Huawei TalkBand B1 teszt – Fitneszkarkötő és a headset egybegyúrva

Szerző:

kiskepAz év első napjaiban különleges fitneszkarkötőt tesztelhettünk, amelynek érdekessége a praktikus kétfunkciós használhatóság. A tesztkészülékkel szemben ellenfelet is állítottam, mégpedig a Samsung Gear Fitet, cikkemből kiderül, helytállt-e a megmérettetésben a TalkBand B1.

Fénykorukat élik a sportkarkötők, amelyek fontos információkkal látnak el bennünket testedzésünkkel kapcsolatban. Megtudhatjuk, hányat is lépünk egy nap, és ez alatt mennyi kalóriát veszítettünk, vagy éppen szívünk mennyit dobban percenként. Mindezen információkról statisztikák készülnek, amelyek tájékoztatnak fittségünkről. A Huawei TalkBand B1 ebben a szegmensben szeretne sikeres termék lenni, lássuk mire is jut a kiélezett versenyben.

külcsín:

Első ránézésre nem sokban különbözik a konkurenciától, gumi szíj és egy kijelző összeépítve. Forgassuk meg a az egér segítségével.

A szíj és a készülékház speciális, UV sugárzásnak és izzadságnak ellenálló anyagokból készült, ami nem rossz ötlet egy sporteszköz esetében. A szíjból kétféle hosszúságú készül, az L-es méret 247,5 mm az S-es méret pedig 221,5 mm, érdemes odafigyelni erre a kis apróságra, mert így a vastag csuklóval rendelkező vásárlók sem fognak csalódni. Csatjának szerkezete elterjedt megoldásnak számít, két kis pöcök két lyukba kerül, és ez tartja csuklónkon. Sajnos ez módszer nem túl biztonságos, mivel beleakadva pl. a ruhánkba, könnyen szétnyílik.

csatSúlya csak 26,2 gramm, ami nagyon kényelmes viseletté teszi, jelenlétét szinte észre sem vesszük kezünkön hordva. Pontosan annyi a súlya, mint a konkurens Samsung Gear Fitnek, amellyel egy súlycsoportban indul.

csuklonMég óraszíjaik csatjának kialakítása is pontosan megegyezik.

csatööszehasonlitA TalkBand előlapi felülete valamivel kisebb, viszont cserébe jóval vastagabb, mint a Fit.

kulmeretA TalkBand B1 különlegessége, hogy hívás fogadásakor egyetlen gombnyomással kivehető szíjának foglalatából és headsetként dughatjuk fülünkbe. A bejövő hívás jelzéséhez a vibramotort sem felejtették ki belőle, hangfeldolgozási minősége is kiváló, mivel kétmikrofonos zajszűréssel látták el.

dokkolasFülbe téve kényelmes, sokáig hordható, mivel puha gumiból készült a hangszóró borítása, valamint súlya is csak 9,6 gramm.

fülbedugvaAz oldalán lévő nyomógombbal fogadhatjuk vagy utasíthatjuk vissza a hívásokat. A headset tokozása IP57 védelmet élvez, vagyis valamennyire porálló, és a vizet is jól tűri. A következő röntgenkép segítségével bepillantást nyerhetünk belsejébe.

rontgenKijelzője 1,4 hüvelykes, flexibilis, egyszínű grafikus OLED, ami jelentősen gyengébb megjelenítést tesz lehetővé, mint a Gear Fit  hajlított 1,84 hüvelykes, több színű AMOLED-je, ami 432×128 pixeles felbontású.

kijelzokA szabadban mindkét kijelző jól látható, ami elvárható tulajdonság ebben a kategóriában. A TalkBand B1 sebességével nincs gond, egyszerű kezelői felületét könnyedén megmozgatja a processzora. Ehhez mérten 90 mAh-ás akkumulátora pontosan olyan szépen teljesített, mint a Fit 210 mAh-ja. Normál használat mellett mindkét fitneszkarkötő kibírja a három-négy napot is. Töltési rendszerüket nagyon különböző módon oldották meg, a TalkBand B1 a szíjába rejtett normálméretű USB csatlakozóval a Fit pedig egy apró dokkoló segítségével táplálható. A TalkBand B1 megoldása furcsa, de nagyon praktikus tud lenni, mivel így mindig kéznél van a töltő és bármely szabványos USB aljzatban fel tudjuk tölteni. Ezért a praktikumért cserébe furcsa látványt nyújt, amikor kilóg számítógépünk oldalából ez műanyag „kunkor”. A Fit apró bölcsőjének használat viszont elég körülményes, ráadásul még könnyen elveszthető, mivel ez egy különálló darab.

