Huawei Nova 10 Teszt (külcsín) – a vlogger

Szerző:

Megérkezett szerkesztőségünkbe a Nova sorozat legújabb tagja, és már kíváncsian vártam, mit tettek hozzá, hogy megnyerje magának a vásárlók kegyeit. Alaposan átvilágítottam röntgennel, mikroszkóppal közelről is megnéztem összeszerelési minőségét, és sok-sok mérést hajtottam végre készülékházán.

 

 

 

 

A Nova 10 célközönsége a fiatalabb korosztály, ezért kapott néhány olyan funkciót, amelyek inkább a zászlóshajókat jellemzik, de vannak olyan tulajdonságai is, amelyek visszaviszik saját kategóriájába.

Kicsomagolás:

A Nova 10 elődjéhez hasonlóan fehér dobozzal érkezett, és bőven megrakták tartozékokkal, ahogy azt már a Huawei-től megszokhattuk. Van itt 66 Wattos töltőfej, adatkábel és SIM tű is, valamint némi dokumentáció.

Természetesen a doboz mélyén ott találjuk a Huawei-től megszokott ajándék szilikon tokot is.

Remélem a Huawei továbbra is megtartja jó szokását és bőkezűen megpakolja tartozékokkal a telefonok dobozait, megmutatva ezzel a többi gyártónak, hogy ezt így is lehet.

 

Külcsín:

A Huwei Nova 10 hasonlít elődjére, kijelzője uralja az előlapot, szépen kitölti azt, ugyanis lehajlították kissé két oldalra is, ami inkább a felsőkategóriás telefonok privilégiuma.  A telefon kerete igényesen kidolgozott műanyag, ebben a kategóriában nem szokatlan ez az anyagválasztás. Elő és hátlapja üvegből készült, ami biztosítja a karcállóságot. Kézbe véve azonnal feltűnik a vékony készülékház, manapság már ritka tulajdonság ez, mivel az akkumulátorkapacitás bővítése vált fontosabbá, ami növeli a telefonok vastagságát is.

A következő ábrán összehasonlíthatóak külső méretei, néhány másik telefonéval.

Két milliméterrel hosszabb és közel azonos szélességű lett, mint elődje. A Samsung A53-nál valamivel rövidebb lett, viszont négy milliméterrel kisebb lett szélessége is. A fenti kép jól mutatja, hogy az A53 nagyméretű kávái kissé idejétmúlttá teszik a telefont, míg a Nova 10 vékonyka kávái kiemelik a középkategóriából. Megmértem oldalsó káváit és a következő táblázatba beillesztettem az őt megillető helyre.

Alig több mint kétmilliméteres oldalsó káváival simán hozta a felsőkategóriában megszokott értékeket. A Nova 10 alsó és felső káváit is megmértem és összehasonlítottam néhány másik telefonéval.

A tavalyi modellhez képest tudott javítani, de még érdemes lenne ezen az értéken kicsit csiszolni. A kijelzőt körbeölelő kávák szélessége határozza meg a kijelző-képernyő arányt, vagyis azt, hogy a megjelenítő mennyire tölti ki a rendelkezésére álló előlapi felületet. Ennek szemléltetésére készítettem egy táblázatot, amely százalékos arányban mutatja a kitöltés mértékét. A Nova 10-et csak néhány tizedmilliméter választja el az első helyezett Huawei Mate 40 Pro-tól, egyértelműen ez a közel 90 százalékos eredmény a felső kategóriában megszokott érték.

A telefon előlapján a kijelző alá épített szelfikamera található, ami az egyik erőssége a telefonnak. Egy 60 megapixeles ultraszéles látószögű (100º) lencserendszert kapott, RYYB színszűrővel, ami fényszegény környezetben is jól teljesít. A tavalyi modellbe még 32 megapixeles érzékelőt építettek be.  Képes 4K-s videót is felvenni, de véleményem szerint Full HD-ben tudja igazán megmutatni, mire képes. Megmértem szelfinyílásának átmérőjét és mellé tettem a Samsung A53 5G-ét is.

A Nova 10 szelfikamerája jelentősen nagyobb területet hasít ki a kijelzőből, cserébe jobb minőségű szelfi videókat készít. A szelfikamera felett helyezkedik el a keretbe ágyazott keskeny beszédhangszóró.

Az ujjlenyomatszenzort a kijelző alá építették, kiválóan működik, gyorsan és stabilan oldja fel a készüléket ujjunk érintésére. A következő röntgenkép segítéségével láthatóvá válik az érzékelő.

