Huawei P30 Pro teszt (külcsín) – periszkóp tengeralattjáró nélkül

Szerző:

A Huawei P30 Pro különleges periszkópos kamerával érkezett, amely lehetőséget teremt a kompakt fotózásban megszokott, ötszörös veszteség nélküli közelítésre. Így a nyaraláskor látott templom kupolájának freskóit is közelre hozhatjuk. A tavalyi P szériát igyekeztek felülmúlni, ami kamera terén sikerült is, idén már kijelző alá került az ujjlenyomat olvasó, és az előlapi kamerát is kisebb csepp alakú notch veszi körül.

 

 

 

Külcsín:

A Huawei P30 Pro üveg elő- és hátlappal rendelkezik, amelyet fém keret ölel körül. Formaterve annyit változott, hogy a telefon alját és tetejét teljesen egyenesre simították, így adva a formatervnek egyedi külcsínt. Külső méretei jókorák, de manapság minden zászlóshajó ilyen méretes készülékházat kapott.

A kijelző méreteit csak a kávák csökkentésével tudják növelni a gyártók, a Huawei P30 Pro-é nagyon vékonykára sikeredett.

Ez persze sérülékenyéget is jelent, bár a védőtok használata ma már kötelező az „üveg” telefonokra. A P30 Pro szépen teljesített a kávaszélesség táblázatom versenyzői között.

Sikerült megvernie néhány századdal az évek óta csúcson álló Samsung Galaxy S8-at. Ezen érték már előre vetíti, hogy a kijelző-előlap arányban is jól fog szerepelni a Huawei P30 Pro.

Itt is a tabella csúcsára került tesztalanyom, a betüremkedést kivonva a teljes kijelző területéből 88,53 százalékban tölti ki a kijelző a rendelkezésre álló előlapi felületet.  A P30 alsó és felső káváját is tudták csökkenteni, a tavalyi Mate 20 Pro-hoz képest, pedig annak kisebb a készülékháza.

Megosztja az embereket a notch formája, ha már választani kell, akkor sokan a kör alakút választanák, és van olyan is, aki a csepp alakúra esküszik. Igazából mindegyik kényszermegoldás, de ez a fránya szelfi kamera kiköveteli magának a helyet. A következő képen összehasonlíthatjátok a Huawei P30 Pro és a Samsung Galaxy S10 notch-ait.

A telefon előlapján csak a kamerát lehet látni, minden más alkatrész rejtve maradt.

Az optikai ujjlenyomat olvasó az kijelző alá került. A szenzor kiválóan teszi a dolgát, jelentősen gyorsabb és megbízhatóbb, mint a tavaly megjelent Huawei Mate 20 Pro-ban található, és pozíciója is sokkal jobb, mivel lejjebb került. A következő röntgen képen nyíllal jelöltem a szenzor helyét.

Szinte minden tesztemben készítek mikroszkópos felvételt a beszédhangszóróról, de ez a telefon most kicselezett, mivel ezt az alkatrészt is a kijelző alá rejtették. A telefonnak nincs klasszikus értelemben vett hangszórója, amit a megszokott módon ráccsal fednek el a gyártók. A Huawei elektromágneses hanglevitációs technológiának nevezi.  A működési elve megegyezik a hagyományos hangszórókéval, egy mágnes magra nagy menetszámú vezetéket tekercselnek, ami a membránként funkcionáló kijelzőt rezegteti meg. Minősége és hangereje is jó, viszonylag nagy felületen hallhatjuk beszélgetőpartnerünk hangját.

A telefon jobb oldalán ott a bekapcsoló gomb és fölötte a hangerő gombok.

A bekapcsoló gomb tökéletes pozícióban van, nagyon könnyen elérheti bárki. Előző tesztemben a Samsung Galaxy S10-nél tapasztaltam, hogy túl magasan van ez a gomb, így kényelmetlen a ki-be kapcsolás. Megmértem a Huawei Mate 20 Pro és a P30 Pro valamint a Samsung S10 bekapcsológombjának távolságát a telefon végétől.

A P30 Pro gombja néhány milliméterrel magasabban van, mint a Mate 20 Pro-é, de ez semmi kényelmetlenséget nem okoz. Viszont az S10 bekapcsoló gombja több mint két centivel feljebb van, amit így már nehéz elérni.  A telefon bal oldala üres, ide nem került semmi, viszont az alja bőven meg lett rakva.

Itt található a hangszóró, az USB-C aljzat, a mikrofon és a SIM tálca is. Úgy látszik nem vált be a Mate 20 Pro-ban USB-C aljzatba épített hangszóró, mert itt már külön helyet szenteltek a hangkeltőnek. Készítettem egy videót, amelyben összehasonlítom a kétféle hangszóró rendszer hangerejét méréssel, és röntgennel megfigyelhetőek a hangszóróik.

A SIM tálcába rakhatunk két SIM kártyát is egyszerre, vagy egy SIM-et és egy Huawei NanoMemory kártyát is. A tálca szélét gumiszigetelés borítja, ami az IP68-as por és vízállósági minősítésnek való megfelelést segíti elő.

A következő videóban megismerkedhettek a NanoMemory kártyával, röntgennel a belsejébe is beleláthattok, és egy sebességmérést is végrehajtottam.

A telefon tetején egy mikrofon, és a szívemnek oly kedves infra adó található.

A hátlap sokkal érdekesebb dolgokat rejt.

