Frenklin1 – Eljött a kémkedés ideje

Szerző:

logoIlyen szép nyári napon nincs is annál jobb, mint egy mini gps nyomkövetőt tesztelni. Ugyan eredeti felhasználási célja kisállataink nyomon követése és elkóborlásuk esetén megtalálása, én egy egészen más szempontból mutatom most ezt be nektek. Mondjuk úgy, hogy reálisan.


Először is ledarálom a nyers adatokat. Kapunk egy szép dobozt, benne: miniusb kábel, hálózati töltőfej, szivargyújtós töltőfej, használati útmutató, drivert tartalmazó lemez, csavarhúzó, dokkoló és maga a nyomkövető. A csavarhúzóval kicsavarozunk 4 pici csavart, szétszedjük a kütyüt és rádugjuk az akksit. Egyértelmű a szitu. Közben amilyen módon használni kívánjuk, annak megfelelően tegyük bele a sim és/vagy microsd kártyánkat. (Fontos, hogy a SIM-ről vegyük le a pin-zárat) Ha ez megvan, összerakjuk, becsapjuk a dokkolóba, azt pedig rákötjük a gépre.

P1120596

A CD-ről feltelepített szoftver magától kitalálja melyik COM portra kötöttük az eszközt. Az alapértelmezett jelszó 123456. Belépést követően az alábbi ablakokban tudjuk beállítani azt, ami nekünk szükséges.

2 4 5  67

Először is leszögezném, hogy a nyomon követést elméletben három módon tudja dokumentálni.

  1. Mobilinterneten keresztül kapcsolatba lép egy szerverrel, amelynek az IPcímét nekünk kell megadnunk
  2. SD kártyára menti
  3. Előre megadott időnként, SMS-ben küld adatot az előre megadott telefonszám(ok)ra

P1120591

Azért írtam hogy elméletileg, mert gyakorlatilag ebből a netes megoldásra vonatkozólag semmilyen utalást nem találtam. Csupán annyit, hogy ez is egy lehetőség, de hogy központi szerver, vagy az otthoni gépünk ipcímét kell megadni és feltelepíteni arra egy szoftvert, ezt nem tudom. Előfordulhat, hogy csak elkerülte a figyelmemet – kerestem, nem találtam. Lépjünk is tovább.

Adatot minden esetben azonos formátumban rögzít: GPS koordináták, illetve az eszközzel kapcsolatos információk és figyelmeztetések – akksi állapot, gps jel erőssége. Lehet kérni (én kértem is) hogy a GPS koordinátákat kapásból google maps linkbe forgatva küldje meg. Az én beállításaimmal a teszt időszak alatt mintegy 100SMS-t küldött el.

P1120594

Néhány beállítási opció, amit tud a kütyü:
Csak akkor kezd el rögzíteni vagy sms-t küldeni (továbbiakban: kémkedni), ha bekapcsolás helyétől X távolságnál messzebb távolodik. (Pl ha a ház 50 méteres körzeténél messzebb megy a házastárs, akkor már tudjuk, hogy nem a szomszéddal…)
Megadhatjuk azt is, hogy csak egy GPS koordinátával szögletesen behatárolt területen kívülre jutva kezd el kémkedni. (Pl. csak falun kívül, na az már gyanús)
Arra is képes a kütyü, hogy egy megszabott sebességhatár átlépésekor (oda és vissza) azonnal jelent.

Ezeket és még néhány hasonló funkciót pedig kombinálhatjuk össze és vissza. Megadhatjuk, hogy csak akkor jelezzen, ha egy adott területet elhagyja, de nagyobb sebességgel. Esetleg ha azt mondja a megfigyelt személy, hogy 20 perc múlva otthon van, de kapjuk az SMS-t, hogy épp 240kmph-val hasít Debrecen határán befele akkor tudjuk, hogy valami nem kóser.

P1120601

Egyébként a legegyszerűbbtől a legbonyolultabb és legkomplikáltabb beállításig bármit, de tényleg bármit be tudunk állítani parancsokkal SMS útján is. Természetesen kizárólag az előre megadott telefonszámoknak jelent és csak tőlük fogad el parancsot. Hogy pedig ne legyen túl drága móka, a legjobb benne, hogy ha minden extra funkcióját kikapcsoljuk, bármikor megcsörgethetjük – 1 csöngés után foglaltat jelez – és már küld is minden adatot a ketyere. Természetesen maga a nyomkövető nem rezeg, nem csipog, nem csinál semmit. Egy darab pici led villog halványan.

Ha pedig más célból használjuk és épp az egyik uzsoráshoz megyünk tárgyalni, csupán meg kell adni a biztonságért felelős személy(ek) telefonszámát és egy SOS gomb megnyomásával mindentől függetlenül azonnal küld sms-t nekik. Ez is remek dolog, de van vele egy kis gond. A powergomb illetve az SOS gomb ugyanúgy néz ki és egymás mellett van. Ahhoz hogy ki-be kapcsoljuk a készüléket 3 másodpercig kell nyomva tartani a power gombot, ha pedig SOS jelet akarunk küldeni, szintén 3 másodpercig kell nyomni az SOS gombot. Azért egy kis ügyességgel ez kezelhető, de rossz ötletnek tartom. Az hogy kifejezetten nehéz nyomni a gombokat, még nem probléma, de az, hogy még csak fel sincs tüntetve melyik melyik, az balgaság volt.

