Huawei Watch 3 Pro teszt – újjászületett széria

Szerző:

A Huawei tesztelésre érkezett órája nem a megszokott GT sorozat tagja, a gyártó visszanyúlt a múltba és előhúzta a Huawei Watch sorozatot, amely annak idején a prémium szegmensben villantott nagyot, minőségi zafír üvegével és kiváló minőségű rozsdamentes óratokjával.

 

 

A GT sorozat 2018-as megjelenése háttérbe szorította a 2015-ben debütált Watch órát, mindenki azt gondolta, hogy eltűnt a süllyesztőben, pedig abban az időben az egyik legelegánsabb okosóra volt. Magam is tesztelte, és megcsodáltam igényes kialakítását, csomagolását. A következő kép is akkoriban készült.

 

 

Most a gyártó gondolt egyet, és készített két változatot is, a titánium, zafírüveg és kerámia kombóval újra beléphet a csúcs prémium kategóriába. A Huawei óragyártó részlege kifejezetten jól teljesít, az előző év eladási adatait meg tudta háromszorozni, ami köszönhető a jó minőségnek és a hosszú üzemidőnek. Most a felső prémium kategóriában szeretne hódítani, így megújította Watch sorozatát, útjára bocsátotta a Watch 3 Pro és Watch 3 óráit.

 

 

Sajtótájékoztatón mutatták be számunkra még megjelenésük előtt az újdonsült okosórákat.

 

 

Íme, néhány kép a titánium szíjas Watch 3 Pro-ról, amelyet sajnos hazánkban jelenleg nem forgalmaznak, de reméljük, valamikor hozzánk is eljut.

 

A sportosabb Watch 3 acél óratokot kapott, és ezt kétféle színben fogják forgalmazni, lesz ezüst és fekete is.

 

 

Kicsomagolás:

Az óra igényes dobozban érkezik, minimális tartozékkészlettel, a töltődokkolón kívül más nincs is a dobozban. Véleményem szerint legalább egy sportos gumiszíjat és egy töltőfejet beleszoríthattak volna az árába. Videót is készítettem a kicsomagolásról és a Watch 3 Pro mellé raktam néhány okosórát is összehasonlításként.

 

 

 

Külcsín:

A Huawei Watch 3 Pro kényelmes viselet annak ellenére, hogy jókora óratokkal áldották meg tervezői.

 

Az óra külső méretei a legnagyobbak az eddig megjelent Huawei órák közül, különösen vastagságával tűnik ki társai közül.

A titánium anyagválasztás ebben a kategóriában megszokott, mivel kis sűrűségű átmeneti fém, méreteihez képest könnyűnek mondható. Így lehet az óriási készülékházba nagy akkumulátort tenni, és a súlyt alacsonyan tartani.

 

A kicsivel több, mint 77 gramm, kifejezetten könnyűnek minősül egy ilyen nagyméretű tok esetében. A klasszikus svájci óragyártók is kedvelik a titániumot, mivel ellenáll a tengervíznek, a lúgoknak, királyvíznek és a korrózió sem jelentkezik az óratokon. A vassal, vanádiummal vagy molibdénnel ötvözött anyag kis sűrűségű, de mégis nagy szilárdságú óratok létrehozását teszi lehetővé. Az óra üvegén sem spóroltak, a zafírra esett a választásuk, amelyet már a 2015-ös modell esetében is használtak. A következő táblázatban a Mohs-féle ásványkeménységi skálán a zafír kiemelt helyen látható.

 

A Gorilla Glass nyomába sem ér keménységben, egyetlen ellenfele van csak a versenyben, a gyémánt. Így biztosak lehetünk benne, hogy évek múltával is karcmentes marad az óránk. A Watch 3 óratokjára két gombot építettek, ám most aszimmetrikus megoldást választottak, a felső sokkal nagyobb és henger alakú, míg az alsó hosszúkás felépítésű. Véleményem szerint nem tesz jót ez az aszimmetrikus felépítés, optikailag kissé egyensúlyvesztettnek érzem ezt a megoldást. A következő képen néhány Huawei óra gombja hasonlítható össze a Watch 3 Pro-éval.

A korona kidolgozása minőségi, külső felületére tellett még egy Huawei Watch feliratra is.

