Huawei Mate 10 Pro teszt (Külcsín) – az erős tízes

Szerző:

A Huawei Mate sorozata mindig népszerűségnek örvendett a vásárlók körében. Az erős hardver és az óriási kijelző mellé még prémium minőségű összeszerelést és kedvező árat is kaptak. A Huawei Ascend Mate 7 volt az utolsó a csapatból, amely nálam járt tesztelésen, így kíváncsian vártam, mit is nyújt több generációnyi fejlesztés után az újonc.

 

 

 

 

 

A phabletek mindig is a kedvenceimhez tartoztak, sokan gondolták azt, hogy nincs létjogosultsága ilyen nagyméretű telefonoknak, de az élet rácáfolt a pesszimistákra. Ma már egy 5,5 hüvelykes telefon is kicsinek számít, oly mértékben megugrott a készülékházak és kijelzők mérete. A következő grafikán néhány vetélytársával hasonlíthatjuk össze a Mate 10 Pro külső méreteit.

 

A megjelenítők igyekeznek teljesen kitölteni a rendelkezésükre álló felületet, újabb és újabb képernyő oldalarányok használatával (18:9; 18,5:9). Ennek hozománya a túlzottan hosszú kijelző, ami alkalmas média fogyasztásra, bár a fotók és filmek nagy része még nem követi az új képernyő arányt. Osztott képernyős használatnál hasznos ez a tulajdonság, mivel egyszerre két alkalmazást tudunk használni. Az új Mate követi a trendet és a 18:9-es kijelző oldalarány mellett tette le voksát, ami magával hozta az alsó és felső kávák csökkentésének szükségességét. Annak idején, 2014-ben, a Mate 7 már alkalmazta a kávák csökkentésének trükkjét, talán elsőként az összes gyártó közül. A következő képen összehasonlíthatjuk az előd és az utód kávaméreteit.

Nincs szégyenkezni valója a Mate 7-nek, felső kávája alig nagyobb, mint a Mate 10 Pro-é, az alsó kávája is csak két milliméterrel haladja meg azét. A káva összehasonlításból nem maradhat ki koreai versenytárs a Samsung Galaxy Note 8 sem.

A Mate 10 pro felső kávája 0,6 milliméterrel alul múlja, alsó kávája viszont 0,2 milliméterrel nagyobb a Note 8-énál. Így néz ki valódi képeken a két telefon egymás mellett.

Egy mobil szélességét nem lehet a végtelenségig növelni, mert kényelmetlenné és bizonytalanná válik fogása, ezért a gyártók inkább az oldalsó kávák méreteit kezdték el csökkenteni. Ennek egyik előfutára volt a Mate 7, ami tesztelése idején nagyon sokáig vezette a káva-szélességi listámat 3,231 milliméteres értékével. A Mate 10 Pro ez alá ment 3,135 milliméterével, de ma már nem tud az élre kerülni ezzel az eredménnyel, a konkurencia ennél kisebbre is képes.

A következő táblázat segítségével összehasonlíthatjuk még néhány telefon kávaméreteit a Mate 10 Pro-éval.

A Huawei mérnökei nem követték a ma oly divatos kijelző sarok lekerekítést. Ha az alábbi két képet összehasonlítjuk, világossá válik, hogy a Samsung Note 8-nak szüksége is volt erre a trükkre, mivel vékonyka kávája miatt a kijelző sarkai túl közel kerültek volna a sérülési zónához. A Mate 10 Pro kijelzőjének sarka ehhez képest védett helyen van annak ellenére, hogy nincs lekerekítve.

A kijelző-képernyő arányának százalékos kifejezése néhány éve a tesztekben még nem volt túl gyakori kifejezés, ma már szinte minden specifikációban ott találjuk ezt az adatot. A megnövekedett multimédiás tartalomfogyasztás nagyobb kijelzőt igényel, de a hordozhatóság sem áldozható fel emiatt. A következő táblázatban szépen követhető, hogyan aránylik az előlapi felülethez, a jelen és múlt telefonjainál a kijelző nagysága.

A fenti ábra mutatja, hogy a Mate 10 Pro az élbolyba került, viszont 80,88 százalékos eredményével már csak az ötödik helyre tudott beékelődni. A Huawei Mate 10 Pro kiváló összeszerelési minőséggel dicsekedhet, illesztései pontosak, a felhasznált anyagok is tökéletesen megfelelnek a prémium kategóriától elvárható követelményeknek. Előlapja és hátlapja Gorilla Glass 5 üveggel védett, kerete pedig alumíniumból készült. Az előlapi üveg 2,5 D lett, kapott a széleinél egy 0,608 milliméteres rádiuszt, hátlapja is kerekített, az 6,389 milliméteres rádiuszt mondhat magáénak. Ezek az ívek segítik a telefon kényelmes fogását.

