Huawei Mate 9 teszt – Csúcsra törve

Szerző:

A Huawei folyamatosan tör előre újabbnál újabb telefonjaival. Egyik legújabb készüléke a Huawei Mate 9 a phablet kategóriát képviseli. Remek, szinte kompromisszum mentes készüléket sikerült összerakniuk. Minőségben és árban is utolérték a nagyokat. A hazai Huawei jóvoltából egy hétre magaménak tudhattam ezt a remek szerkezetet.

Külső

A külső terén, ha minőséget keresünk főleg a fém és üveg hátlap közül nagy a választék. Részemről az üveget nem tekintem túl előnyösnek, mert nagyon karcolódik és egy esés alkalmával könnyebben törik is. A fém ezzel ellentétben strapabíróbb és rugalmasabb. A második utat választották a Mate 9 tervezői is. A változatosság kedvéért kezdjük most a készülék hátuljánál. A teljes fém hátat két vonal töri meg, melyek az antennák elhelyezése miatt szükségesek. Két kamera mellé dupla LED-es villanó is jár. Az ujjlenyomat érzékelő kissé belesüllyed a készülékbe, így ujjunkkal könnyedén rátalálhatunk. A telefon elején terpeszkedik az 5,9 colos kijelző, melynek egyeduralmát csupán a fenti hangszóró, pár érzékelő és az előlapi kamera optikája töri meg. Jobbra tették a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombokat. Bal oldat a SIM tálca az egyeduralkodó. A nálam járt modell dupla SIM-es volt. Azonban, ha lemondunk az egyik SIM kártyáról, akkor az amúgy se kicsi 64 GB-os belső tárhelyet bővíthetjük még egy maximum 256 GB-os microSD kártyával. Felül egy 3,5 jack csatlakozót és egy infra szenzort találunk. Szerencsére vannak még olyan cégek, akik még preferálják eme régi típusú csatlakozót is 🙂 A mai trendeknek megfelelően alul egy USB-C csatlakozó figyel a rácsok között. Az egyik rács alatt a hangszórót, míg a másik oldalon két mikrofont is elrejtettek. Tudniillik összesen 4 darab mikrofon van a készüléken. A másik kettőből az egyiket a hátlapon, míg a másikat valószínűleg a felső hangszóró környékére helyezték.

Az előző Mate modellek 6 collos kijelzőjéhez képest ő csak 5,9 colos-t kapott, ezzel az apró kompromisszummal viszont elérték, hogy 1,5 mm-rel keskenyebb legyen, és ezáltal egy kézzel is könnyebben kezelhető maradjon a darab. Ennek ellenére az egykezes használat hosszabb távon nekem már kellemetlen volt, nem feltétlenül a méret inkább a súly miatt. A 156,9*78,9*7,9 mm méret mellé 190 grammos tömeg társul.

Belső

Az 5.9 colos kijelző, IPS technológiával készült és Full HD (1080*1920) a felbontása. Védelméről Gorilla Glass 3 gondoskodik. A színek szépek és megfelelő a betekintési szöge is. A mérete ellenére én nem éreztem hátrányát, hogy csak Full HD a felbontása. A mai trendeknek megfelelően így nem igazán VR szemüveg kompatibilis. Végül is ez egy telefon, nem?! 🙂

A legújabb saját fejlesztésű Kirin 960 processzor hajtja a vasat. A 4 darab A73 mag 2,4 GHz-en, míg a maradék 4 darab A53 mag 1,8 GHz-en hasít. Új CPU mellé új GPU dukál méghozzá a Mali G71 személyében. A grafikus mag MP8-as felépítésben szerepel, így a full HD felbontást bőven ki tudja hajtani.

Navigáció közben langyos volt a készülék, míg általános használat mellett nem igen tapasztaltam melegedést. Ez senkit ne tévesszen meg, mert a teljesítménnyel minden rendben volt. A 4 GB memóriát jól kezelte a rendszer, így bőségesen elegendő volt. A 64 GB-os tárhelyből közel 50 GB szabad, így lehetővé téve, hogy kihasználjuk a két SIM kártyát is és jó darabig ne kelljen microSD kártya után keresgélnünk.

