Huawei Mate 50 Pro teszt (külcsín) – rekesz izmoz?

Szerző:

Megérkezett szerkesztőségünkbe a legújabb Mate, a gyártó zászlóshajója. Nagy örömmel szedtük darabjaira, természetesen csak röntgen segítségével, valamint néztük meg közelebbről mikroszkóppal a franciás dizájnnal ellátott készülékházát. Sok érdekességre bukkantunk nyomozásunk során.

 

 

 

A gyártó mindig is a Mate sorozaton mutatta be szakértelmét, újító szándékát, így nem csoda, hogy a Mate 50 Pro is kapott különleges hardveres alkatrészt belsejébe. A Mate telefonok mindig az élvonalat képviselték hardveresen, ha nincs az amerikai tiltás, véleményem szerint az egyik legkelendőbb telefon lenne a piacon. Sajnos a dolgok másképp alakultak a Huawei számára, így egy teljen új kihívással kellett megbirkózniuk, hiába a prémium hardver (bár az 5G hiányzik belőle), ha a szoftver itt Európában nem tudja felmutatni a Google-alkalmazásokat. Bár vannak ígéretes próbálkozások, amelyekkel rá tudjuk azért varázsolni némi kompromisszum árán. Ennek módszeréről már készítettem videót, ha érdekel a téma, érdemes megnézni.

 

Külcsín:

A telefon minden ízében prémium lett, a készülékházat erős fémkeret veszi körbe, a kijelzőt pedig lehajlították két oldalra, ami ebben a kategóriában jellemző. Szokás szerint azt nem tudtuk meg, hogy milyen típusú edzett üveg védi a kijelzőt és a hátulsó traktust. Bár a narancsszínű vegán bőrrel borított verzió a cég saját fejlesztésű Kunlun Glass edzett üvege borítja, amely a gyártó szerint tízszer ellenállóbb, mint a hagyományos. Az üveget egy teljes napon át magas hőmérsékleten növesztett naonokristályok alkotják, majd platinaolvasztási eljárással véglegesítik az üveg edzését. Sajnos ebből az üvegből még nem rendelkeznek megfelelő gyártókapacitással, ezért az ezüst és fekete Mate 50 Pro változatra nem jutott belőle, a Kunlun Glass a narancsszínű változat privilégiuma lett. A telefon jókora külső méretekkel rendelkezik, nem egykezes használatra tervezték.

A következő ábrán a Mate 50 Pro mellé tettem néhány prémium telefont külső méreteikkel.

A fenti ábrából kiderül, hogy elődjéhez képest szinte alig változtak külső méretei, annál kicsivel vékonyabb és rövidebb, szélessége pedig maradt 75,5 milliméter. A Samsung Ultrája hosszabb és szélesebb is lett, és kijelzője is nagyobb néhány tizeddel. A Huawei mérnökei mindig is élen jártak a kávacsökkentés terén, ezzel is növelve a kijelző számára a helyet az előlapon. A Huawei Mate 50 Pro esetében is folytatták ezt a szép hagyományt, és egy alig látható kávát építettek a telefon két oldalára.

Csak márkatársai tudták legyőzni ebben a kategóriában. A következő táblázatban összegyűjtöttem néhány telefon kávaszélességének mérési eredményét és sorrendbe rendeztem.

A csúcstartó még mindig a Mate 40 pro, amelynek kávája még az egy millimétert sem érte el, ebben a mezőnybe a negyedik helyre tudott befurakodni tesztünk alanya. Alsó és felső káva terén már nem tudtak ennyire kiemelkedő eredményt elérni, bár ezek sem nevezhetők túl nagynak. Ahhoz, hogy nagyméretű kijelző kerülhessen egy telefonra a felső káváit is csökkentenünk kell. A következő képen a Mate 50 Pro mellé tettem a Mate 40 Pro-t és lemértem ezeket a kávaméreteket. A tervezők kiváló munkát végeztek, jócskán lefaragtak a Mate 50 Pro káváiból, javítva ezzel a kijelző-képernyő arányát.

A koreai vetélytárs a Samsung S22 Ultra is megmérettetésre került kínai társával szemben. Az Ultra felső kávája vékonyabb lett, míg a Mate alsó káváját tudták kisebbre gyártani.

Kijelző-képernyő arány táblázatomban az ötödik helyre került, ami igazán szép eredmény. Minden 90 százalék feletti érték technikai bravúrnak számít.

A fenti táblázat megmutatja, hogy kerülhetett volna feljebb is, akár a második helyre, ha kisebb kameraszigetet készítenek az előlapra. Majdnem kétszer akkora a területe a Mate 50 Pro-énak, mint a Mate 40 Pro pirula alakú kivágása.

