Huawei FreeBuds 5 teszt – az ezüst csepp

Szerző:

A Huawei a külső füljáratba illeszkedő FreeBuds 5 fülhallgatóját küldte el hozzánk tesztelésre, amely különleges megjelenést kapott, valamint hardverét is felturbózták LDAC kodekkel.  A belsejében is bepillantottunk röntgen segítségével, így láthatóvá vált a belső hardveres elemek elrendezése.

 

 

 

 

A FreeBuds sorozat külső füljáratos új fülhallgatója már az ötödik iterációja a gyártónak, ami mutatja, hogy még mindig szükség van erre a típusra. Még mindig vannak olyanok, akik nem kedvelik a gumidugós belső hallójáratba dugható füleseket, pedig ezek borították el a piacot. A  gyártónak ismét sikerült megújítani a FreeBuds családot, formailag és hardveresen is, ami fontos szempont, ha szeretnének megfelelő piaci részesedést szerezni ebben a szegmensben.

A fülhallgató dobozát felbontva, előkerült a töltőtok, benne a két fülessel, némi dokumentáció és az USB-C töltőkábel, valamint két pár gumiburkolat, ami segíti sportoláskor a termék fülben maradását.

A FreeBuds 5-öt háromféle színben gyártják, készül ezüstszínű (ezt kaptuk meg tesztelni), fehér és narancsszínű. Tudomásom szerint itthon csak a fehéret fogják forgalmazni, ami meglepő döntés a Huawei részéről.

A fülhallgató formavilága teljesen megváltozott, sikerült a tervezőknek egy teljesen egyedi megjelenést alkotniuk. Az ezüst változat engem valami űrtechnikai sci-fi sorozat tartozékára emlékeztet, amiről nehéz megállapítani, milyen célt is szolgál. A FreeBuds 5 dizájnja kifejezetten tetszik, annyira egyedi dizájnnal rendelkezik.

A tervezők saját bevallásuk szerint az üvegtechnikában ismeretes Rupert-csepptől nyerték az inspirációt. Ez egy olyan jelenséget és tárgyat jelöl, amelyet a hirtelen lehűtött üveg cseppjeinek különleges tulajdonságai jellemeznek. A Rupert-csepp a lehűtés során kialakuló feszültség miatt rendkívül ellenálló az ütésekre, azonban ha a csepp farok részének egy kis részét eltörjük, az egész csepp azonnal szilánkokra robban.A tervezők saját bevallásuk szerint az üvegtechnikában ismeretes Rupert-csepptől nyerték az inspirációt. Ez egy olyan jelenséget és tárgyat jelöl, amelyet a hirtelen lehűtött üveg cseppjeinek különleges tulajdonságai jellemeznek. A Rupert-csepp a lehűtés során kialakuló feszültség miatt rendkívül ellenálló az ütésekre, azonban ha a csepp farok részének egy kis részét eltörjük, az egész csepp azonnal szilánkokra robban.

forrás: wikipedia

A fülhallgatót fülbe rakva, stabilan kiegyensúlyozottan helyükön maradtak, jól illeszkedett a fülembe, kényelmes viseletnek bizonyult. Teszteltem ugrókötelezéssel, képes-e helyén maradni, és bizony nem sikerült ugrálás közben kiráznom a fülemből egyiket sem. Persze egyetlen fülhallgató formája sem felelhet meg minden fülhöz, ha sportolás közben megizzadunk, akkor a füljáratunk is csúszósabb lesz, és biztosan akad olyan tulajdonos, akinek ilyenkor kiesik a füléből. Erre talált megoldás a Huawei, a két pár gumiburkolattal, ami növeli a fülhallgatók tapadását a fül felületéhez.

A fülhallgató valamivel kisebb lett, mint elődje 32,4 x 17,6 x 22,8, csak vastagsága nőtt néhány tizedmilliméterrel, ennek ellenér a súlya nőtt több mint egy grammal. Az előd még 4,1 grammos volt az újonc pedig 5,4 g.  A súlynövekedésben a fülhallgató alsó gömbölyded formája játszhat szerepet, amelyben egy megnövekedett akkumulátor került.

Az elődhöz hasonlóan, a fülünkbe helyezve nagyon kényelmes érzetet kelt, nyomást alig fejt ki a bőrünkre, hagyja szellőzni a füljáratunkat és nincs az a bezárt érzés, mint a gumidugós füleseknél. Az előd 14,3 milliméteres meghajtót kapott, míg a FreeBuds 5-be egy 11 milliméteres egyedi csővel szerelt meghajtót építettek, ami tervezésének köszönhetően megnövelt légáramot biztosít, valamint csökkenti a membrán rezgésekor tapasztalt ellenállást. Annak ellenére, hogy kisebb lett az újonc meghajtó átmérője, hangjának minőségét mégis sikerült javítaniuk.