P1120598

Természetesen ahogy a dobozán is fel van tüntetve, használható kutyák, macskák, háziállatok nyomon követésére is. Súlyát tekintve, ha ezt egy macskára rárakom az minden további nélkül, azonnali hatállyal felborul. Na jó nem, de az fix, hogy megőrül tőle. Nagy is, nehéz is. Elsősorban a célzott felhasználási terület ez lenne, hiszen így van feltüntetve mindenhol. Az más kérdés, hogy akkor minek rá a SOS gomb? A kutya azzal jelez, ha távol vagyunk és betörő van a házban? Mondjuk a sebességtúllépésnek van értelme, mert ugye ha pl 70 fölé gyorsul a spániel az azért elgondolkodtatóan gyanús. Esélyes, hogy ellopták. (De kinek kell egy használt spániel?) Hacsak nem tud hipertérbe kapcsolni.

speedydog

Amire még jól használható, az a legértékesebb kincs, a gyermek biztonságának növelése. Azaz bevarrjuk a kabátba-táskába majd ezáltal megtudjuk, hogy iskolába jár-e vagy mint minden rendes diák, kocsmába. Ezzel az a baj, hogy az akksiideje miatt hamar megtanulnánk gyorsan varrni, ha naponta ki akarjuk venni tölteni. Illetve B verzió, hogy nem vagyunk kö.. tiszteletlenek és megmondjuk neki mi ez a kis dobozka – ha bajban van nyomjon sos-t.  Ugyan ilyen elven használható természetesen az idős embereknél is. A minap, hajnali órákban sétáltam be a Szent Imre kórházba, ahol a portán összefutottam egy hálóinges öreg nénivel. Az volt a szerencse hogy tudtam, Ő a neurológiai osztályról “szökött” meg és fogalma sincs róla, hogy ki Ő és hogy hol van. Minden bizonnyal túl sok trauma érte, ezért a múltban él. Ilyen szituációkban elég jó a beszélőkém és megegyeztem vele, hogy mennyünk vissza “a házba” és csinálok neki reggelit. Persze vitatkozott, hogy de ma Ő akar reggelit készíteni, azért csak megegyeztünk és kézen fogva visszasétáltunk a C épület második emeletére. Természetesen félúton csatlakozott egy ápoló is – mivel előre telefonáltam, hogy Marika nénivel sétálok a parkolóban. Ilyen és ehhez hasonló esetekben rengeteg problémát orvosolna ez a kis ketyere, habár tévét nem nézek és újságot sem olvasok, azért gyakran összefutok, eltűnt idősekről szóló segítségkérésekkel. Egyéb felhasználási módja lehet még töltőre kötve beépíteni a kocsi műszerfalába. Ha elviszik, csak megcsörgetjük és már mehetünk is érte a rendőrurakkal – vagy mással.

SOS-Mobile-App-Logo-810x400

Nem mindennapi élmény egy ilyet tesztelni. Habár semmi extra, de mégis jó buli. Nekem, 10percenként küldött sms-t és kb 4-szer használtam SOS jelzést, valamint ugyanennyiszer csörgettem meg. Rendben jelzett, ha a sebességhatárt túlléptük, majd akkor is mikor visszalassultunk alá. Kocsiban, kb 2 perc volt szükséges ahhoz, hogy 7 műholdat befogva, 20 méteres pontossággal megmondja, hol vagyok. A jelet, vasbetomból épült 7 emeletes ház földszintjén lévő kocsmában is tartja méghozzá 5 műhold kíséretében. Ezen a helyen egy női táskán belül tartva és megnyomva az SOS gombot nagyjából 40 métert tévedett. Kissé nem akartam elhinni a dolgot és még most is kételkedem benne, de így történt.

badabing

Ott a tükörüveggel ellátott ajtó, a kocsma. Nem reklám, már bezárt. 🙂

badabing1

Piros terület a háztömb, Zöld X a kocsma, Sárga X ahova a GPS jel mutatott.

Ilyen formán azt kell mondjam, hogy az egyetlen gyenge pontja, a nagyjából 12 órás akksiidő. Valószínűleg ez mindent kikapcsolva kitoldóik, de nem tudom, hogy mennyire. Az eszköz GSM hálózatot használ, ami a jelenlegi választékból a legkevesebb áramot eszi. Nem tartom valószínűnek, hogy az sms-ek merítették volna, de benne van a pakliban. Amit még érdemes kiemelnem, hogy az eszköz habár IP67-es szabványnak megfelelően vízálló kéne hogy legyen, szerintem nem az. Egyrészt sehol nincs gumírozott illesztési felület, másrészt a körmöm befér a két burkolati elem közé. Simán belátni az elektronikára. Próbáltam többször szétszedni és összerakni – nem én rontottam el. Ez amúgy orvosolható 2 réteg frissen tartó fóliával és némi szigetelő szalaggal. 🙂

P1120592

Látok fantáziát a dologban és nem is gondolom, hogy a 15-20 ezer forintos ára visszatántorítana bárkit attól, hogy pl a kocsiját, vagy a szeretteit biztonságban tudhassa. Ugyan, ha az asszonynak androidos okostelefonja és mobilnet előfizetése van, akkor sokkal egyszerűbb megoldások is léteznek a nyomon követésre és arra, hogy megbuktassuk, azért ez az eszköz is sok helyzet végére gyorsan pontot fog tenni. Ha már valaki ilyenhez folyamodik, akkor amúgy is tökmindegy minden. Nem? DE!

logo

Elnézést, ha valakit megsértettem a cikkben felhozott példák bármelyikével, de valljuk be: Egy ilyet az ember nem a hörcsögre köt. Hacsak nem kémhörcsög.

További kellemes napot és jó kémkedést kívánok!
Z ügynök kilép.

Vélemény, hozzászólás?