Gudsen Moza Nano SE – gimbal a szelfibot tetején

Szerző:

Érdekes termék került szerkesztőségünkbe, amely meglepetést okozott számomra. Ez egy szelfibot, amely képes stabilizálni a végére helyezett telefonokat.

 

 

 

 

A kínai Gudsen sokféle stabilizátort kínál vásárlóinak, a DSL kamerákhoz készít háromtengelyes erős felépítésűt, de a telefonoknak is jut egy és háromtengelyes mini gimbal. A hozzám került Moza Nano SE, azért különleges, mert képesek voltak gimbalt telepíteni szelfibotjuk tetejére.

A termék mellé csomagoltak USB-C töltőkábelt, valamint egy aprócska útmutatót a használatához.  A termék felső részébe került az akkumulátor és annak tetejére az aprócska motor, amely mozgatja telefonunkat.

A termék merev műanyagól készült, a csatlakozások és a kihúzható szelfipálca szorosan illeszkedik helyére, érezhető, hogy nem fog egyhamar kikopni és lötyögőssé válni. A szelfibot beüzemelése nem bonyolult, a telefon végén látható QR kódot beolvastatva hozzájutunk a telefon szoftveréhez.

A Moza Genie App-hoz, amely extra videó szűrőket és különböző beállítási lehetőségeket kínál.

A szelfibotról le tudjuk választani az aprócska távvezérlőt, amellyel elindíthatjuk és megállíthatjuk a felvételt, közelíthetünk, illetve távolodhatunk a témától, valamint elforgathatjuk a telefont.

Ha felraktuk telefonunkat a bot tetejére és megnyomtuk a piros felvételgombot készülhet is a videó.

A gimbal saját programja sajnos nem tudta kezelni a tesztelésre használt Huawei Mate 40 Pro 4K 60 fps videóját, ami annyit tesz nem jelenítette meg a választható felbontások között. Ha a legnagyobb felbontást szeretnénk használni, akkor érdemes inkább a telefon saját fotós szoftverét használni. Remélhetőleg ezt a hibát hamarosan korrigálják a Gudsen mérnökei. A stabilizátor sajnos csak egytengelyes, ami annyit jelent, hogy a horizontot tudja megtartani, vagyis jobbra-balra döntve a telefont, kiigazítja annak helyzetét. Így videófelvétel közben folyamatosan ügyelni kell, hogy ne rezegjen a kezünk, mivel a többi irányban már nincs segítségünk. Kihúzott állapotban érdemes két kézzel fogni a szelfibotot, ezzel is segítve a rezgésmentes stabil videófelvétel elkészültét. Véleményem szerint a termék inkább fotózásnál tud segíteni, hogy megőrizzük a vízszintes horizontot a magasra helyezett pozícióban is. A termékről készítettem egy részletesebb videó felvételt is, amelyben használat közben is láthatjátok működését.

 

Összegzés:

A Moza Nano SE minősége rendben van, erős műanyagokat használtak hozzá, masszív felépítésével strapabírónak tűnik. A szelfibot végére épített motor csendesen működik és gyorsan korrigálja a horizontális hibákat. A videók készítéséhez mégsem ezt a gimbalt ajánlanám, mivel az egytengelyes stabilizálás kevés a jó felvétel elkészítéséhez. Videóhoz érdemes inkább a háromtengelyes változatokat előnybe részesíteni.  Azoknak viszont kiváló választás lehet, akik kevés videót készítenek, inkább a fényképezést részesíti előnyben, mert az elkészült képek horizontja mindig vízszintes lesz.

Vélemény, hozzászólás?