Huawei P50 Pro teszt (külcsín) – csomag csata győztes

Szerző:

Megérkezett hozzánk tesztelésre a P sorozat újabb tagja a Huawei P50 Pro, amely mindig is a gyártó egyik legkiválóbb telefonja volt. A tesztelés során megvizsgáltam, kijelzőjét, készülékházát, valamint belsejébe is bekukkantottam. Kíváncsi voltam, milyen változásokat hajtottak végre hardverében, és néhány mérést is megejtettem rajta, amelyből kiderül mennyire is más, mint a konkurens márkák telefonjai.

 

 

 

A Huawei nem adta fel európai telefonos üzletágát, annak ellenére sem, hogy jelentősen csökkentek eladási adatai. Továbbra is készítenek kiváló minőségű prémium telefonokat, amelyek bőven az élmezőnyben landolnak. Ennek egyik fontos képviselője a Huawei P sorozatának általunk tesztelt példánya a P50 Pro, ami hardveresen megállja helyét bármely vetélytársával szemben.

 

Kicsomagolás:

Mostanában a telefonok dobozának tartalmát nem szoktam lefotózni, mert szinte semmit sem találni a bennük, maximum egy SIM tűt és az USB-C kábelt raknak bele a gyártók. A Huawei P50 Pro megérdemelte, hogy elkészítsem ezt a fotót, mivel a mai szokásokhoz képest bőven megrakta dobozát, megnyerve ezzel kategóriájában a „csomag csatát”.

A fentebb említett SIM tűn és kábelen kívül még van benne gyorstöltő fej és egy szilikon védőtok is. Vagyis ezt a telefont megvásárolva nem kell egyből boltba sietni, ezekért a tartozékokért. A gyártók általában a környezetvédelem álcája mögé bújnak, a töltő hiányának indoklásakor. Pedig ha márkát váltunk, annak gyorstöltési szabványa is más lesz, nem lesz kompatibilis régi töltőnkkel. Vagyis vége a környezetvédelemi indoknak, újabb töltőfejre van szükségünk, ami külön csomagolást kap, károsítva ezzel a környezetet és akkor még ott a webshopok általi extra csomagolás és a futárszolgálattal való kiszállítás hatása sem mellékes. Ezért dicséretes üzleti döntésnek tartom, hogy a Huawei megrakta a P50 Pro dobozát tartozékokkal. A kicsomagolásról videót is készítettem, hogy ti is láthassatok egy ilyen tartozékokkal ellátott dobozt, mivel manapság ez oly ritka a felső kategóriában, mint a fehér holló.

 

Külcsín:

A telefon fogása kényelmes, szerencsére nem túlozták el szélességét, így stabilan tudjuk kézben tartani.

A következő ábrán külső méreteit összehasonlíthatjuk néhány másik telefonéval.

Nem tartozik a legnagyobb telefonok közé, szélessége kifejezetten kézbarátnak számít a mai felhozatalban. A Huawei P50 Pro követi elődje dizájnját, mélyen lehajlították kijelzőjének jobb és bal oldalát, ami nagyon jól mutat.

A lehajlított kijelző általában keskeny kávát is feltételez, amit igazolt annak mérése is. A Huawei P50 Pro kávája még a két millimétert sem éri el, ami közel az egyik legjobb az eddig általam mért értékek közül.

Táblázatba szedtem a telefonok kávaszélességét, amelyből kiderült, hogy a P50 Pro az előkelő negyedik helyet szerezte meg, ilyen kis értékeket eddig csak Huawei telefon tudott produkálni.

Az oldalsó kávák után nézzük meg az alsót és felsőt is, itt mit sikerült elérniük a mérnököknek. Vékonyra tervezték azt is, de nem sikerült az alsó kávát egyformára hozni a felsővel, viszont olyan kicsi az eltérés hogy szemmel észre sem vehető, így megmarad a telefon szimmetriája. A következő képen a kétféle trendet láthatjuk, a Samsung S22 Plus-t egyenletes sávban veszi körbe a káva lekerekített kijelző nélkül, míg a P50 Pro esetében a két szélső káva minimalizálása mellett döntöttek.

A fenti káva értékeket és a kijelző méretét figyelembe véve megismerhetitek Huawei P50 Pro kijelző-előlap arányát a következő táblázatból.

A Huawei ebben a versenyben is az élmezőnybe került, több mint 91 százalékban tölti ki megjelenítője az előlapot, amely eredmény a második helyre volt elég. Nagyon szép teljesítmény, csak márkatársa a Mate 40 Pro tudta eddig ezt az értéket felülmúlni. Járjuk körbe a P50 Pro készülékházát és nézzük meg mit is találunk rajta.  A telefon bal oldalán nincs sok látnivaló konkrétan semmi sem került ide.

Jobb oldalra jutott a bekapcsoló gomb és a hangerő állítók.

A Huawei által kedvelt piros díszítés most sem maradt le a bekapcsoló gombról.

A bekapcsoló gomb távolsága a telefon végétől, fontos paraméter, mivel ez dönti el, hogy a mindennapokban milyen kényelmes bekapcsolni azt.  A Huawei P50 Pro-n megfelelő távolságra tették ezt a gombot, kényelmesen elérhető ez a gomb.

