Garmin-Asus Nüvifone – A megkésett jövevény

Szerző:

kiskpEz a furcsa félszerzet nagyon kalados előélettel büszkélkedhet. Azért neveztem félszerezetnek, mert egy PNA-ból készült navi-telefonról van szó, ami egyedülálló a piacon.

Valamikor….réges…régen…

 

 

 

kezdkp

Valamikor…réges….régen fogtak neki a fejlesztésnek a Garmin szakemberei, és csak egy bemutató darabot sikerült prezentálniuk a 2008 februári Hannoveri CeBit-re. Ezután hosszú ideig csend honolt, körülötte, mert sehogy se tudtak zöld ágra vergődni vele.  Végül összefogtak az ASUS PDA gyártó szekciójával. Ez sem bizonyult jó ötletnek, mivel az ASUS sem túl jó a forgalmazási és terjesztési határidők betartásában. Tavaly februárban már láthattuk (2009, CeBit-en) a „mindjárt forgalmazzuk” ígéret kíséretében. Ehhez képest Október végére került a polcokra. Nagy forgalmat nem bonyolíthattak, mert pl. a Belga nagyáruházakban piramist raktak belőle, és nálunk való megjelenéséről semmi hír nem röppent fel. Nézzük a múltból jött „időutazót” egy kicsit tüzetesebben.

Kicsomagolás:
A készüléket egy elegáns fekete-szürke dobozban kaptam. Navitelefonhoz méltóan, dugig volt tömve tartozékokkal. Tartalmazott autóstöltőt, autóstartót (igazi ritkaság), hálózati töltőt, adatkábelt, egy CD-t és sztereó headset-et (sajnos 2.5 mm-es, 4 érintkezős) is találtam benne.

kicsomagols

A tartozékok közül külön említést érdemel az autós tartó, ilyen minőségű és jól elkészített változattal már régen találkoztam. Pontosan illeszkedik a készüléktestbe, és még aktív mini USB töltő bemenetet is tartalmaz.

autstlt

 

Látszik, hogy a készülék koncepcióját akkor fektették le amikor még kötelező volt a PDA-k mellé egy jó kis autóstartót csomagolni. Ma már ezt a gyártók elfelejtették, és éppen csak megszánnak bennünket egy-egy tartozékkal.
A készülék (112X58X14 mm) maga egy kissé talán divatja múlt, a kijelző be van süllyesztve az előlap felületébe, a jelenben inkább már egy síkban helyezik azt. Igaz a szoftvere úgy van megírva, hogy soha nem ütközünk bele a peremekben, mivel egyetlen virtuális gomb se lett tervezve a képernyő szélére. Maga a kijelző felülete matt, és annyira vékony az érintő felület, hogy amikor kicsit erősebben nyomtam a felületét elszíneződött a TFT a nyomáspont alatt. Igaz a vékony fólia miatt hihetetlenül könnyen reagál az ujjunkra, kissé emlékeztet a kapacitív képernyőkre érzékenysége.
A felbontása 272X480 3.5" (W2VGA), ennél azért ma már több kell egy modern készülékbe. Internetezés közben tapasztaltam is, hogy jóval nehezebb elolvasni az apróbb betűket tartalmazó oldalakat rajta.
Két oldalt metálos csík díszíti, ez egy kicsit feldobja a fekete gumírozott készüléktestet. A gumi meglepő módon, erősen gyűjti az ujjlenyomatokat, és elég nehezen lehet róla letörölni. Előnye viszont, hogy jól kézbe tapad, így nem valószínű a leesése.
A telefon előlapján gombok nincsenek, véleményem szerint egész jól néz ki így.
Jobb oldalán helyezkednek el a hangerő gombok és a fotógomb

jobb_oldal

Bal oldala egy kicsit mozgalmasabb, itt található a mini USB aljzat, az autóstöltő tápellátását biztosító csatlakozó, valamint egy csuklópánt felszerelésére alkalmas nyílás is.

 

baloldal

Ezen az oldalon van még egy ma már kuriózumnak tekinthető micro SD nyílás, ami kis fedővel van ellátva, így könnyedén cserélhetünk bármikor memóriakártyát (de jó is leírni).

bal_oldal_micro_sd_nyls

A készülék felső részén terpeszkedik egy nagyméretű bekapcsoló gomb, és a fülhallgató
csatlakozó nyílása.

fels_rsz

A hátlapját feldobták egy keresztben futó fémes hatású díszítéssel, és ebbe építették bele a fényképezőgép objektívét. Itt található még a monó hangszóró is.

htlap

Az alsó részen, rendhagyó módon csak a fényes lekerekített műanyag borítás árválkodik.

alja

 

Itt egy kis videó a készülék külsejéről:

Nézzünk körül a hardver és a szoftver háza táján:
Az operációs rendszeréről csak annyit tudni, hogy Garmin Linux Mobil-al látták el. Ez jó választásnak bizonyult, mert bizony a 32bit-es Qualcomm MSM7200A 528 MHz-es proci nagyon gyorsan pörgeti a szoftvert. A 128 Mb RAM és 4 Gb Rom és a 16 Gb-ig bővíthető micro SD tárhely, megfelelő hátteret teremt fontos dolgaink tárolására. Az operációs rendszer olyan zárt, mint egy hidegháborús atombunker. A gyártó ígérete ellenére nem nyitották meg a készüléket a szoftvertelepítés irányában. Így a 128 Mb RAM bőven elegendő mindenre, vagyis a semmire mivel az oprendszer egyedül veszi igénybe, és mi nem tudunk beleszólni a dologba.

