbáltam a Huawei CP60-as normál méretű mobilos dokkolóval és a Huawei Mate 20 Pro hátlapi vezetéknélküli töltőjével, mindkettőtől probléma nélkül vette át a töltést.

Videót is készítettem a vezetéknélküli töltés illusztrálására.

A GT 2 Pro a titántokozása ellenére sem tudott a legkönnyebb órák közé kerülni, mivel a vezetéknélküli töltés, a kerámia hátlap dobott egy pár grammnyi pluszt a súlyához. Egy kicsivel nehezebb lett, mint a GT 2.

A Huawei GT 2 Pro tokját felül egy erős zafír üveg borítja, amely a gyémántot leszámítva, képes bármely anyagnak ellenállni. Jó lenne, ha nem csak a prémium termékek privilégiuma lenne ez a kiváló anyag.

A zafír használata nem új keletű a Huawei óragyártó részlegénél, már 2015-ben is ilyen minőségi borítást kapott a Huawei Watch.

Akkor készítettem a következő illusztrációt, amelyben ábrázoltam, hogy a Mohs-féle ásványkeménységi skálán hogy szerepel a zafír. Látható, hogy a Gorilla Glass még távolról sem tudja ezt a keménységet produkálni.

 

 

Kijelző:

Az óra kijelzője 1,39 hüvelykes 454×454 pixeles OLED, amelynek 462 ppi-s a képpontsűrűsége. A kijelző minősége kiváló, fényereje is megfelelő, külső fényben is jól látható marad. A következő ábrán jól látható, hogy a GT sorozat három generációja kissé eltér az alpixel kiosztásban. A Watch GT 2 Pro mérnökei a gyémánt elrendezésű alpixel elrendezést választották.

A következő képen összehasonlíthatjuk a régebbi okosórák kijelzőjének nagyított képét a GT2 Pro-éval.

Az óra kijelzőjének valós átmérőjét is megmértem, az értékeket összehasonlítottam a GT, GT 2, GT 2e és a Samsung Active 2-vel is.

A Huawei OLED paneljei családon belül szinte teljesen egyforma méretűek, a Samsung Active 2-é kisebb csak egy hajszállal.

 

Huawei szoftver infó:

A Huawei Watch GT 2 Pro ugyanis tökéletesen működik más operációs rendszerekkel is.

  1. lépés: A Huawei Egészség alkalmazás telepítése

Android-eszközök esetében elegendő beolvasni a Huawei eszköz csomagolásán található nyomtatott QR-kódot a Huawei AppGallery-ből vagy a Google Play áruházból.

Az iOS-felhasználók a Huawei Egészség alkalmazást az AppStore-ból egyszerűen letölthetik.

  1. lépés: Használatra kész!

Az okostelefonunk és a Huawei Watch GT 2 Pro párosítása után készen áll a használatra. Számos szenzora szinte azonnal aktiválódik, és figyeli szívritmusunkat a TruSeen™ 4.0+ pulzusmérő technológiával, pontos alváselemzést pedig a HUAWEI TruSleep™ technológiával készít. Ezeken felül a Huawei Egészség App méri a stressz-szintet és a vér oxigénszintjét (SpO2) is. Sportoláskor sem hagy cserben, a Huawei Watch GT 2 Pro akár 100-nál is több edzésmódot támogat.

 

Összefoglalás:

A Huawei Watch GT 2 Pro bődületesen jó minőségű óratokot kapott. A titánium bevetése, a kerámia alsó borítás, valamint a zafírüveg erős védelemmel látja el az órát. A nyomógombok aprólékos kidolgozása, az elegáns szürke bőrszíj, mind a prémium kategóriába repíti a GT 2 Pro-t. Érdemes lett volna még egy kicsivel erősebb procit tenni az órába, és a felső kategóriás életérzést erősítve, jó lett volna 8 GB tárhely is. A szoftvert már előkészítették az appok telepítésére, jelenleg még nem sok program áll rendelkezésünkre, de ez még biztosan javulni fog az októberi forgalmazásig. Továbbra is tarol üzemidejével, a két hét takarékos használat mellett simán összejön. A sport funkciókon is sokat finomítottak, az új érzékelő pedig elősegíti a pontosabb mérést. Azoknak nem érdemes váltaniuk, akik egy Huawei Watch GT 2-t birtokolnak, mivel a prémium óratokon kívül nem sok pluszt kapnak. Viszont akik hosszú üzemidőre, erős sport funkciókra és elegáns megjelenésű órára vágynak, azoknak kiváló választás lehet a Huawei Watch GT 2 Pro.

 

Vélemény, hozzászólás?