Huawei P50 Pocket teszt (külcsín) – hölgyek öröme

Szerző:

Az évek folyamán eddig négy hajlítható telefon járt nálunk tesztelésre, kettő érkezett a Samsungtól és nagy örömünkre a Huawei is kiegészítette készletét a P50 Pockettel, amely keresztirányban elhelyezett zsanérral rendelkezik. A telefon nagyon elegáns megjelenéssel dicsekedhet és méreteit is sikerült eltalálniuk a tervező mérnököknek.

 

Még nem tudhatjuk, hogy a felhasználók körében mennyire lesznek népszerűek a hajlítható telefonok hosszútávon, de a megjelenésük óta eltelt időben egyre több jel mutat arra, hogy van jövője a gyártásuknak. Akik nem annyira a paraméterek bűvöltében élnek, és valami mást keresnek, látványosat, érdekeset, ők azonnal lecsapnak az újdonságra. Sajnos a Huawei még nem tudta kiaknázni a hajlítható telefonok által nyújtott lehetőségeket, a Mate X sorozat sajnos kissé drága volt a konkurens termékekhez képest és európai forgalmazásra csak az első kiadás, a Mate X ráncfelvarrott változata a Mate Xs került. A nagyszerűen sikerült Mate X2 már elkerülte a magyar piacot.

Most viszont a P50 Pocket forgalmazása elől elhárult minden akadály, kapható a magyar piacon és bárki megvásárolhatja, aki kedvet érez az újdonság iránt.

Kicsomagolás:

A telefon minden jóval ellátott tartozékkészlettel érkezik, van itt 40 wattos töltőfej, töltőkábel, és SIM tű, de még egy minőségi védőtoknak is maradt hely a dobozban.

Ha kíváncsi vagy a kicsomagolásra, és érdekes mikroszkópos, valamint röntgenes képeket szeretnél látni, érdemes megnézni ezt a videót:

 

Külcsín:

A telefon gyöngyházfényben csillog, apró lencsék tömkelege veri vissza a fényt felületéről. Leginkább egy ékszerdobozra vagy inkább prémium minőségű púderes dobozra emlékeztet. Nagyon tetszetős, szinte összes hölgyismerősöm dicsérte elegáns megjelenését.

Természetesen azok a férfiak, akik nem szeretik az ilyen fényes, csillogó mintázatokat, vásárolhatnak hozzá kiváló minőségű tokot is, amely elfedi valódi megjelenését. A P50 Pocket minőségi anyagválasztásban jeleskedik, erős alumínium keretet kapott, edzett üveget és strapabíró hajlítható kijelzőt. Természetesen ez csak a hajlítgatás mennyiségére vonatkozik, amelyre néhányszázezer hajlítás erejéig vállal garanciát a cég. Üveg nem került a kijelző rétegei közé, ami esetlegesen csökkentheti a hajlítások számát, ám az UTG üveg sérülékenyebbé is teheti azt. A Pocket P50 méreteit nagyon jól eltalálta a gyártó, megfelelő szélességet kapott, amellyel így teljes értékű telefont kapunk, nincs meg a néhány gyártónál látható TV távvezérlőre emlékeztető vékony, hosszúkás kinézet.

A következő képen mellé tettem néhány konkurens terméket, külső méreteikkel.

Itt látható igazán, hogy a P50 Pocket az ideális 75,5 milliméteres szélességével teljes méretű telefon. Természetesen az átlagnál valamivel hosszabb, de egy kis plusz helyre szükség van a hajlító mechanizmus beszereléséhez is. Ha összecsukjuk, valóban fele akkora lesz a telefon, viszont jóval vastagabbá válik, mint a hagyományos telefonok. A P50 Pocketet körbe méricskéltem, kezdtem oldalsó káváival. Mellé tettem először a Samsung Flip 3-at, amellyel közel azonos kávával rendelkeznek, a mostani telefonok között szokatlanul nagynak számítanak ezek a méretek.

Táblázatba szedtem a kávaszélességeket, így képet kaphatunk arról, hol is áll a P50 Pocket a többi telefonhoz képest.