A négy kamerát és a LED villanót a telefon szélére építették. A lencseburkolat kissé kilóg a készülék hátlapjából, ezért asztalra téve a telefont billeg. A következő képen néhány márkatárs optikájának magasságát láthatjátok.

A telefonhoz ajándék átlátszó szilikon tokot adnak, érdemes rátenni a telefonra, a billegés rögtön megszűnik. A tokról videót is készítettem.

A négy kamera lencséből kettő különleges, az egyik a TOF kamera, amely mélységérzékelésre képes, ezzel segítve az élesebb képek elkészítését. Az igazi nagy durranás a periszkópos kamera, aminek létrejöttét a helyhiány kényszerítette ki. A telefonok túl vékonyak ahhoz, hogy sok lencsét beléjük lehessen szorítani. Így viszont a zoomolási lehetőségeknek fizikai határai vannak. A periszkóp kamerában függőlegesen helyezkednek el a LEICA lencsék és a CIS képérzékelő, így a mérnököknek bőven jutott hely a megvalósításra.

 Most tartunk ötszörös nagyításnál, de a jövőben akár a húszszoros optikai közelítés sem kizárható.  A P30 Pro ötszörös zoom objektívet kapott, amelyet digitális rásegítéssel akár tízszeresre is tudunk növelni. A trükk a fény bevezetésével kezdődik, amit egy 45 fokban megdöntött tükör vezet át a lencséken és a szűrőn, majd a képérzékelő felületére érkezik. Az érzékelő is különleges, telefonnál eddig még csak a Huawei alkalmazta az új rendszert. Eddig RGB szűrőt használtak a gyártók, ám ez RYB, vagyis vörös-sárga-kék lett, ami képes 40 százalékkal több fényt megtartani a sötét helyszíneken.  A periszkóp kamerát röntgen alá tettem, így láthatóvá válik, valójában hogyan is néz ki belülről.

A kép remegését megakadályozandó egy giroszkóp figyeli a kamera dőlését, és két aprócska elektromágnes igazítja az egyik tengely mentén a lencséket, a másik tengelyen pedig a prizmát billenti a rendszer.  Érdekesség, hogy a Huawei a kínai Sunny Opticaltól vásárolja a periszkópos kamera egységet, amely cég az israeli Corephtonics-től licenszeli a technológiát. A pikantériája a dolognak az, hogy a Samsung idén bekebelezte a Corephotonics-et szőröstül-bőröstül. Fontos stratégiai jelentősége van ennek a cégnek, mert az általuk fejlesztett kamerarendszereket használja az OPPO a Xiaomi, sőt a Corephotonics még az Apple-t is perli szabadalomlopás miatt. Kíváncsian várom, hogyan is alakulnak a dolgok az új gazda kezében. A következő néhány képen összehasonlíthatjátok a P30-at a Mate 20 Pro-val.

A Huawei P30 Pro ismeri az USB OTG szabványt, ezért sokféle perifériát tudunk rádugni.

 

 

Kijelző:

A Huawei P30 Pro 6,47 hüvelykes átlójú, 2340×1080 felbontású, OLED kijelzőt kapott. Véleményem szerint ez a képátló már megérdemelte volna a 3120×1440-es felbontású kijelzőt is. A Huawei szeret több lábon állni, ha beszállítókról van szó. Már a Mate 20 Pro-nak is két gyártó szolgáltatta a kijelzőt, a kínai BOE és az LG. A P30 Pro esetében a Boe mellett tették le voksukat, amely kijelző minősége már közel ott tart, mint a Samsung megjelenítői, bár a kalibrálásukon még lehetne egy kicsit igazítani. Érdekes módon a P30-ba viszont Samsung kijelző került, ami igen szépen teljesít a konkurensek között.

A fenti ábrán jól látható, hogy a P30 Pro és a Mate 20 Pro kijelzőjét valóban a BOE gyártotta. A két kijelzőt videóban hasonlítottam össze, hogy mennyit is változott a BOE újabb generációs, bár kisebb felbontású megjelenítője.

 

 

Összegzés:

A Huawei P30 Pro igazi zászlóshajó, készülékháza kiválóan össze van rakva, szinte lehetetlen meghajlítani. A telefon képernyőjét és hátlapját borító üvegről nem sokat tudni, a vállalat sehol nem erősítette meg, hogy a Corning cég valamely terméke lenne, de azért karcálló üvegből készült.  A nyomógombok elhelyezkedése tökéletes, kényelmesen elérhetőek, nem lötyögnek és még esztétikusak is. A kijelző választással is minden rendben van, a P30 Pro megkapta az OLED panelt, bár a felbontáson még emelhettek volna, egy ilyen óriási kijelző átló esetében.  Kiváló ötlet, hogy elhagyták a hagyományos hangszórót a felső káván, így helyet takarítottak meg, és ez a hangszóró biztosan nem fog a hangszóró rácson keresztül elkoszolódni, mivel ilyenje nincs. A víz és porállóság is a telefon előnyeihez tartozik. A saját memóriakártyás NanoMemory támogatás talán egy kis hátrányt jelen, mivel még mindig nem terjed el és árban is a microSD felett van. A hátlap alá rejtett periszkópos kamera is jelentős újítás és a telefon által készített képek minősége is csúcson van.  Remélhetőleg ez a kiváló telefon ígéretes jövőnek néz elébe, annak ellenére is, hogy a Huawei-t szorongatja az amerikai kormányzat.

Vélemény, hozzászólás?