 

A felületén lévő rovátkolt minta csúszásmentessé teszi használatát. Készítettem közeli felvételt a gombról, amelyen látszik az aprólékos részletgazdag kidolgozás.

 

Végre funkciója is lett a tekergetésnek, nagyítani lehet az appok között vagy éppen fel-le mozoghatunk a menüben segítségével. A korona tekeréskor haptikus visszajelzést ad, ami egy kissé erőtlen, de azért szimulálja a mechanikus gomb működését. A következő képen röntgennel belenéztem a korona belsejébe.

 

A tesztre érkezett óra barna bőrszíjat kapott, ami vastag alapanyagból készült, igényes varrással díszítve. Ez a változat lesz kapható a magyar piacon.

 

Az óraszíj csatjára is került egy Huawei felirat díszítésként.

 

Az óra hangszórót is kapott, aminek hangereje erőteljes, edzés közben, kerékpározva szélzaj mellett is hallható a narráció. A következő képen röntgen segítségével láthatóvá válik az óra hangszórója, ami jelentős helyet hasít ki magának az óratok belső teréből.

 

Egy rövidke videót készítettem az óra hangjáról, hangerejét megmértem, valamint rácsatlakoztattam egy bluetooth-os fülest és egy vezeték nélküli hangszórót.

Az órát nagyon könnyű párosítani a bluetooth-os eszközökkel, a következő képen egy Huawei FreeBuds 4-gyel kapcsolódott össze.

 

Óraszíjból a szabványos 22 milliméterest használhatjuk, ezért évek múlva is tudunk hozzá vásárolni másikat. Mindössze egy aprócska gomb megnyomásával le tudjuk cserélni a szíjat.

 

A hátlapi érzékelő látja el az egészségfelügyeletet, ami alvásfigyelést, folyamatos pulzusfigyelést, automatikus stresszvizsgálatot, véroxigénszint mérést és folyamatos bőrhőmérséklet mérést jelent.

 

Az óra hátlapja kerámia burkolatot kapott és az alá épített érzékelő képes pulzust számlálni, és véroxigén szintet mérni.

 

A véroxigénszint mérés pontosságát egy pulzoiximéterrel ellenőriztem, erről egy rövidke videót is készítettem.

 

Az óra különlegessége a bőrhőmérséklet mérő, ami inkább egy technikai érdekességnek fogható fel, mivel túl sok gyakorlati haszna nincs. A környezeti hőmérséklet erősen befolyásolja bőrünk hőmérsékletét, pl. légkondi, vagy közvetlen napsugárzás. Kíváncsiságból leteszteltem, hő- és infrakamerával mérési pontosságát, erről videót is készítettem.

 

Az óra vezeték nélküli töltés funkcióval érkezett, a következő röntgenképen sárga színnel jelöltem a tekercs helyét.

 

Sajnos az órához kapott dokkolóba most beleépítették a vezetéket, így azt már nem lehet adatkábelként használni, a következő képen bal oldali a Watch 3 Pro, a jobb oldali a GT2 dokkolója.

 

A vezeték nélküli töltést segítő tekercse kiválóan működik bármely QI szabványú dokkolóval, vagy akár egy visszatöltésre képes telefon hátlapjáról is.

 

A vezeték nélküli töltésről is készült videó.

A következő képsorozatban a Huawei Watch 3 Pro mellé tettem a Huawei Watch GT 2-t és a Samsung Galaxy Active 2-t.

 

Megmértem a GT és a Watch 3 Pro gombjának átmérőjét és a Watch 3 koronája nagyobb lett másfél milliméterrel. Érthető is, hiszen a gombnak már működik a tekerő funkciója, kényelmesen használhatónak kell lennie.

 

A hátlapon a két óra érzékelőrendszere kissé különbözik, valamint az anyaghasználatuk is más, a Watch 3 Pro kerámiaborítást kapott, míg a GT 2 műanyagot.

 

A Samsung Active 2 eltörpül a Huawei órája mellett.

 

 

Kijelző:

A Huawaei Watch 3 Pro kijelzője sem tölti ki a rendelkezésre álló előlapi felületet, jókora keret került rá. A következő illusztráción látható, hogy mekkora kijelzőjének átmérője más Huawei telefonokhoz képest.

