HTC Sensation XL teszt 2. rész – A terheléses teszt

Szerző:
Tesztünk első részében bemutattuk a HTC Sensation XL-t méreteiben, megnézhettük, hogy milyen portok, kamerák, esetleges extrák kaptak helyet a készüléken, és milyen tartozékok járnak a készülék mellé az alapcsomagban. A második részben azt vizsgáljuk, hogy a méretén kívül tartalmaz-e újdonságokat, és ha igen, melyek ezek, illetve hogyan teljesít a hardvere használat közben. Tömören: megnézzük, mire képes a nagyágyú.

 

 

Kezdjük a specifikációkkal, annak okáért, hogy lássuk, milyen tulajdonságú hardverek látják el a mindennapi működés feladatait.

 

 

 

– Kijelző: 4,7″ = 119mm, 480 x 800 (WVGA). Kapacitív, S-LCD, 16 millió szín
– Processzor: 1.5 Ghz Qualcomm MSM8255T (egymagos), Adreno 205 grafikus gyorsítóval. A CPU a MSM8255 kódjelű elődje megemelt órajelű változata.
– Teljes belső tárhely: 16 GB. Ennek felosztása: tényleges tárhelyként 8.89 MB áll rendelkezésünkre. Az alkalmazások telepítésére 3,8 GB jut, a maradék a rendszeré.
– RAM: 768 MB LP-DDR2
– Érzékelők: Gyro sensor, G-érzékelő, digitális iránytű, közelség-érzékelő, fénymérő
– Audio: m4a, mp3, mid, ogg, wav, wma (Windows Media Audio 9)
– Video: 3gp, 3g2, mp4, m4v, wmv (Windows Media Video 9 és VC-1. Felvétel: mp4, 3gp
– Kamera: 8 megapixeles kamera F2.2 retesszel, 28mm-es dupla LED vaku és BSI érzékelő, 720p video felvétel. Arcfelismerés, geotagging
– Elülső kamera: 1.3 MPx, vaku nélkül
– A-GPS
– Hálózat: HSPA/WCDMA: Európa/Ázsia: 850/900/2100 MHz; Quad-band GSM/GPRS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz
– WiFi: b/g/n és DLNA
– Bluetooth: 3.0, sztereó
– FM: Sztereó FM + RDS
– Beats audio rendszer prémium Monster iBeats by Dr. Dre headsettel
– Operációs rendszer: Android OS 2.3.5 + HTC Sense 3.5
– Akkumulátor: 1600 mAh, Lithium-ion (cserélhető)
– Port: 1 x 3.5 jack, 1 x micro-USB (nem HDMI képes)
– Méret: 132.5mm x 70.7mm x 9.9 mm (5.22″ x 2.78″ x 0.39″)
– Tömeg: 162.5 gramm

 

 

A fenti adatokból láthatjuk, hogy egymagos processzor látja el a rendszer és a ráépülő (integrált) Sense 3.5 felület működtetését. Már az elején leszögezem, hogy kifogástalanul teljesített – még a gyári ROM ellenére is, bár megszokhattuk, hogy a HTC eléggé odafigyel a gyári ROM működésére és stabilitására. Ugyanúgy, ahogyan a HTC Flyer tesztelésénél, most sem volt olyan kényszerérzésem, hogy erre bizony hamar rá kellene húzni egy főzött ROMot az XDA-ról.

 

 

Az egyetlen kifogásom mindösszesen az volt, hogy fekvő módban bizony nem forog el a kijelző, ami nagy hiba egy ekkora méretnél. Ugyanis létezik már egy Sense 2.1 for Tablet felülete is a HTC-nek, akár át is pakolhatták volna, megfelelő módosításokkal. Aki kíváncsi a Sense 2.1 for Tablet működésére, olvassa el a HTC Flyer tesztünket. A 2.1-es táblafelületet külön fejezetben taglaltuk.

További – szubjektív – kifogásom a 480 x 800-as felbontás, és az, hogy a Sense felületeken nem lehet növelni (sem csökkenteni) az oszlopok és a sorok számát. Természetesen mindez előny a rosszabbul látók számára, mert “nagyobb kijelzővel nagyobb ikonokat kaptunk”. Ha valakinek a sima Sensationhoz éppen hogy a szemüvegéhez kellett nyúlnia, az az XL-nél valószínűleg a tokban fogja hagyni.
De mindez engem nem hatott meg, így a Sense felület cserepadra került, és beállt a mérkőzésbe a Launcher Pro, amit kapásból átállítottam 5 sor szélesre és 6 sor hosszúságúra (+ dock, + status bar). A képen nem a beépített időjárás + óra widget kombó, hanem a HD widget látható.

 

 

Összehasonlításképpen javaslom a HTC Sensation és a HTC Sensation XE tesztünket olvasgatni!

 

A 2.3.5 + Sense 3.5

Természetesen a HTC ebbe a készülékbe is belepakolta a jól ismert kényelmi funkciókat, így, aki nem szeret manuálisan szoftvereket telepítgetni, hanem elvárja, hogy a készülék alapból tudjon alap és haladóbb dolgokat, annak kitűnő választás a Sensation XL. Megtaláljuk benne a csodálatos – de nem átméretezhető – HTC widgeteket, felszíneket, jeleneteket, melyek kiszolgálására elegendő a 768 MB RAM.

 

 

Külön kiemelném a gyors bootolást, ami szintén a HTC sajátja. Ha a power gomb hosszú megnyomására felugró menüből kapcsoljuk ki a készüléket, akkor egy speciális, hibernált állapotba kerül, ahonnan a rendszer teljes bootolása mindössze pár másodpercbe kerül. Az újraindítás szintén.