Bár véleményem szerint megérte a nagyobb szelfisziget, mivel újra aláépítették a kiváló minőségű, megbízható és biztonságos 3D mélységérzékelős szenzort. Könnyedén betaníthatjuk, hogyan nézünk ki szájmaszkban, a szemüveg, de még a smink sem tudja megakadályozni, hogy felismerjen bennünket. Ez a kis hardveres elem véleményem szerint még az Apple Face ID-nél is fejlettebb darab. A notch alá még egy jókora hangszóró is elfért, ami erőteljes hangzást ad a telefonnak.  A következő röntgenképen átvilágítottam ezt a területet, így megszemlélhetjük mit is rejt a notch. Van itt fénymérő, jókora beszédhangszóró, közelségérzékelő és természetesen 3D mélységérzékelő szenzor. Ha azt nézzük, milyen sok hardver befért ide, már nem is találjuk olyan nagynak a kameraszigetet.

A kijelző alá még rejtettek egy integrált optikai ujjlenyomat olvasót, ami kiválóan működik, gyorsan reagál az érintésre, felveszi a versenyt a hagyományos ujjlenyomat szkennerekkel is. A következő röntgenképen jól látható ennek a kis érzékelőnek az elhelyezkedése a telefonban.

A Mate 50 Pro bal oldala üresen maradt, ide egyetlen hardveres elem sem került.

Jobb oldalra építették a bekapcsoló gombot a szokásos piros dekorcsíkkal, valamint a hangerő gombokat.

A bekapcsológombot megfelelő magasságra tették, így még éppen kényelmesen elérhető. A következő táblázatomban a Samsung Galaxy 10-es sorozat található a negatív csúcson, több mint 123 milliméteres távolságával, amelyet már egy péklapát kezű óriás sem tudott kényelmes elérni. Szerencsére nem lett trend a dologból, a gyártók igyekeznek odafigyelni az ergonómiára is.

A telefon felső részére került egy mikrofon és külön jó pontot érdemel a beépített infraszenzor, ami sokak kedvence.

Alulra került egy hangszóró, egy mikrofon, valamint az USB-C port, ami DisplayPort-ként is működik, segítségével monitorra vagy tévére is kitolhatjuk a Huawei asztali szoftverét.

A SIM tálcát is ide építették be, képes fogadni a Huawei NanoMemory kártyáját is, ha esetleg nem lenne elég a 256 GB-nyi belső tárhely.

Nézzük meg, mit is találunk a telefon hátlapján?

A hátlapi kamerát körben egy Clous de Paris mintázatú, aranyszínű díszcsík veszi körbe. Ezt a mintát leginkább az óraiparban használják, aprócska „piramisok” sorozata borítja. Készítettem mikroszkópos képet is az igényes kidolgozásról.

A Mate sorozatra jellemző a hosszirányú szimmetria, a hátlapon lehet leginkább megfigyelni ezt a tervezési stílusjegyet. Ha a telefont hosszában kettévágnánk, a két darab egymás tökéletes tükörképe lenne. A hátlapi kamera rendszere jócskán kiemelkedik a hátlap síkjából, a következő táblázatból kitűnik, hogy valóban az egyik legmagasabb a piacon.

Szükség is van erre a magasságra mivel bonyolult lencserendszer került alá. Van itt 50 MP-es True-Chroma kamera (színes, f/1.8 rekeszérték+E8, OIS), 13 MP-es ultraszéles látószögű kamera (F2-2 rekeszérték) és egy 64 MP teleobjektív kamera is (F3.5 rekeszérték, OIS), ami 3,5x-ös zoomra képes. A következő röntgenkép segítségével átlátszóvá tettem ezt a területet, így bekukkanthatunk a belsejébe.

A Huawei mérnökeit eddig támogatta kamerafejlesztésben a LEICA, ám mivel ez a kapcsolat megszakadt, most egyedül kellett boldogulniuk a fejlesztőknek. Sikerült is bizonyítaniuk, hogy a LEICA nélkül is tudnak világszínvonalú kamerás hardvert gyártani. A Huawei Mate 50 Pro legnagyobb erőssége mindig is a kamera volt, most is így lett ez, a telefonok kameráját tesztelő oldal a DxOMark ezt a telefont hozta ki győztesnek. Ebben a győzelembe a telefon újítása is erősen besegített, ami nem más, mint a valódi, hardveresen működő blende. A fényképezőgépek legfontosabb alkotóeleme, ami bekerült végre a telefonos iparba is. Volt már ilyen próbálkozás a Samsung részéről, aki az S9-be már épített valódi rekeszt, de az kissé lebutított volt, mivel csak kétféle állást tudott összesen. Viszont a Huawei nem aprózta el, a fényképezőgépeknél megszokott blendenyílásokat használhatjuk. Ennek egyik előnye a háttér elmosása, a bokeh hatás, és természetesen az élességállítást is segíti. Segítségével ideálisan lehet állítani az időjárásnak és napszaknak megfelelő fénymennyiséghez a nyílás méretét. A blende, vagy más néven rekesz aprócska lemezkékből, lamellákból áll, általában 5-20 ilyen lemez teszi ki a teljes kört. A Huawei mérnökei hat lamellát tudtak beszorítani erre az aprócska helyre.

