Huawei P40 lite E teszt (külcsín) – kell-E?

Szerző:

A Huaweitől előzőleg a felső kategória csúcsát, a Mate Xs-et kaptuk meg tesztelésre, most középkategóriájuk egyik újonca a P40 lite E került hozzánk vizsgálatra. Külcsín tesztemben összehasonlítom néhány népszerű telefonnal készülékházát, kijelzőjét és keresem a választ, hogy van-e létjogosultsága ennek a telefonnak?

 

 

 

A Huawei P40-es szériájában eddig csak Pro és Plus, valamint Lite elnevezések léteztek, most bevetették az „E”-t, utalva az elegáns kifejezésre. Véleményem szerint nem jó taktika a középkategóriába bevinni a P40 nevet, ezzel a csúcskészülékek kicsit veszítenek reklámértékükből. A P40 lite E két évvel ezelőtti processzorral, kevés memóriával érkezett, nehéz eldöntenem, hová szánta a gyártó, talán az Y sorozat helyére pozicionálják.

Külcsín:

A telefon összeszerelési minősége rendben van, illesztési hibák, anyag problémák nem találhatók a készülékházon. A P40 lite E műanyag keretet kapott, egészen jól sikerült a kivitelezése, első ránézésre fémnek látszik. Hátlapját kemény műanyag fedi, amelynek karcállóságáról nem sokat tudunk, jelenleg a tesztpéldányon nem láttam sérüléseket. A telefon külsejéről, és fontosabb paramétereiről, készítettem egy rövidke videót.

A P40 lite E a manapság természetes jókora készülékházat kapott, a következő képen összehasonlíthatjátok néhány vetélytárssal külső méreteit.

A fenti képen látható, hogy a P Smart Pro valamivel nagyobb, mint márkatársa, de cserébe kijelzőjét is növelték. A középkategóriás telefonoknál nem fordítanak akkora gondot a kávák csökkentésére, a következő képen láthatjátok néhány közép- és felső kategóriás telefonnal összehasonlítva ezt a méretet.

A két felsőkategóriás telefon lealázza, míg kategóriatársa, a P Smart Pro, közel azonos kávával rendelkezik. A következő táblázatban összehasonlíthatjuk még néhány telefonnal a P40 lite E ezen méretét.

A fenti táblázatból jól látható, hogy a P40 lite E, a sereghajtók közé került jókora oldalsó káváival. Most következzék alsó és felső káváinak mérése. Az összehasonlításhoz a Huawei P Smart Pro-t használtam, mivel hasonló árkategóriában indul.

A felső káváik nagyjából megegyeznek, alsó kávából viszont a P40 lite E jóval nagyobbat kapott, ami így kissé eltolja megjelenésének egyensúlyát. A kávák jól meghatározzák, hogy mennyire töltik ki a kijelzők az előlapi felületet, a következő táblázatból kiderül, milyen kijelző-képernyő aránnyal rendelkezik a telefon.

 

A középkategóriás telefon a középmezőnybe tudott bejutni, bár ha megnézzük, egyel felette a felsőkategóriás Samsung Galaxy S10e található, ami csak néhány tizednyivel tudta legyőzni tesztem alanyát. A telefon elölről nem sok látnivalót hordoz.

Itt található a beszédhangszóró, amit fémráccsal védenek a külső behatásoktól.

A kijelző bal oldalára, kör alakú szelfi kamera kivágás került, amelynek mérete nem túlzottan nagy. A következő képen mellé tettem néhány telefont, amelyek hasonló módon a kijelzőből lopják el a szelfi kamera helyét.

A fenti képen jól látható, hogy a felső kategóriás Samsung Galaxy Note 10+ szelfi nyílásához hasonló mérettel rendelkezik a P40 lite E is. A telefon bal oldalán szépen megmutatkozik a speciális színátmenet, ami alulról kékből indul és a készülék közepétől zölddé változik.

Itt helyezkedik el az „zöld zónában” a telefon SIM tálcája, ami egyszerre képes befogadni két SIM-et és egy microSD kártyát. Jó lenne, ha ez a mindent befogadó SIM tálca a felső kategóriában is elterjedne.  Vízszigetelő guminak nyoma sincs a tálca szélén, ebből következtethetünk, hogy IP minősítéssel sem rendelkezik a telefon.

