Huawei MatePad 11 teszt – szoftveres harmónia?

Szerző:

A Huawei MatePad 11 HarmonyOS operációs rendszerrel érkezett hozzánk tesztelésre. Kíváncsian vártam, mit tudtak kihozni az új operációs rendszerből ilyen rövid idő alatt. Hardvere rendben van, gyors 120 Hz-es kijelzővel, erős procival spékelték meg, és digitális tollat is vásárolhatunk mellé.

 

 

 

 

Külcsín:

A tablet 10,95 hüvelykes kijelzőt kapott, amelyet egy 253,8 milliméter hosszú, 165,3 milliméter széles házba építettek be. Káváit igyekeztek minimalizálni, jól eltalálták az egyensúlyt a véletlen kijelző érintés és a biztos fogás között. Sarkait kismértékben lekerekítették, így a kijelző viszonylag távol van a sarokoktól, megvédve azt a sérülésektől.

Vastagsága csak 7,3 milliméter, súlya pedig még a fél kilót (485 g) sem éri el, így könnyű kézben tartani hosszabb távon is.

A rövidebb oldalakon helyezték el a hangszórónyílásokat, amelyekből négy is került a tabletre. Jobb oldalára beépítettek egy UBS-C csatlakozót is.

Kiváló minőségű, telt hangzású, nagy hangerejű hangszórókat építettek a készülékházba, amelyek a Harman Kardon műhelyéből kerültek ki. Ezt a hátlapján büszkén hirdeti is a MatePad 11.

A bal felső sarokba került a bekapcsoló gomb, amely a Huaweitől megszokott módon piros csíkot kapott a közepére. Ide inkább el tudtam volna képzelni egy ujjlenyomat-olvasóval kiegészített bekapcsoló gombot.

Alulra helyezték a microSD kártya foglalatot, ami számomra pozitív meglepetés, mivel a Huawei eddig erőltette a saját szabványú NanoMemory Card-ját.  Pedig az inkompatibilis az SD szabvánnyal, kisebb a választék a tárolókapacitásban, és még drágább is a hagyományos microSD kártyánál.

 A hátlap sötétszürke színű, matt borítású műanyagból készült, ezüstös Huawei felirattal a közepén.

 

A műanyag hátlap kiváló minőségű, első ránézésre inkább fémnek látszik, csak a tapintása áruja el mibenlétét. Jobb felső részére kamerasziget került, amely jócskán kidomborodik a felületből. A rajta lévő két lencse mellé még egy plusz mikrofon is beépítésre került.

Az üveg alá rejtettek egy 13 megapixeles érzékelőt, amely autofókuszt is kapott megtámogatva egy LED villanóval. A nappali fényben készített képei egy tablethez képest nagyon ott vannak, bár nem a fotózás a fő funkciója ennek a terméknek. A készülék elejére is került egy szelfi kamera, amely 8 megapixeles képet tud készíteni, a minősége nem a legjobb, de kategóriájából nem lóg ki.

A MatePad 11 mellé kapunk egy 22,5 Wattos töltőt, adatkábelt és egy 3,5 milliméteres Jack – USB-C adatpert, amellyel továbbra is élvezhetjük a hagyományos fülhallgatónk által nyújtott minőséget. Opcionális tartozék a billentyűzettel ellátott mágneses védőtok, amely sajnos magyar karakterekkel nem kapható, pedig sokat javítana hatékonyságán. A billentyűzet lenyomáskor a szövegszerkesztőben megjelennek a magyar karakterek, de nem teljesen szabványos a kiosztásuk, és néhány betű az aprócska félbillentyűkre esik. Aki két kézzel tud gépelni, az nem áll rá egykönnyen a pontos gépelésre a különböző méretű gombok miatt.

A gombok nyomáspontja kiváló, mérete pedig ideális a gyors gépeléshez.

A tok hátlapja kellemes raszteres felületű anyagból készült, ezért csúszásmentes fogást biztosít.

A tablethez digitális tollat is választhatunk, amelyet M-Pencil 2-nek nevez a gyártó.

 A toll válaszideje 2 milliszekundum, ami jó értéknek számít, valamint a 4096 szintű nyomásérzékenység is segít a precíz használatban. Nagyon jó fogása van, gyorsan, akadásmentesen lehet vele írni. Szoftveresen is megtámogatták, kapunk jegyzetfüzetet és számológépet is, csak leírjuk a kiszámítani kívánt matematikai formulát és már adja is a helyes eredményt. A Nebo for Huawei app felismeri kézírásunkat, amit így digitális formában tudunk elmenteni.

Az M-Pencil mellé odatettem egy Apple tollat, majd megröntgeneztem mindkettőt, így ti is belenézhettek belsejükbe.

Ha a toll lemerül, akkor sincs gond, csak felpattintjuk a tablet tetejére, ami vezeték nélkül küldi bele az energiát.

A tollról készítettem egy rövidke videós bemutatót is.

 

Hardver:

A Huawei MatePad 11-be 7 nm-es Snapdragon 865-ös proci került, amely két 2,42 GHz-es, egy 2,8 GHz-es és négy 1,8 GHz-es magot hordoz belsejében.

Ehhez a tablethez ideális választás a Snapdragon 865, rettenetesen gyorsan mozgatja a szoftvert, minden játék akadásmentesen fut, a 120 Hz-es kijelző pedig rátesz még egy lapáttal a sebességre. A következő videóban néhány játékot is kipróbáltam a MatePad 11-en.