Lássuk milyen szoftverek, segítenek bennünket:
Majdnem minden megtalálható benne, aminek egy alap telefonkészülékben benne kell lennie. A kalkulátor, repülési információk, mértékegység átváltó, utazási lista, képnézegető, naptár, internet böngésző, időjárás előrejelzés stb. Kezelésük egyszerű, beállítási lehetőség minimális. Az egész rendszer grafikája nagyon puritán, semmi túldíszítettség mindent a kezelhetőségnek rendeltek alá. A főképernyő bal oldalán található három nagy gomb, a telefonálásra, a navigációs helyek keresésére, és a térképek, megtekintésére szolgálnak. Jobb oldalán egy vékony fel-le csúsztatható sáv helyezkedik el. Ezek segítségével juthatunk el a szöveges üzenetkehez, a beállításokba, a fényképezőgéphez, segédeszközökhöz (pl. naptár, internet, időjárás). Idegesítő dolog, ha bemegyünk az almenük mélyére onnan nem lehet kimenekülni a főmenübe egy gomb nyomásra, csak a visszanyíl többszöri használatával.

 

fmen

Készítettem egy kis videót a szoftverről is:

A GPS helyzet:

A navigációs rész természetesen megállja a helyét, a Garmin itt a megszokott minőséget hozza. Bármely PNA-val nyugodt szívvel össze lehetne vetni tudását, beállítási lehetőségeit. Egy SirF Star III-as GPS Chip dolgozik benne, nagyon gyorsan fog jelet, jól is tartja azt. A navi program beállításokban sem szűkölködik, kifejezetten jól paraméterezhető.

navigci

Multimédiás áttekintés:
Kaptunk egy fényképezőgépet, ami 3 Megapixeles, viszont a vaku kimaradt belőle. Beállítási lehetőségek száma közel áll a nullához. A képek minősége gyenge, mozgatáskor a kijelzőn darabosan, szaggatva jelenik meg a téma. Mindezek tetejében nincs videó felvételi és lejátszási lehetőség. Akkor mire jó hogy fel lehet bővíteni 20 Gb-ra,az egérmozi ugrott. Ma már ez elég ciki, amikor bármelyik noname PNA gyártó gagyi  kütyüje alkalmas a feladatra. Képnézegetőnk is van, ami lassan tölti be a képeket, s szinte semmi beállítani valót nem enged. A zenelejátszó se villant túl nagyot, teljesen átlagos, beállítási lehetőségek nem igazán akadnak itt sem. Zenei hangminőség jó, a fülhallgató minősége közepes.  A headset-et lecserélni elég nehézkes, mivel a 2.5 mm-es, 4 érintkezős csatival ellátott fülesek ritkán kaphatók kereskedelmi forgalomban. Egy kis örömhír, hogy a bluetooth-os fülesemmel gond nélkül párosítottam és a hangminőségével így már elégedett voltam. Ami nem tetszett, hogy a bluetooth alkalmatlan adatküldésre. Felismert minden „kékfogas” készüléket a közelben, de együttműködni nem volt hajlandó velük. Elképzelhető, hogy ez csak ennek a készüléknek a hibája mégis elkeserítő a helyzet.
Irány az internet:

Az internet böngészőt lassúnak találtam, annak ellenére, hogy az összes adatkapcsolati szabványt ismeri (CSD, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA). Néhány oldalt, nem tördelt a képernyőre, a felbontása kicsi az apró betűk olvasásához. Azt a részt, amire rákoppintunk felnagyítja a képernyőre, de a további nagyításokkal már nem tördeli képbe a szöveget. Mindezek ellenére azért használható, mert a 3.5” kijelző javít a netezési élményen. Szerencsére a WIFI-re könnyedén felugrott és már indulhatott is a „virtuális csavargás”.

Telefonáljunk egyet:
A telefon hangminősége tökéletes, partnereink adatait könnyen tárolhatjuk, híváslista is van. Küldhetünk SMS-t, de az MMS-t nem ismeri a G60. A tárcsázó gombok jól kézre állnak könnyű velük a telefonszámok bepötyögése.

telefon

Üzemidő:

Egy napot kihúz, de nem árt magunkkal vinni töltőt a hosszabb utakra. Nagyon komoly multimédiás tevékenységek nem veszélyeztetik az aksi üzemidejét, hisz még filmet sem tudunk vele lejátszani.

Zárszó:

Sokat gondolkodtam kinek is ajánlhatnám, a célközönség megtalálása nem egyszerű. Végül arra gondoltam, hogy azoknak, akiknek még egy vasaló beállításai is nehézségeket okoznak. Ezzel aztán nem lesz gond, erre semmit nem telepíthetünk. Kezelését húsz perc alatt elsajátíthatjuk.
Menüjében eltévedni szinte lehetetlen, ez jól jöhet azoknak, akik egyszerűen csak  használni szeretnék és a gyors reagálást is kedvelik.

Ez a készülék biztosan nem öregbíti a két mamutcég hírnevét.

Vélemény, hozzászólás?