Voltam a Samsungba ma a telefonnal. Radugta az ember a ketyerejere es mondta, hogy ez egy nemet letiltott elofizeteses telefon, aminek at lett irva az imei szama. Ha vasarlaskor nem jeleztek az atirt imei szamot es bizonyitekom van, hogy mar a vasarlaskor at volt irva mit tudok tenni jogilag az eladoval szemben? Nyaral az ugyvedem es nem tudom elerni. Tudom, hogy van erre egy jogszabaly, ami engem ved 100%ban, csak nem tudom pontosan hogy szolna torveny. Az adas vetel alatt a termekre vonatkozo elhallgatott informaciora van kihegyezve... varon a gyors valaszotokat. Az Samsungtol hivatalos szakvelemenyem van az imei szamrol es arrol, hogy a telefon nem az en allitolagos szoftverfrissitesemtol nem hasznalhato. Azt mondtak javithato kb 5000 ftert, de a legkozelebbi frissiteskor megint ez lesz a problema az atutott imei miatt... varom a valaszokat PM-ben. Koszonom mindenkinek elore is!
Na szóval.
Nem igaz, hogy ők meg tudják állapítani, hogy letiltott IMEI-s a készülék!
A szolgáltatók blacklist adatbázisa NAGYON nem publikus. Még a barátomnak is rimánkodnom kell, ha meg akarom tudni egy készülékről IMEI alapján, hogy ki fia borja... Pedig ő jó szolgáltató jó helyén van...
Ami LEHET igaz, hogy az IMEI-ből meg tudják mondani (rádugva a szervizcuccukra), ha német piacra szánták, és ennyiből azt már tudják, hogy ide jogtisztán nem nagyon kerülhetett. A letiltást amiatt sem láthatja a szakszerviz, mert a bűnüldözés adatbázisa (ha lopás miatt tiltott) szintén nem publikus.
Ha pedig számlanemfizetés miatt, az meg üzleti titok kategória.
Az lehet, hogy visszaírták az IMEI-t eredetire, beleraktak egy saját kártyát, és azzal nem jelentkezett fel a hálózatra. De ez nem az elfogadott módja a bevizsgálásnak.
HA van szerződésed és abban az az IMEI szerepel, ami most is van a készülékben, akkor nyert ügyed LENNE, ha az IMEI matricán és a dobozon is az a szám szerepelne.
De mivel - elmondásod szerint - nem így van, így LÁTNOD KELLETT, hogy nem egyezik a számsor. Azt még csak-csak el lehet hinteni, hogy a doboz nem a sajátja, de az akksi alatti matrica sorozatszámának egyeznie KELL (nincs mese) a *#06#-re kiadott számsorral.
Az eladó nyugodtan védekezhet azzal, hogy ő tájékoztatott Téged, hogy panelcserével javított a készülék, ezért nem egyeznek a számok. Arra pedig természetesen nem emlékszik, hol is csinálták neki a panelcserét.
Innentől kezdve esélytelen, hogy egy fillért is láss tőle, HACSAK nem ajánlja fel magától azonnal, hogy visszavásárolja Tőled eredeti áron, vagy egyéb - számodra elfogadható módon - kártalanít.
Sajnos komoly hibát követtél el, ha vásárláskor nem ellenőrizted az IMEI-t.
Legvégül az 5e Ft-os "javítási ár" is elég fura nekem, elvileg bűncselekmény észlelése esetén (az IMEI átírás az bizony BCS) a hivatalos szerviznek értesíteni kellene a rendőrséget, nem "megjavítani"a készüléket. Hivatalos márkaszerviz nem mondhat ilyet. Legalábbis hivatalosan nem. Mondjuk lehet, hogy belejátszott egy kis saját zseb is...