Huawei Mate 20 Pro teszt (külcsín) – hátuljából is áramlik a delej

Szerző:

A Huawei előállt a legerősebb farbával, a Mate 20 Pro-val, ami magában hordozza a mai telefonipar minden jóságát. Itt a 3D arcfelismerő rendszer, a vezeték nélküli töltőpad funkció, kijelző alá épített ujjlenyomat olvasó, nagy kapacitású akkumulátor és a két oldalra lehajlított OLED kijelző. Mit is kívánhatnánk még?

 

 

 

 

Tartozékok:

A doboz tartalmazza a felsőkategóriás telefonokhoz járó alap tartozékokat. Az USB-C csatlakozós fülhallgatót, egy USB-C-ről hagyományos fülhallgató csatira átalakító adaptert, a gyorstöltőt és hozzá az adatkábelt. Néhány országban jár még mellé védőtok is, ami nálunk sajnos kimaradt a dobozból. A telefon kicsomagolásáról videó is készült.

 

Külcsín:

A Huaewei Mate 20 Pro a mai trendet követve, két üveglap közé zárta, majd körbevette egy fém kerettel a hardvert.  Az üvegek lekerekítést is kaptak szélükön, ami véleményem szerint nem lett igazán kényelmes, mivel kissé nyomja tenyerünket. A telefon a phablet kategóriában indul, vetélytársaihoz képest külső méretei miatt kompaktnak is mondható.

Az iPhone XS Max hosszúságával megegyezik, ám annál öt milliméterrel kisebb szélességgel rendelkezik. Ez elősegíti a könnyed és biztonságos kézben tartást. A Samsung Galaxy Note 9 minden külső mérete jóval nagyobb a Mate 20 Pro-nál, pedig kijelzőjük átlója azonos. A Huawei zászlóshajója kávaméretével sem vall szégyent.

A következő táblázatból megtudhatjuk, mire is elég a kávacsökkentő korszakban ez az érték. Szokásomtól eltérően, most egy kis videót készítettem a káva mérések eredményéről.

A telefon kijelző-képernyő arányával sem vall szégyent a kínai gyártó. A notch 151 mm²  területét kivontam a kijelző összes területéből és az így kapott értéket használtam fel a rangsoroláskor.

A telefon a csúcsra jutott az eddig általam mért készülékek között, mivel sikerült felső és alsó káváit is lecsökkentenie,  és ehhez még az oldalsó kávákat is el tudta vékonyítani.  A kijelző sarkait lekerekítették, s így a legsérülékenyebb terület távolabb került a törési zónától.  A telefon különlegessége az optikai, képernyőbe épített ujjlenyomat olvasó, ami szépen teljesít első generációs társaihoz képes. Úgy gondoltam, ez a különleges alkotóelem megért egy komolyabb vizsgálódást minőségét illetően, ezért átesett karc, víz és kenőcsteszten is. A következő videóból megtudhatjátok hogyan állta a sarat, ja nem is, inkább a vizet.

 

 

A Huawei Mate 20 Pro rendelkezik még egy különleges tulajdonsággal, és ez a vezeték nélküli visszatöltés funkció. Ha kijelzőjére fektetjük a telefont, erre ráteszünk egy vezeték nélküli töltés fogadására képes készüléket, akkor a Mate 20 Pro képes annak akkumulátorába egy kis energiát pumpálni. Vagyis, vezeték nélküli töltőpadként funkcionál. Nagyon kíváncsi voltam, mennyire hatékony is ez a módszer, így készítettem egy tesztet, amiből kiderül, hogy a két telefon mit nyer és veszít ebben az elektromos energiaátadásban. A következő videó megadja a választ, érdemes-e használni ezt a töltési formát.

