Huawei P10 Plus teszt (külcsín) – hozza, amit ígér

Szerző:

A kínai gyártó újabb zászlóshajót úsztatott a mobiltenger állóvizébe.  A Huawei P sorozat újoncának, minden paramétere megfelel a felsőkategóriás telefonoktól elvárható minőségi követelményeknek. Górcső alá vettem készülékházát, mikroszkóppal megvizsgáltam külsejét, néhány mérést is elvégeztem rajta, kijelzőjét pedig tüzetesebben is megvizsgáltam.

A Huawei felküzdötte magát a világ harmadik legnagyobb okostelefon gyártójának. Néhány éve, alsókategóriás telefonjairól ismerhettük meg, ám ez nagyot változott, ma már minden kategóriában ott van az élvonalban. A P sorozat kedvező árával és ehhez társuló minőségi kidolgozásával jutott a csúcs közelébe. A phablet kategóriában a Huawei Mate családja hódít, kiváló kijelző-képernyő arányával, nagy akkumulátorával és prémium anyaghasználatával.

Külcsín:

A P10 Plus, készülékháza minőségi alumíniumból készült, keretét kellemesen ívesre szabták, így kényelmes a kézben tartani.

A 74,2 milliméteres szélessége elősegíti, hogy ne csak kényelmes, de fogása biztonságos is legyen. Hosszúsági mérete (153,5 mm) túlzottnak mondható, egy 5,5 hüvelykes kijelzőhöz mérten.  A következő képen összehasonlíthatjuk külső méreteit néhány vetélytárséval.

Azonnal kitűnik, hogy az idei évben nem csak az oldalsó kávák vékonyodtak, az alsó és a felső is jelentőset fogyott. A Huawei P10 Plus nem követi az aktuális külalaki trendet, inkább a tavaly megjelent iPhone 7 Plus nyomában jár, pedig a két koreai (LG, Samsung) gyártó inkább az új, hosszúkás kijelzők irányába startolt el. A P10 Plus készülékházának kissé konzervatív megjelenése az egyetlen, amibe bele tudnék kötni, bár van, aki pont ezt a hagyományos kinézetet preferálja. A telefon alsó és felső kávái túl nagyok, viszont az oldalsók méreteivel bekerült az élmezőnybe.

A kávaszélességi lista második helyére tudott jutni, ami szép teljesítmény egy phablettől. A Huawei mérnökei fontosnak tartották a készülékház szélességének csökkentését, a könnyebb kezelhetőség érdekében.

A következő táblázatban a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát láthatjuk, néhány konkurens termékkel összevetve.

Az alsó és felső káva túlzott mérete miatt, a középmezőny végére jutott. Sokkal régebbi modellek is túlszárnyalták 72,24 százalékos eredményét. A telefon kijelzőjét 2,5D üveg borítja, széleit pontosan annyira kerekítették le, hogy komfortos legyen tenyerünknek.

Az üveg védelmét a gyárilag felhelyezett képernyővédő fólia hivatott ellátni, ami sajnos nem kapott oleofób védőréteget, így felülete rettenetesen zsírosodik. A fólia alatt viszont Gorilla Glass 5-ös karcálló üveg vigyáz a kijelző épségére. A telefon felső káváján lévő hangszórórács fémből készült, és precízen kidolgozott nyílásokat kapott.

A rács bal oldalán található az előlapi kamera és az információs LED is. Szerencsére az alsó káva eltúlzott méretét kihasználták, ide építették be az ujjlenyomat olvasót, amelynek beolvasási érzékenysége és sebessége is példás.

Bármilyen szögben helyezzük rá ujjunkat, villámgyorsan azonosítja ujjlenyomatunkat. A szenzorról videót is készítettem, amiben láthatjátok az ujjlenyomat beolvasását, és egy sebességmérést is.

A P10 Plus nem kapott kapacitív home és vissza gombokat, az ujjlenyomat olvasó látja el mindkét funkciót.  Rövid nyomás a szenzoron a vissza funkciót, a balra simítás pedig a már megnyitott, háttérben futó programokat mutatja meg, a hosszú nyomás pedig home gombot váltja ki. Sajnos az értesítő sávot nem lehet segítségével lehúzni, mint a cég előző modelljeinél, ami nagy kár, mert praktikus tulajdonság volt. A telefon jobb oldalára kerültek a hangerő gombok és a bekapcsoló gomb is, amit szeretnék közelebbről is megmutatni, mivel kidolgozottsága nagyon egyedi. Metál piros széleket kapott, és recés tapintó felületet, amelynek segítségével elkerülhető, hogy a hangerő gombbal akarjuk bekapcsolni a telefont.

A P10 Plus baloldalába süllyesztették be a SIM és mikroSD kártya fiókját, amelyet a tartozékként kapott tűvel tudunk kinyitni.

Felülre került egy mikrofonnyílás és az infra, amely funkció közkedvelt a távvezérlőt elhagyó felhasználók között.