Az előlapi üvegre védőfóliát tett a gyártó, ami jó dolog, de sajnos rettenetesen gyűjti az ujjlenyomatokat, és alig lehet róla eltávolítani. Ha a saját telefonom lenne a Mate 10 Pro, azonnal lebontanám róla az ajándék fóliát.

A telefon előlapjának felső részén található a fényérzékelő és arcérzékelő szenzor, az indikátor LED, az előlapi szelfi kamera és a megszokott hangszóró rács.

Alul, szerényen meghúzódik a Huawei felirat. A telefon bal oldalán található a SIM tálca, ami képes befogadni két nano SIM-et, sajnos egyikbe sem tehetünk microSD kártyát, amit a készülék legnagyobb hiányosságának tudnék felhozni. Ebben a kategóriában, még akkor is kötelező belerakni ezt a funkciót, ha a telefon 128 GB memóriával rendelkezik, mint ahogy a Mate 10 Pro is ennyit kapott gyártójától. Sajnos a 3,5 milliméterese jack hüvely is hiányzik a telefonból, pedig a készülékház vastagsága még elbírta volna ezt a technikai őskövületet. A hiányosságot pótolván, egy USB-C-s átalakítót ad a gyártó.

Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb és hangerő gomb, ezek túl közel vannak a bekapcsoló gombhoz, így könnyű véletlenül mellé nyomni. A bekapcsoló gomb felületére vékony bemélyedéseket képeztek ki, ami segíthet valamicskét a dolgon.

A Mate 10 Pro aljára került az USB-C csatlakozó aljzat, a mikrofon és a hangszóró rács.

A telefon multimédiás tartalmak lejátszásakor használja az alján és a tetején lévő hangszórókat is a megszólaltatáshoz. Hangminősége és hangereje kiváló, a nálam járt Huawei P10 Plus hangrendszerével is elégedett voltam, de a Mate 10  Pro magasan túlszárnyalja annak szintjét.

A Mate 10 Pro tetején egy mikrofon nyílás és egy infra adó található. Az utóbbi egyre gyakrabban marad ki a felsőkategóriás telefonokból, pedig nem jár túlzott többletköltséggel a beszerelése. Sokan szeretik ezt a szolgáltatást, így érdemes lenne megtartani.

A telefon hátlapjának üvegét apró csíkozás borítja, ami érdekesebbé teszi a nagy felületet.

Ide került egymás alá a két aprócska objektív, amelyből az egyik fekete-fehér érzékelőt kapott a másik természetesen színeset, a Leicától megszokott módon. A lencsék LEICA SUMMILUX-H kategóriájúak, rekeszértékük f1:6, ami telefonos berkekben az egyik legjobb érték. A lencsék bal oldalán a „vaku” LED-ek, a másik oldalon pedig a lézeres szenzor található.

 A hátlapon ott virít a kör alakú ujjlenyomatolvasó is, amelynek felületét időtálló anyaggal borították be, szinte karcmentes, annak ellenér is, hogy jónéhány tesztelő kezében járt már ez a Mate 10 Pro. A Samsung Galaxy Note 8 kevésbé igényes felületi védelmet kapott, már néhány óra használat után is rengeteg hajszálkarcot gyűjtött össze ujjlenyomat olvasója.

Az ujjlenyomatolvasóról készítettem egy rövidke videót is, amiben látható az ujj beszkennelésének folyamata, néhány teszt, hogy mennyire ismeri fel ujjunkat különböző szögekből, valamint egy sebességmérés is.

Most, hogy körbejártuk a Mate 10 Pro készülékházát, kukkantsunk be a hátlap alá is.

 

A burkolat egy 4000 mAh-ás Li-Po akkumulátor rejt, ami bőven fedezi egynapi energiaigényünket. A vezetékes gyorstöltéshez intelligens energiakezelés is párosul, fél órányi töltéssel (SuperCharge) félig tölthetjük az akkumulátort.  A Huawei Mate 10 Pro ismeri az USB OTG funkciót is, így a megfelelő USB-C OTG kábel segítségével, szinte bármely perifériát rá tudjuk csatlakoztatni.

