Garmin vívoactive – Sportolj profin!

Szerző:

Garmin vivoactiveAz idén márciusban debütált Garmin vívoactive töltött nálam két hetet. Jelenleg ennél csak egy jobb készülékük van piacon, tehát joggal nevezhető felső középkategóriásnak, de a vívoactive nem a hagyományos okosóra vonalat képviseli. Lássuk mit rejt a doboz.

.

.

.

.

Első impresszió

.

Már megszokhattuk, hogy a prémium kategóriás termékeket fordított arányban puritán módon csomagolják. Mint az iPhone esetében, itt is egy apró dobozba zsúfoltak bele mindent. Természetesen a kötelező, egyébként extrém módon részletes leíráson kívül található benne egy pánt, amely csuklóra ugyan nem jó, de hajpántnak tökéletes (hölgyeken tesztelve). A töltést most sem szabványos módon oldották meg. Az óra hátoldalán található 4 kis fém érintkező, amelyek tökéletesen passzolnak a mágneses töltőhöz. Elég praktikus, mert az óra nem mocorog el töltés közben és a feltekert kábel végét is simán megtartja. Ez határozottan pozitív, az már kevésbé, hogy nincs hálózati adapter, de ez mostanában minden ilyen kütyünél trendi lett.

 

unbox_1 hátlap

A teszthez kaptam még egy mellkason hordható prémium szívszenzort is. Azért prémium, mert van egy kistestvére sokkal olcsóbban, de az csak karra erősíthető és vélhetően kevésbé pontos. Ezek csak külön vásárolhatóak meg és sajnos az óra alapból nem méri a pulzust. A mérőeszköz egy állítható pántból és magából a szenzorból áll, amiben beépített elem található, amit nem kell és nem is lehet külsőleg tölteni. Két mezei kabátgombon csatlakozik a pántban található érzékelőkhöz. A pántot mosógépben is lehet mosni, ami ajánlott is hetente, mert van egy szaga a napi szintű sportolás mellett.

heart_sensor heart_gomb

Karöltve

.

Nem spóroltak a szíjkínálattal. Összesen 7 féle színű szilikon és 2 féle bőr szíjból lehet választani. Ezeket külön is meg lehet rendelni. A rendes órák után kicsit szokatlan volt hordani a nagyobb felülete miatt, viszont sport közben nem csúszkál, nem zavaró. A szívszenzor elsőre furcsa volt, aztán egy kis babrálás a szíjon, ne szorítson, de ne is essen le, utána észre se lehet venni. Olyannyira nem, hogy majdnem ezzel zuhanyoztam le futás után.

Két fizikai gomb található a két oldalán, a baloldalival ki/be kapcsolni és feléleszteni lehet, a másikkal előhívni a menüt, valamint elindítani a különböző sport tevékenységeket. A kijelzőn található még két érintő gomb. A jól megszokott vissza gomb, és a helyi menü gomb, amely sport üzemmód közben teszi elérhetővé a testreszabást és a készülék beállításait.

Az óra dizájnja megosztó lehet a jelenleg piacon lévőkhöz képest. Nem annyira futurisztikus, inkább amolyan 90-es évek Casio érzete van. Személy szerint nekem nagyon bejön ez a minimál-retro vonal. Bőr szíjjal még menőbb hatást lehet vele elérni, akinek ez a fontos.

Amit tud

.

20150713_103310 20150713_105826

A Garmin vívoactive képes ezen kívül Bluetooth 4.0-s csatornán, illetve az ANT+ szabványban kommunikálni. Utóbbit a kiegészítő szenzorok használják (a HR szenzor is ezen küldi az adatokat). Akár egyszerre több ilyen eszköz lehet csatlakoztatni hozzá. Pl.: bicikli sebességmérőt, pedálütemmérőt, hőmérőt, de a saját fejlesztésű egyébként nagyon profi akciókamerát is lehet vezérelni az óráról. A szenzorok hatótávolsága elvileg 10 méter, ahogy a BT-nak is. Nekem néha lecsatlakozott a HR szenzor, de hamar vissza is tért. A GPS-re sem lehet panasz. Első bekapcsoláskor kellett neki 3 perc mire megtalálta a műholdakat, de utána bármikor 10-30 másodperc elég volt.A kijelző 205 x 148 pixeles, színes OLED aminek érintő képessége nem reagál mindig olyan gyorsan, de cserébe mindig jól látható. Minél nagyobb a napfény, annál élesebb a képe világítás nélkül! Egészen apró dolgokra is odafigyeltek, hogy spóroljanak az akksival. Világítás állítás másodpercekben, szenzorok auto kikapcsolása. A gyári adatok szerint kibírja 3 hétig is egy feltöltéssel, és 10 órán át GPS-el. A gyakorlatban rendes használat mellett ez 3-4 napot jelentett, tehát nem csak ott lógott a karomon, hanem használtam is az appokat. Esti futás alkalmával, folyamatos világítás mellett, bekapcsolt GPS és HR szenzorral 1 óra alatt 24%-ot dobott le az akksi.

