Menu
Categories
Huawei FreeBuds 4i teszt – tíz óra nóta
2021.03.29. Egyéb

A Huawei februárban mutatta be Kínában FreeBuds 4i fülhallgatóját, amely most nálunk is elérhetővé vált. A fülhallgató aktív zajcsökkentést (ANC) kapott, valamint a gyártó 10 órányi akkumulátor üzemidőt ígér, kikapcsolt ANC-vel. Tesztemben kipróbáltam, valóban bírja-e az akkumulátor ezt az üzemidőt, és a fülhallgató belsejébe is belenézhetünk röntgen segítségével.

 

 

 

Egy, a Huawei által készített felmérés szerint, ma az emberek 54 százaléka használ vezeték nélküli fül- vagy fejhallgatót. Saját tapasztalatom is azt mutatja, hogy népszerűek lettek a hordozható eszközök, nőismerőseim korosztálytól függetlenül sorra vásárolják a Bluetooth füleseket és aktivitást követő karpántokat. Ilyen arányú piacnövekedés mellett a gyártóknak már megéri beszállni a hordozható okoseszközök piacára. A Huawei ezt a trendet lovagolja meg, és sorra adja ki vezeté knélküli fülhallgatóit. A Bluetooth-os fülhallgatókból eddig inkább a felső kategóriára koncentrált, elkészült a FreeBuds 3 és a FreeBuds Pro, de az erős felső középkategóriában is szeretne jelen lenni, ennek szülötte a Huawei Freebuds 4i.

 

Külcsín:

A fülhallgató dobozában három különböző méretű füldugót találunk, egy jó minőségű USB-C adatkábelt és néhány dokumentációt.

Háromféle színben készül a Huawei FreeBuds 4i, kerámia fehér, fekete és piros.

 

A FreeBuds 4i összeszerelési minősége rendben van, egy kis finomítás talán még ráfért volna a töltőtok zsanérjára, mert könnyen becsukódik, ha nyitott állapotban az asztalra tesszük. A fülhallgató töltőtokja kerekded, tojáshoz hasonló formát kapott. Az eddig nálam járt fülhallgatók közül a FreeBuds 4i kapta a legkisebb töltőtokot. Fogása nagyon kellemes, fényes felülete miatt pedig könnyen zsebbe csúszik. A 48 x 61.8 x 27.5 milliméteres mérete kifejezetten kompaktnak számít, a súlya is csak 36,5 gramm.

A fülhallgató súlya 5,5 gramm, ami kissé könnyebb, mint a Freebuds Pro, közel azonos az Apple AirPods-szal, ám a Huawei FreeBuds 3-nál egy grammal nehezebb. A fülhallgatók formája mellett a súly is releváns paraméter, sőt, az egyik legfontosabb jellemző, mivel a füles hallójáratunkra gyakorolt húzóereje meghatározza, mennyire kényelmes a termék viselete.

A következő képen egymás mellé tettem a Huawei Freebuds 4i-t és a tavaly megjelent Huawei Freebuds Pro-t.

A 4i töltőtokja jóval kompaktabb és kerekítettebb dizájnt kapott, de cserében kisebb is az akkumulátora. A Buds Pro nyitómechanikája jóval erősebb, ha kinyitott állapotban asztalra helyezzük, nem csukódik be, míg a 4i tokjának fedele igen. A füleseket helyükön tartó mágnesek mindkét terméknél nagy erővel fogják fülhallgatókat, alig lehet azokat kiemelni helyükről.

Mindkét fülhallgatónál a pálcikás felépítést választották, vagyis hosszú szárat kaptak, a FreeBuds Pro jóval rövidebbet. Eddig a hosszított szárakat a gyártók az akkumulátor elhelyezésére használták. Ez mára megváltozott, inkább a fülhallgató fejébe helyezik azt, a szárba inkább az elektronikát zsúfolják bele. A következő ábrán röntgennel átvilágítottam a Huawei Freebuds 4i-t, a Huawei Freebuds Pro-t és FreeBuds 3-at.

