Odinos rom csere, rom frissités
Csak hogy a mi SGSA fórumunk se maradjon el, meg ugye többen kérdeztétek a témát, és nem tudok mindenkinek egyenként válaszolni időben. Plusz van olyan aki a mai napig nem frissített 2.3.6-ról 4.1.2-re. Egy dolgot itt jó ha tudunk: ha a készülékünk garanciás, és mind root, mind egyéb piszka tekintetében érintetlen akkor, akár a szolgáltatónál, akár bármelyik Samsung szervizben ezt ingyenesen megcsinálják, persze a garanciajegy ellenében!
Plusz egy dolgot jó ha a fejünkbe tartunk: Egy rom csere haladó szintű dolog, nem kezdőknek való!!!
Ugye a Custom FAQ-ban írtam, ha valaki gyári romra rak egy custom romot, kernelt, rootol és nem tetszik vagy szervizbe kéne vinni, akkor ezt végig csinálva így tudja vissza rakni az officional romot. Ha idáig jutsz, azért kérdezz rá, biztos ami biztos...
A helyreállításhoz és a Product Code-hoz is kapcsoljuk egy kicsit.
"Elméletileg" ha mondjuk ruszki vagy olasz, szerb vagy egyéb náció romját használod ugye átíródott a területi kódod. Namost, hála a Samsung mérnököknek (vagy ki tudja kinek) de ha mindent jól csináltál előzőleg és minden klappol a telefonoddal, akkor egy ilyen firmware frissítés rendbe rakja, ha a magyar hivatalost rakod rá. Mivel ez mindenkinél egyedi lehet az előzmények tükrében, akár ebben a topikban kérdezz rá nyugodtan, vagy kérj személyes segítséget!
A másik nagyon fontos!!! 4.1.2 JB-ről 2.3.6 GB-re csak és kizárólag 3 fájlos romcserével lehet visszatérni, ezzel az egy fájlos módszerrel nem, mert nem fog sikerülni!!!
Az egy fájlos azaz a sima rom csere, frissítés Odinnal:Nem fogom nagyon elemezgetni a dolgot, mind az általános beszélgetés topikban több beszélgetés kapcsán, mind az Általános FAQ-ban le van írva minden! Ha itt valamit nem értesz (meg amúgy is) olvasd el, akár többször is!
You are not allowed to view links.
Register or
LoginAmi fontos és lételem:Driverek a PC-n, lehetőleg laptop, vagy szünetmentes táppal ellátott asztali PC, mert ha éppen viharos időben (vagy nem) frissítünk és elmegy az áram, akkor jó eséllyel van egy drága polcdíszünk és egy szép történetünk ami így kezdődik: Nekem is volt egy SGSA-m...
Driverekről annyi: Telepítéshez segítség az Általános FAQ-ban + mind a 3 módban külön-külön rádugva azt kell kiírja a PC-d: "
telepítve, használatra kész" Ha egy is nem stimmel,
nehogy neki állj !!!
3 mód:
1. Bekapcsojuk ugye előít módon, betölt az android. Ezen belül csatolhatjuk a meghajtókat, kép+zene+töltés+unalomüző bogarászás - no comment
2. Download mód. Hangerő le + Home + kikapcs egyidejű lenyomása amig nem rezzenik egyet, utána követve a képernyőn az utasítást hangerő fel - szoftver telepitésére, odinnal való csatlakozásra használjuk, kilépés eltérő lehet, akksi kivétel vagy hosszan a bekapcs.
3. Recovery mód. Hangerő fel + Home + kikapcs egyszerre amig a zöld robot meg nem jelenik. Kilépés - "reboot system now" felirattal a telefon újraindul az 1. pont szerint.
Odinnal csak gyári officional romot rakunk, customot meg ne próbáld!!!Mentsük mindent ami kell a kütyüről, mert búcsúzunk tőle. GB-ről JB-re váltáskor ajánlott a belső SD formázása is, amit elég már a rom felrakása után végrehajtanunk.
Eltérőek a vélemények erről az én tanácsom: előtte - utána factory reset. Belépsz a recoverybe:
wipe data / factory reset
wipe cache partition
reboot system now
Van aki szerint fölösleges, de akik csináltak azoknak kevesebb a gondjuk, ez tény.
Letöltjük a romot a You are not allowed to view links.
Register or
Login -ról, kicsomagoljuk. Kapunk 1 vagy több
.tar.md5 kiterjesztésű fájlt. Méretéből adódóan értelemszerű, melyik lesz maga a rom. A többivel, bármit kapunk mellé, nem foglalkozunk!!!
Letöltjük az Odint: You are not allowed to view links.
Register or
LoginVan már ebből is újabb, én szeretem a bevált dolgokat. Kicsomagoljuk, elindítjuk. Windows 7 és afeletti rendszereken, jobb egér -klikk = futtatás rendszergazdaként!!! XP esetében nem kell, ott Te vagy az alapból.
Betallózzuk a romot így:
visitors can't see pics , please You are not allowed to view links.
Register or
Login or You are not allowed to view links.
Register or
LoginIgen egy fájlos romot ha rakunk, a
PDA szekcióba tesszük, nem máshova! Itt is mondom, az Odin általában tudja hova kell a pipa, nem kell piszkálni!
Egy fájlos rom csere esetén a Re-partitiont semmi esetre sem szabad bepipálni mert jó eséllyel elbúcsúzhatsz a telefonodtól!!!Akksi 100%-on legyen!!!, nem 50, nem 80, hanem 100!!!
Bekapcsoljuk az USB hibakeresést a Beállítások menüben a telefonon, majd download módba küldjük:
Kikapcsolt állapotban: Hangerő le+Home+Power, majd miután bejött az indító kép, hangerő fel. Ezzel felkészítettük a romcserére. Rádugjuk a gépre, nem használunk semmi toldót, elosztót, semmit, csak alaplapi portba dugjuk.
Register or
Register or
LoginMint ahogy a fenti kép mutatja az egyik kis
ID:COM ablak sárgára változik. Mindegy milyen szám van a végén, ne foglalkozz vele. Ezzel felismerte gép és az Odin a kütyüd, vársz egy két pillanatot és
Start.
A folyamat nem 1 perc, az elején úgy tűnik a türelmetlenebbeknek, mintha megakadna, de nem fog nyugi.
Az
RQT_CLOSE !! RES OK!! üzeneteknél resetnek indítja az Odin a drágánkat egy kék kis ablakkal a zöld PASS helyén - nem kell megijedni.
Végig megy a folyamat, és mint látható egy zöld
PASS üzenet jelzi, hogy sikeresen volt.
Így kell kinéznie a végén:
Register or
Register or
LoginHa kiírta a PASS-t, elkezd bootolni (újraindul), lehúzhatod, rátetted a romot!
Kérdéseket egész nyugodtan, ha nem vagy benne biztos ne állj neki!!! Inkább kérdezz mint téglázz!!!
FIGYELEM! Semmilyen felelősséget nem vállalok, ha valamilyen oknál fogva a telefont károsodás éri! A felelősség Téged terhel, csak akkor kezdj neki, ha biztos vagy benne mit csinálsz! Ne felejts el biztonsági másolatot készíteni az összes fontos fájlról! Fontos!
U.i.: Szándékosan csak a rom cseréről írtam, természetesen lehet custom és stock kernelt és más egyéb nyalánkságokat is Odinnal pakolni, de ezt majd idővel.
A téma nem lesz lezárva, kérdezzünk nyugodtan itt is, hátha más fórum társunk is tud segíteni.