Figyelembe vették az előző termékvonalnál kialakult hibát, ami sok felhasználót zavart, ez pedig a BT kapcsolat. Sokszor lekapcsolódott, nem lehetett megtalálni, akadozott a szinkronizáció. Ezek teljesen eltűntek. Iphone-al is simán futott. Sőt a zenevezérlő és az időjárás jelentés is zökkenőmentesen működött. Egyetlen hátrány az ios-en, hogy csak az alap zenelejátszót lehet működtetni vele.

20150713_111406 20150713_111355

Sajnos a számok címeit továbbra sem írja ki. Viszont az időjárás előrejelzés kiemelkedően pontos. Meg lehet nézni órákra bontva is a hőmérsékletet, csapadékot. Persze ehhez aktív BT és net  kapcsolat kell egy kompatibilis telefonnal. Az értesítések testre szabhatóak. A Garmin Connect app-ból lehet beállítani, miket akarunk látni. Szinte az összes feltelepített és notifikációra képes app megjelenik a kis kijelzőn. Az emailtől kezdve a játékfrissítésen át a nem fogadott hívásig, és persze az üzenetekkel sincs gondja. Olyannyira nem, hogy ki is írja azokat, szépen tagoltan.

A beépített sport appok, rendkívűl részletesen konfigurálhatóak. Az adatképernyők számát 3-ig lehet állítani, tehát 9 adat megjelenítésére képes, de persze egyszerre csak 3. beállítható, hogy automatikusan görgesse ezeket. Engem ez zavart egy kicsit, szóval maradtam a hagyományosnál. Igaz a vízben jól jött, mert nedves kézzel nehezen működik a kijelző.

A teljesség igénye nélkül, ezeket lehet a képernyőre varázsolni: stopper, táv, tempó, pulzus, sebesség, pedálütem, hőmérséklet, magasság, kalória, irány, körök száma. És ezeken belül is van variáció. Pl.: átlag sebesség, átlag pulzus, köridők.

Minden tevékenységhez be lehet állítani saját riasztásokat (event handler). Megtett táv, kör, eltelt idő. Ekkor szolidan rezeg, amely nem mellesleg 4 fokozatban állítható. A vízben automatikusan a legerősebbet használja, ami érthető, hiszen más a közeg. Tényleg minden igényt kielégít.

20150713_105005

Gyerünk mozogj! A Connect IQ app áruház ugyan még nem bővelkedik annyira appokban, de azért a 2048-at sikeresen portolták a garmin órákhoz. Rengeteg hasznos funkcióval rendelkező óraszámlapot lehet feltelepíteni, az amúgy gyárilag 4-gyel rendelkező órára. A végtelenségig nem lehet tuningolni a kütyüt, mert a 4 MB memória nem nevezhető soknak. Ez talán az egyik fájó pontja a készüléknek.

Az óra érzékeli, ha túl sokat voltál nyugalmi állapotban és elkezd rezegni egy „Mozgás!” felirattal, nem engedi, hogy ellustulj! Addig nem hagyja abba az időközönkénti figyelmeztetést, amíg nem mozogtál legalább 5 percet, akkor megnyugszik. Az irodában ülőknek, mint nekem, ez nagyon jól jött, mert fel kellett állni a gép elől. Nagyon hasznos volt. A szellemi teljesítményre is jó hatással van.

Amennyire szigorúan veszi a mozgást, annyira motivál is. Az előre beállítható lépés, illetve napi távolság adag megtételekor elkezd rezegni és egy fél perces tűzijáték animáció jelenik meg a képernyőn, jó érzés. 🙂 A garmin oldalán minden adatot, kalóriát, lépésszámot, megtett távot, alvás időt, és az alvás milyenségét – azaz mennyire aludtál nyugodtan-, nyomon lehet követni. Vannak badge-k, amiket meg lehet szerezni, akár lépésszámban, akár távolságban, de mindenre kitaláltak valamit, hogy motivált maradj. Tényleg igazi életmód formáló.

Alapvetően 8 mérési lehetőséget biztosít az óra. A beltéri/kültéri futás, séta, bicikli mellett méri az úszást és a csak telefon mellett használható golf üzemmód is megtalálható benne. Az alábbiakat volt lehetőségem tesztelni.

20150713_105645

Futás

.