A fenti képen látható, hogy a FreeBuds 4i belső felépítése alapján inkább rokona a FreeBuds Pro-nak, mint a FreeBuds 3-nak, mivel a szárában hordja elektronikáját és fejében az akkumulátorát, míg a FreeBuds 3 akkuját a szárába építették, valamint ez külső fülbe illeszthető füldugót kapott. A FreeBuds 4i 10 milliméteres, a Freebuds Pro 11 milliméteres, a Freebuds 3 pedig jóval nagyobb, 14,3 milliméteres meghajtókat kapott. Így néz ki a FreeBuds 4i robbantott rajza, amelyen szépen láthatóak a fülhallgatót felépítő alkatrészek.

 

A FreeBuds 4i aktív zajcsökkentővel is rendelkezik, ami ebben a kategóriában nagyon különleges ajánlattá teszi a fülhallgatót. A zajcsökkentő (ANC) elektronikája kiválóan teszi a dolgát, mikrofonokkal figyeli a fülön kívüli és belüli zajokat, majd a dinamikus meghajtók zajcsökkentő jeleket generálnak. A Freebuds 4i in-ear felépítésű, ami eleve kedvez a zajszűrésnek, de maga az elektronika is jól végzi a dolgát.

Kipróbáltam háztartási gépekkel (mikró, porszívó), tömegközlekedés közben, és hatékonyan eltüntette a külső zajokat, a zajkioltás mértékét viszont nem tudjuk állítani, ez marad a FreeBuds Pro privilégiuma. Be és ki tudjuk kapcsolni a szűrést, ha hallani szeretnénk környezetünk zajait, vagy beszélgetnénk, akkor bekapcsolhatjuk az Éberség funkciót, amely közvetíti felénk a kinti világ történéseit a beépített mikrofonok segítségével.

A mikrofonnyílásokat és belső hangvezető csatornákat speciális formájúra készítették, hogy a sportolás közben megjelenő szélzaj ne jusson be a fülünkbe.

A fülhallgató IP védelemmel nem rendelkezik, ami ebben a kategóriában megszokott. A Huawei FreeBuds 4i-t ellátták viselésérzékelővel is, így ha kivesszük a fülünkből, szüneteltethetjük, visszarakva pedig folytatódhat a zenelejátszást. A tesztidőszak alatt még csak EMUi 10.0-val ellátott Huawei telefonokkal működött ez a funkció, Samsung vagy más telefonokkal sajnos nem. A fülhallgató megjelenését követően viszont a többi platformon is menni fog. A következő képen a FreeBuds 4i mellé tettem a Samsung Galaxy Buds Pro-t néhány kép erejéig.

A Samsung fülesének nagyobb a feje, mivel abba kellett belezsúfolniuk minden alkatrészt, míg a FreeBuds 4i-nél ott vannak erre a célra a szárak is.

Készítettem videót is a FreeBuds 4i-ről, amelyből még néhány érdekességet megtudhattok a fülesről.

 

Használat:

A füldugók jól illeszkednek a fülbe, komfortosak, hosszabb távon sem válik kényelmetlenné használatuk. A három féle méretű füldugó elősegíti, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabbat.

A FreeBuds 4i párosításához kinyitjuk a töltőtokot és az oldalán található párosító gombot két másodpercig nyomva tartjuk, amíg a tok külsején, a Huawei felirat alatt lévő LED villogni kezd, ekkor a Huawei AI live applikáció segítségével csatlakoztathatjuk is a fülhallgatót. A Huawei EMUI telefonjaival még könnyebb a párosítás, már a töltőtok fedelének felnyitásakor érzékeli, hogy csatlakozni szeretnénk. A fülhallgatóban a Bluetooth 5.2-es szabványú csipje található, ezzel elérhető a rövid késleltetési idő, aminek értéke akár 190 ms is lehet.

A fülhallgatóhoz érdemes letölteni a Huawei AI life appot, mert ezzel tudjuk a legjobban testreszabni a fülhallgató használatát, a szoftver frissítését is tudjuk vele intézni, valamint beállíthatjuk, mely gesztushoz milyen funkciót szeretnénk. Gesztusokkal nincs túlzottan ellátva a fülhallgató, összesen kettő van belőle. Az egyik a kettős koppintás, amelyhez a lejátszás/szüneteltetés van rendelve, de cserélhetjük következő vagy előző dalindításhoz és a hangsegéd elindításához. A nyomva tartás gesztussal tudunk váltani a zajszűrés be, zajszűrés ki és éberség üzemmód között. Nagyon jó lett volna, ha a hangerő szabályozást is kapott volna a fülhallgató, de sajnos ez kimaradt belőle.

