Aha. A mentés és a visszaállítás.
Igaz, csinálhatnánk ebből is egy fejezetet a FAQ-ba, mert leírva nincs.
Alap a TWRP, ugye a stock 3e erre nem alkalmas, mert nem is tudja.
Én főzött rommal nem szoktam csinálni, egy full gyári mentésem van, de ez az égvilágon semmit nem jelent, ez is mint sok más, egyéni preferencia.
Tarsy kolléga készített egy jó leírást, hogy az alap dolgokkal tisztában legyünk, érdemes átolvasni.
You are not allowed to view links.
Register or
LoginTWRP.
Van egy
Backup opciód, amin belül szépen kiválasztod miről akarsz backup-ot (mentést) csinálni. A kiválasztás után látható az egyenkénti méret. Aminek legyen hely, mert ha nincs, 90%-nál gyönyörűen megszakad a folyamat. Szóval hely van, kijelölöd a menteni valót.
Ami nagyon fontos: van benne
EFS mentés is. Ezt főzött rommal nemhogy ne mentsd, de véletlenül SE állítsd vissza. A telefon eredeti EFS mappája csak és kizárólag a telefon eredeti állapotában a helyénvaló, hiteles! Magyarul a mentésnél ha NEM a szűz, készüléknek megfelelő a gyári rommal csinálod, a backup-nál szépen felejtsd el!
EFS mentés & visszaállítás, csak gyári állapot, FAQ leírás.
Minden mást ha mentesz,
system,
data, (meg asszem)
cache, a jelenlegi romodat, beállításaidat, és felhasználói adataidat menti. Van lehetőség a belső SD-t is bejelölni, de nyilván ezt több mint 50%-os kihasználtság felett NEM tudod megtenni, mert nem lesz hova menteni.
Backup klikk, elindul a mentés, és a fent lévő rom és adatok függvényében kis idő múlva végez. Mikor végzett nézzünk rá, minden sikeres volt e. (látni fogod...)
Ez a mentés a belső SD / TWRP mappában van, amit érdemes cuzammen ahogy van a PC-re másolni, mert ha rom nélkül maradunk, és nem akarunk FlashTool-ozni, akkor ezt akár OTG bigyóról is fel tudjuk tolni.
Visszaállítás:
restore funkcióval, ami meg fogja kérdezni mit akarsz visszaállítani. Értelemszerűen azt jelölöd be amit akarsz. De... előbb wipe. Vájpold ami fent van, mintha egy főzött romot raknál, de most a főzelék a Tied. Én mielőtt rámegyek a vájpra, meg szoktam nézni hogy a helyén van e restore cucc, ugyanis ha wipe klikk, és rossz helyre másoltad, nincs a helyén, az cumi...
Ha megvan, mehet.
Ha kész, reboot. Ha netán bootlop van: telefon kikapcs, reboot recovery, factory reset. (van ilyen, bent a pakliban...)
Nekem a gyári romról van mindig komplett mentésem, de megmondom őszintén csak a data részét használom, lustaságból. Nincs humorom újra belépegetni mindenhova, és kismillió adatot újra megadni, az LG Backup (amit a biztonság kedvéért azért használok) meg a beállításaimat nemigazán menti (nyilván nem is erre van...).
Egy ilyen mentés ment mindent. Romot, kernelt, adatot, mindent.
Ami még lényeges: ha csak a
data-t akarod visszaálltani, NE állítsd vissza másik romra. Ha Bliss-en van mentésed, azt csak arra (vagy a data-ját ugyanezen rom másik build-jére) állítsd vissza, mert 90% hogy bootlop lesz.
Ha bármit a backup/restore alatt elszexuálsz, csak a kdz hoz vissza, ahol figyelembe véve a főzelék előzményeket, csak a CSE Flash jöhet szóba. Ha a CSE Flash-re rányomtál, a boot után a dobozból kivett free GB-od van. Így az hogy egy mentés több helyen legyen tárolva, ezért több mint fontos.