Hálózat terén némi előrelépés történt, ő ugyanis már tudja a CAT12-t is, ami eszméletlen 600 Mbs letöltési sebességet eredményez, amit a 150 Mbs-es feltöltési tempó tesz bámulatossá. Sajnos itthon akármennyire is igyekszik a három szolgáltató, ennek a töredékét tudjuk csak kihasználni. A WiFi támogatja a b/g/n/ac szabványt. A Dual Band-nek köszönthetően egyaránt tud 2,4 Ghz és 5 Ghz-en is üzemelni. A tarsolyban van még a Bluetooth 4.2 és az infra port is. Az ujjlenyomat olvasó a Huawei-től megszokottan villámgyors és pontos, nem kell előtte bekapcsolnunk a készüléket.

Rendszer

A Mate 9 már az Android 7 alapokon futtatja a legújabb EMUI 5.0-t. A múltbéli verziók előnyeit és sebességét megtartva, illetve javítva még felfedezhetünk pár újdonságot is a rendszerben. Örömmel fogadtam azt a változtatást, amiben választhatunk, hogy a programjaink tömkelege a főképernyőkön jelenjen meg vagy inkább egy listában, mint a régi szép időkben.

A zárolt képernyőn, ha felfele húzzuk az ujjunkat, kapunk egy gyors menüt ahol pár apró, de fontos dolog rejtettek el. Az egyik számomra fontos a zseblámpa. 🙂 A Huawei-től megszokott módon az ujjlenyomat olvasó azonnal oldja a telefon zárolást. Az értesítő sáv végre megint egyben van, nem két részre osztva. Ilyen kis apróságoknak mindig örül az ember.

Az értesítő sávon bekapcsolhatjuk a hálózat sebességének mérését is, az akku töltöttség mellett. A nemrégiben nálam járt Motorola esetében ez nem volt lehetséges.

Összességében elmondható, hogy nagyon pofás és igényes lett az egész kezelőfelület. Látszik, hogy az egyes segédprogramok is szépen ki vannak dolgozva. Ilyen például a beépített időjárás jelző, ahol még azt is megnézhetjük, hogy a hold éppen milyen fázisában van vagy például a nap mikor kel fel és mikor nyugszik. Extra dolog a páratartalom és szélsebesség is.

A gyári felületet kinézetét bármikor lecserélhetjük, mert egy tonnányi téma áll rendelkezésre.

Az akkumulátor 4000 mAh-s, így egy húzósabb napot is kibír. Egyes mérések szerint közel 14 órányi böngészésre nyílik lehetőségünk és 11 óránál valamivel többet nézhetünk rajta videókat. Az egyedi gyorstöltéjének hála egy óra alatt közel 90%-ra tölthetjük fel a hatalmas akkumulátort.

Videó és fényképező

A kamera egy 20 megapixeles mono és egy 12 megapixeles színes kamerából épül fel. Most is a Leica-val együttműködve tervezték a fényképező modult. A fekete-fehér szenzor 20 megapixelen rögzíti a részleteket, aztán 12 megapixelen a színeket tárolja, ezután a kettőt bonyolult algoritmusokkal összeilleszti és már kész is a felvétel. Ez egészen bonyolultan hangzik, de a telefon a másodperc tört része alatt végez a feladattal és meg kell hagyni egészen jó képeket készít, még sötétebb helyeken is. Természetesen készíthetünk teljes méretű 20 megapixeles képeket is. A kétszeres nagyítás szinte veszteség mentesen teszi a dolgát.

Mozgóképek terén óriási változás történt, mert végre jó minőségű videókat produkál a szerkezet, főleg 4K felbontáson. Az egyetlen böki, hogy h265 kódolással dolgozik, és ha nem rendelkezünk megfelelő sebességű számítógéppel, akkor nem lesz folyamatos a lejátszás. Ellenben a mérete kb. a negyede, mint a h264-nek. Sajnos a Youtube még nem támogatja a h265 codec-et. A kisebb Full HD felbontáson maradt a régi H264 kódek, de itt se kell szégyenkezni, mert a 30 mbit/sec adatfolyam teljesen jó minőségű.

Innen letölthető az elkészült teszt videó.

Az előlapi kamera 8 megapixeles maradt.

Végszó

A Huawei jött, látott és győzött. Egy rendkívül impozáns készüléket sikerült összerakniuk a tervezőknek. Sebesség és használhatóság terén is kiemelkedő. A kamera minősége is kezdi beérni a nagyokat és jót tett neki a Leica-val történő együttműködés. A 170-180 ezer körüli ár teljesen elfogadhatónak tűnik a Samsung jóval drágább készülékeihez viszonyítva is.

Értékelés:

Vélemény, hozzászólás?