 

Az óra megjelenítője 1,43 hüvelykes OLED panel, amely 466×466 pixeles felbontással rendelkezik, ez kb. 326 pixel/inches képpont sűrűséget eredményez. A következő képen néhány Huawei óra kijelzőjéről készítettem mikroszkópos képet. A kijelző gyémánt elrendezésű alpixel elrendezést kapott hasonló módon, mint a Huawei Watch GT2 Pro.

 

 

Hardver és Szoftver:

Az óra processzora egy HiSilicon HI6262, amit LTE-vel is felvérteztek, nem a leggyorsabb proci, de úgy tűnik, hogy a HarmonyOS-nek ez elég. A Watch 3 2 GB RAM-ot és 16 GB tárhelyet kapott, ami bőven elég lenne arra, hogy teletöltsük zenével, már ha lehetne. Sajnos az oprendszer még javításra szorul, egyszerűen nem tudtam zenét átvinni a telefonról az órára, pedig szerettem volna hangtesztet is készíteni a rámásolt tesztzenéimmel. A zenék másolása már nem az egészség alkalmazásból történik, hanem a Huawei Musicból, ami, mint fentebb említettem, még nincs a helyzet magaslatán.  Az óra párosítása a telefonnal nagyon nehézkes, többszöri próbálkozásra volt szükség, amíg sikerült, pedig több telefonnal is próbáltam, volt közöttük még Huawei Mate 20 Pro is. Végül azért csak összejött, és onnan már atom stabil volt a kapcsolat. A Huawei Watch 3 Pro eSim támogatást kapott, sajnos ezt a szolgáltatást nem tudtam kipróbálni, de hasznos tud lenni, ha vásárolunk hozzá egy társkártyát. A WiFi modemet sem spórolták ki, bluetooth 5.1-es csip is van, valamint egy kiváló kétcsatornás, rettenetesen gyors GPS vevőre is tellett a költségvetésből. A Watch 3 Pro nagyjából száz edzésmódot ismer, viszont nem tud más gyártók egészség eszközeihez pl. mellkas pánthoz csatlakozni, pedig a sport kiértékelő szoftvere kiválóan sikerült.

Az erős GPS előny, viszont nincsenek letölthető térképek, a GPX export is várat magára, bár az óra bemutatóján megemlítették, hogy már folyamatban van ennek a funkciónak az elkészítése. Legvégére hagytam az akkumulátor üzemidőt, az eSim használat nélkül kibírta az 5 napot normál használat mellett, és véleményem szerint csökkentett üzemmódban is képes a két hétre minimum, bár ennél a beállításnál még óraszámlapok közül is csak egy áll rendelkezésünkre. A napi igénybevételhez a 790 mAh-ás akkumulátor mérete jól lett megválasztva, megérte az óra vékonyságát feláldozni az üzemidőért.

 

 

Összegzés:

A Huawei Watch 3 Pro anyaghasználata, összeszerelésének minősége kiválóan sikerült, kategóriájában az egyik legjobb. A hardverelemek szépen összeálltak, a processzor megfelelő sebességgel hajtja a szoftvert, memóriából is van bőven, a kijelző minősége és felbontása ideálisnak mondható. A telep mérete jócskán meghaladja a konkurens termékekben találhatókat, így eSIM-mel a 4-5 nap is elérhető, ami igen jónak számít az okosóra piacon. Ha nem fontos számunkra a sok „okos” funkció, akkor több mint két hétig mellőzhetjük a töltő dokkoló használatát. Ahol még fejlődhetne a Huawei Watch 3 Pro, az a szoftveres terület, mivel a HarmonyOS még nem tökéletes, rengeteg finomításra szorul, pl. nehezen tudtam rácsatlakozni több telefonnal is az órára, amely probléma jelentkezett más külföldi tesztelőknél is, illetve nem sikerült átküldeni saját zenéimet a telefonról, amely hiba javítása már gőzerővel halad. A sport funkciók közül hiányzik még mindig a GPX export és jó lenne rácsatlakozni más gyártók által készített mellkaspántra is. A Huawei Watch 3 Pro barna bőrszíjjal, már július 1-től előrendelhető több üzletben is 163.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron. Ez az ár nem lenne sok az óra hardveréért, mivel valóban a prémium minőséget hozza, viszont ennyi pénzért az oprendszernek sokkal stabilabbnak és szolgáltatásokban bővelkedőbbnek kellene lennie.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?