A P40 lite E jobb oldalára került a hangerő és bekapcsoló gomb.

A bekapcsoló gombot ideális magasságra helyezték, kényelmesen el lehet érni.

A fenti képen jól látható, hogy 100 milliméternél nagyobb értékeket ritkán használnak a gyártók. A Samsung is csak tervezési kényszerből készített 126 milliméterre helyezett gombot, amelynek használata rettenetesen kényelmetlennek bizonyult a felhasználók számára.  A P40 lite E tetejére egy mikrofon nyílás került.

Alulra fülhallgató nyílás, mikrofon, hangszóró és egy microUSB csatlakozó került beépítésre. Ennyire azért nem kellett volna spórolni, hogy még egy USB-C aljzatra sem tellett.

A telefon hátuljára került a hármas kamera rendszer, az ujjlenyomat olvasó és néhány felirat.

A kamera viszonylag magasan kitüremkedik a hátlapból, a következő képen láthatjátok, hogy más telefonoknak mekkora a kamera púpja.

Az ujjlenyomat olvasót speciális fénnyel világítottam meg, mert kíváncsi voltam mennyi karc található felületén.

A felvétel szerint egyetlen karcot sem szerzett, ami előrevetíti felületének hosszú távú strapabírását. A telefon hátlapja a zöld és kék színárnyalataiban pompázik, amint fény vetül rá, életre kelnek és sziporkáznak rajta a színek. Készítettem egy közeli képet a hátlapról, amin látszik, hogy aprócska négyzet alakú, domború lencseként működő felületek keltik a különleges színhatást.

A Huawei P40 lite E mellé tettem kínai vetélytársát a Xiaomi Remi Note 8 T-t, amely nagyon hasonlít rá, bár a Xiaomi sötétkékből világoskékbe átmenő színösszeállítása jóval kellemesebb látványt nyújt számomra.

A telefon 4000 mAh-ás akkumulátort kapott, amellyel simán kihúzunk két napot és kb. 2,5 óra alatt tudjuk telepumpálni a 10 Wattos töltőfejjel. Manapság azért ennél valamivel gyorsabb töltést várnánk egy telefontól. Nincs vezeték nélküli töltés és az NFC is kimaradt a hátlap alól a takarékosság jegyében.

Kijelző:

A Huawei P40 lite E 1560×720 felbontású 6,39 hüvelyk átlójú TFT LCD (IPS) kijelzőt kapott. A felbontása ma már kevésnek számít és sajnos nem LTPS IPS kijelzőt kapott, amely jelentősen jobb minőségű megjelenítő. Házon belüli vetélytársa a Huawei P Smart Pro-t legalább LTPS IPS kijelzővel szerelték fel. A P40 lite E ennek ellenére jó minőségű megjelenítő, fényereje megfelelő és színhűsége is alkalmas a célra. A következő képen nagyított képen látható a kijelző néhány pixele.

A fenti kép is jól szemlélteti, hogy a P Smart Pro megjelenítőjének felbontása nagyobb, mint a P40 E kijelzője. A szoftveres alapszolgáltatásokat megkapjuk, van három színhőmérséklet-állítási lehetőség (Meleg, Hideg, Alapértelmezett) és sajátot is készíthetünk. A szemvédelemről is gondoskodtak, időzített kékfényszűrőt is kapunk.

 

Összegzés:

A Huawei P40 lite E hiába kapta meg „csodálatos” hátlapjára az elegáns E betűt, ezen kívül nem tud túl sokat felmutatni. Műanyag keretet és hátlapot kapott, viszonylag nagyok a kávái, kijelzőjének felbontása gyengécske, nincs NFC, vezeték nélküli töltés, csak 10 wattos a töltőfeje, kevés a 64 GB-nyi memóriája, processzora sem a legújabb. Azért jót is mondhatok róla, összeszerelési minősége kiváló, 4000 mAh-ás akkumulátora több mint két napot muzsikál, és legalább a jelenlegi trendnek megfelelő bőrbe (készülékházba) bújtatták a régebbi hardvert. Házon belül találhatunk számára bőven ellenfelet, ott van a Huawei P Smart Pro, vagy a P40 lite is szóba jöhet. Közel 70 ezret kell érte kicsengetnünk, ha két év gyári garanciát szeretnénk kapni mellé és kategóriájában ennyiért jókora kínálat van a konkurenciánál is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?