Táblázatba szedtem a kávaszélességeket, így képet kaphatunk arról, hol is áll a P50 Pocket a többi telefonhoz képest.

A P50 Pocketnek a nagy oldalsó kávák mellé még jókora alsó és felső kávák is jutottak, több mint egy milliméterrel nagyobbak méretei, mint a például a Huawei P50 Pro-é.

A fenti értékek már előrevetítik a kijelző-előlap arány táblázatomban betöltött helyét is.

Nem éri el a 85 százalékot sem, ami manapság már nem számít túl jó értéknek, ha jobban megnézzük a táblázatot, láthatjuk, hogy a Samsung Flip 3 eggyel alatta van a listában. Jelenleg a hajlítható telefonoknál szükség van ezekre a nagy kávákra, hogy védjék és rögzítsék a sérülékeny hajlítható kijelzőt. A telefon előlapján csak a kávába rejtett beszédhangszórót és a kijelzőbe épített szelfinyílás található.

A kamera jókora lyukat ütött a kijelzőbe, ma már inkább a 3,5 milliméter a jellemző a felső kategóriában. A kijelző közepéről sajnos nem sikerült eltüntetni a hajlítási bemélyedést, bár ez könnyen megszokható és nem nagy ár a különleges megjelenésért.

A por bejutásának megakadályozásáról apró műanyag lezáró alkatrészek gondoskodnak.

A telefon készülékházának sarkát és a kijelzőt is lekerekítették, ezek méretét a következő ábráról olvashatjátok le.

A telefon jobb oldalára került a bekapcsoló gomb és a hangerőgombok is.

Az ujjlenyomat olvasó nem a kijelző alá került, a telefon jobb oldalába építették be a bekapcsoló gomb alá. Nem ultrahanggal, nem is optikai szenzorral működik, hanem a jól bevált kapacitív technológiát használja a felismerésre, amely gyorsaságával és megbízhatóságával már bizonyított.

A bekapcsoló gomb egy kissé magasra került, férfiaknak még éppen kényelmes, a hölgyeknek már kicsit nyújtózniuk kell, hogy elérjék. Szokás szerint megmértem a gomb középvonalának távolságát a végétől és ezt más telefonokkal együtt táblázatba foglaltam. Látható, hogy a táblázat élvonalába került ezzel a méretével, viszont a Samsung Flip 3 power gombja még három milliméterrel feljebb van, ami már jócskán távol áll a kényelmestől.

A Huawei mérnökei úgy tudták lejjebb építeni a gombot, hogy vékonyabbra tervezték a hajlító zsanért, így nyerve egy csomó helyet a többi beépítendő technikának. Röntgennel megvilágítottam a telefonok közepét, és ezáltal jól látni a méretkülönbséget a két zsanér között.

A Samsung zsanérja több fokozatban állítható, és valamivel nagyobb erőt igényel mozgatása, mint a Huawei P50 Pocketé.

 A Flip 3 szélesebb hajlító mechanizmusa sok hasznos helyet vesz el a többi hardveres alkatrésztől. A Huawei így valamivel több hellyel gazdálkodhatott, képes volt telefonjába nagyobb akkumulátort tenni, melyeket megtámogattak 40 Wattos gyorstöltési rendszerrel is.

De nem csak itt tudtak a Huawei mérnökei javítani a helykihasználáson, a telefon alsó részébe épített alkatrészeket is sikerült kisebb területre összenyomni, amellett, hogy jobb minőségű rezgőmotort használtak, mint a Samsung a Flip 3-ban.

A kamerákról nem is beszélve, a P50 Pocketbe felsőkategóriás telefonhoz méltó kamerarendszer került beépítésre.

Mindkét telefon kapott kívülre is kijelzőt, csak formájukban térnek el egymástól.

A Flippel való összehasonlítás után nézzük meg, mit rejt a telefon teteje: egy mikrofonon és a szokásos antennacsíkokon kívül semmi érdekeset. Pedig a Huawei-től már megszoktuk, hogy infraszenzort is építenek erre a területre.