A FreeBuds 4i-t párosítottam laptoppal és tökéletes volt a kapcsolat, iPhone-nal is össze tudtam párosítani, viszont az App Store-ból letöltött Huawei AI life még nem ismeri a fülhallgatót, így annak frissítése sem oldható meg IOS alól. Remélhetőleg ezt a kis hiányosságot hamarosan orvosolja a gyártó.

 

 

Töltés és üzemidő:

A fülhallgató 55 mAh-ás akkumulátort kapott, gyári adatok szerint fél hangerőn kb. 10 órányi AAC formátumú zene meghallgatását teszi lehetővé. Leteszteltem, hogy valóban ennyi-e az üzemidő. Kerestem egy AAC kódolású zeneszámot, fél hangerőre állítottam a lejátszót, kikapcsoltam a zajszűrést és végtelenített üzemmódban elindítottam a zenét. Meglepő módon egészen közeli eredményeket kaptam üzemidőben, mint a gyári eredmények. A bal oldali fülhallgató 8 óra 45 percet bírt, a jobb oldali pedig 9 óra 27 perc után merült le. A két fülhallgató üzemidejének különbsége valószínűleg abból adódik, hogy a tesztelésre választott zeneszám egyik csatornája, hangosabb volt, mint a másiké. Javíthatott volna az üzemidőn, ha több számot választok, amelyek így kiegyenlítették volna a csatornák közötti hangerő különbséget.  Hanghívásunk bekapcsolt zajszűréssel 5,5 órán át, kikapcsolttal pedig 6,5 órán át tarthat. A fülhallgatók feltöltési ideje iparági szinten is egészen jónak számít, kb. 1 órába telik a fülesek teljes feltöltése, de 10 pernyi gyorstöltés után képes akár 4 óra lejátszásra is. A tokon lévő jelző led piros, sárga vagy fehér színben jelzi a fülesek töltöttségi állapotát, a párosítási állapotot és a töltőtok töltöttségi szintjét.

A töltőtok 215 mAh-ás akkumulátort kapott, USB-C csatlakozóval tudjuk tölteni, 5V/ 1A, 5 Wattal.

Röntgen segítségével a töltőtok belsejébe is benézhetünk, így láthatóvá válik, belülről milyen bonyolult is ez az aprócska doboz.

 

Hangminőség:

A Huawei FreeBuds 4i hangminősége meglepett, nem számítottam ebben az árkategóriában ilyen jó minőségre. Összehasonlítottam hangzásvilágát a Huawei FreeBuds Pro és Samsung Galaxy Buds Pro fülesekkel, amelyek a felső kategóriában indulnak, és meglepő módon megközelíti azok hangzásvilágát. A mélyfronton nem teljesít olyan jól, mint drágább vetélytársai, de mélyei még így is kifejezetten kellemesen hatnak. Megérte a 10 milliméteres meghajtót beépíteni a fülhallgatókba, mert sikerült jól behangolni a mély, magas és közép hangfrekvenciákon is. Ebben az árkategóriában kifejezetten jól teljesít a Huawei FreeBuds 4i.

 

 

Összegzés:

A Huawei FreeBuds 4i kényelmesen hordható a fülben, hosszabb használat mellet sem érezzük kényelmetlennek.  Gesztusvezérlése kissé szegényes, de az alapvető dolgokat azért tudjuk segítségével vezérelni, a hangerőszabályozást viszont hiányolom belőle. Üzemideje nagyon baráti, hiszen közel 10 órát tud, ha nem teljes hangerőn hallgatjuk. Gyorstöltése kiváló, 10 perc alatt akár négyórányi üzemidőt is kaphatunk. Ebben az árkategóriában a zajszűrés (ANC) nem jellemző, ez a funkció nagy pozitívuma a fülhallgatónak. A töltőtok záró mechanikáját viszont kissé gyengének érzem, ugyanis nagyon könnyen visszacsukódik.  A fülhallgató hangminősége meglepően jó, talán a mélyfronton kellett volna még hangolni egy kicsit rajta. Aki most keres 30 ezer forint körüli áron Bluetooth fülhallgatót, jó ár-értékaránnyal, érdemes lecsapni rá, mert a készlet erejéig még ajándék Huawei Band 4e aktivitásmérőt is kapunk mellé, aminek az ára nagyjából 7000 Ft.

 

Vélemény, hozzászólás?
*