toltes

Haszálat:

Mielőtt elkezdeném taglalni a termék használhatóságát, ezt a kis videót szeretném figyelmetekbe ajánlani, amiben összehasonlítom a két készülék külsejét, és telefonon futó szoftvereiket, valamint egy próbahívás is bemutatásra kerül.

A TalkBand B1 NFC párosítást is lehetővé tesz Bluetooth 3.0-és kapcsolattal kommunikálva, Android 4.0 és IOS 5.0 vagy afeletti operációs rendszerhez tökéletesen kapcsolódik. A teszt kedvéért csatlakoztattuk egy iPhone 5S-hez is, amivel hiba nélkül kommunikált és minden szolgáltatása használható volt. A Huawei TalkBand B1 által begyűjtött adatokat a Google Play-ről letöltött Huawei TalkBand szoftver telepítése után tudjuk szinkronizálni.

talkback_szoftver 01Felülete jól átlátható és a legfontosabb adatokat tartalmazza: A mozgással töltött időt, megtett lépések számát és a távolságot, az elégetett kalóriákat. Használhatjuk még alvásunk minőségének mérésére is, mivel reggeli ébredésünkkor megtudhatjuk, mennyit is aludtunk, ebből mennyi volt a mély alvással és a könnyű alvással töltött idő.

talkback_szoftver 02Egy kis extra szolgáltatás is jár mellé, hosszú inaktivitási idő után rezgéssel adja tudtunkra, illene felállnunk a karosszékből és mozgással folytatni a napot. Intelligens ébresztési funkció is került a szoftverben, ami figyeli alvásunk mélységét, és annak megfelelő erősségű rezgéssel kelteget bennünket.

talkback_szoftver 03Most jön a szoftveres fekete leves, sajnos a TalkBand B1 nem képes jelezni az beérkező SMS-t, Hangouts-ot, emailt vagy bármely programtól érkező üzenetet. A termék Achilless-sarkáról van szó, itt vérzett el a TalkBand B1 a Samsung Gear Fittel folytatott csatában. A Fit képes jelezni összes beérkező üzenetünket, s még néhány sort meg is mutat belőle, így megtudjuk, érdemes-e elővennünk telefonunkat a továbbolvasásra. A mai felhasználók egyre kevesebbet telefonálnak, sokkal inkább a szociális hálók valamelyikén kommunikálnak, így szarvashibának érzem ennek a szolgáltatásnak a kihagyását. Minden tekintetben felveszi a versenyt a Samsungos termékkel, ám ez a hiányosság sokat levon a termék értékéből.

 

Összegzés:

Nagyszerű, innovatív termék a Huawei TalkBand B1, nagyon tetszett a szíjba épített szabványos USB csatlakozó, a foglalatából kivehető headset, ami tényleg megkönnyíti a telefonálást. A napi mozgással, sporttal kapcsolatos mérési rendszere tökéletes, a hozzá tartozó szoftver felülete jól átlátható, könnyen kezelhető. Sajnos hibát is követett el a gyártó, mivel a beérkező üzeneteink hidegen hagyják a TalkBand B1-et. Remélem a Huawei döntéshozói a következő TalkBand esetében már beépítik ezt a fontos szolgáltatást is termékükbe. A Samsung Gear Fittel folytatott csatát elveszítette e hiányossága miatt, de nincs még veszve semmi, talán majd a következő generáció visszavág.

A tesztkészüléket a huawei_logo biztosította számunkra. Köszönjük.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] a Huawei Talkband B2-t, de menjünk szépen sorjában. Körülbelül fél évvel ezelőtt járt nálunk az előd a B1. Pár napot volt szerencsém nyomkodni, de nem kötöttünk túl nagy barátságot. Akkor azt […]

Vélemény, hozzászólás?