Huawei Nova 9 teszt (külcsín) – Nova tovább?

Szerző:

Újabb tesztkészülék landolt szerkesztőségünkben, a Huawei jóvoltából. A Huawei Nova 9-et fektettük tesztpadra, kívül belül bebarangoltuk készülékházát, a szokásos röntgenes, mikroszkópos támogatással. Sok érdekes részletet fedeztünk fel a telefon vizsgálata során.

 

 

 

 

Meglepő, hogy a Huawei miért éppen a Nova 9-et tartotta érdemesnek az európai megjelenésre, sokkal inkább várt készülék volt a P50 Pro, amely kiváló kamerájával még ma is vezeti a telefonos kamerákat tesztelő DXOMARK listáját. A Huawei telefonos üzletága gyengélkedik, így ütősebb felsőkategóriás mobilokkal ésszerűbben tudnák felvenni a harcot a konkurenciával. A Huawei Nova 9-et a P és Mate telefonok olcsóbb alternatívájaként forgalmazza a gyártó.

 

 

Kicsomagolás:

A termék elegáns fehér dobozban érkezik, a telefon mellett egy 66 Wattos gyorstöltőt és egy UBS A – USB C adatkábelt találhatunk.

A szokásos SIM tű és dokumentáció mellett, egy mostanság igen csak ritka ajándékot is csomagoltak a telefon mellé, egy átlátszó szilikon tokot.

 

Külcsín:

A Huawei Nova 9 szépen kerekített ívekkel rendelkezik, ezért kellemes a fogása és a mérete sem túlzottan nagy, nem kell félni, hogy kiesik a kezünkből. A telefon külső méreteit nem tolták túl, így viszonylag könnyedén kezelhető egy kézzel is.

A következő ábrán összehasonlíthatóak külső méretei, néhány Samsung telefonnal.

A gyártók a mai felső és középkategóriás telefonokat kávájuk keskenységével is megkülönböztetik egymástól, mintha a vékony kávát csak a zászlóshajóknak lenne joga használni. Ezen változtatott most a Huawei, a középkategóriás Nova 9 kifejezetten vékonyka keretet kapott.

Ezzel a kicsit több, mint kétmilliméteres kávával az élvonalba került. A következő táblázatból is kitűnik, hogy ezzel a vékonyka kávával bekerült az elit felsőkategóriás telefonok közé. Végre a vékony káva nem a zászlóshajók privilégiuma lett.

A Nova 9 alsó és felső káváját is megmértem, hogy ott is sikerült-e beverekednie magát a felső kategóriába. Néhány Samsung telefon tettem mellé, amely megmutatta, hogy itt már nem sikerült annyira, vékonyra a káva, bár még így is nagyon szép ez az eredmény.

A kijelzőt körbe ölelő kávák szélessége határozza meg a kijelző-képernyő arányt, vagyis azt, hogy a megjelenítő mennyire tölti ki a rendelkezésére álló előlapi felületet. Ennek szemléltetésére készítettem egy táblázatot, amely százalékos arányban mutatja a kitöltés mértékét.

A Nova 9 itt is beverekedte magát az élvonalba, eddig egyetlen középkategóriás telefon sem tudott ilyen eredményt produkálni. A telefon oldalait kissé lekerekítették, amely így kényelmessé teszi fogását.

A kijelző közepére kör alakú szelfisziget került, amely alatt ott üzemel a szelfi kamera, ami elvégzi a fotózást és az arcfelismerést. A következő fotókon összehasonlítható a Nova 9 szelfi körének méretei más telefonokéval.

Több mint 5 milliméteres átmérőjével nem ez a legkisebbre sikerült szelfisziget. Az üveg alá 32 megapixeles kamera modul került, amelyet elektronikus stabilizátorral láttak el. A szelfi kamera képes akár 4K videókat is készíteni. A kijelző alá beépítettek egy ujjlenyomat olvasót is, amely az optikai felismerést preferálja. Működésére nem lehet panasz, villámgyorsan nyitja ki a telefont. Véleményem szerint túlzottan lentre került, így kissé nehézkesebb a használata, de megszokható. A következő röntgenképen jól látható ennek a kis érzékelőnek az elhelyezkedése a telefonban.

A Huawei Nova 9 készülékházának sarkait és képernyőjét a mai trendeknek megfelelően lekerekítették, meg is méretem ezeket a rádiuszokat és összehasonlítottam más telefonokéval az értékeket.

Az előlap után nézzük körbe a telefont, mi is található még rajta. A Huawei Nova 9 bal oldalán nincsenek hasznos dolog.

Jobb oldalon ott a megszokott piros dekorcsíkkal ellátott bekapcsoló gomb és a hangerő gombok.

A bekapcsoló gomb alatt megbízható, erős mikrokapcsoló található.

Fontos kényelmi jellemzőnek számít, hogy hol helyezkedik el a bekapcsoló gomb az telefon oldalán. Néhány gyártó elfelejti, hová kell tenni ezt az egyszerű hardveres elemet, sokkal feljebb kerül a kelleténél, így a telefon napi használatát kényelmetlenné teszi. A Huawei Nova 9 nem ilyen telefon, pontosan az ideális távolságra helyezték a gombot, amit így kifejezetten könnyű elérni. A következő táblázatban néhány másik telefon bekapcsoló gombjának elhelyezkedésével hasonlíthatjuk össze. Ideális, ha ez a méret 100 mm alatt marad.

A telefon alján található a SIM tálca, a mikrofon, és az USB C aljzat, valamint a hangszóró nyílások.

