Huawei Watch 3 teszt – a kerámia maradt

Szerző:

Az elmúlt héten a titánium tokos Huawei Watch 3 Pro óra járt nálunk tesztelésen, most befutott a kissé kedvezőbb árú Huawei Watch 3 is. Erős acélborítással, haptikus visszajelzéssel ellátott koronával, edzett üveggel és elegáns megjelenéssel dicsekedhet az újonc. Lássuk, miben is különbözik a Pro változattól, és mit kapunk a pénzünkért, megéri-e prémium árát?

 

 

 

Előző tesztemben már említettem, hogy a Watch széria nem a GT sorozat folytatása, hanem egy régebbi felújítása. A 2015-ben megjelent Huawei Watch okosóra utóda, amely rozsdamentes tokja és zafír üvege a prémium kategóriába repítette. Sikerült szereznem a 2015-ös Huawei Watch-ból egy példányt, s így a következő képsorozatban összehasonlítható a múlt és jelen az órák evolúciójában.

A két óráról összehasonlító videót is készítettem, amelyből megtudható, mit is fejlődött az Watch sorozat újabb tagja.

A fenti képek és videó igazolják, hogy a Huawei magasra tette a lécet 2015-ben, mert a Huawei Watch dizájnja ma is időtálló. Ilyen előzmények után a gyártó elkészítette a Watch3 Pro-t, de úgy gondolták, szükség lehet egy kedvezőbb árú változatra is. Ez lett a Watch3, amely nem belső hardverében, inkább külső anyagválasztásban különbözik tőle. A Huawei Watch 3 rozsdamentes acélborítást és edzett üveget kapott, neki már nem jutott titánium és zafír üveg, de legalább a kerámia hátlap maradt, ami előnyős lehet az érzékeny bőrűek számára. A Watch 3 kétféle verzióban érkezett hazánkba, az egyik ezüstszínű, és barna bőrszíjat kapott, a másik fekete színű, és fluorelasztomer szíj jár mellé.

 

Kicsomagolás:

Az óra a Huawei-től megszokott igényes csomagolásban érkezett, tartozékként most sem kapunk tartalék gumi szíjat, ami jól jönne a sportoláshoz, de legalább a dobozban található egy vezeték nélküli töltődokkoló. Megemlíteném, hogy a Huawei Watch mellé 2015-ben csomagoltak töltőfejet is. Ebben a kategóriában minden gyártónak illene beletenni a dobozba, környezetvédelem ide vagy oda. Videót készítettem a kicsomagolásról és a Watch 3 mellé tettem néhány okosórát is összehasonlításként.

 

Külcsín:

Az óra külső méretei jelentősen kisebbek, mint a Pro változaté, és így kevésbé tűnik robosztusnak, még női kézen sem mutat rosszul. Azt azért azt nem hiszem, hogy ez lesz a hölgyek kedvence, vannak ennél kisebb órák is a vékonyka csuklókra.

A következő képen külső méreteit hasonlíthatjuk össze néhány másik órával. A képen látható, hogy ha nem is a legvékonyabb, de még éppen elfogadható vastagságot kapott a Watch 3, oldalról nem tűnik túlzottan nagynak.

A Watch 3 súlya acélból készült tokja ellenére sem lett túl nagy, a Huawei Watch GT2 Pro titánum órájánál csak két tized grammal nehezebb.

Viszont a Huawei Watch 3 Pro jelentősen többet nyom a mérlegen mint a Watch 3, jókora akkumulátora miatt.

Az óra 316L minősítésű acélból készült, kristályszerkezete alapján az ausztenit csoportba tartozik. A minősítéshez 0,15% szenet, minimum 16% krómot és megfelelő mennyiségű nikkelt kell tartalmaznia. A Vickers keménységi tesztértéke 140 HV30, míg a normál vas csak 30 és 80HV5-ös értéket tud. A Watch 3 kijelzőjére sajnos nem kapott zafír üveget, ami sajnálatos, mert az edzett üveg jóval gyengébb, a tesztelés alatt véletlenül sikerült is megkarcolnom az üveg felületét.