Alulra került az USB-C csatlakozó, ami sajnos csak 2,0-ás, így nagy másolási sebességre nem sok esélyünk van. Itt van még a 3,5 milliméteres fülhallgató aljzat és a hangszóró rács is.

 A telefon sztereó hangokat is képes kiadni magából, mivel a készülék tetején lévő kis hangszóró együtt működik a főhangszóróval. Amikor a telefont oldalra fordítjuk, mindkettő megszólal, és kellemes teres hangot hoznak létre.

Hangereje nem túl erős, de az egy hangszórós rendszereket azért túlharsogja. A P10 Plus hátlapjának különlegessége a LEICA és a Huawei közös gyermeke a kétkamerás rendszer. Az egyik a fekete-fehér a másik pedig a színes felvételekért felel. A P10 Plus-nál a LEICA SUMMILUX-H (f1:8) lencséit használták, ami sötétebb környezetben jobban szerepel, mint a P10 SUMMARIT (f2:2) lencséje. A lencséket védő üveggel kissé bizalmatlan vagyok, mivel apró hajszálkarcok láthatók felületén, nem tudni, hogyan fogják bírni a mindennapok megterheléseit.

A hátlap hátsó felülete imádja az ujjlenyomatokat, nagy mennyiségben gyűjti össze azokat.

Könnyű letörölni róla, viszont ezután nagyon csúszós lesz, száraz tenyérben úgy csúszkál, mint horgász kezében a ficánkoló hal. Készítettem néhány fotót a Huawei P10 Plus-ról a Samsung Galaxy S8+ társaságában, összevethetjük a hagyományos és az új formavilágot.

A P10 Plus nem vízálló, de azért túléli a kismértékű nedvességet, vízlepergető felülettel rendelkezik.

A telefon ismeri az USB OTG funkciót, így a megfelelő USB-C OTG kábel segítségével, szinte bármely perifériával rá tudunk csatlakozni.

A bluetooth-os perifériák (egér, billentyűzet, gamepad) sem okoznak számára gondot.

Kijelző:

A Huawei P10 Plus 5,5 hüvelykes QHD (2560×1440) IPS LCD kijelzőt kapott, amelynek minősége kiváló. Pixel elrendezése követi az RGB mintázatot, vagyis minden egyes képpont, három (zöld, kék, piros) alképpontból áll össze.

A következő képen a Huawei P10 Plus és a Samsung Galaxy S8+ kijelzőjét folyamatos nagyítás mellett tekinthetitek meg.

A következő táblázatból kiderül, hová kerül a ranglistán, felbontás és pixel/inch értékei alapján a P10 Plus.

A Sony 4K kijelzős telefonja és az LG G5 tudta csak megelőzni a P10 Plus-t.  Divatba jött a szemkímélő kijelző beállítás, a P10 Plus is rendelkezik ilyen funkcióval, így a kék szín arányát csökkenthetjük, ami olvasáskor kíméli a szemet.  Azok is jól járnak használatával, akik lefekvéskor szeretik egy kicsit babrálni a telefonjukat, mivel a bekapcsolt szemvédelem funkció esetén a kibocsátott fény nem élénkíti fel őket, így könnyebb lesz az elalvás. Akár időzíthetjük is bekapcsolását, és magunk választhatjuk ki a megfelelő színhőmérsékletet.

A Huawei gondolt azon felhasználókra is, akik szeretik állítgatni a kijelző színhőmérsékletét, nekik lehetőségük van eltolni a kijelző színvilágát a melegebb vagy hidegebb árnyalat irányába.

Összehasonlíthatjuk a következő videóban a Huawei P10 Plus és a Samsung Galaxy Note 4 kijelzőjét.

A két kijelző közel azonos minőségű, a P10 Plus megjelenítő technológiájából adódóan gyengébben jeleníti meg a feketéket, és lapos betekintési szögből színei a lila felé torzulnak. A Note 4 AMOLED-jét sem kell félteni, sokkal kisebb mértékben, de zöldes elszíneződést mutat.

 

 

 

Utószó:

A telefon készülékházának formanyelve közérthető, de kissé unalmas, anyagválasztása és összeszerelési minősége viszont példaértékű. A teljes vízhatlanság hiányzik, de vízlepergető réteggel legalább rendelkezik, így ellenáll a kisebb folyadékterhelésnek. Kijelzőjének felbontása és minősége is rendben van, minden tekintetben megfelel egy prémium kategóriás telefonnak. Az ujjlenyomat olvasója, pedig az egyik legjobb a piacon, szinte minden körülmények között képes azonosítani ujjlenyomatunkat. A Huawei P10 Plus-t, mindeniknek ajánlom, aki minőségi készülékházra, jó minőségű kijelzőre, különleges LEICA kamerára, előre helyezett ujjlenyomatolvasóra és hagyományos megjelenésű telefonra vágyik.

Egy kis bónusz videó, a telefon gyári állapotba való visszaállításához nyújt segítséget.

 

2 hozzászólás a cikkhez

  1. Pácsonyi szerint:

    A mester újabb csodája 🙂

Vélemény, hozzászólás?