Huawei Mate 20 Lite teszt (külcsín)

Szerző:

A Huawei zászlóshajója után megérkezett hozzánk tesztelésre a Mate 20 Lite is. Összeszerelés minőségében, már alig lehet különbséget tenni a közép és a felső kategória között, inkább a hardveres alkotóelemek minőségében, és szoftveres szolgáltatások hiánya különbözteti meg a csúcs telefontól.

 

 

 

 

 

Külcsín:

A Mate 20 Lite készülékháza prémium anyagokból készült, alumínium keret öleli körül, hátlapjára pedig üveg került. Összeszerelésének minősége példás, illesztései tökéletesek, merev kerete nem fog eldeformálódni zsebünkben. Külső méretei alapján egyértelműen a phablet kategóriába sorolható, bár ez a kifejezés már értelmetlenné vált, hiszen majdnem minden telefont ide tartozik.  A következő képen, összehasonlítottam néhány felsőkategóriás készülékkel külső méreteit.

Szépen beillik a zászlóshajók közé, nagyobb méretű alsó kávájával tűnik csak ki a csapatból. Elkészítettem az oldalsó kávájának mérését is.

A fenti ábrán látható, hogy a Mate 20 Lite káva mérete nem tud vetélkedni az Androidos zászlóshajókéval, az iPhone XR méreteit viszont magasan túlteljesíti. Az Apple terméke visszarepít bennünket a múltba, ekkora kávája 2011-ben a Samsung Galaxy Note-nak volt. Táblázatba szedtem a méreteket, ami megmutatja hogyan is állunk manapság a káva szélességgel.

A következő táblázat a kijelző-képernyő arányt mutatja meg néhány telefonnal összevetve. Szokás szerint a notch területét levontam a kijelző területéből, és ezt az eredményt tekintettem a valósnak.

A Mate 20 Lite nagyméretű kávái ellenréi is a kilencedik helyre jutott kijelző-képernyő arány táblázatomban. Járjuk körbe a telefont, mit is találhatunk rajta. Egymás mellé raktam a Mate 20 Lite-ot és Mate 20 Pro telefont, így összehasonlíthatjuk tesztem alanyát a prémium kategóriás rokonával. Kinézetük és készülékházuk minősége megegyezik, csak kávájuk méretei és a kijelző lekerekítése különbözteti meg a két telefont egymástól.

Az előlap felső részén ott a notch, amely ma oly „divatos”. Méretét összehasonlítottam a Mate 20 Pro-éval. A Mate 20 Lite betüremkedése valamivel kisebb, ide két előlapi kamerát is bepréseltek. A Pro verzió üvege alá pedig beépítették az arcfelismerő hardvert, ami viszonylag nagy területet foglal el.

Szerencsére az értesítési LED sem maradt ki az előlapról, annyira nem maradt helye már a notch felületén, hogy a gyártó kénytelen volt azt a hangszóró rács alá száműzni.

Az előzőleg tesztelésen nálam járt Huawei P20 Lite antenna csíkjainak illesztése nagyon gyengére sikeredett. A Mate 20 Lite antennacsíkjai viszont, precízen be lettek építve a keretbe.

A telefon alsó részén található a fülhallgató bement, a mikrofon, az USB-C csatlakozó és a hangszóró rács is. A Mate 20 Pro nem rendelkezik hangszóró ráccsal, mivel a hangszórót az USB-C csati mögé rejtették.  A Mate 20 Lite felső részén egyetlen mikrofonnyílás árválkodik.

Mindkét telefon jobb oldalán a hangerő gomb alá került a bekapcsoló gomb, amelyek természetesen fémből készültek. Talán érdemes lett volna távolabb helyezni a gombokat, mivel így előfordul, hogy nem a megfelelőre nyúlunk rá. A Huawei a pirosra színezett bekapcsoló gombot is a prémium kategóriának tartja fenn. A Mate 20 Lite bekapcsoló gombja, fekete színével szerényen simul a készülékház keretébe.

A telefon bal oldala teljesen kihasználatlan maradt, ide el tudtam volna elképzelni a hangerő gombokat. A Mate 20 Lite hátlapjára „csak” két kamera lencse jutott és a LED villanó kissé kilóg a sorból.

Kamerája több mint egy milliméterre magasodik ki a hátlap felületéből, ami egy kis billegést eredményez, ha az asztalra fektetve használjuk. A Mate 20 Pro lencséje csak fél milliméterrel került feljebb mint a hátlap, könnyű volt elrejteni lencséit, mivel készülékháza egy milliméterrel vastagabb.

A Mate 20 Lite lencse-kitüremkedései között a résben könnyen összegyűlik a szennyeződés, és nehézkes annak letörlése, a szűk hely miatt.

A hátoldalon található még az ujjlenyomat olvasó, ami gyorsan és megbízhatóan teszi a dolgát, a kijelző alá épített változat egyelőre még csak a Huawei „csúcsragadozóiba” került beépítésre. Felületén nem láthatók karcok, ami kismértékű karcállóságról tanúskodik, sok tesztkészülék ujjlenyomatolvasója hajszálkarcokkal borítva érkezik hozzám.

A telefon sajnos nem kapott IP minősítést, amit a szigetelés nélküli SIM tálca is bizonyít. Viszont rakhatunk bele microSD kártyát, ha bővíteni szeretnénk tárhelyünket.

A Huawei Mate 20 Lite ismeri az USB OTG funkciót, ezért sokféle műszaki terméket tudunk rácsatlakoztatni. Felismeri az endoszkóp kamerát, a DVD írót, és a PS3-as kontroller sem okoz számára gondot. Erről a funkcióról videót is készítettem.

 

 

Kijelző:

A Huawei Mate 20 Lite 6,3 hüvelykes 19,5:9 oldalarányú, 1080X2340 felbontású IPS LCD kijelzőt kapott, amelynek minősége rendben van, hozza az ebben a kategóriában elvárhatót. Pixeleit RGB elrendezés jellemzi. A következő ábrán látható, hogy az iPhon XR pixelei jóval nagyobbak, mint a Mate 20 Lite-é, valamint a Mate 20 Pro eltérő kijelző technológiája is egyértelművé válik.

A következő táblázatból megtudhatjuk, felbontásával hová is kerül listámban.

A lista első harmadába jutott, mivel ehhez a felbontáshoz jelentős 6,3 hüvelykes átló tartozik, a 409 ppi ma már nem számít különlegesen nagy értéknek. A következő videóban egymás mellé tettem a Mate 20 Lite és Pro telefonokat és egy kijelző tesztprogramot futtattam rajtuk.

A Mate 20 Lite jól teljesít, de az IPS technológia hiányossága miatt sajnos feketéi nem vehetik fel a versenyt az OLED-del.

 

Összegzés:

A Huawei Mate 20 Lite készülékháza kiválóan össze lett rakva, prémium anyaghasználattal büszkélkedhet. Kényelmes a kézben tartása, mivel nem túlozták el szélességi méretét, 7,6 milliméteres vastagsága, pedig optikailag kisebbnek láttatja a telefon. Megkapta a fülhallgató bemenetet, és az USB-C csatlakozót is. Kijelzőjére sem lehet panasz, jó minőségű nagyfelbontású IPS panelt építettek a burkolat alá.  Akkumulátora 3750 mAh-ás, ami gyengébb használat mellett akár két napot is elmuzsikál. Ha mégis lemerül a 9V/2A-es (18W) gyorstöltővel könnyen tudunk bele energiát pumpálni. A Kirin 710 processzor sebessége és fogyasztása is megfelel a középkategóriától elvárhatónak.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?