 

 

Status bar redőnyként való lehúzásakor a szokásos képek tárulnak elénk, illetőleg betekintést kaphatunk a memória állapotáról is.

 

 

Csak főzött ROMoknál találkoztam a HTC-n kívül energiagazdálkodási lehetőséggel.

 

 

Multimédia

 

Zenéink lejátszásának kiszolgálásáról egy panaszos szavunk nem lehet. Az iBeast integrálás és a headset hozza a kötelezőt. El is várjuk a beépített hangszóró túlzott “doboz” hangzása miatt.

 


Kép forrása: beatsbydre.com

 

Mindenképpen pozitívumként kell megemlítenem, hogy egy ilyen Monster fülhallgatót a gyártó honlapján 119.95 $-ért vesztegetnek.

 


Kép forrása: beatsbydre.com

 

Természetesen az XL-hez mikrofonnal felszerelt változat jár, hogy tudjuk kezelni hívásainkat zenehallgatás közben.

 

 

Filmjeink megtekintése közbeni élményt a PDA a 4.7″-os S-LCD kijelzővel és a ~179 fokos betekintési szögével biztosítja. Egyetlen hátrány, hogy a HD filmekkel – egyelőre – meggyűlik a baja, még a Youtube-on található videóknál is. Elkeseredésre semmi ok, hiszen ez csak szoftveres hiányosság, ami orvosolva lesz, akár egy új kernellel, akár egy teljes OS frissítéssel, vagy “csináld magad” elven az XDA segítségével (ennek külön fejezete van tesztünk 2. részében).

A kamera – a két extra LED villanón kívül – semmi extrát nem tud, erős közepes a minősége állókép és mozgókép készítése közben is. Minél világosabb a környezetmű, annál jobb minőséget nyerünk. Sajnos a zajszűrés nem sikerült a legjobbra. Erős közepes, de legalább lassított felvételt is készíthetünk!

 

 

Média megosztásra lehetőség nyílik…

 

 

… valamint találkozunk a HTC Reader és a HTC Watch programokkal is. Ha ezeket valaki kihasználja, kérem, hozzászólásban jelezze nekünk Smile.

 

 

Mindenesetre a Watch rész elég látványos …

Videó telefonálásunkat az előre telepített Tango segíti, de a Skype is tökéletesen működik.

 

 

Nézzünk meg a használatáról egy rövid videót!

 

 

Navigáció

A beépített A-GPS vevőt csak dicsérni tudom. Mindenféle segédalkalmazás nélkül, hővédő, dupla, fűtőszálas szélvédő mögül is pillanatok alatt megtalálta a pontos jelet – még felhős időben is. A Google Maps mellé megkapjuk a szokásos HTC Locationst, ami félig ingyenes, félig fizetős. Komoly navigálásra nem alkalmas a nehézkes kezelése miatt.

 

Benchmark

A méréseket Quadrant Standard Edition-nel végeztem, háromszor egymás után. Értékek (balról jobbra): 2151; 2223; 2361.

 

XDA-developers és a Sensation XL (haladóknak)

Ha már a kifogások és az XDA-developers oldala is szóba került, nézzünk egy kicsit körül, hogy milyen ROMok várnak a kísérletező kedvű és/vagy haladó felhasználókra. Amint már megszokhattuk, egy kevéske angol nyelvismeret szükséges. Egyúttal felhívnám a figyelmet, hogy mindenki saját felelősségére kísérletezgessen az XDA-n található szoftverekkel! Sem a szerzőt, sem a PDA Fan Club-ot nem terheli felelősség az esetleges károsodásokért!
Természetesen a ROOT jogok szerzése megoldott. Rövid leírás és egy csatolt fájl segít a célunk gyors megvalósításában.
Megtalálhatjuk a Clockwork mod recovery-t, a sokak számára ismert (persze nem személyesen) Paul O’Briantól.
Custom HTC Toolkit: Segítségével a bootloader unlockolható, tudunk vele rootolni, vissza tudjuk állítani a gyári ROMot, valamint feltelepíti a megfelelő drájvereket és a ‘csúcs’ appokból is kapunk egy csokrot.

 

 

Custom (főzött) ROMok

Körülnéztem ROM ügyben az XDA-n, de – egyelőre – még nem találtam sokféle, stabil ROMot. Talán a BinDroid SXL RUNMED2.5 V1.3 lehet valamennyire érdekes az SXL V1.1.1 OC kernellel. Az “OC” a processzor órajelének emelhetőségére utal. Saját felelősségre, körültekintően telepítsük, először elolvasva a telepítési útmutatót és a figyelmeztetéseket. A processzor maximális órajelének (1500 MHz) emelésekor legyünk óvatosak, fokozatosak!

További ROMok, tippek, trükkök itt találhatóak: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=1344, http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=1341.

A készülék a Speedshop jóvoltából került a teszt ereéig birtokunkba, ahol meg is tudjuk vásárolni.

 

Pontozás

Az értékeléshez csak annyit fűznék hozzá, hogy a HD videók lejátszási hiányosságai ellenére megelőlegezett 4 pontot kapott a Multimédia rész, mivel ilyen hardverrel bőven meg fog bírkózni a HD filmekkel – szoftveres frissítés után. Ha kapott volna valamilyen TV kimenetet, akkor lehetett volna akár 5 pont is, a Tech. őrült résszel együtt.

 

1-ar-ertek4

2-multimedia4

3-kezdofelh3

4-uzletifelh5

5-techorult4

 

Akinek elnyetre tetszését, és vásárlásra adja fejét, annak kívánok élménydús használatot!

Forrás:
Pda Fan Club
XDA-developers

Vélemény, hozzászólás?