Huawei P40 Pro+ teszt (külcsín) – labirintus a fénynek

Szerző:

A Huawei töretlenül dobja piacra bivalyerős zászlóshajóit, nem törődve az elé gördített politikai akadályokkal. Most megérkezett hozzánk a Huawei felsőházának csúcsa, a Huawei P40 Pro+, amely kiváló kamerával, erős hardverrel és villámgyors vezeték nélküli töltéssel kecsegtet.

 

 

 

 

A Huawei P40 Pro+ házának felépítése megegyezik a P40 Pro-éval, vagyis elő- és hátlapja edzett üvegből készül, keretét pedig alumíniumból marták formára. A telefont kézbe fogva érezhető, hogy felső kategóriás telefont használunk, megjelenése, kijelzőjének minősége, na és persze jelentős 226 grammos súlya is ezt sugallja, ahogy szokás mondani: „van benne anyag”.

A kijelzőt borító lehajló üveg, hasonlóan a P40 Pro-hoz, kissé magasabban van, mint a telefon kerete, így ennek védelmére érdemes tokot használnunk. A következő ábrán jól látható, hogy külső méretei ebben a kategóriában nem számítanak túl nagynak, csak vastagsága több egy hajszállal vetélytársánál. A Samsung S20 Ultra képes volt 5000 mAh-ás akkumulátort beleszorítani ebbe a vastagságba, míg a P40 Pro+-nak csak 4200-at sikerült.

A P40 Pro-val teljesen megegyező készülékházat kapott, csak belső felépítésük tér el egymástól. Az oldalsó káváik méretét viszont ügyesen csökkentette a kínai gyártó, vékonyabbat készítettek, mint a Samsung S20 Ultra-é.

A következő táblázatomból kiderül, mire is elég ez a kicsivel több, mint másfél milliméter.

A tavaly debütált Huawei Mate 30 Pro volt az egyetlen telefon a listán, amely vékonyabb kávával dicsekedhet. Úgy látszik, a kínai gyártó kezdi átvenni a vezetést ebben a telefonos jellemzőben. Az alsó és felső kávák méretei is fontosak a kijelzők növelésében. A következő képen tesztünk alanya mellé tettem a Samsung S20 Ultrát, és láthatóvá válnak ezek a méretek.

A P40 Pro+ felső kávái jóval kisebbek koreai vetélytársáénál, az oldalsó kávái szintén, így nem is csoda, hogy a kijlező-előlap arány táblázatomban nagyon jól teljesített.

Ha nem hasított volna ki a megjelenítőből több mint száz négyzetmillimétert a szelfilyuk, a P40 Pro+ átlépte volna a bűvös 91 százalékot. A következő képen szelfi kivágásának mérete összehasonlítható néhány másik telefonéval.

Ebbe a nyílásba kerültek a fontos szenzorok, és az arcfelismerő rendszer is. Az arcfelismerő rendszer megbízhatóan működik, gyorsan ismeri fel arcunkat még teljes sötétségben is.  Nem érzékeny a telefon és az arcunk közötti távolságra, valamint a fényviszonyok változására sem. Ez egy hibrid rendszer, ami nem igazán dolgozik 3D információval, inkább a kamerára hagyatkozik a felismerés, az infra csak megvilágítást ad és némi információt a főbb arcvonásainkról. Ez a módszer nem éri el biztonságban a Mate sorozat mélységérzékelős 3D arcfelismerő rendszerét, de az átlagos kamerás arcfelismerésnél hatékonyabb.

A telefon ujjlenyomat olvasója, ahogy ezt megszokhattuk, a kijelző alá került a P40-es sorozatnál. Rendkívül gyors és megbízható optikai érzékelőt kapott a telefon. A következő röntgenképen jól előtűnik az akkumulátor alól.

A Huawei P40 Pro+ készülékházának rádiuszát is megmértem, a következő képen összehasonlíthatóak a mérési eredmények a Samsung S20 Ultráéval.

A fenti képen megfigyelhető, hogy a P40 Pro+ kijelzője nagyobb mértékben lett lekerekítve, mint az Ultráé, míg a készülékházak rádiuszai egyformák. A P40 Pro+ bal oldalára egyetlen gomb sem került, így ez a felület kihasználatlan maradt.

Jobb oldalára a bekapcsoló gombot és a két hangerő állító gombot építették. Ezek elhelyezése ideális, ujjunkkal könnyedén elérhetjük azokat. A következő képen kis táblázatban ábrázoltam, hogy más telefonoknál milyen távolra kerültek a bekapcsoló gombok. Abban az esetben, ha 105 milliméternél nagyobb a távolság a telefon végétől, már nem mondható túl kényelmesnek a használatuk. A P40 Pro+ 95 millimétere még pont ideális értéknek számít.

A telefon tetejére került az infra jeladó és egy mikrofon.

A P40 Pro+ ezen kívül még két mikrofonnal is rendelkezik, az aljára is jutott, valamint a hátsó kameralencsék mellé is építettek belőle egyet. Ennek feladata az audio zoom szolgáltatás támogatása, amely növeli a hangerőt, ha a videón közelítünk a témához.

Aljára jutott az USB-C aljzat, egy mikrofon, a hangszóró és a SIM tálca is.

A SIM tálca két SIM kártyát vagy egy SIM-et és egy Nano memory kártyát tud befogadni.

