Nézd, az akármiPONTegy az azt jelenti, hogy X hangszóró ( 5 vagy 7 FIZIKAILAG különálló hangszóró) plusz egy a térben bárhová elhelyezett basszusnyomó (200 Hz alatt az ember fülének térérzékelése szinte 0).
Egy fejhallgatónál erről beszélni komolytalan, hiszen oldalanként mindössze egyetlen membrán van benne (KIVÉVE azt a teszt-fülest, amit egyszer láttam a neten és valóban bele volt pakolva x db membrán, beállítva megfelelő irányba. Meghallgatni nem tudtam, szerintem komolytalan.)
Annyi térhatást lehet elérni két hangszóróval, amire a sztereo képes.
Nagyon régen vizsgáztam hangtechnikusként (lassan bizony 30 éve), de már akkoriban is voltak műfejjel készült felvételek, aminél sokan állították, hogy Istenbizony nem csak a bal-jobb irányt lehetett érzékelni, hanem az előttem/mögöttemet is, csakúgy, mint ahogyan az ember érzékeli a két db dobhártyájával. Én ezt nem tudtam íérzékelni, sajnos, pedig zeneművészként - elvileg - sokkal képzettebb fülem van, mint másoknak.
Az 5.1 ill. a 7.1 minden esetben mesterségesen összeállított hangkép, hiszen a valóságban nem 5(+1) v. 7(+1) iránymikrofonnal készült a felvétel.
Ok, akkor én csak képzelem a teszt alatt, hogy onnan jön, ahonnan mutatja és azt is, hogy a játék során tudom, hogy hátul, hátul jobbra, hátul balra, elöl, elöl jobbra, elöl balra jön az ellenség, sokszor olyan, aki nagyon csendben jön és az is sima képzelet eredménye, hogy igen pontosan bemérem hang alapján, fordulok rá és találom el.
Nyilván nem kívánom azt hinni, hogy valóban 7 hangszóró és egy sub van benne, hiszen annak nem is lenne értelme egy fülesben.
Center nem lehet benne, hanem a két front imitálja, így van.
A sub sem a házimozi féle, ez is nyilvánvaló.
De hogy az sztereo lenne csak, azt cáfolom, szedtem már szét ennél ócskábbat (régi Zalman 5.1), abban négy hangszóró volt, így még azzal is elérhető térhatás, a centert imitálja, sőt, így egy hátsót is, a mély meg mindegy, mert annak nincs iránya, persze ez fülesen megint máshogy érződik. Gondolom, mindegyiken nyomja kissé.
Ezt is majdnem szétkaptam, hogy belekukkantsak neked, de szerencse, hogy nem tettem, nem semmi kütyü, ahogyan a neten talált szétszedést ábrázoló képek mutatják. Sajna, olyat nem találtam, amin a speaker-ek is látszanának, az egy egység az egységen belül.
You are not allowed to view links.
Register or
LoginBiztosíthatlak, nagyon komoly kis cucc ez, mind zenehallgatásra, mind ilyen játékra és arról is, hogy nem hallom "bele" a térhatást, mert szeretném, ha hallanám.
Akinek ajánlottam és vett is, nagyon szereti, sajna, néha bosszankodom is, miért beszéltem rá, hhh
Mellesleg, őt is csalással vádolják néha miatta...
Szóval, tégy egy próbát, megéri!
A játék során hallott hangkép valóban mesterséges, ez egyszerű, de ha neked van egy 7 iránymikrofonos +1 sub-ot vevő mikrofonos (vagy csak leválasztott mélyet használó) felvételed, azt egy ilyen kütyü software-esen adaptálja neked fülesre.
Egy ilyet mellékelnek is a kezelő soft-ban, meghallgatható az is, nem csak az egyenkénti teszt, vagy a Windows saját tesztje.