Google Nexus 5 teszt (külcsín)- fekete vagy fehér?

Szerző:

kiskepA Google ötödik Nexus-a vendégeskedik nálam, melynek külső megjelenését fogom körbevizslatni, a virtuális „kibelezés” sem marad ki tesztemből. Ezt az okostelefont a különlegesség érzése lengi körül, mivel gyártója állandóan változik, ám mégis hamisítatlan Google termék marad.

 

cimekep

 Google szeretett volna segíteni a fejlesztőinek, így megalkotta a Nexus sorozatot, amely mindig a legfrissebb vegytiszta Andoid oprendszert tartalmazza. Semmi felesleges csicsa a kinézetében, mindent alárendelt a kompatibilitásnak. Sajnos telefongyártási tapasztalattal nem rendelkezett, így keresnie kellett egy céget, aki elkészíti első készülékét. Erre a célra a tajvani HTC Corporationt találta legalkalmasabbnak, amely meg is felelt a kihívásnak és létrehozta a Nexus ONE-t. A cég 2010 januárjába mutatta be újdonságát, teletömködve hardveres és szoftveres finomságokkal. A Google igyekezett más gyártókat is helyzetbe hozni, így további két Nexus elkészítését a Samsungra bízta, majd újabb kettő az LG gyáraiban landolt. Így jutottunk el tesztünk alanyához az LG Google Nexu 5-höz. Erről a fejlődésről készült a következő flash, a play gombra kattintva láthatjuk az öt Nexus készülékházának átalakulását.

Szépen követhető, hogy mekkora hangsúlyt kapott az egyre nagyobb kijelző a Google telefonjainál is.

A készülékház:

A készülékház előlapjánál a fekete szín dominál, ám ha megfordítjuk, előtűnik második énje, a fehér hátlap. Különleges ötlet ez a párosítás, a fekete és fehér ellentétének megjelenítése. A fehér hátlap oldalnézetben optikailag még vékonyabbnak mutatja a Nexus 5-öt. Először forgassuk meg az egér segítségével, és döntsük el magunk, hogy fekete vagy fehér a Google legújabb Nexus-a.

 Összehasonlításra a Samsung Galaxy S 4-et választottam, mivel a két készülék azonos kategóriában indul.

Összeszerelésének minősége példás, csavaró erőkre nem érzékeny, recsegés-ropogás nem tapasztalható. Ám első szériáját sok kritika érte erősen lötyögő nyomógombjai, valamint gyenge hangereje miatt. A tesztkészülék még ebből a készletből való, szemmel is látható milyen óriási nyílás tátong a nyomógomb mellett. Összehasonlítottam a Samsung Galaxy Note 3 gombrésével, amely jelentősen kisebbre sikeredett. A kép alján leolvashatjátok a mérési eredményt, ebben a mérettartományban, már relevánsnak számít a különbség.

gombres

Az LG nem sokat teketóriázott, nagyobbra fúrta a hangszóró lyukakat, és kisebbre vette a nyomógombok nyílásait, ezzel kijavítva a készülékház minőségén esett csorbát. A következő flash ábrázolja a régi és az új széria nyílásainak különbözőségét. A szkenner rúd megragadásával és balra mozgatásával, előtűnik a különbség.

Látható, hogy az újabb Nexus 5 már nagyobb hangszóró lyukakkal és kisebb gombréssel érkezik. A káva felületén találtam néhány apró felületi hibát, ilyesmivel eddig még nem volt dolgom egyetlen készüléknél sem. Apró kráterek borították felületét, amelynek eredetére nem sikerült rájönnöm.

rapcsos

Szabad szemmel azért nem ilyen feltűnő a dolog, így túl sok jelentőséget nem tulajdonítok az apró felületi egyenlőtlenségnek. Mikroszkóppal részletesebb képet kaphatunk a készülék érdekesebb területeiről, a szürke körökre kattintva előkerülnek a nagyított képek.