A Watch 3 óratokjára is két gombot építettek, mint a Pro változatnál, és szintén aszimmetrikus megoldást választottak, a felső gomb sokkal nagyobb és henger alakú, míg az alsó hosszúkás felépítésű, szinte belesimul az oldalsó felületbe. Véleményem szerint ennél az óránál sem tesz jót ez az aszimmetrikus felépítés, optikailag kissé egyensúlyvesztettnek érzem továbbra is ezt a megoldást. A következő képen néhány Huawei óra gombja hasonlítható össze a Watch 3-éval.

A Watch 3 koronája egy kicsit más formájú, mint a Pro-é, de a Huawei Watch felirat itt is megjelenik rajta.

A felületén lévő rovátkolt minta csúszásmentessé teszi használatát. Készítettem közeli felvételt a gombról, amelyen látszik az aprólékos, részletgazdag kidolgozás.

A tekergetésnek funkciója is van, nagyítani lehet az appok között vagy éppen fel-le mozoghatunk a menüben segítségével. A korona tekeréskor haptikus visszajelzést ad, ami egy kissé erőtlen, de azért szimulálja a mechanikus gomb működését. A következő képen röntgennel belenéztem a korona belsejébe, és mellé tettem a Watch 3 Pro gombját is. Jól látható, hogy a két korona mechanikája különbözik.

Tesztelésre a Huawei Watch 3-ból a barna bőrszíjas változat érkezett hozzám, ami vastag anyagból készült, igényes varrással díszítve.

A Watch 3 Pro-hoz hasonlóan, a Watch 3 óraszíjának csatjára is került díszítésként egy Huawei felirat.

Az óra hangszórót is kapott, aminek hangereje erőteljes. A következő képen röntgen segítségével láthatóvá válik az óra hangszórója.

Szerencsére egy jó minőségű mikrofont is beleszorítottak az acél tokba.

Óraszíjból a szabványos 22 milliméterest használhatjuk, ezért évek múlva is tudunk hozzá vásárolni másikat. Egy aprócska gomb megnyomásával le tudjuk cserélni a szíjat, így naponta akár többször is cserélgethetjük.

A hátlapi érzékelő látja el az egészségfelügyeletet, ami alvásfigyelést, folyamatos pulzusfigyelést, automatikus stresszvizsgálatot, véroxigénszint mérést és folyamatos bőrhőmérséklet mérést jelent.

A Watch 3 és a Watch 3 Pro is kerámia burkolatot kapott hátlapjára, ide került az érzékelő, amely képes pulzust számlálni, és véroxigén szintet is mérni.

A Watch 3 széria újdonsága a bőrhőmérséklet mérés. Ez inkább egy technikai érdekességnek fogható fel, mivel túl sok gyakorlati haszna nincs. A környezeti hőmérséklet erősen befolyásolja bőrünk hőmérsékletét, pl. légkondi, vagy közvetlen napsugárzás. Az óra vezeték nélküli töltés funkcióval érkezett, sajnos a tartozék dokkolóba most beleépítették a vezetéket, így azt már nem lehet adatkábelként külön használni. A következő képen bal oldali a Watch 3, a jobb oldali a GT2 dokkolója.

Az óra vezeték nélküli töltést segítő tekercse kiválóan működik bármely QI szabványú dokkolóval, vagy akár egy visszatöltésre képes telefon hátlapjáról.

A következő képsorozatban a Huawei Watch 3 mellé tettem a Huawei Watch GT 2-t és a Samsung Galaxy Active 2-t.

 

Kijelző:

Az óra megjelenítője 1,43 hüvelykes OLED panel, amely 466×466 pixeles felbontással rendelkezik, ez kb. 326 pixel/inches képpont sűrűséget eredményez. A következő ábrán néhány kijelző alképpont elrendezési megoldása látható.

A Watch 3 RGB S-Stripe alképpont elrendezésű kijelzőt kapott, amely teljes értékű RGB, bár mintázatában azért különbözik a hagyományostól. A fenti képen látható, hogy az RGB S-tripe piros és zöld alképpontjai mellé merőlegesen állították be a kék alképpontot. A Watch 3 Pro viszont diamond pentile elrendezéssel érkezett. Ennek előnye, hogy jóval több zöld pixelt használtak, amely javítja a fényerőt, és csökkenti a fogyasztást, mivel ez a szerves anyag több fényt képes emittálni kisebb energiával.

A következő képen a Watch 3 kijelzője összehasonlítható más Huawei órákéval.