A telefon tetejére került a mikrofonok és a hangszóró nyílása, valamint az oly sokak által kedvelt infra adó, amellyel kiválthatjuk távvezérlőinket.

Sztereó hangzást is kapunk, mivel a telefon alsó és felső részére is teljes értékű hangszóró építettek, így néznek ki röntgen alatt, az alulra került hangszóró a nagyobb méretű.

A telefon alján még ott az USB -C csatlakozó, valamint a SIM tálca is.

A telefon SIM tálcája, nem csak SIM-eket fogad, a Huawei saját márkás NanoMemory kártyáját is beledughatjuk a telefonba, plusz tárhelyet nyerve ezzel. Ez is jó döntés volt a tervezőktől, mivel ma már a 4K korszakban a tárhelybővítés fontos opció lehet sokak számára.

Az USB-C porton, keresztül tudunk nyomni 66 Wattnyi energiát a telefonba, amelyhez kapunk kábelt és töltőt is.

A vezetéknélküli töltéssel sem vall szégyent a Huawei P50 Pro, 50 Wattot tud fogadni, a megfelelő töltőtől. A következő képen röntgen segítségével láthatóvá válik, a töltéshez szükséges tekercs és a 4630 mAh-ás akkumulátor egy része.

A telefon hátlapjára két jókora kamera kör került, amelyek magukban hordozzák az összes mini objektívet. Került az üveg alá 40 MP-es, 50 MP-es kamera, 64 MP teleobjektív kamera és 13 MP-es ultraszéles látószögű kamera.

A hétszeres veszteségmentes zoom kamera az alsó körbe került.

Bonyolult szerkezetről van szó, röntgennel átvilágítottam így beláthatunk a burkolat alá.

A többi kamera is átesett az átvilágítási procedúrán, jól megrakták kamerákkal a rendelkezésre álló helyet a mérnökök.

Ennyi kamerához már szükség volt a helyre, így jócskán kitüremkednek a hátlapból. A következő ábrán a Huawei P50 Pro kamera magassága összehasonlítható néhány másik telefonéval.

A hátlapon még egy Huawei felirat található és ezzel el is fogytak a látnivalók.

A telefon előlapját szinte teljesen kitölti a kijelző.

Ennek folytonosságát csak a szelfi kamera szakítja meg.

A kamera átmérője kissé nagyobb, mint a Samsung által készített telefonoknál.

Így néz ki valójában ez a kis 13 megapixeles alkatrész a röntgen alatt.

A kijelző sarkait mai divat szerint lekerekítették, a következő ábrán látható, mekkora a rádiusza.

A Huawei P50 Pro IP68 minősítést kapott, tehát fél órát, másfél méteres vízben kibír. Ez arra elég, hogy átvészeljen egy kisebb esőt vagy esetleg túléljen egy vízbe pottyanást.

 

 

Kijelző:

A Huawei P50 Pro kijelzője 6,6 hüvelykes 1228×2700 pixel felbontású, 120 Hz-es OLED panel,  ami  300 Hz-es érintéses mintavételezési aránnyal bír. Ezt a sebességet csak a dedikált szoftverek tudják kihasználni. A kijelző teljes P3 színskálát átfogja, ez valósághű megjelenítést eredményez.  A P50 Pro kijelzőjét gyémánt alpixel elrendezéssel látták el, az RGB változat jelenleg még nem használatos az OLED technológiák esetében.

A következő képen kijelzőjéről mikroszkóppal készült képeket összehasonlíthatjátok néhány másik telefonéval.

A gyémánt alpixel elrendezést a Samsung fejlesztette ki, gyanúm szerint a P50 Pro kijelzője  is a koreai gyártó műhelyéből került ki. Ha a fenti képen összehasonlítjuk a Samsung telefonokkal megjelenítőjét, azonnal láthatóvá válik mintázatának azonossága. A jobb oldalon látható Huawei Nova 9 teljesen más kijelzőt kapott, az a kínai BOE gyártótól származik. A kijelző minősége kiváló, fényereje is a felső kategóriában elvárható erősséggel bír. Beállítási lehetőségei is bővelkednek, szemvédelem mód is került bele, amelyet akár időzíthetünk is, több színmód közül választhatunk, de akár magunk is létrehozhatunk egy sajátot.

 

 

Összegzés:

A Huawei P50 Pro készülékháza prémium minőségű lett, erős alumínium keret, edzett üveg, oldalra lehajló kijelző minimális kávával, szinte olyan hatást keltve mintha nem is lenne. Ez alátámasztja a kijelző-előlap arány mérésem is, ami az általam mért egyik legjobb eredmény. A kamera felépítése egyedi lett, a belerakott hardverek is csúcs minőségűek. Töltési rendszere a piacon lévő megoldások között az élvonalban van, 66 Watt vezetékes és 50 Wattos vezeték nélküli töltés kifejezetten jónak számít. A telefon mellé csomagolnak gyorstöltő fejet és található ajándék tok is benne, nagyvonalú gesztus a gyártó részéről. Kijelzője csúcsminőségű, a ma piacon megjelent kijelzők között az a csúcson található. Hardveresen nem nagyon tudok belekötni a termékbe, minden benne van, amire ma egy felső kategóriás telefonnak szüksége lehet.

Vélemény, hozzászólás?