A készülék előlapján nincsenek kapacitív gombok, felső részén egyetlen kis kerek hangszórórács árválkodik, amely fehér színével kivirít sötét hátteréből, egész különleges hatást keltve.

racs

Hátlapja polikarbonátból készült, melyet kellemes tapintású anyaggal vontak be, így jól tapad a tenyerünkbe. A fehér hátlapon jól elhelyezett Nexus felirat, és az objektívet körbevevő fekete gyűrű egyensúlya, érdekessé teszi a készülék hátsó fertályát.

back

A készülékház kávájának megmérését egyetlen tesztkészülékem sem kerülheti el, a Nexus 5 is versenybe száll konkurenseivel.

kava_meret

Leheletnyi különbséggel sikerült lehagynia a Samsung Galaxy S 4-et, amely eddig uralta a táblázat csúcsát.

keszulek_szel

Ahogy jönnek az egyre újabb és újabb modellek, úgy csökken a kávaméret, mivel a mai trend megköveteli a gyártóktól az egyre nagyobb kijelzőt, így folyamatosan csípnek le ebből a méretből. Ez a csökkenés már sokáig nem folytatódhat, mivel pontosan a káva feladata megakadályozni a véletlen kijelző érintéseket. Ügyes szoftveres és hardveres fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy ez a kis keret teljesen eltűnhessen a színtérről. A kis kávaszélesség előrevetíti a jó szereplést következő táblázatomban is, amely a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát adja meg.

kep_szazalek

Itt viszont egy hajszállal lemaradt az SGS 4-től, és a negyedik helyet szerezte meg, mivel kijelzője 71,47 százalékban tölti ki a készülék előlapi felületét. A következő illusztráció segítségével összehasonlíthatjuk méreteit néhány vetélytárséval.

kulmeret_a1

Ebben a kategóriában külső méretei teljesen átlagosak, viszonylag jól kezelhető egy kézzel is. Térfogata is elég kevés, bár a Samsungos mérnököknek azért sikerült valamivel kisebbre faragniuk az SGS 4-et, pedig ebben a mezőnyben csak ennek cserélhető az akkumulátora. A tesztkészüléket az LG Opimus 4X és a Samsung Galaxy Note 3 mellé tettem egy fotózás erejéig.

felul_oldal

hatso_also

Az LG régi zászlóshajója az Optimus 4X majdnem azonos készülékház mellett jóval kisebb kijelzővel rendelkezik. A növekvő kijelző trendje folytatódik, szerencsére a készülékház terjedelme valamivel lassabb ütemben változik. Aki szeretne bekukkantani a Nexus 5 belsejébe, az a következő flash segítségével megteheti. A sárga sugárveszély jelre kattintva röntgenes átvilágításon esik át a készülék, ha a villáskulcsra nyomunk, akkor további kattintásokkal alkotóelemeire bonthatjuk.

A röntgenes felvételen láthatóvá válik a hátlapba épített NFC antenna, itt nem az akkumulátorba került, mint a Samsung Galaxy Note 3 esetében. Az LG szépen összerakta a készülékházat, jól elhelyezte a nyomógombokat, a készülék vastagsága is megfelelő, talán külsejébe még több egyedi vonást kellett volna vinnie.

 

A kijelző:

A kijelző 4,95hüvelykes, Full HD felbontású (1920×1080) True HD IPS, amely az LG egyik legjobb megjelenítője. A True HD kifejezést azért használja a koreai cég, mivel kijelzőjük a teljes RGB alpixel struktúrát felvonultatja, vagyis minden képpont három alképpontból (piros, zöld, kék) áll.

rgb-rgb s-tripe-diamond

Néhány konkurens gyártó kijelző technológiáját összehasonlíthatjuk a Nexus 5-ével, a kiválasztott készülékre kattintva, nagyítva tekinthetjük meg képpontjaik elrendezését.


 

A következő táblázatban összevethetjük néhány készülékkel a Nexus 5 felbontását, képernyő méretét, kijelző-technológiáját.

ppi_tablazat

Egyedül a HTC One tudta legyőzni magas ppi értékével, mivel az kisebb kijelző mellett tudja hozni a Full HD felbontást.

Különböző betekintési szögekből is színtorzulás-mentes és fényerő csökkenés nélküli képet mutat. A Note 3 Full HD Super Amoled-es technológiája szerepelt gyengébben, kisebb fényerejével, és lapos szögből nézve narancsosra torzított piros színeivel.

betkint_b

betkint_c

 

Összegzés:

Az LG Nexus 5 megfelel a felsőkategóriás okostelefonok minden kritériumának, gyors processzor, kiváló kijelző, jól megtervezett készülékház. Megjelenítőjét külön kiemelném, mely véleményem szerint az egyik legjobb a piacon. Színmegjelenítése stabil, fényereje minden igényt kielégít, különböző betekintési szögekből is nagyszerű képet produkál. A készülékház apróbb hibáit leszámítva, (amelyeket az újabb szériákban már orvosoltak), kifogástalan minőségű.

 

A teszt idejére a készüléket Pácsonyi fórumtársunktól kölcsönöztük, segítségét köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?