A telefon IP67 minősítést kapott, ami teljes porállóságot jelent, és 1 méter mély vízben akár 30 percet is kibír beázás nélkül. Érdemes volt meglépni ezt az vízhatlansági szintet, mivel ma már szinte minden zászlóshajó valamilyen IP minősítéssel büszkélkedhet. A Huawei P10 Plus még csak vízlepergető bevonatot kapott, ami lássuk be, ma már kissé kevésnek mondható. A Samsung Galaxy Note 8 IP68-as, ami a gyártó specifikációja szerint 1,5 méteres vízben tudja a 30 percet, na ez nem valami nagy különbség a Mate 10 Pro-hoz képest, inkább csak zsonglőrködés az IP számokkal.

 

 

 

Kijelző:

A Huawei a kijelzők terén eddig inkább az IPS technológiát részesítette előnyben. Most a Mate 10 Pro belépett az AMOLED világba, hat hüvelykes 1080×2160 pixeles felbontású megjelenítőjével. Pixelei a gyémánt pentile mátrix elrendezést kapták, ami a Samsung saját fejlesztése. Véleményem szerint a Huawei tőlük vásárolja paneljeit, a következő képen folyamatos nagyítás mellett tekinthetjük meg a hasonlóságot.

A két telefon pixel elrendezése tökéletesen megegyezik, csak az alpixelek méreteiben különböznek a felbontásból adódóan.

A következő táblázatból az is kiderül, hová kerül a ranglistán felbontás és pixel/inch értékei alapján a Huawei Mate 10 Pro.

A 402 ppi érték csak a középmezőnybe tudta juttatni a Mate 10 Pro-t, ám ennyi is elég a kiváló megjelenítéshez. Az egyetlen hátrány akkor érheti a telefon tulajdonosát, ha VR szemüvegezésre adja a fejét, mert ott még a 800 ppi is kevés lehet. A Mate 10 Pro kijelzőjét a Samsung Galaxy Note 8 megjelenítőjével hasonlítottam össze. A következő képen látható, hogy a Mate 10 Pro kijelzője alapbeállításban kissé kékes árnyalatot mutat, fényereje viszont valamivel erősebb a koreai mobilétól. A telefon színhőmérsékletén szerencsére saját ízlésünk szerint állíthatunk a hideg és meleg árnyalatok között.

A fehér színtelítettségi ábrán látható, hogy a két telefon nagyjából egyformán teljesít.

A fekete telítettségi értékekben, viszont a Note 8 sokkal jobban szerepel.

A két kijelző összehasonlításáról videót is készítettem.

A kijelző támogatja a nyílt HDR10-es szabványt is, így ki tudjuk használni a benne rejlő lehetőségeket. A Huawei jól választott kijelző tekintetében, kiváló minőségű AMOLED panelt épített be a készülékbe, ami nem fog csalódást okozni leendő tulajdonosainak.

 

 

 

Összegzés:

A telefonból három dolog hiányzik, az egyik a microSD fiók, aminek nem lett volna szabad kimaradnia, hiszen lesz olyan vásárló, aki csak a 64 GB-os verziót veszi meg, és később már nem tudja növelni tárhelyét, a másik hiányosság a vezetéknélküli töltés, amit üveg hátlap esetében botorság volt nem beépíteni és végül a jack fülhallgató kimenet hiánya. A Huawei Mate 10 Pro készülékházának összeszerelése viszont példásra sikeredett, egyetlen illesztési hibát sem találtam rajta, anyagválasztása tökéletes, a fém és üveg ma igazán trendi a felső kategóriában. A hosszított 18:9 oldalarányú kijelző megfelelő arányban tölti ki az előlapi felületet és AMOLED panelje is nagyszerű megjelenítést tesz lehetővé. Felbontása nem a jelenlegi legnagyobb, mégis tökéletes választás, a kisebb fogyasztás érdekében. Akkumulátorának kapacitása ideális, nagyon kevés gyártó gondol ennek fontosságára. A telefon kapott infra vezérlő egységet, ujjlenyomat olvasója rettenetesen gyors és megbízható. A Huawei ezzel a telefonnal is bizonyított, hogy nem ok nélkül Magyarország egyik legnépszerűbb telefon gyártója.

 

 

 

A tesztkészüléket a  biztosította számunkra. Köszönjük.

 

 

 

 

Bónusz videót is készítettem, remélem hasznát tudjátok venni a telefon gyári állapotba való visszaállításához.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?