Huawei Watch Fit 2 teszt – a hibrid

Szerző:

Alighogy elhagyta szerkesztőségünket a Huawei fülhallgatója, már jött is újabb tesztalanyunk a Huawei Watch Fit 2 okosóra. Aprólékos figyelemmel néztük át az óra készülékházát, kijelzőjét és még a belsejébe is belekukkantottunk röntgen segítségével.

 

 

 

 

A Watch Fit 2 egy hibrid szerzet, szoftvere közel áll a Huawei okosóráihoz, formája pedig inkább emlékeztet a fitneszkövetőkéhez. A célközönsége ennek az órának inkább a női nem lehet, ők használják legtöbben az egyszerűbb mozgáskövető órákat. Több változat is piacra került, érkezett egy Active Edition, ami műanyag óratokot kapott NFC szolgáltatások nélkül, a következő szint a Classic Edition, amely bőr szíjjal, többféle óraszíj csatolási rendszerrel és NFC-vel jelent meg, a csúcson pedig ott az Elegant, ami ezüst és aranyszínben kapható, fém szíjjal megspékelve, ami milánói acélból készült.

 

 

 

Kicsomagolás:

A doboz néhány használati útmutatót, valamint egy mágneses töltőkábelt és egy bőrszíjat tartalmaz, jó lett volna még egy sportos gumiszíjat becsomagolni, mivel ennek a terméknek a sport a fő profilja.

 

Külcsín:

Tesztelésre a Classic Edition alumínium óratokos, bőrszíjas változat érkezett. Az óra az aktivitáskövetőkhöz hasonlóan szögletes formát kapott, ám azokhoz képest jelentősen nagyobb a kijelzője. A Huawei Band sorozatának feltuningolt változata a Watch Fit 2, már majdnem okosóra, de még erősen húz a fitneszkövetőkhöz. A Classic alumínium tokját szépen felpolírozták, ami elegáns  hangulatot kölcsönöz az órának, így akár különleges alkalmakkor is viselhetjük az igényes bőrszíjjal.

Az óratok oldalán egyetlen nyomógombot találunk, amely a menübe visz, vagy vissza gombként funkcionál.

Az órába beépítésre került hangszóró és mikrofon is,  így akár telefonálhatunk is segítségükkel, ez a funkció eddig nem volt jellemző a fitneszkövetők között, inkább okosóra jellemvonásnak számít. Az óratok bal oldalán alul ott az aprócska mikrofonnyílás.

Jókora hangszórót és hangszóró nyílást kapott jobb oldalra, a gomb alá, ám ennek ellenére sem tud olyan erős hangokat produkálni, mint pl. a Huawei Watch GT 3. Persze ez is bőven elég a telefonáláshoz, és az edzéssegítő hangok megszólaltatásához. A következő képen röntgen segítségével láthatóvá válik a hangszóró.

Az óraszíja elegáns világos bőrből készült, minőségi csattal a végén.

A szíj lecsatolásának módját nagyon kreatívan oldották meg a Huawei mérnökei. Kétféle módon is levehetjük a szíjat, az egyik amikor a szíjon lévő aprócska gombot elcsúsztatjuk és a szabványos 20,5 milliméter szíjat leválasztjuk az óratokról.

A másik, sokkal könnyebb módszer, az óra alján lévő kivető gombot megnyomjuk, és a szíjat tartó fül egészben kipattan a helyéről.  Így használhatunk szabványos szíjat és a Huawei által tervezett speciális szíjat is. Ennek akkor lesz előnye, amikor már nem forgalmazzák a Watch Fit 2-höz passzoló speciális szíjakat, akkor simán vehetünk egy szabványos 20,5 milliméteres szíjat.

Az óratok 5 ATM vízállósági besorolást kapott, ami annyit jelent, hogy nyugodtan zuhanyozhatunk és úszkálhatunk, akár a tengerben is, csak ne merüljünk túl mélyre és az erős vízsugarat is kerüljük. Az óratok aljára kerültek az érzékelők, a Watch Fit 2 képes pulzust és véroxigén szintet mérni, a Huawei szabadalmaztatott TruSeen 5.0 szenzorral. Itt egy kicsit spórolt a gyártó, mivel a Watch GT 3 már a TruSeen 5.0+ érzékelőt kapta. Ennek ellenére kifejezetten jól szerepel a Watch Fit 2, nagyon pontosan méri pulzusunkat.