Minden alkalommal egy előre kijelölt és ismert hosszúságú pályán futottam, hogy teszteljem a mérést. Ötszázhetvenöt méteres körök alatt az óra GPS segítségével 2-3 méteres eltéréseket mutatott. Egy 4,4 km-es szakasz végén mért 4,365 kilométert, ami nem nevezhető rossznak. Miután feltöltöttem a Garmin oldalára egy térképen megmutatja merre futottam, sőt az egyes köröket külön-külön. Volt persze némi eltérés, egy alkalommal berakott a pálya közepére, de ezt betudtam annak, hogy azon a részen erősen árnyékolva volt az óra a magas fák miatt. A grafikonokon jól kivehető, hogy mikor mennyivel futottam és milyen pulzusom volt. A gyakorlatban az aktuális sebesség mutató lassabban reagál. Cserébe a pulzus és a táv, valamint a körök jelzése nagyon pontos. Ami kicsit furcsa volt, a domborzat érzékelés. A pálya maximum 10-15 métert emelkedik, illetve süllyed, az óra mégis 40-50 métereket mért, minden alkalommal. De mint fentebb említettem, ez betudható az árnyékoltságnak.

A GPS vétel azonban soha nem szűnt meg, a HR szenzort néha ugyan elvesztettem, de hamar vissza is tért. Összességében nagyon megbízhatóan működött.

Séta

.

Ebben a módban már akadtak eltérések a mért távokon. Egy km-es szakaszon hol 960-t, hol 990-t mért. Az útvonal ugyanaz volt, minden esetben bekapcsolt GPS mellett. Érdekes viszont, hogy a magasságot, minden esetben jól mérte, azaz mindig ugyanannyi volt a szintkülönbség. A weboldalon, ezt is végig lehet követni térképen, valamint lejátszani az útvonalat, amit a pillanatnyi sebességhez igazítva jelenít meg. Izgalmas egy-egy városban cikázást visszanézni. Az összes sportmódban megtalálható az auto pause üzemmód. Fentebb írtam, hogy lassabban veszi az aktuális sebességet, ezért ez a funkció kifejezetten nem alkalmas a piros lámpára várakozás esetén. A legtöbb ilyen esetben a zebra közepén állt meg, és jó 30 méter után indult el újra. Ez a funkció tényleg csak nagyobb túrák, vagy nem sűrű megállásos sétánál jöhet jól.

20150713_104444

Úszás

.

Ezt a részét vártam a legjobban a tesztnek, azonban kissé csalódott voltam, hogy nem képes nyílt vízi úszást mérni. Csak medencében működik, igaz ebből bármelyikben, mert az előre beállítható szabvány medencehosszak mellett, lehetőség van egyedi értékek megadására is, aminek maximális értéke 150 méter. Ezt az értéket használtam a Velencei tavon, ahol egy 1,2 km-es szakaszra mért 750-t, mivel valahol érzékelte, hogy megálltam… azaz lassabban úsztam.

A medencés buli sem indult zökkenőmentesen. Csak harmadik próbálkozásra kezdett el rendes távokat mérni, igaz hogy először megálltam a medence közepén megnézni, mit mért eddig. (Mellesleg elég furán néztek az emberek, hogy mit nyomogatom egy óra számlapját a vízben).

Mikor csak simán hagytam „ketyegni” és meghatározott hosszakat úsztam, akkor nem volt probléma. A táv is stimmelt és nagyjából a csapásszám is. Az úszásban fontos SWOLF értéket is képes mérni, ami az adott hossz megtételéhez szükséges karcsapás és idő összege. Ez minden medencénél és úszásnemnél különböző. Minél kisebb az érték, annál gyorsabban és hatékonyabban úsztál. Már említettem, hogy vízben nagyon erősen rezeg. Ebben a módban egyedül alap, hogy nem leállítja a mérést a gombnyomásra, hanem csak szünetelteti. Teljesen logikus volt, mert ha elfáradsz,  megpihensz egy kicsit a vízben, aztán folytatod tovább az úszást. Ebben a módban nem használható a GPS, szimplán csak a megállás/megfordulásból érzi, hogy leúsztad a hosszt.

11739642_1159002707449195_870327917_n 11721783_1159002850782514_277729012_n

Konklúzió

.

Ami tetszett:

  • Az egyik legpontosabb mérőeszköz a kategóriájában.
  • Gyors eszközkezelés és szinkronizáció.
  • Tartalmas és részletes webes statisztika.
  • Masszív kialakítás, karcálló üveg (jó néhányszor vágtam oda betonoszlopoknak és semmi karc).
  • Testreszabhatóság
  • Informatív óralapok és átlátható menük, beállítások.

Ami nem tetszett:

  • Kicsi, használhatatlan memória (4MB).
  • Nyílt vízi mód hiánya.
  • Az app csak net mellett működik, telefonon csak a feldolgozott adatokat tárolja.
  • Nincs beépített HR szenzor.

Számomra nagyon szimpatikus, valóban használható készülékként marad meg az emlékeimben, és remélem minél hamarabb be tudom szerezni véglegesen. Mindenkinek ajánlom, aki szeretné egy kicsit komolyabban venni testének és életének (át)formálását.

A tesztkészüléket köszönjük az extreme_logo-nak!

A mindenre kiterjedő tesztet pedig köszönjük szépen DeSRT barátunknak!

Vélemény, hozzászólás?