Huawei Sound Joy teszt – Devialet jó áron

Szerző:

A Huawei hordozható hangszórója érkezett meg hozzánk tesztelésre, és mi ki is használtuk a lehetőséget, alaposan átvizsgáltuk minden szempontból a terméket. Videót is készítettem, amelyből még sok-sok érdekességet tudhattok meg a hangszóróról.

 

 

 

A Huawei kiváló partnert talált magának a vezeték nélküli hangszóró elkészítéséhez, a francia Devialet céget választotta, amely high-end audio termékek gyártásáról ismert. A Phantom I sorozat tette ismertté a cég nevét, amely hangminőségével és óriási hangerejével tört be a zenei eszközök piacára.

Mondjuk árával is felhívja magára a figyelmet, a két hangszóró ára 6000 eurót kóstál. A Devialet pontosan azt tudja a legjobban, amire a Huawei-nek szüksége volt, s ez nem más, mint a kis dobozban erős mély hangok. Így ezt a kapcsolatot érdemes megtartaniuk, mivel hasznára válhat a kínai vállalatnak az újabb termékek fejlesztésénél.

A Huawei Sound Joy doboza nem tartalmaz túl sok tartozékot, néhány használati útmutatón kívül nincs más benne, csak egy USB-C töltőkábel. Véleményem szerint még beleférhetett volna egy hordozózsák és egy töltőfej is az árba.

A hangszóró kényelmesen átfogható egy kézzel (202mm X 73 mm), a belső hangkeltőknek szüksége van helyre, így a hengeres formát kissé megnyújtották, amelynek arányai egy kerékpáros vizes palackra hajaznak.

A Huawei Sound Joy IP67-es védettséggel rendelkezik, amely hasznos tud lenni egy parti hangszórónál, ha véletlenül kint felejtenénk az esőben. A súlya 680 gramm, ami kompakt méretéhez képest egész soknak tűnik, érződik, hogy van benne agyag. Vékony szálak szövedéke borítja felületét, amely csúszásmentes fogást biztosít.

A tetejére kapott egy RGB led gyűrűt, amely információkkal szolgál állapotáról. Jelzi az akkumulátor állapotát, a be és kikapcsolást, valamint a zene hangulatához igazítja a fény intenzitását és színárnyalatait.

Vezérlő panelén minden funkció elérhető, szerencsére nem egy univerzális gombbal akartak mindent megoldani. A gumírozott gombok lenyomáskor halk kattanással jelzik működésüket, így adva visszajelzést használójuknak. Még fehér háttérvilágítást is kaptak az aktív funkciók, így könnyen vezérelhető a hangszóró.

A belsejében egy 75 X 50 milliméteres 20 Wattos mély, és egy 19 milliméteres magas hangsugárzót rejteget, valamint a végére jutott passzív hangsugárzó is, amely a mélyhangok erősítésére szolgál. Amikor beindul a zene, ennek membránja aktív mozgásba kezd, ami kifejezetten látványos.

A Huawei Sound Joy hangmegjelenítését nem a koncerttermek komolyzenei kínálatához igazították. Jellemzően inkább a mélyhangokkal megtűzdelt, modernebb hangzást részesíti előnyben. A mélyhangok átveszik az uralmat, és akár nagyobb helyiséget is képesek betölteni. A közép hangszínt szépen megjeleníti, ám a magas hangokat kissé elhanyagolja. Ezen kissé tudunk állítani, ha a Huawei AI appot letöltjük, és áthangoljuk saját ízlésünkre.

A vokális hangzásra kapcsolva kiemeli az énekhangot, bár ez kissé a többi hangtartomány rovására történik. Akinek nem elég a gyárilag beállított basszus, az digitális potméterrel akár 6 Decibel pluszt is hozzátolhat a már így sem kevés mélyhez. Bár véleményem szerint ezt a kapcsolót inkább felejtsük el, mert a hangszórón 80 százalékos hangerőn túl kissé élesek lesznek az énekhangok. A hangerőre sem lehet panaszunk, a gyártó 2 méter távolságról 79 dB-t ígér, véleményem szerint tudja is ezt az értéket, mivel saját mérésem szerint, ami kb. fél méterről történt, több mint 100 dB-t produkált.  Egyedül nem, de egy másik Sound Joy segítségével képes sztereóhangzásra is, csak meg kell rázni a hangszórókat és már kapcsolódnak is egymáshoz. Sajnos ezt a funkciót nem volt alkalmam kipróbálni, mivel csak egy tesztterméket kaptam.

A Huawei Sound Joy Bluetooth 5.2-t kapott, ami így képes bármely oprendszerű termékre rákapcsolódni. Sajnos az SBC és AAC kodeken kívül mást nem támogat, pedig egy APTX kodek jót tenne neki. Az NFC is rendelkezésünkre áll, ha egy érintéssel szeretnénk kapcsolódni. Próbaként összekapcsolódtam, laptoppal, telefonnal és még órával is meghajtottam a hangszórót.

Kihangosítóként is használható, amely funkciót 3 mikrofon segíti egyszerre, a vártnak megfelelően funkcionáltak.  A mikrofonokat a giroszenzor segítségével kapcsolgatja ki-be, attól függően, hogy fekvő vagy álló pozícióban használjuk. A Sound Joy 8800 mAh-ás akkumulátort kapott, amely kategóriájában igen szép kapacitásnak mondható. Üzemidejéről nem tudok nyilatkozni, mivel a nálam töltött egy hét alatt egyszer sem kellett töltőre dugnom. A gyártó 26 órás üzemidőt ígér 36 százalékos hangerőnél, vagyis egy kellemes háttérzenéhez tökéletes partner tud lenni. A hangszóró akkumulátorát a Huawei 40 Wattos gyorstöltésével (Superchage) tudjuk újratölteni, ami kb. 3 órát vesz igénybe. Érdemes beszerezni egy Supercharge gyorstöltő fejet, mert a hagyományos változattal jelentősen megnő a töltési idő. A gyártó szerint 10 percnyi töltéssel 1 órát tudunk muzsikálni.

Készítettem egy összefoglaló videót, amelyben sok apró részletet ismerhettek meg a Huawei Sound Joy-ról.

 

Összegzés:

A Huawei és a Devialet mérnökei alaposan átgondolták a Sound Joy felépítését. Prémium anyaghasználattal és minőségi kialakítással rendelkezik. Mérete adja magát a könnyű hordozáshoz, belefér hátizsákba és még a kisebb táskák is el tudják nyelni. A csuklópánttal bárhová fel tudjuk akasztani, vagy a csuklónkra köthetjük a biztonság kedvéért. A Huawei Sound Joy-t felkészítették a kültéri használatra is, egy kisebb esővel bőven elbír, ha véletlenül kint marad egy buli után. Erőssége legfőképpen erős mélyeiben rejlik, amit a szabadban tud igazán megvillantani. Benti használatnál elég a fél hangerő is, bőven kitölti a teret ennyivel is. Akkumulátora hosszú üzemidőt biztosít, és a beépített gyorstöltés is dicséretet érdemel. Könnyű párosítani bármely eszközünkkel, az NFC is hasznos tud lenni ebben az eszközben. A Huawei Sound Joy jól összerakott termék, ami hozza az árának megfelelő minőséget.

 

 

Vélemény, hozzászólás?