A Huawei Nova 10 készülékházának lekerekített sarok- és képernyőíveit megméretem és rádiuszaikat összehasonlítottam más telefonokéval. A Nova 10 képernyőjének és készülékházának széle közel azonos rádiusszal bír, ami nagyon ritka a telefonok között.

Az előlap után vizsgáljuk meg a telefont, mi is található még rajta. A Huawei Nova 10 bal oldalán nincsenek hasznos dolgok, kihasználatlan maradt ez az oldal.

Jobb oldalon ott a bekapcsoló gomb a Huawei által előszeretettel használt piros dekorcsíkkal, valamint kicsivel feljebb a hangerő fel-le gombok.

Fontos kényelmi jellemzőnek számít, hogy hol helyezkedik el a bekapcsoló gomb a telefon oldalán. Néhány gyártó elfelejti, hová kell tenni ezt az egyszerű hardveres elemet, így sokkal feljebb kerül a kelleténél, és a telefon napi használatát kényelmetlenné teszi. A Huawei a Nova 10 esetében megtalálta az ideális távolságot, ami a bekapcsoló gombnak kényelmes kezelhetőséget biztosít. A következő táblázatban néhány másik telefon bekapcsoló gombjának elhelyezkedésével hasonlíthatjuk össze a Nova 10-et. Ideális esetben ez a méret 100 mm alatt marad.

A telefon alján található a SIM tálca, a mikrofon és az USB C aljzat, valamint a hangszórónyílások.

A SIM tálca két SIM kártyát fogad be, azonban microSD vagy NanoMemory kártyafoglalat nem került a telefonba, pedig ebben a kategóriában ez még jellemző.

A Nova 10 sztereó hangszórórendszert kapott, míg elődje még csak egy hangszóróval operált. Előnyös döntés volt, mivel sokkal inkább térhatású élményt kapunk hangzás terén, bár a felső hangszóró jóval kisebb, így az alsó hangszóró irányába tolódik a hangtér. A hangszórók minősége nem emelkedik ki kategóriájából, kevés a mély hang, de szépen és tisztán szól, ezáltal jobban teljesít, mint elődje.

A telefon tetejére a mikrofonnyílás és a hangszórórács került.

A Huawei hátlapja egyedire sikeredett, a kissé túldíszített, arany kerettel ellátott kamerarendszer inkább a nőknek kedvez, bár ha rátesszük a gyári tokot, akkor ezen a csillogáson sokat tompít. A matt hátlap nem csúszós és a felületébe írt Nova logó, valamint a gyártó neve ízlésesen lett elrendezve.

A Huawei Nova 10 kamerarendszere alá a következő hardveres elemek kerültek: 8 megapixeles ultraszéles és makró kamera (f/1.9), 50 megapixeles főkamera (f/1,9), és 2 megapixeles mélységérzékelő kamera (f/2,4). Sokat csiszoltak a kamerák minőségén és extra szoftveres szolgáltatásokkal is javítottak rajta. Erős követőfókuszt kapott, ami akkor is gyorsan visszafókuszál a témára, ha az néhány másodpercre eltűnik a képből. Már 2 centiről is tudunk makró képeket készíteni, és javítottak az arcfelismerésen és a bokeh hatáson is, kedvezve ezzel a vlogolás szerelmeseinek.

A Huawei Nova 10 jókora kamerapúppal rendelkezik, elődjéhez hasonlóan nem sajnálták ki belőle a lencsék sokaságát. Méretéről (mennyire emelkedik ki a telefon felületéből) készítettem táblázatot, amelyben összehasonlítható más telefonokkal a mért érték.

A következő röntgenképen mellé tettem a Nova 9-et, így láthatóvá válnak a különbségek belső felépítésükben. Szembetűnő változás az akkumulátor méretének növekedése, ami nem jelent teljesítménybeli növekedést, mivel vékonyabb lett, mint a Nova 9-é, ami kisebb és vastagabb és 300 mA h-val több energiát préseltek bele. Felső hangszórójának mérete megnövekedett, de szükség is volt rá a sztereó hang megszólaltatásához. A rezgőmotor átmérője viszont egy picit kisebb lett.

A Nova 10 akkumulátora 4000 mA h-ás, a két napot átlagos használat mellett kihúzza. A 66 Wattos gyorstöltő rendszere könnyen kihúz bennünket a bajból, rövid idő alatt fel tudja tölteni lemerült telefonunkat.