A fülhallgató meghajtóját igényes, szépen kidolgozott fémráccsal zárták le. Az erősebb behatások ellen egy ritkább, de vastagabb szálakból álló fémháló védi, az apró szennyeződések bejutását pedig a mögé helyezett sűrű szövésű második fémháló akadályozza meg.

Egymás mellé tettem a FreeBuds4 és 5 fülhallgatókat, amelyeken jó látszik mennyire eltérő dizájnnal rendelkeznek, a régi a hagyományos pálcikás szárat, míg az új a csepp formájút kapta.

A következő képen röntgennel átvilágítottam a két fülhallgatót, így láthatóvá válnak belső hardveres alkotó elemeik. A két füles belső felépítése kissé megváltozott, az akkumulátor hengerből kerekded lett, az 5-ös elektronikájának egy részét is a szárba telepítették.

A FreeBuds 4 akkumulátora 31 mAh-ás volt, a FreeBuds 5-é viszont már 42 mAh-ás, ami jókora ugrás az elődhöz képest. Ha kikapcsoljuk az ANC-t, akkor a FreeBuds 5 egy órával több zenehallgatás ad, ami kb. 5 órát jelent, ha bepattintjuk az aktív zajszűrést, már csak 3 órányi üzemidő marad. Zajos környezetben érdemes bekapcsolni az ANC-t, nyitott füles létére nagyon hatékonyan képes kiszűrni a külső zajforrásokat, azért csodát ne várjunk. Az üzemidőt megtoldhatjuk a töltőtok segítségével. A Huawei FreeBuds 4 töltőtokja lapított kör alakú volt, míg a FreeBuds 5 már tojás alakú hosszúkás formájú. A Freebuds 5 töltőtok még kb. 30 órányi üzemidőt ad kikapcsolt zajszűréssel és 20 órányit bekapcsolttal. A töltőtok 20 perc alatt teljesre tölti a fülhallgatókat, a tok telítéséhez vezetékkel 40, vezeték nélkül pedig 240 perc szükséges.

A következő képen a FreeBuds 5 mellé tettem a Huawei FreeBuds Pro-t és a Sony WF-1000XM4-et.

A FreeBuds 5 érintési gesztusvezérléssel vagy az AI Life alkalmazáson keresztül irányítható. Zene lejátszáshoz duplán kell kattintani a jobb füldugóra, ha már szól a zene, akkor ugyanitt megint kettőt koppintva a következő zeneszámra léphetünk. Az aktív zajszűrés (ANC) engedélyezését vagy letiltását a bal füldugón való kettős koppintással tudjuk elérni. A két érintéses gesztusok funkciói beállíthatók az AI Life alkalmazásban, használhatjuk média lejátszásához, szüneteltetéséhez, a hangsegéd elindítására, vagy teljesen le is tilthatjuk azokat. A hangerőt is lehet vezérelni a fülhallgatón, ujjunkat a száron fel-le csúsztatva.

Az igazán nagy dobás a gyártó részéről, a nagyfelbontású kodekek beépítése a fülhallgatóba. A HUAWEI FreeBuds 5 akár 990 kbps sebességgel támogatja a villámgyors adatátvitelt az LDAC™ magas felbontású kodek7 támogatásának köszönhetően, valamint rendelkezik a Hi-Res és HWA Audio vezeték nélküli tanúsítványokkal is. Az LDAC-ot le is teszteltem, stabilan működött és valóban szintet emel a hangminőségben, ha megfelelő tömörítetlen hanganyagot hallgatunk.

A Huawei FreeBuds 5 hangminősége meglepően jó, annak ellenére is, hogy külső füljáratba illeszkedő kialakítást kapott. Erőteljes basszussal rendelkezik, ami nem kis teljesítmény ilyen nyitott kapcsolatban a környezettel, a közép és magas tartományokban is jól szerepel. Hangzása teresebb, mint sok konkurenssé és ezen még finomhangolást is végezhetünk az AI szoftver segítségével.

 

 

Összegzés:

A fülhallgató külső megjelenése futurisztikus, áramvonalas alakja megoszthatja a vásárlókat, személy szerint nekem tetszik a kialakítása. Anyaghasználata és kialakítása prémium minőségű, a felhasznált hardveres alkotóelemei minőségi termékké teszik a fülhallgatót. A külső hallójáratos fülhallgatók manapság ritkaság számba mennek, beépített ANC hardverrel és nagyfelbontású kodekekkel megspékelve nincs is más alternatíva a piacon. Hangminősége nagyon jó, erőteljes basszusokat produkál nyitott kialakítása ellenére is, de a közép és magas hangtartományban sem vall szégyent. Azok akik nem bírják a gumidugós fülhallgatókat és tetszik nekik ez az avantgárd kialakítás, számukra kiváló választás lehet a Huawei FreeBuds 5.

Vélemény, hozzászólás?