Ha valóban ez a mikrofon-mizéria áll a háttérben, akkor ez nem igazán a HTC hibája.
Ettől függetlenül nyilván van vaj az ő fejükön is, rendesen.
Ha valóban a mikrofon-miézirá áll a háttérben, akkor erősen vitatnám a korábbi állításaitokat.
Tessék elolvasni az eredeti híreket, visszaemlékezni arra, mit volt pl., amikor ugyancsak egyetlen német vagy holland bíróság a -talán a- Galaxy TAB 10.1-t nem engedte forgalmazni EU-ban. Közelítően ugyanaz a helyzet.
Amit érdemes átgonfdolni:
a.) "nem a HTC hibája"-álláspontokra - De az. Egy rendes gyártói termékfelelős dolga az, hogy alaposan ledokumentálja azt a technológiát, amit felhasználnak a gépben. Egyértelműen előre kell gondolkozni, hogy amiből építünk, az nem IP lopás. Akár szabadalmazott, akár csak amolyan ST Micro-Nokia NDA.
b.) A határozat úgy hangzik, hogy az ST Microe. alkatrésze nem eladható másnak. Én ezt úgy értelmezem bizony, hogy ha forgalomba kerül valahol a gép és ezzel az alkatrésszel, akkor aki eladja, az kockáztatja, gépenként mondjuk súlyos ezresekbe kerül akárkinek is a jogsértés. És ezek a határozatok többnyire nem visszamutogatósak. Tehát jobb, ha ki sem jön a gyárból, még ami le van gyártva az sem. Ez számomra részben magyarázza a helyzetet.
c.) Ez már általánosabb. A HTC-től eddig azt szoktuk meg, hogy innovatív, élenjáró megoldásokat alkalmaz. Pl. elsőként veszi meg a qualcomm újdonságait, de kutat egy halom más technológiát is. Itt pedig átvesz egy Nokiás megoldást. Ez nem innováció. Még ha amúgy az ST meg is vezette, vagy maga a Nokia sétáltatta csapdába vagy más érdekből sétált bele a helyzetbe. A tény az, hogy valami nem kerek. Én az a.)-ra vezetem vissza. Nem elég jó a szervezet már ahhoz sem, hogy egy flagship-et problémamentesre tervezzen. AHogy már a ONe S és a ONe X esetében is szignifkánsan magasabb hibaarányt volt, úgy most a ONE meg más okból is óriási blama.
- Nem beszélve a kidobott pénzekről. Tegnap a BL-en mindenhol hegyekben állt a HTC ONE reklám, európai eladás meg semmi
- Ha át kell építeni a gépeket, az is bukta
- Várhatóan ráborul a Galaxy S4 is a piacra jövő héten, az is elveszi a vevők egy részét
- Ha megalkusznak mégis a NOkiával erre a chipre, akkor is több pénz, mint, amit terveztek
Sok-sok ablakon kidobott pénz csak a fenti lista is.
A fentiekből nyer nekem pl értelmet, amit Murmucjka is erősíthet, mert angolul is lelevelezte az EXPANSYs-szal. Miszerint szelektív volt az első kb 680 gép eladása. Pl. szelekciós alap volt a már említett HTC webshopos eladás, vagy az, hogy zömmel csak UK/FR országokba ment a gép.
Az ugyan nem igaz, hogy ide nem adtak el belőle, de nekem is elsőre azt állították, hogy csak UK/Fr cikkszámokról beszélünk. Amikor pedig az én gépem vagy Nteeb gépe kijött, onnantól nyilvánvaló volt, hogy "nem csak", van ami átcsúszhat ide is. Na pl. itt már el tudom képzelni, hogy azért volt mindez, mert az nem ellenőrizhető holland csatornán jött Európába, vagy mert ezekben az országokban a jogi szabályozás más, nehezebben elkapható, stb.
Nem látunk ennyire a mélyére, de egy dolgot nagyon nem szabad elfelejteni:
Hazudozás, ígérgetés ment, láthatóan termék nélkül. Lehet persze védeni a helyzetet, meg a HTC-t, de szerintem értelmetlen.
Akár azért hazudoztak, mert már régen tudják, hogy sáros a gép, akár mert még hitték, hogy lesz alku és menthető, de a tény az, hogy nincs/nem volt. A legelső napi bejelentéshez képest is 1 hónap késésben vagyunk, és ekkor derül ki, hogy szellemi tulajdon megsértése is állhat a háttérben. Értem én, hogy gyártói marketing, meg minden, meg nyíltan mégsem lehet odaállni, hogy sorry 1,5 hónappal csúszunk, de legalább ne etessenek össze-vissza, ahogy most történt.
Nincs elég gép, pedig behirdették. Először az volt az indok, hogy nincs elég alkatrész. Erre mondtam azt, hogy nekem azt senki soha nem fogja elmagyarázni, hogy egy várható és tervezhető 5-6 milliós eladásra az első hónapban párezer sem tud eljönni pl. az EXPNASYS-hoz, aki azért üzemelteti is a HTC boltjait EU/világszinten. Már az nevetséges volt. Most pedig kiderül, hogy ja bocsi, bírósági ítélet is van a dologban. Ahogy itt sokan pl. azzal érveltetek, hogy ha nincs, nem kell hirdetni, eladni (pl. az expansys-ra értve is), úgy itt is ugyanez helytálló érv szerintem a HTC-re nézve is!