 

Hardver:

A Nova 10-be Snapdragon 778 4G processzor került, amelyben négy 2,4 és négy 1,8 GHz-es Kryo 670 processzormag ketyeg, mellé 8 GB RAM és tárhelyből 128 GB,  és a GPU egy Adreno 642L. Ez a kettős, szépen futtatja a játékokat, erről videót is készítettem.

 

Szoftver:

A Nova 10 szoftvere Android 11-re épült, amelyet a Huawei, EMUI 12-nek nevez. Természetesen a Google keretrendszere nincs benne, így csak okosba tudjuk megoldani, hogy megszokott programjaink fussanak. Erre kínál megoldást a GSpace nevű app, amelyet a Huawei alkalmazásboltjából le tudunk tölteni. A GSpace létrehoz egy speciális virtuális szoftveres környezetet, amelyet futtatva, képesek leszünk elindítani a klasszikus Google appokat (Google Play,YouTube, Google Maps, stb.). Nagyon sok program már képes elfutni a GSpace alatt, de van még hová fejlődnie. Persze kockázatot is rejt telepítése, hiszen rábízzuk Google fiókunkat egy harmadik félre. A GSpace-ről és használatáról készítettem egy rövidke videót.

 

Kijelző:

A Huawei Nova 10, 2400 x 1080 pixel felbontású, 6,67 hüvelykes átlójú HDR10 OLED kijelzővel érkezett, amely kb. 395 ppi képpont sűrűséggel rendelkezik. Tavaly a Nova 9 még a kínai gyártó, a BOE által készített megjelenítőt kapott, idén viszont a Samsung gyártott kijelzőt számukra. A következő illusztráción jól látható, hogy teljesen más a pixelelrendezése a Samsung és a BOE kijelzőknek.

A Samsung panelek gyémánt elrendezésű alpixeleket kaptak, míg a BOE sajátos egyedi alpixel elrendezést választott.

A Huawei Nova 10-nél nem fukarkodtak a képernyőfrissítéssel sem, megkapta a 120 Hz-et, amelyet dinamikusan tud változtatni a képernyő tartalmától függően, ha esetleg takarékoskodni szeretnénk, akkor fix 60 Hz-re is beállíthatjuk ezt az értéket. A kijelző érintéses mintavételi frekvenciája 300 Hz-es, ami gyors reakciót ad a kijelző megérintésekor. Aki szeret készülékén játszani, annak különösen előnyös ez a paraméter.  Szemvédelem is beépítésre került, bekapcsolhatjuk a kékfény szűrőt és annak szűrési szintjét szabadon állíthatjuk. Színmódból választhatunk az élénk és a normál között, színhőmérsékletből háromféle lehetőségünk van, két előre beállított és egy saját színteret is készíthetünk. A kijelző minősége kiváló, néhány felsőkategóriás telefon is örömmel elfogadná ezt a panelt.

 

 

Összegzés:

Tavalyról megmaradt negatívum, az 5G chip hiánya, nincs vezeték nélküli töltés, a fülhallgató aljzat továbbra is kimaradt, IP védelem sem került beépítésre és a legfontosabb, hogy hiányoznak a Google-szolgáltatások is, ami erősen megnehezítheti a hozzá nem értő felhasználók helyzetét. Bár a G Space képes nagymértékben ellensúlyozni ezt a hiányosságot. Bővelkedik azért pozitív tulajdonságokban is, külseje kimondottan jól sikerült, lehajló kijelzője a felső kategóriás telefonokat idézi. Megjelenítője színekben gazdag 120 Hz-es OLED panel, rettenetesen gyors 300 Hz-es mintavételi frekvenciával, kiváló fényerővel. Ez az egyik hardveres elem, ami túlmutat kategóriáján, a másik, a gyorstöltés, ami 66 Wattjával igencsak az élvonalba helyezi. Kamerájának minősége kategóriájában kiválónak számít, igyekeztek a fiatalok igényeihez igazítani hardverét és szoftverét. Rengeteg speciális effekt segíti a vlogolást kedvelő tulajdonosokat. Processzora megfelel a célnak, bár idén már tehettek volna bele egy újabb generációs változatot. Ha együtt tudunk élni hiányosságaival, és erősségeire koncentrálunk, akkor a Huawei Nova 10 jó kis középkategóriás telefon, néhány felsőkategóriás jellemzővel.

 

 

Vélemény, hozzászólás?