Gondolom ti is arra a következtetésre jutottatok, amire én, vagyis nem túl életszagú, amikor egy partin a barátnőnk lemerült telefonját csak összeérintjük a miénkkel és már hasít is az energiatöltet. Jó sokáig kellene tartani a két telefont, mondjuk húsz százalékos töltés átadáshoz. A Mate 20 Pro sztereó hangszórókat kapott, az egyik a beszédhangszóró, a másik pedig a szokásoktól eltérően, nem a telefon alján fúrt lyukak mögül szól, mivel ezzel nem is rendelkezik. A Huawei mérnökei cselesen az USB-C csatlakozó aljzata mögé rejtették a hangszórót, így takarítva meg valamicske helyet a készülékházban. Gondolom, felvetődik a kérdés bennetek, mi van akkor, ha éppen a töltődugó a nyílásban van?  Mérőmikrofonnal kipróbáltam, mennyit is veszít hangerejéből, s erről videót is készítettem.

Nos, valamicskét csökken a hangerő, de nem túl zavaró annak a néhány decibelnek az elvesztése. A Mate 20 nem fogyott még ki az érdekességekből, a következő a memóriabővítéssel kapcsolatos. A telefont tudjuk bővíteni, ám nem a már megszokott microSD kártyával, itt lép be a Huawei új saját kártyaszabványa a Nano Memory Card, ami kisebb a microSD-nél, és azzal nem is kompatibilis. Egy kicsit úgy vagyok ezzel az újdonsággal, mint a népmesében szereplő leány, aki vitt is a királynak ajándékot, meg nem is. Van memóriabővítés, csak még nem lehet kapni a kártyát, vagy ha igen, valószínűleg újdonsága miatt drágábban, mint a jó öreg micro SD-t.

Egyetlen előnye lehet a dolognak, ha csak nagysebességű és jó minőségű kártyákat hoznak forgalomba belőle, akkor nem fordulhat elő, hogy a felhasználó vesz valami hulladék microSD kártyát, amely visszafogja telefonja sebességét. A Mate 20 OTG képességei kiválóak, szinte minden perifériát felismer és használ. A következő videóban meg is győződhettek képességeiről.

 

 

 

A kijelző:

A telefonba 6,39 hüvelykes, 1440×3120 pixeles, OLED megjelenítőt építettek, amely kétoldalra lehajlik és 19.5:9 oldalarányú. Két beszállítóval dolgozik az Huawei, az egyik a kínai BOE a másik pedig az LG. A kijelző színhőmérsékletének megváltoztatására rendelkezésre állnak profilok, de akár sajátot is készíthetünk. Az LG a gyémánt elrendezésű szubpixel elrendezést választotta, míg a BOE inkább a háromszög pentile (RGB-Delta) mellett tette le voksát. Az általam tesztelt Mate 20 az LG kijelzőjét kapta.

A következő videóban összehasonlíthatjátok a Huawei Mate 20 Pro OLED és a Samsung Galaxy Note 8 AMOLED kijelzőjét.

 

Összegzés:

A Huawei igazán magas színvonalú zászlóshajót adott az okostelefon rajongók kezébe. Mindent beletett, aminek benne kell lennie a felsőkategóriás telefonokban. A készülékház prémium kialakítású lett, OLED kijelzője szinte teljesen lefedi az előlapi felületet, a betüremkedést nem csak dizájnelemnek használják, beépítettek alá egy 3D arcszkennert is. A vízhatlanság sem maradt ki, hiszen megfelel az IP68 szabvány elvárásainak.  A kijelző alá is került egy optikai ujjlenyomat olvasó, amely gyorsan és hatékonyan ismeri fel ujjaink redőzetét. Memóriában sem szűkölködik, 128 GB belső memóriát és RAM-ot kapunk, és még bővíthetjük is külső kártyával, öröm az ürömben, hogy ezt csak az új Huawei kártyával tehetjük csak. Akkumulátorára sem lehet panasz, hiszen a 4200 mA telep, kellemes üzemidőt garantál. Extraként ott a vezeték nélküli töltőpad funkció, bár túl sok gyakorlati hasznát nem látom, de legalább van. J Ja és a sokak által kedvelt infra adót se hagyjuk ki a sorból. Nem nagyon tudnék olyan funkciót, vagy szolgáltatást mondani, ami kimaradt volna a Huawei Mate 20 Pro telefonból.

Vélemény, hozzászólás?