Nos, mind fogyasztóvédelmi, mind rendőri vonalról megvizsgálva az ügyet. Játszunk TV ügyvédjét, vagy kék fényt, ingyenes jogi tanácsadással
Ahogy fentebb nagyon helyesen leírták a havi tartozás a szolgálató felé van, a csaj csak a készüléket adta el, a tartozást nem!
A tartozás, azaz a felhalmozódott részlet, most már a Ptk. szerinti kamatokkal együtt a telefonszámhoz tartozik, melyre a vállalt hűség nyilatkozat mellett vette a leányzó, így ő az adós!
Neked ezzel semmi gondod, a telót, ha javítható használhatod, illetve a gari jeggyel és az érvényes adás-vételi szerződéssel együtt, ha nem javítható akkor elballagsz és kapsz egy másikat, mivel a tiéd!
Nénósági szempontból nézve: Alapesetben ilyenkor a Btk. 318. §. (1). bekezdésébe ütköző és aszerint minősülő csalás vétségét (alapeset) követné el a csaj! A jogosulatlan haszonszerzés, a tévedésbe ejtéssel és tévedésben tartással szerintem megvalósult, ugyanígy a károkozás is, ha nem kapod vissza a pénzed, és a teló sem javítható, valamint a gari jegy hiányában nem is cserélhető!
DE! Mivel Gondolom 50 rugó alatt vetted, így ez csak szabálysértés lesz, ha indul eljárás!
Feljelentést tehetsz, abban polgárjogi igényt jelölhetsz meg, ami annyit jelent, hogy az eljárás során kérheted a keletkezett kár megtérítését az eljárás alá vont személytől! Mellesleg a Ptk. szerint aki másnak kárt okoz, az köteles megtéríteni, vagy az eredeti állapotot helyreállítani.
Ha van a csajnak jövedelme, zárolható vagyona, akkor egyszer csak, mint a mesékben visszakapod a pénzed!
Ha nincs akkor... jobb bele sem gondolni!
Talán célszerű a fentieket vázolni neki, és egyezségre jutni, természetesen úgy, hogy nem legyen belőle önbíráskodás!
Ha mégis eljárás lenne belőle, akkor jó tudni, hogy a 2012. április 15-én hatályba lépett 2012. évi II. törvény (nevezzük szabálysértési tv-nek az egyszerűség kedvéért) egyik újítása, hogy addig csak meghatalmazás alapján közeli hozzátartozó vagy jogvégzett személy lehetett a védő, illetve jogi képviselő. Jelenleg meghatalmazás alapján, képviselő lehet bárki, aki nagykorú!! Értelemszerűen cselekvőképes személyről beszélek. Lásd rendőr ismerősöd (ha vállalja)
Bár ez nem ide tartozik, nem a reklám helye, csupán a hiteles forrás érdekében: láttam már el ilyen képviseletet...
Remélem az utolsó mondatot szabadgy megértően moderálja
P.S. Szerintem legközelebb ne vegyél használt telót! Minden kedvező árúnak tűnő ügylet mögött sejthető (áll) valami nem oda illő, nem életszerű dolog.
Ezt a tapasztalat mondatja velem, én is egy olyan ismerőse vagyok sokaknak, mint a az általad említett kolléga.