Garmin vivosmart – Megszeretteti veled a sportot!

Szerző:

logoAz egyre jobban növekvő okos óra piac középmezőnyében található Garmin nevű cég, új középkategóriába szánt készülékét próbáltam ki. A gyártó eddig GPS készülékeiről volt híres, de ők is időben akartak beszállni az órabizniszbe, és a kezdeti belépő valamint felsőbb kategórás órák után, 2014 végén kihozták vivosmart-ot.

Kiemelném, hogy ebben a kategóriában eddig „csak” egy Galaxy Gear Fit-hez volt szerencsém. Természetesen próbáltam objektív maradni, kiismerni a gyártó filozófiáját, de voltak elvárásaim. Mivel jelenleg még nem éljük az okos órák aranykorát, ezért minden gyártó törekszik arra, hogy szolgáltatásaival „életszerűbbé” tegye kütyüit. A jelszó az egészséges életmód, illetve a fárasztó kalóriaégetés átformálása egy örömteli időtöltéssé.

Lássuk mennyire sikerült ez a vivosmart-nak.

Mert a külső fontos!

unbox

Két méretben és öt színben lehet kapni. Csak a pánt belső és oldalsó részei színesek, a felső „óralap” mindegyiknél fekete. Nekem egy fekete és hosszabb pánttal ellátott darabhoz volt szerencsém. A csomagolása igen minimalista a méretek terén. Belsejében található egy USB-s töltő/adapter, egy leírás és persze maga az eszköz.

Nagyon kellemes tapintású az 50 méterig (50ATM) vízálló burkolat. A pánt elég széles skálán állítható, bepattintós, könnyen kezelhető, de nem ereszt ha egyszer rajtad van. Nem szoktam órát hordani, de ez kifejezetten nem zavart, szinte észrevehetetlen. Még aktív használat mellett sem izzadtam „alatta”.

Pántméret: 155-221 mm, a kisebb verzió: 127-172 mm.
Súly : 19g
Kijelző: 1.35″ x 0.14″ , OLED
Felbontás: 128 x 16 px
Kapcsolódás: Bluetooth 4.0, ANT+, USB
Szenzor: Gyorsulás érzékelő
Akku üzemidő: 1 hét

uj_kozt

Alul található az USB port négy érintkezője. Sem a mosogatás , sem a zuhanyzás nem tett kárt a vízálló órában. A kijelző természetesen érintős, ennek ellenére bizonyos funkciók előhívásához (kijelző bekapcsolás, usb kapcsolat) erősebben kell rákoppintani, ha ezt telefonnál csinálnám, mindenki azt hinné szét akarom verni – így is kaptam a furcsa pillantásokat. Oldalirányba húzogatva lehet lépkedni a menüben, amely akkor jön elő, ha rajta tartod az ujjad 1-2 másodpercig. A nappali fényt azért az OLED sem szereti – amely fényereje mellesleg a menüből állítható -, futás közben néha koncentrálni kellett, hogy mi is van a kijelzőn.

nap_test arnyek_test

Mit tud?

Az órán és a kijelzőn kívül minden beállítást csak mobilon, vagy gépen lehet konfigolni és utána lehet szinkronizálni. A kijelzőt lehet fekvő, vagy álló üzemmódban használni. Gondoltak a bal- és jobbkezesekre is, a tájolás megfordítható. A megjelenítendő képernyők között szerepel a lépésszámláló, elégetett kalóriák az adott napra, aktivitás mérő, napi lépés cél, zenelejátszó-vezérlő gombok, üzenetjelző, és végére két extra, a szívritmus, illetve bicikli sebességmérő. Ez utóbbi kettő csak akkor érhetőek el, ha a megfelelő kiegészítő csatlakoztatva van. Ez az első szembetűnő hiányosság: nincs beépített pulzusmérő! Beállítható továbbá, hogy mikor legyen aktív az óra. Akár karlendítésre is aktiválódik, ami 10/9-szer tökéletesen működik.

konfig

A mozgás, fitnesz, alvás adatokat 3 hétre visszamenőleg tudja tárolni, utána már szinkronizálni kell, ha nyomon akarjuk továbbra is követni az aktivitásunkat. Mivel nincs semmilyen egyéb szenzora, ezért az alvás idő is csak annyit tesz, hogy rányomsz a hold ikonra és reggel kétszer ráböksz a kijelzőre, felkeltem köszi jól vagyok. Ha üzenet érkezik, akkor vibrál, méghozzá elég erősen, ébresztésnél is elég hatásos tud lenni. Az üzeneteket kiírja és oldalra húzva ujjunkat lehet görgetni a szövegsávot. A „találd meg a telefonomat” funkció amely még távolságot is jelez, kifejezetten hasznos volt többször is. Persze csak aktív kapcsolat esetén. Ilyenkor megcsörgeti a telefont és villogtatja a vakut.

find

A menübe belépve elkezdhetjük az edzést a futó ikonra kattintva. Egyszerre méri az időt és a megtett távot.

dsc07490

A készülék képes Android-dal és iOS-el is kommunikálni. Előbbinél csak olyan telefonok jöhetnek szóba ami legalább 4.0-s Bluetooth-szal és 4.3-as Androiddal van felszerelve. Ez alatti modellekkel értelmetlen próbálkozni, mert nem fogják látni az eszközt. Képes még kameravezérlésre is, de ezt  csak a gyártó action kamerájával tudja megtenni. Ha be van állítva az inaktivitás mérő, akkor óránként képes rezegni, hogy jó lenne megmozdulni talán… Irodában élők előnyben.

