Huawei MateBook X Pro 2022 teszt – hangban nagyon ott van

Szerző:

Augusztus 15-én megjelenik a Huawei MateBook sorozatának felső érájából az X Pro 2022. A laptop a tavaly novemberben bemutatott változat kissé felturbózott változata lett, mivel gyorsabbra cserélték  processzorát. Készítettem a termékről rengeteg fotót és néhány videót is, amelyekben játékra való alkalmasságát és új processzorának sebességét vizsgáltam, de tapasztalataimat is megosztom veletek az elkészült tesztben.

 

 

 

 

A Huawei már tavaly novemberben bemutatta az X Pro 2022-t, akkor egy 11. generációs i7 procit építettek be, ám az idei modellt felfrissítették és egy 12. generációs változat kerül a helyére. Elődjeihez képest (13,9”) nagyobb kijelzőt kapott (14,2”), amelynek nőtt a felbontása is. A csúcskategóriás piac nagy kihívások elé állítja a gyártókat, itt aztán be kell vetni a nagy képernyő frissítési frekvenciát, gyorstöltést, érintés érzékeny kijelzőt, kiváló minőségi prémium anyaghasználatot, hosszú üzemidőt. Szinte felsorolni is nehéz milyen nagy elvárások vannak ebben a kategóriában. Lássuk, mit is tudott megvalósítani a Huawei ezek közül.

Külcsín:

A következő videóban végignézhetitek a laptop kicsomagolását és rövid bemutatóját legfontosabb paramétereiről.

A laptop kiváló minőségű fekete kartondobozban érkezik, amelyben találhatunk egy töltőfejet kábellel valamint egy USB-OTG adaptert is mellékeltek. A készülékház továbbra is magnézium-alumínium ötvözetből készül, gyémántvágással és homokfúvással, ahogy ez egy prémium modelltől el is várható.

Felületét nehéz meghatározni, kissé matt tapintású anyaggal van bevonva, nem a tiszta alumínium dominál rajta.  A laptop 1380 grammos, ami éppen kellemes a hordozáshoz, de még megadja használójának, a benne van az anyag érzést. Az előlapi billentyűzetből angol kiosztásút kaptam, „chiclet” felépítésű, vagyis a gombok, mint kis gumiszigetek állnak ki a billentyűzet síkjából, kiváló a nyomáspontja, másfél milliméteres a gombok útja, hangja kellemes, nem túl hangos és puhán lenyomható.

A billentyűzet jobb felső sarkába ujjlenyomat olvasó került, amely gyorsan működik, nagy pontossággal ismeri fel tulajdonosának ujját.

A billentyűzet két oldalán jókora hangszóró nyílások helyezkednek el, és az alatta megbúvó hat hangszóró minősége kiváló, szinte hihetetlen, mit tudtak kihozni belőle a mérnökök. Még a basszus is képes ebből a vékonyka testből meglepően erőteljesen kiáramlani.

A billentyűzet alatt jókora érintő pad (120×83 mm) található, amely extra funkcióként haptikus visszajelzéssel is szolgál. Bal oldalán fel-le végigsimítva fényerőt állíthatunk és közben olyan rezgés keletkezik az ujjunk alatt, mintha egy potmétert tologatnánk. A jobb oldalán ismételve meg a fel-lecsúsztatást, a hangerőt állíthatjuk hasonló módon. Ha a felső szélét simítjuk, akkor a videó kurzorral előre-hátra lépegethetünk. Ez a megoldás felhasználóbarát, nagyon praktikus előremutató fejlesztés.

Az előlapi kamera nem a régi változatnál megszokott nyomógombba került, most oda tették ahová való, a kijelző felső kávájába. A következő képen egymás mellé tettem a kétféle megoldást.

A régi megoldás hátránya volt, hogy túlzottan alulról mutatta használóját, ezért úgy tűnt mintha elnéznénk annak a feje fölött akivel beszélgetünk. A kamera 720 p-s, és sajnos nem valami jó a minősége, de legalább a megfelelő helyen van. A MateBook X Pro jobb oldalán 2db USB-C aljzat található.

Baloldalra két darab USB-C Thunderbolt 4 aljzat jutott és egy 3,5 milliméteres fülhallgató aljat.

Kis igyekezettel még elférhetett volna egy teljes értékű HDMI csatlakozó és egy microSD kártyaolvasó is. A MateBook X Pro elülső élére négy mikrofon is került, ezzel javítva a videó telefonálás minőségén, így még messzebbről is érthető marad a hangunk.

A laptop hátlapjára csillogó Huawei felirat került, amely mutatósra sikeredett.