Mikroszkóppal közelebbről is megvizsgáltam ezt az aprócska rekeszt, jól látható, hogy tökéletes a lamellák felületi kidolgozása.

Az egészen aprócska kamerát át is világítottam röntgennel, így a részletek is előbukkannak belsejében.

A következő röntgenképen teljes egészében megnézhetjük a Mate 50 Pro-t és mellette az elődöt, a Mate 40 Pro-t. Mindkét készülékháznál biztosították az IP68-as besorolású védelmet.

Egymás mellé rakva a két telefont azonnal szembetűnik, hogy nagyobb akkumulátort kapott a Mate 50 Pro, mégpedig 4700 mAh-ásat, míg a Mate 40 Pro-ba 4400 mAh-ásat építettek. Az akkumulátort 66 Wattos SuperCharge 9 gyorstöltő fejjel tudjuk felpumpálni, amelyet zsinórral együtt adnak a telefon mellé. A töltő egy kicsivel több, mint 40 perc alatt képes megújítani az akkumulátor töltöttségét.

 A vezeték nélküli töltés is sebesen működik, 50 Wattos töltőhardvert építettek a hátuljába, a telefon visszatölteni is tud vezeték nélkül, 5 Wattnyi teljesítménnyel.  A vízszintes mozgású rezgőmotor azonos a két modellben, a hangszórókból újabb típus került Mate 50 Pro-ba, és a kamerarendszert is teljesen megújították, például sokkal nagyobb tokozásba került és bonyolultabb belső felépítést kapott a zoom kamera.

Kijelző:

A Huawei Mate 50 Pro 2616×1212 pixel felbontású, 6,74 hüvelykes átlójú HDR10 OLED kijelzőt kapott, amely kb. 428 ppi képpont sűrűséggel rendelkezik. A kijelző 120 Hz-es frissítési frekvencián működik, 300 Hz-es érintési mintavétellel dolgozik és a PWM fényerő szabályozás 1440 Hz-es. A kijelző beszállítója véleményem szerint a Samsung, legalábbis a gyémánt alpixel elrendezés erre utal. A megjelenítő fényereje bármely betekintési szögből prémium minőséget produkál, jó munkát végzett a kijelző beszállítója.

Az előd, a Mate 40 Pro még a kínai BOE gyártó kijelzőjét kapta. A következő képen jól látható, hogy most nem a kínai beszállítótól érkezett a Mate 50 Pro megjelenítője.

Számos megjelenítési mód áll rendelkezésünkre, variálhatjuk a képminőséget úgy, hogy az energiafogyasztása is optimális legyen. Állíthatjuk a kijelző felbontását vagy rábízhatjuk ennek hangolását a telefonra, a frissítési gyakoriság is lehet a saját döntésünk, 60 és 120 Hz között váltogathatunk. A szemvédelem funkció és a sötét mód is rendelkezésre áll, és ha a színhőmérsékleten változtatnánk, akkor kapunk alapértelmezett meleg vagy hideg színmódot, de magunk is állíthatunk be kedvünkre valót. Ami a legfontosabb konklúzió, hogy ez a kijelző egy kiváló minőségű alkatrész.

 

Összegzés:

A Huawei Mate 50 Pro majdnem tökéletes hardverrel rendelkezik. Készülékházának minősége a legjobbak között van, erős masszív fémkerete kellemesen kézbe simul. A lehajtott kijelző szélek még mindig a felső kategória privilégiuma, bár lassacskán kezd eltűnni ebből az árszegmensből is. A kijelzőbe hasított kamerasziget nem kicsi, bár ahhoz képest, mi mindent építettek alá, inkább technikai bravúrnak érzem. A notch alá telepített 3D arcfelismerő rendszer külön dicséretet érdemel, ez bizony a piac jelenleg legjobb ilyen típusú hardvere, még az Apple által fejlesztett változaton is túlmutat néhány paraméterében. Kamerarendszerét is sikerült megújítani az elődhöz képest, így jutahatott minőségével a telefonok fotózási képességében a csúcsra. Nagyszerű ötlet volt a hardveres blende beépítése a rendszerbe, sokat dobott a minőségen és használhatóságon. Az akkumulátor nem túl nagy, de megfelel a felső kategóriákban elvárhatónak, és ugye itt a gyorstöltés, vezetékkel és vezeték nélkül is, amely töltési teljesítményt a Samsung és Apple eszközök még csak meg sem közelítik.  A hardveres specifikációkba belekötni nem lehet, bár az 5G csip hiánya kissé árnyalja ezt a tökéletességet. Szoftveres fronton a Google ökoszisztémájának hiánya lerontja a telefon használhatóságát Európában, bár ahogy a cikk elején lévő videóm mutatja, van kiút ebből a zsákutcából is. Ha kiváló kamerát és tökéletes kijelzőt szeretnénk, és nem félünk szoftveresen egy kicsit mókolni, akkor jó választás lehet számunkra a Huawei Mate 50 Pro.

Vélemény, hozzászólás?