Adathalmazból életforma

Szinkronizálni csak akkor lehet, ha a telefon/tablet/pc közvetlen neten van, legalábbis nekem addig nem engedte.

dsc07465

A Garmin Connect-el az első pár nap nem volt zökkenőmentes. A gyártó hivatalos listáján nem szereplő telefonokkal bizony akadnak támogatási problémák. Sokszor nem látta, vagy látta, de nem akart kapcsolódni, ha volt kapcsolat nem akart szinkronizálni. Aztán kis idő múlva meg ment. A teszt vége előtt egy nappal, jött egy firmware frissítés, utána már könnyebben ment a kapcsolódás és az adatok letöltése. PC-s csatlakozásnál nincs ilyen probléma. Nagyon odafigyelnek a support-ra, külön fórumot tartanak fenn és láthatóan javítják a bugokat. Az online dashboard könnyen átlátható, lehet saját kimutatásokat is csinálni, többek között a mozgás típusa szerint elégetett kalóriák arányáról. Össze lehet kötni Garmin fiókodat a MyFitnessPal nevű szolgáltatással, amivel aztán tényleg nyomon lehet követni minden kalóriamozgást, és komplexen tudsz életmódot menedzselni vele.

dashboard

Mindent megtesznek, hogy motiválják az újdonsült usert. Lehetőséged van, összemérni magad a többi felhasználóval. Vannak beállítható célok, „achievement”-ek, mint egy játékban, csak itt te vagy a főhős! Androidon van lehetőség, a zenevezérlő „hatáskörének” beállítására, azaz mely appokat vezérelje, ez lehet youtube, de akár spotify is.

Akció közben

Kimért szakaszokon teszteltem, a futástól a sétán át a hirtelen sebességváltásig. 1 km-en 10-30m-t téved átlagban ami nagyon jónak mondható. Az első komoly előnye a riválisaihoz képest, a távolságok pontos mérése.

run

Két sportágban próbáltam ki: futás, ping pong. A galaxy gear óta megtanultam, hogy a méréseket fenntartással kell kezelni. A pinyónál nehéz elképzelni, hogy mondjuk 1,5 – 2 óra alatt lemozogsz 3,5km-t és elégetsz majdnem 1000 kcal-t. Ezért elhatároztam, hogy alaposabb mérések alá vetem a készüléket.

pong

Az egy hetes üzemidő természetesen aktív használat mellett inkább 1,5-2 nap, de akkor tényleg nyomogatva van folyamatosan és maximumra lőve a fényerő. Alap használat és napi egyszeri szinkronizálás mellett bír 4-5 napot. A kalóriaszámításhoz az első csatlakoztatásnál (mobil, pc) meg kell adnod az alap adataidat: magasság, testsúly, milyen gyakran sportolsz, de még a lépéshosszt is lehet definiálni. Érdekesség, hogy elsőre csak angolszász egységben engedi megadni, ezt utána meg lehet változtatni, ahogy az idő- és dátum formátumokat is. Később csak a testsúlyodat kell bizonyos időközönként megadni, hogy láthasd mennyit fejlődtél. Ha eléred a napi célt, akár távban, akár lépésekben, az óra elkezd rezegni és kiírja, hogy „goal”, gratulál neked, és minden folytatódik tovább, az új napi céllal. Buszon vagy autóban utazva nem méri a távot, amennyit topogsz, meg forgolódsz, kapaszkodsz, azt számolja. Egy fél órás szakaszon 20m-el több a megtett táv, szóval jól különbözteti meg a mozgásfajtákat.

goal

Konklúzió

A több napos bosszankodás ellenére, nagyon megszerettem az órát. Nem tekintem teljes értékű okos órának, inkább csak, pár okos funkcióval ellátott sportkiegészítő. Ebben az árkategóriában elvárhatóak lennének a hiányosságai:

  • nincs beépített pulzusmérés
  • nincs telefon irányítás
  • nem kompatibilis sok, elvileg megfelelő eszközzel

Ami viszont szerethető benne:

  • pontos mérés
  • átlátható hasznos szolgáltatások
  • magas üzemidő
  • motivációs tényezők

Az óra hordásával, több kedvet éreztem az aktív sportolásra és arra, hogy odafigyeljek mit eszem, mennyit adok le, és pihenjek is egy kicsit néha. Azt hiszem a vivosmart ezen a vonalon tud sikeres lenni a jövőben. Az órát azoknak ajánlom akiknek a teljesítmény mérés és az aktív alakformálás a vágyuk.

A tesztkészüléket köszönjük az Extreme Digitalnak.

A mindenre kiterjedő tesztet pedig köszönjük szépen DeSRT barátunknak!

Vélemény, hozzászólás?