 

A véroxigén szintet is ellenőrzi, ezen a téren is egészen pontos eredményeket produkál. Az órából kimaradt a vezetéknélküli töltés, aprócska mágneses töltőfejet kapunk mellé, amely erősen rácuppan a két töltő érintkezőre. A Watch Fit 2 akkumulátora normál használat mellett, kikapcsolt folyamatos pulzusméréssel, de többszöri egyedi méréssel, néhány edzéssel, AOD nélkül kb. 7 napot működött nálam. A töltő 5 perc töltéssel, nagyjából egy napnyi üzemidőt tud pumpálni az akkumulátorba, ami időnként hasznos tud lenni.

A következő képen mellé tettem a Huawei Watch GT 3-at, szemléltetve a két különböző óratok koncepciót.

Az óra 97 edzésmóddal rendelkezik, képes beépített hangszóróján elmondani a fontos sportolási mutatókat. Az edzések előtt segítő trénert is kapunk (animált edző figura), aki segít bemelegíteni, nyújtani. Edzés közben akár zenét is hallgathatunk a rá töltött választékból. A Huawei egészség alkalmazásáról akár edzésterveket is tölthetünk az órára. A Watch Fit 2 alváskövetésben is otthon van, emellett képes folyamatos pulzusmérésre, és a véroxigén szintet is tudja ellenőrizni.

 

Kijelző:

A Huawei Watch Fit 2 kijelzője méretes darab, 1,74 hüvelykes OLED panel működik benne, kiváló feketékkel és erős kontraszttal, a kinti fény sem okoz számára gondot. A Watch Fit 2 gyémánt alpixel elrendezést kapott, ami garancia a jó minőségű megjelenítésre.

A következő képen a Watch Fit mellé tettem egy Garmin Fenix 7 és a kétféle Huawei Watch GT 3 Pro órák kijelzőinek nagyított képét. Jól látható, hogy jelentős különbségek vannak az alpixel elrendezések között. A GT 3 Pro és a Watch Fit 2 gyémánt, a GT 3 Pro kerámia változat RGB S-Stripe, míg a Garmin RGB transflective  kijelzőt kapott.

A következő illusztráció átláthatóbb formában mutatja az alpixel elrendezéseket.

A Huawei Watch Fit 2-ről készítettem egy összefoglaló videót, amelyet érdemes megnézni, ha extra információkhoz szeretnétek jutni.

 

Összegzés:

A Huawei Watch Fit 2 egy hibrid termék, magán viseli az aktivitáskövetők szögletes formáit, ám az okosórákkal áll közelebbi rokonságban. Ezt maga a Huawei is így gondolja, mivel saját web áruházában is az okosórák virtuális polcára helyezték az újoncot. Szögletes formáját az aktivitáskövetőktől örökölte, egy kissé kiszélesítették valamint kevésbé lett vastag, mint azok. Az okosórákból áthozták az előlapot jócskán kitöltő, kiváló minőségű OLED kijelzőt, valamit a beépítettek hangszórót és mikrofont, amelyekkel „csuklóból” is telefonálhatunk. A szoftveres rész felépítése szinte teljesen megegyezik a Huawei GT sorozatával, egy két funkciót leszámítva. Férfiaknak egyértelműen a kicsivel több, mint tízezer forinttal drágább Huawei Watch GT 3 Active órát ajánlanám helyette, mivel van vezeték nélküli töltése, rácsatlakozhatunk Polar H10 mellkasi pulzus pánttal, erősebb acél óratokja van, egy generációval újabb a hátlapi szenzora valamint bőrhőmérséklet szenzort is kapott. A konkurens termékek közül pedig a Samsung Galaxy Watch 4-et tudnám ajánlani inkább, ha valaki erős szoftveres alkalmazásboltra vágyik. A Huawei Watch Fit 2 ára remélhetőleg hamarosan mérséklődik, és akkor az okosóra funkciók miatt az aktivitáskövetők rajongói körében is sokkal népszerűbb lehet. Jelenleg olyan hölgyeknek tudnám ajánlani, akik imádják a szögleges dizájnt, az elegáns bőrszíjas megjelenést és ezért hajlandóak kifizetni a borsos árat az óráért.

 

Készítettem egy összehasonlító videót a Watch Fit 2 és Watch GT 3-ról, ha esetleg valaki nehezen dönt a két termék között.

 

 

Vélemény, hozzászólás?