Aljára került két hangszórónyílás, amelyek közül hangszóró csak a jobb oldali nyílás mögött van, a másik inkább csak a szimmetria miatt került elhelyezésre. A sztereó hangot a fenti beszédhangszóróval próbálja kiegészíteni, több-kevesebb sikerrel. A kisebb méret miatt egy kissé aszimmetrikus a sztereó hangkép.  A szabványos USB-C aljzat is itt található a két hangszórónyílás között.

A telefon jobb oldalára került a SIM tálca, hogy végre legyen már egy olyan telefon, amelyen itt is található valami.

A SIM tálca támogatja a Huawei saját szabványú NanoMemory kártyáját is, ami így lehetőséget ad memóriabővítésre, már ha lehetne kapni Magyarországon.

A telefon hátlapjára került a kamerarendszer, a kis kör alakú kijelző és a Huawei felirat.

A kamerarendszer magasságát megmértem és táblázatba foglaltam néhány másik telefonéval. A jobb minőségű kamerához már szükséges a felfelé terjeszkedés, hogy elférjenek a lencsetagok.

A hátlap textúrája nagyon plasztikus, minden mozgatásra erőteljesen csillog, amit apró gúla alakú fényvisszaverő felületek tesznek lehetővé.

A telefon mellé odatettem a Samsung Fold 2-t is, hogy látható legyen a két koncepció közötti különbség. Itt látszik csak igazán, hogy a Fold 2 TV távvezérlős arányú első kijelzője nem túlzottan felhasználóbarát.

 

 

Kijelző:

A Huawei P50 Pocket kijelzője 6,9 hüvelykes 1188×2790 pixel felbontású, 120 Hz-es OLED panel, ami 300 Hz-es érintéses mintavételezési frekvenciával bír. Ezt a sebességet csak a dedikált szoftverek tudják kihasználni. Megjelenít 1,07 milliárd színt, valamint 1440 Hz-es nagyfrekvenciás PWM-sötétítésre is képes. A P50 Pocket kijelzőjét gyémánt alpixel elrendezéssel készítették el.

A következő képen a kijelzőjéről mikroszkóppal készült képeket összehasonlíthatjátok néhány másik telefonéval.

A megjelenítő minősége kiváló, fényereje kinti használathoz is bőven elegendő. Beállítási lehetőségekben is bővelkedik, szemvédelem mód is került bele, amelyet akár időzíthetünk is, több színmód közül választhatunk, de akár magunk is létrehozhatunk sajátot. A külső kör alakú kijelző OLED, amely 1,04 hüvelykes átmérővel rendelkezik, 340×340 pixeles felbontást kapott és 16,7 millió színt képes megjeleníteni, 60 Hz-es frissítési frekvenciával bír valamint érintési mintavételi frekvenciája 120 Hz-es.

 

 

Összegzés:

A P50 Pocket hozta a Huawei-től már megszokott prémium minőséget, merev alumínium keret, edzett külső üveg, kiváló hajlító mechanizmus, melynek kisebbre tervezésével növelni tudták a többi hardveres elem méretét. Így nagyobb akkumulátort kaphatott, mint a konkurens termékek, jobb minőségű rezgőmotort és a legfontosabb, hogy egy kiváló minőségű kamerarendszer is elfért a készülékházban. A zsanéron érdemes lett volna még javítani, hogy legyen rajta néhány beállítási szög, ahol stabilan rögzíteni lehet. A 40 Wattos gyorstöltés sem elhanyagolható előny, a konkurencia ebben is lemaradt, a keresztirányban hajlított mobilok között nem igazán találunk jobbat. Nem elhanyagolható az sem, hogy csomagolnak a telefon mellé gyorstöltő fejet és tokot is, ami mostanság már nem igazán jellemző a gyártókra. A telefon legnagyobb hátránya az ára, fél millió forintot kérnek érte, míg a konkurens Samsung Flip 3-ért 370 ezret. Ilyen téren lehetne még javítani a Huawei P50 Pocketen, bár ha megnézzük a jobb kamerarendszert, nagyobb akksit, gyorstöltést, akkor egy kis jóindulattal megmagyarázható az árkülönbözet. Remélhetőleg a Huawei P50 Pocket ára optimalizálódni fog hamarosan, és akkor valóban a „Hölgyek öröme” lehet.

Vélemény, hozzászólás?