Belső tárhelye 128 GB, ami bőven elegendő a napi használathoz, de ha kevésnek találjuk, akkor nyugodtan dughatunk bele akár 1 TB-os microSD kártyát is. A MatePad 11 kétcsatornás WiFi 6-ot kapott (802,11 a/b/g/n/ ac), Bluetooth 5.1 chip is jutott bele, amely nagyon sok audio kodeket is kezel, GPS chipje is képes az összes rendszert lekezelni, van itt giroszkóp, gyorsulásmérő és még hall szenzor is, NFC pedig a billentyűzetbe került. A MatePad 11 2560×1600 pixeles felbontású 120 Hz-es IPS panelt kapott, amely éles képet biztosít, színei élénkek, bár feketéi továbbra sem érik el az OLED-es vetélytársakét. Készítettem a kijelzőről mikroszkópos képet is, amely igazolja, hogy valóban IPS panelt építettek a tabletbe.

Akkumulátora 7250 mAh-ás, ami nagy megterhelés esetén is kibír kb. 8 órát. A 22,5 wattos gyorstöltési rendszer helyett érdemes lett volna a házon belüli 40 Wattosat választani, mert a teljes töltöttséghez szükséges kétórányi időt kissé sokallom.

 

Szoftver: HarmonyOS 2.0

 

A HarmonyOS a Huawei saját operációs rendszere, idén már a második verziónál járunk. Android kernelre épül, de mélyen belenyúltak a szoftverbe, olyannyira, hogy a HarmonyOS nem csak telefonokon fut, hanem a néhány hete tesztelésen nálunk járt Huawei Watch 3 is erre épül, most a tabletek is sorra kerültek, de okostévére vagy szendvicssütőre is képesek felpaszírozni rendszerüket. Ez egy multikernel operációs rendszer, ezért képes szinte bármely eszközön életképes maradni. További jó tulajdonságai közé tartozik, hogy a telefonunk képét át tudjuk küldeni tv-re vagy a laptopunk kijelzőjét ki tudjuk egészíteni egy másodmonitorral, ez lehet éppen tesztem alanya, a MatePad 11. A HarmonyOS 2.0 túlzottan nem tér el Huawei EMUI szoftverétől, inkább csak csiszolgatták megjelenését, valamint kiegészítették más oprendszerekből vett grafikai ötletekkel (Control Panel, Értesítési lap), és néhány sajáttal is. A főoldal alján két részre osztották az ott megjelenő ikonokat, a bal oldali felületen magunk választhatunk, mely programok ikonjai kerülhetnek ki, míg a jobb oldalin az utoljára futtatott alkalmazások ikonjai láthatók.

Többféle gesztusvezérlést használhatunk, ami igazán jó ötlet, bármely gyártó tabletéről érkezünk, könnyen át tudunk állni a MatePad 11 használatára. Az AppGalery-ben böngészgetve appok után, a sok-sok lehetőség mellett, van bőven olyan app is, amit nem tudunk innen letölteni, ezért másik weboldalra irányítanak bennünket. A játékokról készített videóhoz is nehéz volt beszerezni néhány játékot, többször jártam úgy, hogy telepítés után, indításkor hiányolta a Google keretrendszerét a GMS-t. Szerencsére gőzerővel dolgozik a Huawei, próbál minél több programfejlesztőt meggyőzni, köztük sok magyart is, portolják át hozzájuk alkalmazásaikat. A HarmonyOS rugalmasan kezeli a multitasking funkciót, többféle módon is szétoszthatjuk a kijelző felületét a programok között, megkönnyítve ezzel munkánkat. A Huawei új operációs rendszere ígéretesnek tűnik, sebessége kiváló, multitasking funkciói kidolgozottak, többféle iparág termékeire is könnyedén telepíthető kitolva ezzel határait. Ahhoz, hogy a gyártó sikerre vigye operációs rendszerét sokkal több telefont kellene eladnia a jövőben, és meg kellene győznie minél több gyártót, hogy használják is fel termékeikhez a HarmonyOS-t, segítve ezzel az okos háztartások létrehozását.

 

 

Összefoglaló:

 

A Huawei erős hardvert tett a MatePad 11-be, megvan a minőségi összeszerelés, a műanyag hátlap sem ront a prémium hatáson. Kézbe véve érezhető, hogy benne van az anyag, jó a fogása, keskeny kerete éppen olyan széles, ami még nem engedi, hogy a képernyőn felesleges gesztusokat tegyünk. IPS kijelzője valóban a jobb minőségűek közül való, tűéles képeket jelenít meg, fényereje is tökéletesen elég a mindennapokban. A HarmonyOS 2.0 akadás nélkül hasít a tableten, egyetlen játék sem tudja belassítani, villámgyorsan reagál minden mozdulatunkra. Látható az oprendszer fejlődése, sokat optimalizáltak rajta és okosan átvettek jó szoftveres ötleteket más gyártóktól. Hátránya, hogy rengeteg türelem kell kedvenc programjaink beszerzéséhez, vagy éppen a Google appok pótlásához. Érdemes megvásárolni hozzá a tollat és a billentyűzetet, mert nagyfokú szabadságot kapunk általuk, és kiváló társunk lehet egyetemen, munkahelyen vagy akár otthonunkban is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?