Huawei MateBook D14 teszt – Intel szívvel

Szerző:

A Huawei MateBook D14 már tavaly nyáron eljutott a fogyasztókhoz, amelynek a lelke egy AMD processzor volt, sajnos más konfigurációban nem lehetett kapni.  A Huawei most pótolta ezt a hiányosságot, és az újabb D14-et már tizedik generációs Intel I5 procival szerelték fel. Készülékházát körbenéztük, kijelzőjéről nagyított képeket készítettünk és hardverét néhány játék futtatásával is teszteltük.

A kínai gyártó D sorozata megfelelő áron, viszonylag erős vasat és kiváló minőségű gépházat nyújt. Kinézete teljesen megegyezik a D14-es tavalyi kiadásával és szerencsére megtartották annak minden jó tulajdonságát. A notebook készülékháza kompakt méretű, 214,8 mm x 322,5 mm.  15,9 milliméteres vastagságával nem a legvékonyabb a piacon, ám kézben tartva kompakt érzetet kelt, és 1,38 kilós tömege sem mondható túlzottan soknak, táskában hordva nem is tűnik fel jelenléte. A nálam járt D14-es modell világosszürke (misztikus ezüst) színt kapott, de forgalmaznak sötétebb szürke árnyalatút is (galaktikus ezüst). A notebook minőségi fémborítást kapott, fedlapján fényes Huawei felirattal. A fémtest széleit lekerekítették, így kényelmes kézben fogni, szállítani.

A D14 bal oldalára került egy USB-C csatlakozó, amelyen keresztül a töltést is felveszi, mellette pedig teljes méretű USB 3.2 Gen1 aljzat és szintén teljes méretű HDMI aljzat.

Az USB-C csatlakozón keresztül tudjuk tölteni a MateBook D14-et.

Jobb oldalra beépítettek egy USB csatlakozót és mellé 3,5 milliméteres jack aljzat került.

Alul a hangszórórácsok és a szellőzőnyílások találhatóak, valamint négy gumibak, amelyek a csúszkálás nélküli használatot segítik.

A hátlap alatt megbújik az újonnan fejlesztett Huawei Shark Fin hűtési rendszer, amely 27%-kal növeli a hőelvezetési képességet az előző generációkhoz képest. A ventilátorlapátok csak 0,2 milliméter vastagok, ezzel sikerült a D14 zajszintjét is csökkenteni.

A D14 elülső felületén lekerekített bemélyedés található, ami elősegíti a notebook könnyebb kinyitását.

A fedlap erősen tartja magát, egy kézzel nem is tudjuk felcsapni a kijelzőt, mert emelkedik a teljes notebook is. Ez a hosszú távú használatnak jót tesz, mert később a kissé megkopott mechanika sem fog lötyögőssé válni. A zsanért kiválóan megkonstruálták, 180 fokban tudjuk lehajtani, így mindenki találhat magának megfelelő kijelzőállás szöget.

A kinyitott 14 hüvelykes kijelző viszonylag keskeny (4,8 mm) oldalsó kávákat kapott, ám alulra igencsak nagyméretű jutott, így a kijelző-előlap aránya 84 %.

A MateBook D14 Full HD felbontást kapott, szerencsére IPS panelt használtak, amelynek színei és betekintési szögei kiválóak. Fényereje nem túl acélos (250nits), így kültéri használatnál nem remekel, inkább beltérre való. A kijelzőt matt műanyaggal borították, ami viszont előnyös, mert nem tükröződik benne a környezet, de a kontrasztja csak 800:1 arányú. Készítettem mikroszkópos képet a Huawei MateBook D14 kijelzőjéről, amelyen láthatóak az RGB alpixelek is.

A notebook kijelzője szemvédelem módban képes a kékfény mennyiségét csökkenteni, ami kevésbé fárasztja a szemet. A billentyűzet gombjainak mérete tökéletes, nyomáspontjuk nem túl mély, ennek ellenére kényelmes használni és hihetetlenül csendes, szinte nem is hallani, ha gépelünk rajta. Sajnos a nálam járt tesztpéldány nélkülözi a magyar billentyűzetkiosztást és a kurzor fel-le gombok is túl kicsik.

A gombok alsó megvilágítást is kaptak, háromféle állása van, kikapcsolt, közepes és maximális fényerő.

A billentyűzet jobb felső sarkába került a bekapcsoló gomb, ami ujjlenyomat olvasó funkcióval is bír. A kapacitív elven működő ujjlenyomat olvasó villámgyorsan működik, egy érintés és már bent is vagyunk a rendszerben.

A csuklótámasz közepére került a jókora felülettel rendelkező érintő pad, ami egy kicsit hangosan kattan lenyomáskor, de még nem annyira zavaró, nyomáspontja viszont tökéletes.

Az előlap jobb alsó sarkában található egy Intel és a Huawei Share szolgáltatást reklámozó matrica, amely az NFC csipet fedi le, s így a Huawei által támogatott telefonokkal gyors vezeték nélküli kapcsolatot tudunk létrehozni.

