Nekem a következő a véleményem arról hogy miért nincs "gyári" fájlkezelő egy androidban: Először engem is baromira zavart, mert ahhoz vagyok szokva minden windows rendszerben, hogy az sd kártya, akár egy külső tárolóként látja el feladatát. Azaz ha berakok egyet, akkor annak tartalma első körben semmi. Ha rakok rá valamit, mondjuk zenéket, vagy ilyesmit, akkor lesz rajta. De az android más. Őszintén szólva nem is tudom, hogy működik-e anélkül. Az androidon telepítéskor mindenféle extra könyvtárakat rak oda anélkül, hogy megkérdezni. Pl. az opera letöltései oda mentődnek egy download mappába. Ráadásul meg sem kérdezi, hogy odaakarom-e. De ha bluetooth-on fogadsz fájlokat, akkor azokat is az sd kártyára menti, de a változatosság kedvéért egy downloads(!) mappába. Szóval az sd kártya szerkezete egy android rendszer esetében annyira összetett, hogy jobb ha egy átlagos júzer nem látja.
Ez engem baromira idegesít még mindig, mert nekem az sd kártya struktúrája nézzen úgy ki ahogy én akarom. Nekem ne tegyen oda olyan dolgokat, amiket nem akarok, esetleg nem is tudom, hogy mi az. Arra ott van a rendszer (a ROM). Ez számomra érthetetlen, hogy miért van így. Ha belegondoltok, akkor a winmo-k esetében is az igo egy sd-kártyán volt. Azaz a forgalmazó is azt feltételezte, hogy az igo mellé nem fog, mert nem muszáj, semmi mást tenni a felhasználó. Hát itt ez nem így van, a rendszer a legkülönfélébb cache folder-eket hozza létre a kártyára.
Néha nagyon az az érzésem, hogy az android egy baromira kiforratlan rendszer, pedig már 2009 óta létezik.
Pl. miért van az, hogy a widgeteket csak meghatározott koordinátákra rakhatom? És ezzel még nem is lenne baj, hogyha nem kb. 50 pixelenként lenne ez a meghatározott koordináta. Mert így a főképernypre kirakom a Sense órát a naptár egy csíkját és még az energia widgetet, majd azt mondja, hogy betelt a képernyő, miközben még a fele szabad! Vagy pl. miért van az, hogy a programok ömlesztve vannak? Winmo-n olyan mappákat hoztam létre amiket csak akartam: Iroda, Internet, Navigáció stb. És ezekben voltak az egyes programok összegyűjtve.
Pl. a fényképeimet is áthoztam a winmo-s mobilomról, ahol rendre mindegyik egy-egy mappában volt letárolva, úgy mint Balaton, Citroen, Barátokkal, Nyaralás, Morzsi, stb. Erre androidon nincs olyan lehetőség, hogy a képnézegetőben albumokat böngésszek, minden képet egyberak, mintha az sd kártyán nem is külön mappákban lennének. Ha valaki esetleg tudja erre a választ akkor kérem írja le, mert ez nagyon zavaró. Winmo-n ha kiválasztottam egy mappát, mondjuk Balaton és azt mondtam, hogy állítsa be kedvencként, akkor a widgetként beállított képnézegetőben csak a Balaton mappa tartalma volt látható. Így például nem kerülhettem olyan szituációba, hogy amikor odaadtam a telót egy barátomnak, hogy a képeimet megnézze, hogy olyan személyes képeket is lásson, amiket nem akarnék neki megmutatni.