A SIM fiók piros szigetelő gumija jelzi, hogy a telefon IP68 védettséget élvez, vagyis a pornak maximálisan ellenáll, a vizet pedig fél óráig bírja fél méter mély vízben. Persze ez nem azt jelenti, hogy vihetjük magunkkal úszni, mivel a gyártó a telefon megjegyzés rovatába azt írja, hogy a garancia nem terjed ki a folyékony károkra. A telefon továbbra is mono hangzást biztosít. Felül a beszédhangszóró az üveg rezgetésével kelti a hangot, és csak telefonálni lehet vele, míg a zenei hangszóró alulra került és jókora mérettel dicsekedhet. A követező röntgen ábrán mindkettő jól látható.

Most pedig nézzük meg, mit is hordoz a hátlapján a telefon.

A kamerapúp magassága igen jelentős lett, a második legnagyobb, amit eddig valaha is mértem, csak konkurense a Samsung S20 ultra tudta felülmúlni.

A Huawei dicséretére legyen mondva, jóval bonyolultabb kamerarendszert tudott a púp alá helyezni. A következő röntgen kép szépen szemlélteti a dolgot.

A kamera kiemelkedés rejt egy tízszeres nagy hatótávolságú optikai zoom-ot, többreflexiós periszkópos teleobjektívvel, ami képes 178%-os megnövelt optikai útvonalat létrehozni, a fény számára. Komoly AIS és OIS stabilizálja a nagyítás közben remegő kezünket. Készítettem egy képet, amin jól látható, hogy szinte eltéved a fény a lencsék, prizmák és tükrök között, olyan csavaros utat kell bejárnia, amíg eljut az érzékelőhöz.

A telefon töltési rendszere a Huawei SuperCharge is jól teljesít, vezetékkel  40 Wattot tud telefonunkba pumpálni. De az igazi nagy durranás a 40 Wattos vezeték nélküli töltés, ami jelenleg a leggyorsabb a piacon. A következő röntgenképen látható ez világelső töltőtekercs.

 

 

Kijelző:

A Huawei P40 Pro+ 2640×1200 pixel felbontású, 6,58 hüvelykes átlójú OLED kijelzőt kapott, amely kb. 441 ppi képpont sűrűséggel rendelkezik. A Huawei a P40 Pro+ mobiljait csak Samsung kijelzőkkel szereli, mivel jelenleg ezek a piac legjobb minőségű megjelenítői. Iparági pletykák szerint a P40 Pro már kaphat akár BOE, LG vagy esetleg Samsung kijelzőt is, a P40-be pedig csak BOE gyártmány kerülhet. A Huawei P40 Pro+ egyértelműen Samsung kijelzőt kapott, amely a koreaiaknál megszokott diamond alpixel elrendezéssel készült. A következő ábrán a P40 Pro+ mellé tettem a Samsung S20 Ultrát és a kép kiválóan szemlélteti, hogy egyazon gyárból érkezett a két kijelző, csak a kínai telefon pixelei kissé nagyobbak a kisebb felbontás miatt.

A mai kijelzőknél már számít a képfrissítési érték, a gyártók elkezdték növelni 60 Hz-ről 90 Hz-re, de már előfordul 120 Hz-es kijelző is. A Huawei P40 Pro+ 90 Hz-es megjelenítőt kapott, így folyamatosabb grafikai megjelenítést tesz lehetővé. A P40 Pro+ kijelzője három színmódot kapott, normál beállításnál sRGB, az élénknél pedig a DCI-P3 „mozis” színtartomány a domináns, de akár saját színteret is beállíthatunk. A szemvédelem is alapszolgáltatás, bekapcsolhatjuk időzítve a kékfény szűrőt és szabadon állíthatjuk a szűrés szintjét is.

 

A kijelző igazi Samsung minőség, fényereje és színhűsége kiváló, fényereje is megfelelő mértékű, és a szem védelmét sem hanyagolták el.

 

Összegzés:

A Huawei P40 Pro+ prémium telefon a javából, mindent beletettek, ami ebben a kategóriában elvárható. Kapott kiváló minőségű készülékházat, edzett üveget elejére és hátuljára, a kijelző üveget a mai kor divatja szerint le is hajlították. Kijelzőjének minősége tökéletes OLED technológia, így a feketéi valóban feketék. A képfrissítéssel sem fukarkodtak, 90 Hz-en hasít megjelenítés. Kamerája különleges felépítményének köszönhetően 10X-es hibrid zoomra is képes. Hardvere is erős, a HiSilicon 990 Kirin (7 nm+), szépen meghajtja a szoftvert.  Az 5G modem is belekerült a telefonba, ezért a szabvány elterjedésekor ki tudjuk használni sebességét.  A bővíthetőség is nagy előny, igaz, saját szabványú NanoMemory kártyát használnak, amely sajnos drágább a hagyományos microSD-nél. A belső memóriából is választhatunk, akár 512 GB-ot is a 8 GB RAM mellé. Sajnos a Google szoftveres környezete nincs a telefonon, a Huawei saját keretrendszerét kapjuk, a HMS-t, ami még jár egy-két kompromisszummal. Ha elég kockák vagyunk, hogy ilyen szoftveres problémán átlépjünk, akkor egy kiváló hardverrel ellátott telefon birtokosai lehetünk.

Vélemény, hozzászólás?