Összeállt a mobil cipelgetős rendszerem, amit laptop helyett fogok használni. Megpróbálom leírni, hátha másoknak segíteni fognak a tapasztalataim, merre induljanak, és milyen költségekre számítsanak a hardverrel kapcsolatban.
A tartozékaim (ki lehet hozni olcsóbban is más hardverrel):
-SAMSUNG EDD-S20EWEG dokkoló 14.700ft You are not allowed to view links.
Register or
LoginLG IPS237L-BN monitor 47.900ft
You are not allowed to view links.
Register or
Login-Logitech K400 (egér+bill) 11.990ft
Register or
Login-Logitech z130 6.260ft
Register or
Login-Delock PREMIUM HDMI-HDMI kábel 3800ft
Register or
LoginAz első legfontosabb, és egyben a legkényesebb kérdés, a monitor. A lényegi szempont a HDMI bemenet. DVI-HDMI átalakítóval használva a dokkolót ugyanis nem lesz jó a képminőség (homályos), nem lesz full screen, alul felül fekete csík lesz a képernyőn. Tehát aki külön monitort akar venni a mobil rendszeréhez, ezzel jó ha tisztában van. Arra is rájöttem, hogy nem mindegy, hogy a HDMI melyik végét dugjuk a dokkolóba, pedig elvileg teljesen egyforma mindkét csatlakozó. Mégis valamiért az egyik összekötéssel nem ad képet, a kábelt megfordítva viszont igen. Arra is figyeljünk hogy MHL képes HDMI bemeneten nem biztos hogy menni fog, ugyanis én belefutottam ebbe az LG-vel. Ilyenkor is ad képet a dokkoló, de a képernyő közepén egy nagyobb téglalapban a "HDMI2 out of range" felirat látható, ami sajnos nem tüntethető el. A megoldása a HDMI 1-es portba való átdugás. Tehát ha hasonló figyelmeztetést küld a monitor, és nincs másik HDMI port, ott sajnos nem lesz használható a dokkoló. Jelenleg 22"-23" mérettől lehet válogatni, a kisebb méreteknél sajnos nincs HDMI port. 22" col méretben viszont 22-23e forinttól már elérhetőek a HDMI bemenetes TN paneles monitorok, ennél olcsóbban nem lehet kihozni sajnos. Én mindenképpen IPS panellel rendelkező monitort ajánlok, tehát ha van rá keret érdemes +14-16e többet rááldozni. You are not allowed to view links.
Register or
LoginA billentyűzet+touch pad kombó nagyon minőségi, kényelmes darab, bár a touch padot szokni kell. Mindenképpen Logitech-nél érdemes nézelődni, mivel a vezeték nélküli (unifying vevőegység) megoldás egységesen működik a dokkolóval. Lehet Genius is működne, de zsákbamacska, így inkább azt írom ami biztos működik.
Hangszórónál a legfontosabb, lehetőleg ne USB-ről kapja az áramot, hanem külső tápról, mert nálam ez az USB tápos megoldás nem adott jó minőséget. Ajánlom a minimum 5-10W teljesítményű kis méretű hangszórókat, mert a mobilis 2W környékiek nagyon harmatosan szólnak. Azért esett a Logi z130-ra a választásom (egy USB táposat gariztattam) mert remek hangzása van (teszteket is olvasva), nem túl drága, és kompakt.
Itt talán a legfontosabb megjegyeznem, hogy simán a dokkolóhoz csatlakoztatva nem lesz hang külső hangszórón. Ehhez nem kell mást tennünk, mint a telefont kivenni a dokkolóból, majd
Beállítások -> Kiegészítők -> Audiokimeneti mód -> pipa be (Külső hangszórók használata az eszköz dokkolásakor) Dokkolóhoz csatlakoztatva a telefont a beállítás nem érhető el.
Ha a konfiguráció ára riasztó, a monitoron (-25e), a wireless billentyűzet+egér kombón (-7e), a hangszórón (-4k), és a kábel sem feltétlen muszáj (-2k). Tehát ki lehet hozni az egészet -36k-val olcsóbban is akár. Az én konfigom 87.700ft volt, de kihozható 52.000ft-ból is, illetve ha a mobilitás nem szempont, akkor még a monitort is meg lehet spórolni, tv-re kötve, és így egy alap rendszert 30k-ból ki lehet ügyeskedni.
Sajnos a PS3 dualshock3 joy-t még nem vettem meg hozzá, arról majd külön írok. Legolcsóbban 9.000ft-ért beszerezhető újonnan, de ezt pótolva úgy gondolom egy olyan maga nemében páratlan Androidos rendszer állt össze, ami bárhol használható, és bár kicsit nagyobb helyet igényel a monitor miatt, az ára csak a töredéke egy laptop-hoz képest.
ui: Az LG új IPS7 szériájához adott MHL kábel nem működik Note 2-vel.