A fenti kép megmutatja, hogy a Watch 3 kijelzőjének pixel elrendezése legjobban a Watch GT megjelenítőjéhez hasonlít. Készítettem a Huawei Watch kijelzőjéről is mikroszkópos képet, így összehasonlítható a Watch 3 megjelenítőjével.

A fenti képen jól látható, hogy felbontásuk jócskán eltér, a Watch 1,4 hüvelykes OLED kijelzőt kapott, 400X400-as felbontással, míg a Watch 3  1,43 hüvelykes újabb generációs OLED kijelzővel érkezett,  466×466 pixeles felbontással. A Huawei Watch 3 kijelzőjének színei sokkal élénkebbek, fényereje is jóval erősebb, mint a régebbi modellé.

 

Hardver és Szoftver:

Az óra hardvere megegyezik a Watch 3 Pro-éval, processzora egy HiSilicon HI6262, amit LTE-vel is felvérteztek, a HarmonyOS-t szépen meghajtja. A Watch 3  2 GB RAM-ot és 16 GB tárhelyet kapott, ami bőven elég lenne arra, hogy teletöltsük zenével, már ha lehetne, sajnos ugyanaz a probléma, mint a Pro változatnál. Az oprendszer még javításra szorul, egyszerűen nem tudtam ennél az óránál sem zenét átvinni a telefonról az órára. A zenék másolása már nem az egészség alkalmazásból történik, hanem a Huawei Musicból, ami, mint fentebb említettem, még mindig nincs a helyzet magaslatán.  Az óra párosítása a telefonnal már gyorsan ment, nem kellett többször is nekifutnom, mint a Pro-nál.  Párosítás után a Samsung Fold 2 telefon billentyűzetét is letiltotta, így azt is vissza kellett állítanom. A Watch 3 WiFi modemet is kapott, bluetooth 5.1-es csip is van, sajnos a kétcsatornás rettenetesen gyors GPS vevőt nem kapta meg tesztem alanya, neki az egycsatornás jutott. A Watch 3 nagyjából száz edzésmódot ismer, viszont nem tud más gyártók egészség eszközeihez pl. mellkas pánthoz csatlakozni, pedig a sport kiértékelő szoftvere kiválóan sikerült.

A Watch 3-nál sincsenek letölthető térképek, a GPX export is várat magára, bár az óra bemutatóján megemlítették, hogy már folyamatban van ennek a funkciónak az elkészítése. Az órát úszáskor is használhatjuk, mivel 5 ATM-ig garantáltan vízálló, búvárkodásra azért ne vigyük magunkkal. Legvégére hagytam az akkumulátor üzemidőt, 3 napot normál használat mellett simán kibír, és csökkentett üzemmódban is képes a két hétre, bár ennél a beállításnál még óraszámlapok közül is csak egy áll rendelkezésünkre. A napi igénybevételhez a 450 mAh-ás akkumulátor jól lett megválasztva, az ígért üzemidőt tudja az óra.

 

Összegzés:

A Huawei Watch 3 anyaghasználatára nem lehet panasz, összeszerelésének minősége is kiválóan sikerült. A hardverelemek szépen összeálltak, a processzor megfelelő sebességgel hajtja a szoftvert, memóriából is van bőven, a kijelző minősége és felbontása ideálisnak mondható. A telep mérete nem túl nagy, de a 3-4 nap elérhető normál használat mellett. Hasonlóan a Watch 3 Pro-hoz szoftveres területen még van hová fejlődnie. A HarmonyOS még korántsem tökéletes, csiszolgatásra szorul, pl. nem sikerült átküldeni saját zenéimet a telefonról. A sport funkciók közül hiányzik még mindig a GPX export és jó lenne rácsatlakozni más gyártók által készített mellkaspántra is. A Huawei Watch barna bőrszíjjal és fekete gumi szíjjal már kapható több üzletben is 149.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron, a fekete szíjas változat pedig 139.990 Forintért szerezhető be. A Huawei Watch 3-at anyagminősége nem emeli ki a GT sorozatból, ezért kissé túlárazottnak érzem, véleményem szerint sokkal jobb ajánlat a 80 ezer körüli áron forgalmazott Huawei Watch GT2 Pro, amely titánium házzal, zafír üveggel és stabilabb szoftverrel kapható.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?