A cikk nagy része fix f*szság.
Li-Ion két dolgot nem szeret, a gyakori töltést általában 10000 töltési ciklusra van tervezve egy cella, és a nagy hőmérséklet ingadozást, mind töltés mind fogyasztás közben. 5°C alatt nem is ajánlott a töltés, ahogy 35°C felett sem.
A Ni alapú akksik például rendelkeztek memória effektussal, cserébe kevésbé voltak kényesek a töltési számra. Igaz ott érdemes is volt az előbb említett memória effekt miatt mindig engedni lemerülni csutkára a készüléket.
Az a rész tényleg f*szság, hogy töltés után, ha kicsit fogyott, megint dugjuk rá, de ne teljesen töltsük fel.
Egyébként a töltések gyakoriságáról olvastam olyat valahol, hogy nem kizárólag darabszám a lényeg, mint egy számláló, hanem az sem mindegy, hogy milyen kisütöttségről volt feltölve. Az, hogy 20 %-ról egyszer vagy 60 %-ról kétszer, az lineárisan ugyanaz, de az összefüggés valójában nem biztos, hogy ilyen egyszerűen lineáris.
Az szerintem oké, hogy nem érdemes csontig kimeríteni, hogy az automatika kapcsolja ki, hogy a mélykisütést elkerülje. Az se tragédia persze, ha kikapcsol, de jobb elkerülni.
A másik oldalon az se hülyeség, hogy a túl sokáig tartó 100 %-os töltöttséget is érdemes elkerülni. Javasolják is laptop akku hosszabb ideig való tárolására, hogy inkább 50-70 % között legyen, mint fullra töltve.
Ebből a szempontból tényleg nem árt kerülni a hosszabb "túltöltést", reggelig vagy tovább töltőn hagyni, mert akkor is a max. feszültségen van az akku.
De ezek inkább nüanszok szerintem, mint jelentős gyakorlati különbség. Nem kell véresen komolyan betartani.
Arra van, hogy használjuk. Én eddig is 20-30 %-nál szoktam általában töltőre dugni, és feltöltött állapotban már lehetőleg nem hagyom töltőn még órákig.