Át tudjuk tükrözni a telefon képét a MateBook D14 kijelzőjére, fogadhatunk telefonhívásokat, vagy a telefonon megkezdett filmek nézését folytathatjuk a Huawei Share segítségével. Újdonság a több képernyős együttműködés, amelynek segítségével akár több telefonos alkalmazást is megjeleníthetsz egyszerre.

A Huawei újítása a nyomógombba épített kamera is, amely használaton kívül diszkréten megbújik a gomb alatt. Ha szükségünk van rá, megnyomjuk a gombot és a kamera kiemelkedik helyéről. Véleményem szerint ez a kameraelhelyezés nem praktikus, mivel alulról mutatja arcunkat, így elnézünk a kamera felett.  Felbontása 720P, minősége pedig átlagos.

A Huawei D14 tizedik generációs I5 (10210U) processzora jó választás ebben a kategóriában, irodai munkára, internetezésre, fényképek manipulálására tökéletes.

A MateBook 14 teljesítményét láthatjátok a következő videóban, többféle Benchmark tesztet is futtattam a gépen.

 A nálam lévő tesztpéldány 16 GB DDR4 kétcsatornás RAM-ja a mellé került egy 512 GB-os SSD is, aminek PCIe NVMe csatoló felülete jócskán felgyorsítja a vasat, ötször gyorsabb, mint a SATA SSD.

Sajnos a dedikált videokártya kimaradt a vasból, az Intel UHD Graphics integrált megoldását kapta, így komolyabb játékokat nem tudunk rajta futtatni. Mégis kíváncsi voltam, a manapság elterjedt játékokat mennyire tudja megmozgatni. Erről videót is készítettem, több játékot is kipróbáltam, hogyan is fut a notebookon.

A programok gyorsan betöltődnek és működnek, és a háttértár mennyisége is bőven elég az átlagos használathoz. Gyárilag telepített Windows 10 Home (64 bit) verzióval érkezett a Matebook D14. Szerencsére csak néhány szoftvert telepítettek előre, nem szemetelték tele mindenféle hulladékkal, ahogyan azt sok más cég teszi. A néhány előtelepített program közül a Huawei PC Manager hasznos tud lenni, ami képes fényképek, videók mentésére, valamint felügyeli a driverjeink frissességét is.

A D14 Bluetooth 5.1-et és WiFi 6-ot kapott, ami képes akár 2400 Mbps és 160 MHz sávszélességre a megfelelő router segítségével. A Huawei MateBook D14 56Wh-ás kapacitású akkumulátort kapott, amelyet gyorstöltővel 15 perc alatt 2 órányi plusz használatra tudunk rábírni. A gyorstöltő 65 Wattos, a súlya csak 160 gramm, és nagy előnye, hogy képes mobiltelefonunkat is feltölteni. Ha kikapcsoljuk a notebookot, akkor beindul a fordított töltés, így képes lesz külső eszközöket tölteni, vagyis powerbankként is használható. A gyártó 10,5 órás videós, 9 óra irodai munkát és 8,5 óra böngészési üzemidőt ígér. Szerencsére a Huawei jól áll gyorstöltési technológiák terén is, így jutott a MateBook D14 mellé egy 65 Wattos kisméretű gyorstöltő, ami kb. fél óra alatt félig tölti fel az akkumulátort.

A töltőt nyugodtan használhatjuk USB-C csatlakozóval ellátott telefonunkhoz is, sőt, ha kikapcsolt állapotban a MateBook D14-re rádugjuk a telefont, tölteni fogja azt.

 

 

Összegzés:

A Huawei MateBook D14 anyaghasználata kiváló, a fémek dominálnak és kompakt mérete könnyen hordozhatóvá teszi. A touchpad felületének nagysága megfelelő, billentyűzetén a gombok mérete tökéletes, lenyomáskor szinte alig ad hangot. Sajnos magyar billentyűzet az első forgalmazáskor még nem lesz, de a Huawei ígérete szerint ezt később még pótolják. A FullHD IPS kijelző minősége megfelelő, bár fényerején még érdemes lett volna növelni. A teljesítményre sem lehet panasz, egyszerűbb irodai és grafikai munkákra bőven elegendő a tizedik generációs I5-ös proci, a mellé rakott 16 GB RAM-mal és 512 GB SSD-vel. Sajnos az integrált videó chip nem a leggyorsabb, bár ha nagyon játszani támad kedvünk, kisebb grafikai teljesítményt igénylő játékokkal azért megbirkózik. A 66 Wattos gyorstöltő fej hamar fullra tölti az akksit, extra képessége, hogy képes a telefonunkat is tölteni, sőt, a MateBook D14 powerbankként is működik. Ha nincsen túlzott teljesítményigényünk, csak a napi irodai munkához használnánk, vagy suli gépre lenne szükségünk, és szeretnénk egy kompakt, prémium anyaghasználattal megépített notebookot, akkor kiváló választás lehet a Huawei MateBook D14. A Huawei MateBook D14 forgalmazása május 10-én indul, 314 990 Forintos ajánlott fogyasztói árral.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?