A SIM tálca két SIM kártyát fogad be, microSD kártyafoglalat nem került a telefonba, pedig ebben a kategóriában ez elvárható lett volna.

A Huawei két hangszórót is tett a telefonba, ám sajnos nem használta ki mindkettőt zenei megszólaltatásra, a beszédhangszóró így kihasználatlanul maradt. Pedig a következő röntgenkép jól mutatja, hogy a beszédhangszóró méreténél fogva simán el tudta volna látni ezt a feladatot.

A telefon tetején egyetlen hangszórónyílás árválkodik, egy infra adónak azért még maradt volna hely, amely hardvert lassan az összes gyártó hanyagolja telefonjairól, pedig olcsó kis alkatrész és praktikus tud lenni a mindennapokban.

 A Hauwei Nova 9 hátlapja edzett üvegből készült, amely a fény beesési szögétől függően más-más színben pompázik.

Itt található rajta az érdekes kamerarendszer, ami megosztotta az emberek véleményét. Sokan kissé furcsának találják kinézetét, nekem kifejezetten tetszik ez az elrendezés, ma már annyira egyformák a telefonok, hogy örülök mindennek, ami nem a megszokott forma. A Huawei Nova 9 fő kamerája 50 megapixeles (f/1,9), az RYYB pixelelrendezést használja, ami jól bevált a gyenge fényviszonyok mellett. Sajnos nem került hardveres képstabilizáció a lencse alá, amely tulajdonság csökkenti a hatékony éjszakai fotózást. Van itt még 8 megapixeles ultraszéles látószögű érzékelő is (f/2,2) és egy 2 megapixeles (f/2,4) portré valamint marad hely még egy 2 megapixeles (f/2,4) makró érzékelőnek, ami kb 4 cm-es fényképezési távolsággal bír. A Huawei Nova 9 jókora kamera púppal rendelkezik, ami jelzi, hogy nem sajnálták ki belőle a lencsék sokaságát. Méretéről készítettem táblázatot, amelyben összehasonlítható más telefonokkal.

Röntgennel át is világította a kamera rendszert, majd mellé tettem néhány Samsung telefonról készült felvételt.

A Huawei Nova 4300 mAh-ás akkumulátort kapott, ami akár két napig is kitarthat átlagos használat mellett.

A telefon itt nagyot fakít, 66 wattos gyorstöltési rendszert kapott, ami valóban gyors, képes 15 perc alatt kb. kb 40 százaléknyi, fél óra alatt pedig majdnem 80 százaléknyi energiát adni az akkumulátornak. Sajnos a vezeték nélküli töltés kimaradt, de középkategóriában megszokott.

 

Kijelző:

A Huawei Nova 9 2340 x 1080 pixel felbontású, 6,57 hüvelykes átlójú HDR10 OLED kijelzőt kapott, amely kb. 390 ppi képpont sűrűséggel rendelkezik. A telefon kínai gyártó, a BOE által készített megjelenítőt kapott, a Huawei-nél előrelátóan gondoltak az amerikai szankciókra, ezért inkább hazai beszállítót választottak. A következő illusztráción jól látható, hogy teljesen más a pixelelrendezése a Samsung által gyártott kijelzőknek.

A Huawei Nova 9-nél nem fukarkodtak a képernyőfrissítéssel sem, megkapta a 120 Hz-et, amelyet dinamikusan tud változtatni a képernyő tartalmától függően, fixen is beállíthatjuk ezt az értéket, ha esetleg takarékoskodni szeretnénk akkor ott a 60 Hz-es beállítási lehetőség is. A kijelző érintéses mintavételi frekvenciája 300 Hz-es, ami gyors reakciót ad a kijelző megérintésekor, aki szeret játszani annak különösen előnyös ez a paraméter.  Szemvédelem is beépítésre került, bekapcsolhatjuk a kékfény szűrőt és annak szűrési szintjét szabadon állíthatjuk.

Színmódból választhatunk az élénk és a normál között, míg színhőmérsékletből háromféle lehetőségünk van, két előre beállított és egy saját színteret is készíthetünk. A kijelző minősége kiváló, néhány felsőkategóriás telefon is örömmel elfogadná magának.

 

Összegzés:

Kezdjük először a negatívumokkal, nincs 5G chip, vezeték nélküli töltés, a fülhallgató aljzat is kimaradt, IP védelem sem került beépítésre és a legfontosabb, hiányoznak a Google-szolgáltatások is, ami erősen megnehezítheti a hozzá nem értő felhasználók helyzetét. Van bőven pozitív tulajdonsága is, külseje kimondottan jól sikerült, lehajló kijelzőjével követi a ma oly divatos trendet. Megjelenítője színekben gazdag 120 Hz-es OLED panel, rettenetesen gyors 300 Hz-es mintavételi frekvenciával, kiváló fényerővel. Ez az egyik hardveres elem, ami kiemeli kategóriájából, de van egy másik is, ez a gyorstöltés, ami 66 Wattjával elsüllyeszti a Samsungos zászlóshajókat is. Kamerájának minősége kategóriájában kiválónak számít. Processzora tökéletesen megfelel a célnak, gördülékenyen hajtja a programokat. A Huawei Nova 9 sajnos nagyon erős konkurenciát kapott a volt családtagtól, a Honor 50 szinte ugyanezt a teljesítményt és kinézetet hozza, bár valamivel, gyengébb kamerateljesítménnyel, viszont legnagyobb ütőkártyája a Google szolgáltatások megléte. Ha el tudjuk fogadni hiányosságait, és erősségeire koncentrálunk a Huawei Nova 9 jó kis okostelefon lett.

 

Vélemény, hozzászólás?