Huawei Nano Memory Card – új versenyző a memória piacon

Szerző:

Kezembe került a Huawei új memória kártyája a Nano Memory Card, neki is álltam felfedezésének. Röntgen alá helyeztem, hogy bele nézhessetek, megmértem kiterjedését, és sebességét is leteszteltem.

 

 

 

A Huawei Mate 20 Pro memóriája bővíthető, ám nem az elterjedt microSD kártyával, hanem a Huawei saját fejlesztésű kártyájával a Nano Memory Card-dal, amelynek külső méretei kisebbek mint a microSD kártyának, ezért természetesen nem is csereszabatos azzal.

A kártya megszületését a helytakarékosság ihlette, így a telefon SIM tálcájában egymás alá kerülhet a két kártya, helyet hagyva más alkatrészek beszerelésére.

 Itthon jelenleg még csak a 128 GB-os kapható, valamivel húsz ezer forint alatti áron, ami  valamivel drágább, mint a hasonló tárhelyű microSD kártyák.

A 128 és 256 GB-os Nano Memory Kártya olvasási sebessége 90 MB/s , az írási tempó 60 MB/s lett. Nem gyorsabbak, mint a ma használatos kártyák, de legalább kevésbé elterjedtek. 🙂 A kártyasebesség mérő program automatikus módban, nagyobb írási(89 MB/s) sebességet adott mint az olvasási(60 MB/s), ami nem túl jellemző a microSD-re. Ezért lefuttattam a teljes tárhelyre vonatkoztatott sebességtesztet is. Így az olvasási (53 MB/s) az írási (49 MB/s) lett, vagyis a teszt szerint kissé lemaradt a kártyán feltüntetett 90 MB/s sebességtől.

Elég kockázatos döntést hozott a Huawei, mivel a Porsche Design Mate 20 és a Mate 20 Pro-n kívül egyetlen mobil sem támogatja az új a kártya szabványt. Ezek a telefonok pedig bővelkednek tároló helyben (128-512GB), ami nem ösztönzi azok tulajdonosait a kártya a megvásárlására. Terjedését elősegítheti, hogy a Nano Memory Card teljes szabványát jogdíj nélkül érhetik el a gyártók. Szívem szerint én még maradnék a jó öreg microSD-nél, de az idő majd eldönti merre is halad a memória ipar a jövőben.

 

 

Vélemény, hozzászólás?