A fedél szinte penge vékonyságú.

A MateBook X Pro kijelzőjét nem lehet teljes 180 fokban kinyitni, a következő képen láthatjátok a maximális nyitási szöget.

A laptop alján négy gumi tappancs található, ide ragasztották széria számot tartalmazó matricát és két hő elvezető nyílást is vágtak, de mivel ez a két nyílás kevésnek bizonyult építettek egy hosszú nyílást a kijelző lehajtó mechanizmus alá is.

A MateBook X Pro 60 Wh-ás akkumulátort kapott, amelyet 90 Wattos GaN gyorstöltővel tudunk feltölteni. Ha telefont szeretnénk tölteni vele, akkor azt 50 Watton tudjuk megtenni.

 

Kijelző:

A MateBook X Pro kijelzője az egyik erőssége, 3120×2080-as felbontású 14,2 hüvelykes átlójú 3:2 oldalarányú LTPS panelt kapott, 90 Hz-es képernyő frissítési rátával. Az 500 nites fényerő bőven elég a kinti használathoz, és szín kalibrációja is professzionális lett. A 178 fokos betekintési szög és 1500:1 kontrasztarány is kifejezetten jó értéknek számít. A 10 pontos érintőkijelzőt is beépítették, amely nagyon jól használható, szinte tablet érzést kelt használójában.

A LCD kijelzők mezőnyében az LTPS technológia képviseli a csúcsot, a különböző méretű amorf-szilíciumkristályokat lézerrel felhevítik, ennek hatására átalakulnak Poliszilíciummá, melynek kristályszerkezete egységes és nagyobb méretű, mint az Amorf-szilíciumé.

A létrejött Poliszilíciumnak jelentős előnyei vannak a kiinduló anyaghoz képest, az elektronok áramlásának sebessége százszorosára nő benne, javítva ezzel a kijelző válaszidejét. A vezérlő áramköröket a panel üvegfelületébe integrálják, így olcsóbb, megbízhatóbb, valamint vékonyabb kijelző hozható létre. A vezérlő elektronika mérete is csökken, így jóval nagyobb képpont sűrűség érhető el, ami a felbontás növelési „háborúban” erős fegyvertényt jelent.

 

Hardver:

A Huawei MateBook X Pro megkapta az Intel i7-1260P-s 12. generációs processzorát, amely képes meghajtani a videó és képszerkesztő programokat. A 3:2 oldalarányú képernyővel inkább munkára született, mintsem játékra. A memóriával sem spóroltak, került bele 16 GB RAM és 1 TB-nyi SSD is. Sajnos dedikált videokártya nem került beépítésre, így az intel integrált megoldását választották az Iris X Graphics-ot, amely játékok meghajtására nem igazán alkalmas, bár ha nagyon akarunk, alapszinten azért játszhatunk is vele. A következő videóban néhány játékot telepítettem rá, és kipróbáltam mit is bír ki a rendszer.

A laptop sebességét bechmark tesztekkel vizsgáltam meg, amelyről videót készítettem, így mindenki maga döntheti el, mire is elég a MateBook X Pro teljesítménye.

 

 

Összegzés:

A Huawei MateBook X Pro prémium anyaghasználattal rendelkezik, kiváló az összeszerelési minősége, kis mérete és könnyű kivitele könnyen hordozhatóvá teszi. Billentyűzete megfelelően lett behangolva, track pad-jének kezelése intuitív, a haptikus visszajelzés használata hatékonnyá teszi. Irodai programokhoz, képszerkesztőkhöz, színhelyesre behangolt 3:2 oldalarányú kijelzője tökéletesen alkalmassá teszi.  Hangszórójának minősége a piac egyik legjobbja, legfőképpen, hogy ilyen kis hangtérbe kellett bezsúfolni azokat. A négy mikrofon is szépen dolgozik, tökéletesen segíti felhasználóját a kommunikációban. Gyorstöltő rendszere is erősre sikeredett, kategóriájában az egyik legjobb. Vannak azért problémák is, itt van elsőnek a rossz minőségű webkamera, ilyen keskeny helyre sajnos nem sikerült minőségi darabot beépíteni. Hiányzik a jobb grafikai teljesítményhez egy dedikált videokártya, bár a mostani környezeti felmelegedés mellett még így is tolta magából a forró levegőt. Elkelt volna még néhány csatlakozó és egy memóriakártya olvasó esetleg az oldalába. Minden hibáját és jó tulajdonságát egybe vetve a Huawei MateBook X Pro kiváló munkagép lehet azok számára akik, meg tudják fizetni a prémium árat érte.

 

Vélemény, hozzászólás?