Sziasztok!
Szeretném veletek megosztani első ROM frissítésem történetét, hátha valaki számára még hasznos lehet a tapasztalatom.
Előzmények:
Alig egy hete jutottam hozzá egy i900-as Omniához, máris a ROM frissítéssel kerültem kapcsolatba. A készülék eredetileg angliában lett vásárolva, egy ismerőstől jutottam hozzá elég jó áron. Még a fólia is rajta van. Egy problémám volt vele. Pár nap használat után leszedtem az SPB mobile shell-t róla, ezt követően megszűnt az internetkapcsolat wifin keresztül. A wifi működött, csatlakozott az AP-hoz, de nem ment az internetkapcsolat.
A hibát az okozta, hogy a kapcsolat beállításánál a 'Connect to:' melletti mezőben 'internet' helyett nem volt semmi és a legördülő lista is üres volt. Átkutattam a beállításokat, sikerült csinálnom egy új listaelemet, de az nem működött, valamint hibaüzenet is megjelent, hogy egy fájl hiányzik. Miután nem tudtam mit tenni, ROM frissítésen gondolkodtam. Rengeteg honlapot megnéztem hogyan is kell ezt csinálni, megnéztem a ROM frissítésről készült videót is, de én mégis más utat választottam.
A folyamat:
A hivatalos Omnia udate oldalról letöltöttem 2 féle ROM frissítőt. 100 Mega körüli állományok. Az én eredeti ROM verzióm DXHG4 volt. A fórumon talált leírás alapján a DX egy országkód, a H=év, G=hónap, a szám pedig nap? rom sorszám?
Kiválasztottam egy DX kezdetű későbbi ROM-ot gondolván ez jó lesz. A frissítő alkalmazás a készülék ellenőrzése során azt írta, hogy nem megfelelő verzió, majd kilépett.
Majd megpróbáltam a második változatot, ez DZIA5. Furcsa mód (legalábbis nekem furcsa volt) ezt elfogadta.
A frissítés indításához két feltételt kellett megteremteni:
1. Activesync 4.5 telepítve legyen,
2. a készülék akkumulátora pedig fel legyen töltve.
Miután a két feltétel meglétét kipipáltam az eszköz ellenőrzése gombra kattintva megkezdődött a folyamat. 1 fájl letöltése megtörtént, majd az Omnia kikapcsolt, a számítógépen a program kiszürkült.
A leírás szerint ilyenkor USB kihúz, program bezár. Mikor a programot be szerettem volna zárni kijött egy üzenet, hogy megszakítja a folyamatot? OK/Cancel
Na ilyenkor mi van? - gondoltam. 10 perc után mivel nem történt semmi kihuztam az adatkábelt, majd bezártam a programot a számítógépen.
Omnia bekapcsol, megjelenik az Omnia kezdőkép, aztán semmi...
Na ekkor kivert a víz egy kicsit, hogy ezzel mi lett.
USB rádug frissítő alkalmazás ismét elindít, de semmi. Készüléket kikapcsolni nem lehet, egyedül a reset gomb működik, de az indulás a kezdőképnél megáll. Próbálkozások közben úgy esett, hogy USB kapcsolat alatt nyomtam egy reset-et. Ekkor az USB csatlakozást jelző hangot meghallottam, kis idő múlva elindult a zöld csík a készüléken és a számítógép képernyőn is megindult az állapotjelző.
Kis megkönnyebbülés! Mivel a videóban is láttam ilyen részt, megnyugodtam kicsit, hogy a készülékem érhet még többet egy doboz pörkölt Omniánál. Azt hiszem 6 szakaszból állt a folyamat, ennyiszer ment végig a folyamatjelző. Ezt követően pedig a videóban látottak szerint történtek az események.
Az új ROM-nak köszönhetően ismét életre kelt a készülék. Angol nyelvű WM6.1 futott rajta azelőtt is és most is, viszont sok új funkciót találtam, ami eddig nem volt. A korábban említett internet kapcsolat hiba is helyreállt.
Hát így zajlott nálam az első ROM frissítés.
Három kérdésem lenne a fent leírtakkal kapcsolatban:
1. Miért volt azt, hogy az elsőként bepróbált ROM nem volt megfelelő?
2. Van valami szabály arra, hogy melyik ROM-ot melyikkel lehet frissíteni, vagy ez csak valami gyári biztonsági korlátozás volt és bármit ráfrissíthettem volna?
3. Ezek után, ha esetleg szeretnék frissíteni magyarra, vagy esetleg 6.5-re, akkor má használhatok főzött ROM-ot?